[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: calin_gherman
Forum Index » Profile for calin_gherman » Messages posted by calin_gherman
paradoxx wrote:in dimensiunile alea poti pune ceva caeruleus yellow ellectric...
...nu te "lua" dupa persoane carora le plac garsonierele 2 x 2 !
paradoxx wrote:... ori o pereche americane pitice
...de data asta garsoniera 2 x 2 "merge"...
Scuzati engleza...
Ciclida neidentificata este Labeotropheus trewavasae.
Musai sa-mi fac si eu bazin marin, numa' ca sa-mi pot pune niscai poze pe aici
elven wrote:mi se pare un pic exagerat acum sa ii dam in cap la faza asta....

Interventiile mele care vizeaza bunastarea pestilor nu urmaresc datul in cap nimanui...pur si simplu vizeaza corectarea unor mentalitati. Da, stiu, e greu. Mai ales ca se marjeaza mult de tot, inca, pe ideea ca se poate si asa. Oare de ce acvaristii de "apa sarata" nu aplica acelasi sistem?...se poate si asa....73 de pesti, micuti, in 500 de litri...?! Ca oricum, cand ajung la 10 cm mai donez din ei...si dau sansa si altuia...In fine, adesea cand scriu pe forumuri am senzatia de donquijotism.
lukitza wrote:Tare as fi curios sa vad ce e in filtrele alea nedesfacute de atatia ani.
... 5 ani Eheim 2080, merge impecabil, jet puternic, furtune neschimbate; doar 4 ani Fluval FX5, impecabil si doar 3 ani inoxul si-un Tetratec 1200
Eu nu-s curios deloc . Dar, din experienta altor filtre carora li s-a "dus" garnitura si-am fost obligat sa le desfac, iti pot spune ca au fost surprinzator de curate ! Foarte putin namol dar in stare avansata de degradare. SI asta pentru ca procesele care se realizeaza in aceste filtre distrug in mare masura mizeria care se aduna in ele.
Revin cu un alt "set" de boli posibile:

Boli cu localizare cutanata sau branhiala diagnosticabile prin examenul macroscopic al pestelui, bacteriologic, parazitologic microscopic sau histopatologic:
1. infestatiile cu monogene (dactilogiroza, girodactiloza)
2. Ihtioftirioza (gris)
3. Trichodinoza
4. Chilodoneloza
5. Boala de catifea la pesti de apa dulce (Piscinoodiniaza)
6. Dermatopatii bacteriene - Infectiile cu Aeromonadidae

Asa...pe scurt, cam astea sunt. Dar ptr tratamentul corespunzator trebuie diagnostic de certitudine.
pestii se scarpina si respira la suprafata = niveluri crescute, la limita intoxicatiei cronice (acvariu in functiune de cateva luni, schimburi mici si rare de apa) cu compusi ai azotului (amoniac, nitrit sau nitrat) + hipoxie.
Remedii:
Pentru azot:
1. Schimb 25-50% ap? (zilnic sau s?pt?mânal, in func?ie de concentratia de amoniac
  2. Adaugati zeolit in filtru
  3. Adaugati bacterii nitrificatoare (un fel de booster bacterian)
  5. Imbunatatiti filtrarea biologica
  6. Se reduce densitatea pestilor
  7. Se reduce, chiar opreste temporar hranirea
  8. Se monitoriza cu atentie nivelurile deamoniac, nitrit si nitrat din apa
Pentru oxigen
1. Se imbunatateste aerarea apeiprin diverse metode (jet de apa orientat catre suprafata apei, pompa de oxigen)
http://www.weiko-gmbh.de/
Unul din cele mai "tari" din Germania, pe ciclide africane...import direct Africa !
Banuiesc ca c-o carota ptr sticla. Asa am comandat sticla.
Reatasez ptr cineva care m-a rugat.
miticalimona wrote:Dupa 7-8 luni cand se vor apropia de maturitate o sa fac o selectie iar restul pestilor ii voi dona.

Asta este, din pacate, o atitudine nepotrivita a acvaristului de ciclide africane. Iau multi, supra-aglomerez bazinul, ca oricum sunt pui, mai dispersez agresivitatea, cresc si apoi fac selectia.
Problema este urmatoarea: da, ei cresc. Dar, in conditii de supra-aglomerare nu vor exprima niciodata un tipar si-o dezvoltare corporala caracteristica speciei. In general raman mai mici. Ca un exemplu...arareori, dar extrem de rar am vazut P. demasoni de 8 cm lungime, adica acel caracteristic al speciei.
Iar una dintre cele 5 linii directoare pentru tratamentul uman al pestilor (binecunoscuta animal welfare) este "Libertatea de a-si exprima un comportament normal"...crezi ca e posibila la ciorba care o ai tu ? ...aceasta linie presupunand de fapt, in cazul pestilor, densitatea adecvata a populatiei si bazine cu dimensiuni, forma si substrat adecvate. Da, stiu; acvaristul isi vede pestii jucausi, inotand fericiti in apa, mancare adecvata, considera ca e totul ok. Nu ia insa in seama interactiunile interspecifice daunatoare, adica tocmai acelea care, considera proprietarul, duc la dispersia agresivitatii.
Eu zic ca ar fi ideal sa te hotaresti inca de acum ce vrei in bazin, sa faci selectia si sa asiguri pestilor conditiile optime de dezvoltare.
Alex.REX wrote: un nisip alb, cativa bolovani 1-2... mam saturat de lemne )

Eu as mai adauga cateva cochilii goale de melci si cativa pesti: Neolamprologus multifasciatus. N-o sa-ti pun aici imagini preluate de pe google, dar da o cautare de imagini, cu numele speciei. O sa ramai surprins ce inseamna un bazin cu aceasta specie. Cei 30 de litri sunt suficienti ptr 2-3 pietre, 4-5 cochili, nisip alb si 2 perechi de pesti care nu depasesc 3-4 cm lungime. Comportamentul lor e uimitor...fiecare pereche isi aloca o cochilie in care depun puii si o pazesc ca niste adevarate ciclide luptatoare...specia exista si la noi in tara, nu-s probleme de achizitie, iar un astfel de acvariu ar indeplini conditiile tale...
Nu stiu cum e la acel model de Eheim rotorul, dar stiu ca la alte modele, axul rotorului are la cele doua capete doua garnituri/lagare negre dintr-un material ce aduce a cauciuc siliconat. Nu totdeauna ambele lagare ies deodata cu rotorul cand e scos de la locul lui ptr spalare...si ma refer aici mai ales la lagarul care ramane jos, in spatiul rotorului. Intreb doar....n-ai "ratacit" la spalarea locasului rotorului vreun lagar? Eu am patit-o si manifestarile filtrului au fost exact cele descrise de tine...
Deci, fratilor, am un Eheim 2080 care functioneaza neintrerupt de aproape 5 ani (bazinul de T chaitika). Nu am curatat nici macar o data furtunele...cat priveste debitul, nu se simte nici o modificare majora. Daca pui mana in fata difuzorului risti o baie pe cinste...
koala wrote:Nea' Caline, pai ii spusei, bre, de overflow d-ala de zici tu... da' mie mi-e teama sa recomand asa ceva, cu inima deschisa.

- acolo nu va fi circulat un debit considerabil de apa... o sa fie, daca vrei, un tub in care apa "cam sta pe loc".
- exista riscul unor acumulari de aer, in partea superioara a tubului... tocmai din cauza ca viteza apei e redusa/zero.
- te trezesti ca se dezamorseaza saracia aia de overflow, cand ti-e lumea mai draga... si, se duce 'reaku frumusete de parchet.

Nu mai amintesc de latura "estetica" a solutiei... partea de overflow, aia care sta in bazin, e mult mai vizibila decat o gaura acoperita cu un gratar.
Faye a zis ca amicul ei nu vrea sa vada "acareturi" prin acvariu.

Drept ! Am citit eu din 2 in 2
Dar, despre riscuri, de acord !
Eu nu inteleg de ce-i tot dati cu gaura, gaura la un bazin Juwel Rio, de fabrica... daca gugalesti dupa "overflow box" vei gasi zeci de modele, care de care mai performant...si rolul ei, asta este...de prea plin. Fara gaura in bazin !
Pentru ca am reusit, dupa aproape 1 an (aprilie 2014 = 10 luni) sa curat sticla bazinului facand astfel vizibil interiorul, fauna si pietroaiele, va re-arat bazinul cu T chaitika, in pragul varstei de 5 ani ! Dovada ca nu m-am lasat de acvaristica / Tropheusi!

Cateva observatii:
10 luni nu am bagat mana in bazin, nu i-am facut absolut nimic.
Mortalitati = 0
Natalitati = cam 4-5 exemplare noi
Parametri apei - nemasurati
Colonie ultra-stabila: aceeasi hrana, aceleasi filtre nedesfacute de cel putin 2-3 ani. Eheim 2080 functioneaza neintrerupt si nedesfacut de aproape 5 ani, varsta bazinului, Fluvalul FX5 de vreo 4 ani de cand l-am pus in functiune, iar inoxul de 3 ani...toate nedesfacute.
Schimb la picatura direct de la retea, cam 50% (300 litri) din volumul bazinului, zilnic.

Ricardo, fa te rog video-ul direct vizibil pe forum, ca eu nu stiu cum . Mersi fain

Scuzati reflexiile, refractiile si calitatea filmarii, dar pana si camera e aceeasi, mai batrana cu 1 an.

by koala: am "reparat" linkul... sunt uimit de stabilitatea sistemului, si o pun pe seama reactorului anaerob (ala de inox) + schimbul permanent de apa. Felicitari!
Un ciclid african din genul Pseudotropheus.
de Malawi.
miticalimona wrote:as mai vrea sa stiu secretul acelui verde incredibil (cu toate ca am citit tot postul tau de n ori)
eu am acum aceleasi 4 tuburi ca tine dar verdele refuza sa apara inca - am doar 2 luni de la start, si majoritare sunt algele maro, cele verzi sunt foarte rare

E foarte simplu daca faci comparatie intre pietroaiele din dreapta, cele verzi si cele din stanga, mai negricioase, fara alge pe ele....verdele e adaugat in Photoshop ! ...ca altfel, cum ? Aceleasi neoane, aceeasi combinatie, aceleasi conditii, etc....si totusi, fara aceleasi alge.

Glumesc. La africani e absolut imposibil de reprodus aceleasi conditii in doua acvarii diferite. Singurul loc pe lumea asta unde se regasesc aceleasi conditii in mai multe zone e insusi lacul...dar nici asta nu e sigur. Chiar daca ai aceleasi conditii de lumina, poate ca la tine nu se regaseste aceeasi combinatie a valorilor N si P din apa, elemente indispensabile hranirii algelor. Si iata, gata "baiul" si nu mai obtii aceleasi alge... duritatile pot diferi, temperatura, calitatea apei de retea, etc....oho, multe chestii !

Forum Index » Profile for calin_gherman » Messages posted by calin_gherman
Go to: