Message |
|
Legat de acvariul in sine, de data asta o sa-l fac un pic mai high-tech, in sensul ca o sa am doua filtre Eheim 2213 (pe unul il aveam deja, celalalt a venit "bonus") lumina cu neoane T5HO, instalatie de CO2, substrat fertil Eco-Complete, etc.
O sa am doua canistre extrene in ideea de a avea o mai buna circulatie a apei in bazin, iar in ideea asta m-am gandit ca schema de instalare a celor doua filtre sa fie ceea conforma cu desenul de mai jos.
Dupa cum se vede, ce este diferit in schema mea este doar partea de "retur" a celor doua filtre, pe care m-am gandit sa le combin cu ajutorul unei piese precum cea mai de jos, dupa care voi modifica un pic un spray bar Eheim pentru a avea doua jeturi de apa, dreapta si respectiv stanga si in acelasi timp as evita sa am doua spray bar in acvariu pe partea de retur.
M-am gandit initial sa pun o piesa in T dar mi s-a parut ca debitul/presiunea vor avea de suferit totusi prea mult din cauza unghiului de 90 de grade si am gasit piessa de mai sus.
Cum nu am mai avut vreodata un astfel de setup, as vrea sa stiu cum vad cei cu mai multa experienta ideea si care ar fi eventualele inconveniente derivate din acesta. Astept pareri. 
|
 |
|
Daca sfatul vine de la unul cu experienta ta, cu siguranta ca il voi folosi.
Merci de atentionare.
|
 |
|
Super... aici eu nu gasesc Staurogyne Repens nici pe bani, iar tu le dai degeaba... 
|
 |
|
Esti destul de zgarcit cu informatiile despre acvariul tau si intretinerea pe care o faci si la fel o sa fim si noi cu soutiile/ideile de remediere a problemei. 
|
 |
|
Neonus wrote: Iar cu iluminatul nu imi dau seama exact ce tip de neon am, T5 sau T8. Cum lungimea acvariului meu este 70cm, cred ca am T5.
Nu are importanta lungimea acvariului... De obicei scrie pe neon tipul si puterea in W, chiar si temperatura de culoare uneori (depinde de brand), ca aici:

|
 |
|
Nu mai stiu unde, dar am citit undeva ca linia dintre pasiune (hobby) si nebunie este extrem de subtire... No offence to anyone.
Daca tot faci acvariul ala eu as zice sa te orientezi si spre niste asigurari serioase. No kidding 
|
 |
|
Am gasit (zic eu) cea mai buna solutie in ceea ce priveste montarea balastuli in mobila acvariului.
Deci... se ia o sursa de alimentare - in cazul de fata de la un fost calculator Dell - care, intamplator  are aproximativ aceleasi dimensiuni cu balastul meu...
...se desface cu grija si se scot toate circuitele si toata electronica existenta... ventilatorul se lasa la locul lui...
...dupa care se introduce noul ballast cu modificari minime, adica doar a trebuit sa indoi la un capat al balastului tabla de aluminiu (ceea ce a dus la probabila pierdere a garantiei, dar avand in vedere ca ballastul functioneza perfect si ca shippingul este de ~20$ la un ballast de 34$ nici nu merita sa-mi bat capul cu asa ceva) + cositorirea contactelor pentru conectorul electric. Cum ballastul este prins de carcasa cu un surubel pentru care doar a trebuit sa largesc o gaura deja existenta in carcasa ballastului, i-am asigurat acestuia din urma si impamantarea de care tot vorbeam noi mai sus.
Avand in vederea ca sursa dispunea de un ventilator incorporat, va fi floare la ureche sa-l conectez la o sursa de 12VDC si sa-l folosesc pentru a raci ballastul daca va fi nevoie – desi sunt aprope sigur ca nu va fi cazul. Mai ramane sa fac legaturile electrice care vor duce la neoane, nu m-am decis inca cum anume sa procedez.
Numai bine,
|
 |
|
baj wrote: Te contrazic, majoritatea capacelor DIY sunt facute din PVC...
Daca iti face tie placere, nu o sa ma opun 
|
 |
|
Super capacul... singur lucru care s-ar mai putea imbunatati este poate eficienta relectorului, care din cate vad este plat, desi la 6 neoane... 
|
 |
|
Uite aici: reteta CO2 sau reteta CO2 , daca pe forum n-ai gasit nimic  . Eu zic ca-ti va prinde bine.
|
 |
|
daniel12 wrote:Balast de firma inseamna si Osram, Philips. Nu stiu cat de prezente sunt in Canada aceste firme.
Cele doua companii sunt prezente si pe aici setul de bine, da nu prea le-am vazut la sectiunea ballaste. Sau daca le-am vazut, predomina Philips.
Si balastele de la Fulham (WorkHorse) sunt vazute aici ca fiind "de firma". In fine, vom trai si vom vedea.
Merci de sfaturi tuturor,
Adrian
|
 |
|
Am testat cu cablu multifilar si nu pare ca fie nici o problema, neoanele se aprind instantaneu, balastul este rece, la fel si cablurile chiar dupa 15-20 minute de functionare. Vad ca nici fenomenul de "flicker" nu pare se fie prezent.
Acu' ca durata de viata a lampii va fi mai mica, conteaza prea putin, ca oricum le voi schimba la un an, sau chiar la 6-8 luni. Cat despre balastele de firma, in nici un caz nu voi da ~160$ pe un IceCap (si asta pe Amazon), chiar daca sunt in Canada.
|
 |
|
Asta inseamna ca esti de acord, sau ca iti provoaca rasul ?  
|
 |
|
Ei, pana la PAR metru chiar nu o sa merg... de instalat insa o sa-l plasez in mobila, m-am decis deja.
Nu stiu inca ce fel de cablu sa pun, am multifilar cu sectiune mare ( de ala recomandat si de Dragos) dar cred ca o sa incerc cu ambele, sa vad ce iese, chiar daca testele vor fi oarecum empirice.
In alta ordine de idei, mi-am amintit ca pana si in kiturile T5HO ale producatorilor consacrati (gen http://www.amazon.com/Hagen-A1555-Electronic-Ballast-Fluorescent/dp/B0017JBLRO) cablurile sunt multifilare, le-am avut in mana si in nici un caz nu sunt AWG18 solid wire (standardul american la ballaste electronice).
|
 |
|
kirucd wrote: Cred totusi ca poate folosi un cablu multifilar cu o sectiune suficient de mare,
sa zicem 1-1,5 mm patrati, si nu va avea probleme la o distanta de 1,5-2 metri.
Recunosc ca m-ar tenta mai mult asa ceva decat un cablu CAT5... daca ar fi sa fac un test, ce ar trebui sa urmaresc sa vad daca totul e OK?
Daca radioul nu face ca... Europa Libera  ?
Merci,
|
 |
|
Practiker nu exista in Canada, dar exista in schimb destule materiale PVC...
Ma interesa capacul lui Antoniot, caci pe Google vezi mai rar (sau deloc) asa ceva, cele mai multe scheme si modele de pe Google sunt din si pentru lemn. Da este si lemnul o solutie pana la urma doar.
Cat despre dimensiunile capacului, am invatat din propria experienta, chiar ieri 
|
 |
|
Merci tuturor de raspunsuri... Documentul PDF il citisem si eu, doar ca vroiam ca vad mai multe pareri directe ale celor care au mai lucrat cu asa ceva si care ar fi solutiile verificate deja. Stiu din experienta ca uneori specificatiile din manuale poti fi depasite un pic, fara riscuri prea mari.
Recunosc ca mi-a trecut prin cap ideea de a folosi cablu multifilar cositorit la capete - de genul celui folosit in cablurile de alimentare ale diverselor echipamente electronice pe care le avem pe toti prin casa - dar in nici un caz nu m-am gandit cablu de retea ! Dar daca s-a testat si e ok, voi folosi asa ceva...
In alta ordine de idei, este posibil (vreau sa zic daca dauneaza in vre-un fel) daca nu voi folosi un fir direct, neintrerupt, ci va exista pe undeva vreun conector (nu stiu inca exact de care si cum, poate ceva de genul celor folositi prin calculatoare) pentru cazul in care vreau sa dau capacul jos si sa evit sa smulg sau sa deteriorez firele ?
@viulian Sunt in Canada, de aceea WH5-120 si de aceea cand am venit aici, acum multi ani in urma, n-am putut aduce cu mine decat masina de barbierit, ca are voltaj universal
|
 |
|
Sunt pe cale sa-mi fac un capac nou si as avea nevoie de un sfat legat de ballastul electronic... Din motive de securitate (in primul rand), ma gandeam sa nu pun balastul electronic in capac, ci sa fac cumva ca el sa fie instalat in mobila acvariului. Insa nu am gasit mare lucru pe net legat de distanta la care se poate monta un ballast electronic fata de neoane. Ballastul pe care il voi folosi este un WorkHorse 5, detalii aici http://www.fulham.com/Detail_Ballasts.php?ID=WH5-120-L.
Daca ma decid sa-l instalez totusi in capac, cum as putea sa-l protejez de umiditatea inerenta? Mentionez ca proiectul capacului meu nu prevede sticla sau plexiglas intre capac si apa, pentru ca vreau ca fluxul luminos sa fie atenuat in vreun fel.
Un alt lucru de care nu sunt sigur, este daca trebuie sa-i asigur neparat impamantare sau nu? Parerile pe net sunt impartite... iar eu nu am mai instalat balasturi electronice pana acum si nu vreau s-o dau in bara
Merci,
Adrian
|
 |
|
Salut,
Din ceea ce-mi dau seama, balastul pare a fi in capac, nu? Ai putea sa pui o poza cu interiorul capacului?
Merci,
Adrian
|
 |
|
Merci de aprecieri, tin doar sa precizez ca este prima mobila de genul asta pe care am facut-o. Sigur, mi-a luat de 4-5 ori mai mult timp fata de cat i-ar fi luat unui profesionist, da asta face parte din hobby. "Mana" mi-am facut-o cand mi-am facut display case-urile pentru trenulete, cred...
Cat despre unde sa muti topicul, muta-l si tu unde sunt cele mai multe jurnale pentru acvariile de apa dulce... sau la sectiunea Anabantidae, caci Gourami vor fi principalii locatari.
Merci,
|
 |
|