| Message |
|
|
|
Il dau jos din pod cu prima ocazie si-i trag cateva poze cu rigla langa el , sa-ti faci o idee.
|
 |
|
|
|
S-a mai limpezit apa.
Ciclarea continua.
Skimmerul a inceput sa suga jeg, probabil au inceput sa se descompuna chestii prin piatra.
|
 |
|
|
|
Il rezolvai usor cu un skimmat agresiv.
|
 |
|
|
bluemonk wrote:Ma uitam si eu la un 9410 , te-as ruga daca ai putea sa-mi dai niste dimensiuni pe care Tunze nu le da sa vad cum ar intra intr-un sump de Reefer 170.
Ei zic ca suprafata ocupata, fara postfilter, e 25 cm x 18 cm, deci ma gandesc ca sunt cu tot cu pompa. Cat e pompa din astia 25, ca restul trebuie sa fie diametrul corpului.
De asemenea , daca aduci postfilter-ul cat se poate de aproape de corpul skimmerului, cat se mai adauga la cei 25 cm / 18 cm?
Merci.
Fara post-filtrare, 24 x 16 cm.
Cu post-filtrare, 24 x 24 cm.
|
 |
|
|
|
Legat de ciclarea propriu-zisa, am doua pompe Eheim de 5000lph + pompele de recirculare RSM de vreo 2000lph (total 14000lph) si un skimmer Tunze 9006. Lumina e doar ca sa pot vedea in acvariu, o lampa TMC de 30W.
Voi schimba pe parcurs skimmerul (Deltec MC500) si pompele (Jebao OW-10 si probabil voi adauga un Tunze wavebox. Am inceput lucrul la lampa led din capac (voi documenta separat).
Am adaugat Hikari Algae pellets, 20 de pungi de copepozi si am dozat doza recomandata de Microbe-Lift Nite-Out II, Special Blend, Artemiss si Herbtana.
Top-up deocamdata manual, am un ATO pe care intentionez sa-l instalez cu un rezervor de 18L.
Voi incerca sa continui dozarile de copepozi saptamanal pana cand voi observa ca incep sa se inmulteasca in sistem.
|
 |
|
|
|
Ieri seara am pus in sfarsit piatra in apa. Este 100% dry rock, schelet usor de coral, foarte poroasa si foarte usoara, similara Pukani. In UK, live rock si dry rock au cazut in dizgratie in favoarea pietrei artificiale insamantata numita Real Reef Rock, care mie personal nu imi place.
Batalia dintre preferinta pentru un aquascape aerisit si o cantitate cat mai mare de piatra a fost intensa.
Apoi, sotia a pus conditia ca piatra sa fie doar o treime din inaltimea coloanei de apa (am folosit metoda BRS de preparare Pukani, cu fierastraul) si sa aiba ultimul cuvant legat de aspectul final (pentru ea, aquascape-ul ideal incepe scund din stanga si creste spre dreapta - ceva obscur legat de feng-shui, ce sper sa mai dreg la asezarea coralilor). Nici n-a vrut sa auda de golden rule si alte porcarii de care mie imi pasa (pesteri, over-hangs).
A trebuit sa fac niste ajustari la varianta uscata intrucat in apa se schimba putin perspectiva.
Unele schimbari mai sunt posibile, dar as prefera sa il las asa.
|
 |
|
|
bluemonk wrote:Ma uitam si eu la un 9410 , te-as ruga daca ai putea sa-mi dai niste dimensiuni pe care Tunze nu le da sa vad cum ar intra intr-un sump de Reefer 170.
Ei zic ca suprafata ocupata, fara postfilter, e 25 cm x 18 cm, deci ma gandesc ca sunt cu tot cu pompa. Cat e pompa din astia 25, ca restul trebuie sa fie diametrul corpului.
De asemenea , daca aduci postfilter-ul cat se poate de aproape de corpul skimmerului, cat se mai adauga la cei 25 cm / 18 cm?
Merci.
Verific de cum gasesc o ruleta si iti spun.
Parerea mea e ca ciorapul acela poate sa stea si in alta sectiune din sump.
|
 |
|
|
https://arthropoda.wordpress.com/tag/sea-spider/
The other sea spiders
Put yourself in my place: You’re collecting mantis shrimp by cracking reef rubble on the beach of an island on the Great Barrier Reef (I know, there are worse ways to spend your day). You split one particular rock, and instead of shrimp, out pours a brood of arachnids. Not pycnogonids, not spider crabs… freaking spiders! Well, at this point, if you’re me, you shriek like a little girl and frantically crab-walk backwards while brushing yourself off.
In that embarrassing moment I had learned something new: There are arachnids that live, partially, in the ocean. These small Desid spiders live in intertidal rubble. During the day they hide in silk-sealed air chambers within the rubble. At low tide they come out to hunt stranded critters along the tide pools.
A marine spider, Desis martensi, on an out-of-water coral head. It has captured what looks like a pistol shrimp. Photo: Wild Singapore
|
 |
|
|
robygym wrote:Spune mi te rog, cum reusesti sa pui mai mult de 5 poze ca pe mine nu ma lasa
Pozele sunt uploadate pe site extern si linkate cu [img][/img] .
Fragii arata super sanatosi si se vede ca pozele nu sunt "lucrate".
Spor la vanzare.
|
 |
|
|
|
Mucii aia sunt bacterii grase pline de nutrienti.
Afla de ce nu ajung in skimmer, acolo e locul lor.
|
 |
|
|
|
Cum e facuta debitarea pe radiator?
Intreb pentru ca vreau si eu sa fac asta la o lampa minuscula, un fel de miniatura de lampa led.
|
 |
|
|
|
Sa speram ca zicala din batrani nu se adevereste, altfel urmeaza GHA.
|
 |
|
|
|
Azi mi-a venit placa de aluminiu de 1mm (am incercat sa reduc greutatea totala pe unde am putut) pentru fixarea radiatorului in capac.
Soferul de la compania de livrare m-a abordat foarte entuziast cu: sunteti roman? A continuat cu: e cumparata casa sau inchiriata? E scumpa chiria? Unde lucrati?
Poate ca sunt eu mai anal, sau poate ca traitul indelungat in tara asta m-a schimbat, dar m-a simtit foarte incomod cu toata interactiunea asta.
Cand am incercat sa scot placa, nu iesea din pachet, am gasit raspunsul pe partea opusa:
|
 |
|
|
|
Si dupa 12 ore:
|
 |
|
|
|
Pentru cei care fac tampenia de a nu spala bine nisipul inainte de folosire, solutia e un skimmer de proteine Tunze 9410 cu ciorap de filtrare foarte fin.
Scoate acel mal de aragonit atat prin skimmare, cat si prin filtrarea cu ciorap.
|
 |
|
|
|
Am inceput sa ma gandesc la upgrade-ul la led.
Am un radiator care incape perfect in cei 15 mm alocati (150mm latime si 15mm inaltime, cu talpa de 6mm). Singura problema e ca am nevoie de o lungime de 850mm si el are 1000mm, deci va trebui sa-l scurtez putin.
Ledurile vor fi trei placute de cate 25 leduri, identice cu cele doua de la RSM130.
Voi rula canalele de Royal Blue si White la 1000mA si pe cele de Blue si 415nm la 700mA pe un controller wireless BlueFish Mini.
Voi inlocui ventilatoarele de carcasa cu unele mai eficiente si mai silentioase de la Gelid (Silent 5). Pe radiator voi plasa trei Noctua IndustrialPPC NF-A14 PWM (1x3000, 2x2000, total 11W).
Sursa e de 250W (48V ~5A). Potential sa o inlocuiesc cu un MeanWell.
|
 |
|
|
Humbert wrote:de aqua medic eco drift stie cineva ceva? costa cam dublu decat jebao dar cu siguranta tin macar 2 ani deci ti-ai scos banii, ca jebao pare ca are viata medie la 1 an
M-am uitat la ea si pare un Jebao re-branded. Banuiesc ca de la garantie vine pretul dublu.
|
 |
|
|
|
O alternativa la Jebao ar fi Tunze, pompele cu control electronic (gen 6040, 6055, 6095 etc.).
Si nu uitati wavebox-urile de la Tunze, produc o buna miscare a apei.
|
 |
|
|
|
Mai ramane problema echipamentului:
- voi pastra cele doua pompe de recirculare de 2150 lph
- vreau sa adaug doua pompe de valuri Jebao OW-25
- skimmer de proteine nu va fi cel stock, probabil voi merge pe Deltec DC500, dar ma mai uit pentru alte optiuni
- as vrea sa folosesc reactor pentru rowaphos, carbune activ si np-pellets, probabil pe una din pompele de recirculare.
- ma uit pentru o solutie de filtrare mecanica, apa vine dupa pieptane prin compartimentul skimmerului si apoi spre camerele laterale ale pompelor. Ideal, toata apa va trece prin niste capcane mecanice (perlon sau ciorapi.
- apoi lumina: am 80x15 cm suprafata pentru radiatorul de racire, ramane de decis daca merg pe 15 sau pe 25 mm grosime. Voi folosi placute led identice cu cele de la RSM130.
Shopping list:
- 2x Jebao OW-25
- 1x Deltec DC500
- 3x D&D H2Ocean FMR75 reactors
|
 |
|
|
|
Am dat cu fierastraul, am gaurit cu bormasina si am aplicat tije PVC de 8mm.
Cam asta a iesit, o sa ma multumesc cu aceasta varianta.
Voi consolida cu putty bi-component placile atasate cu tije si apoi voi da piatra la apa.
|
 |
|
|