Eu am si am avut intotdeauna biofilm, si cu discusi si fara. Ce-i drept, daca le dai mixtura nu stiu ce se intampla, probabil se dau peste cap multe lucruri, dar altceva in afara de mixtura si temperatura peste 30 de grade nu vad ce poate fi rau pt plante din cauza discusilor.
Nu le mai da mixtura atunci, daca zici ca nu vrei sa scoti discusi de competitie cred ca se descurca si cu hrana uscata.
Eu de exemplu la acvariul asta am hranit toti pestii cu tetra discus, ca am zis sa le dau ceva bun scalarilor in primul rand.
Deci daca in locul scalarilor as avea discusi tot asta le-as da.
Dar intr-adevar nu as baga mixtura in plantat...
dar de ce ar fi o problema discusii pt plante? Anca ai temperatura mare in acvariu? peste 30?
ca altfel vara de exemplu plantele mele nu au suferit niciodata nici la 28-29 de grade.
de obicei cand lumea zice ca "discusi si cu plante nu se poate" vrea sa spuna ca nu se pot creste discusi ca lumea in plantat, nu ca nu se pot creste plante ca lumea in acvariu cu discusi.
nu ma bag la restul dar la pct 2 (referitor la momentul fertilizarii), nu cred ca e o problema ca pui dimineata, eu pun dimineata la ora 8 si neoanele se aprind tot la ora 13 si fac asta de 5 ani.
haide, nu te lasa!
asa e cu plantele, la inceput e mai greu, dar vine un moment in care plantele merg singure si nu ai decat de tuns.
apropo, alge ai? daca ai alge inseamna ca sunt dezechilibre mai serioase, dar daca nu ai alge eu as zice ca plantele inca nu s-au dezmeticit dupa marea tunsoare.
sunt foarte incantat pentru ca mi-au puit ancistrusii (am 4 adulti)!
sunt primii mei pui de pesti care traiesc mai mult de cateva zile, de asta sunt bucuros, plus ca puii de ancistrus sunt foarte simpatici
bineinteles ca eu nu am vazut ce, cand si cum, la cate plante sunt in el, insa de 2 zile am descoperit pui de ancistrus de aprox. 1-1.5 cm prin acvariu, pana acum am numarat vreo 10
pe 2 din ei i-am vazut eu cu ochii mei cum i-au halit scalarii )
sunt bucuros ca in acvariu se intampla lucruri noi, de care eu nu stiu, si pe care le descopar intamplator... e foarte fain, visul meu e sa am un acvariu foarte mare in care sa pun niste pesti, pplante etc si care sa evolueze de la sine cumva, adica sa se intampla in el lucruri cat mai aproape de ce se intampla in natura.
apropo de lucruri care se intampla, populatia mea de creveti am impresia ca s-a refacut si acum cred ca sunt cel putin cateva zeci (acum 6 luni nu cred ca erau mai mult de 10).
mai mananca scalarii din ei, dar vad ca o duc bine micutii, chiar daca trebuie sa ma uit cu mare atentie sa-i descopar.
si un filmulet de acum cateva zile, nu e nimic schimbat dar na, vad ca a trecut aproape 1 luna de la ultimul update
cu totii avem probleme de genul asta cu CO2-ul, sa stii.
ba cupleaza prea des, ba prea rar, ba se dizolva, ba nu se dizolva gazul, ba da rateuri sonda etc
ce pot sa-ti spun este asa: sa nu te bazezi orbeste pe controller.
se poate intampla sa mearga perfect un numar mare de luni si apoi sa se decalibreze sonda sau mai stiu eu ce si tu sa crezi ca-ti mentine 6.8 cand in acvariu ai 7.5 etc si deodata iti apar alge in acvariu si nu stii de ce si stai si te intrebi ce s-a intamplat ca doar tu nu ai schimbat nimic si pana acum totul era perfect (am patit-o eu)
de aia e bine fie sa ai un test permanent de ph/co2, fie sa testezi regulat ph-ul cu test colorimetric sau altfel
Daniel1402 wrote:Asa am dedus si eu, ca nu m-am nascut ieri.
Nu stiu care-i treaba cu bornele 21 si 22.
Ai folosit acest balast sau presupui ca asta-i principiul de functionare?
da, am 2 astfel de balasturi, ca am 4 neoane la acvariu
dar eu sincer nu inteleg ce intrebi de fapt.
ai zis "Rog un coleg sa-mi explice cum trebuie sa fac legaturile pt 2 neoane t5 25w la balastul din pozele de mai jos" si eu am spus ca se leaga exact ca in schema.
dupa aia ai zis ca asa ai dedus si tu.
in poza 3 este alimentarea de la priza, ala din mijloc e impamantarea si daca nu ai 3 fire la priza atunci poti sa nu il pui, desi bine ar fi sa pui si impamantare la toate instalatiile electrice
in poza 2 este schema de legare a neoanelor care e destul de clara, nu prea inteleg ce nu intelegi
cu L sunt desenate cele 2 neoane, care au fiecare cate 2 borne in fiecare capat, iar ele se leaga exact ca in schema de pe balast, tot acolo scrie si lungimea maxima a firelor care duc la neoane, la unul poate fi 1 metru, la celalat 2 metri
probabil le-a luat de la CO2 Art, dupa cum scrie pe ele. bun site e ala, cred ca rup la vanzari, cel putin pe UKAPS vad ca in ultima vreme toata lumea cumpara de la ei.
foarte misto scula cu splitter si bineinteles foarte fain acvariul.
deocamdata acvariul tau, desi nu arata rau, e mai mult o colectie de plante.
nu-i problema, cu totii am avut etape in care am vrut sa avem cat mai multe plante si sa ne bucuram cand le vedem cum cresc (unii, cum sunt eu, nu au scapat nici acum de dorinta asta de a avea cat mai multe specii de plante )
insa din cate am vazut eu pe parcursul timpului, cele mai reusite aquascape-uri au relativ putine specii de plante (hai sa zicem maxim 5) si intotdeauna sunt 1-2 specii care sunt dominante.
sigur, mai putin in cazul olandezelor, dar ala-i un stil care pe mine personal nu ma atrage, deci nu vrobesc de el.
asa ca iti propun sa incepi sa vezi pe internet cat mai multe poze cu scape-uri, sa alegi cateva care-ti plac si sa te inspiri de acolo in ceea ce priveste aranjamentul si speciile de plante.
si usor usor o sa ajungi la o compozitie, la o idee, in ceea ce priveste aranjamentul, ca altfel e greu sa fii si gradinar bun si inspirat artistic.
@Stefan
Cred ca e mai greu cu filtru de apa pt ca se desface greu, tre' sa iei si robineti etc
plus ca e bine sa fie mare ca volum, altfel se colmateaza repede si te chinui cu el
@Koh-i-Nor
Eu ziceam de un prefiltru extern, nu intern. In asta al meu intra vreo 2.5 litri de material filtrant, deci iti dai seama ca face o alta treaba decat unul intern pt simplul fapt ca e mult mai mare.
Da, nickul e din Lolita - al tau mie imi aduce aminte de "La Medeleni" :-))
merci Stefan
in legatura cu apa, principalul responsabil este prefitrul pe care l-am pus acum mai multe luni, ca altfel scalarii, ancistrusii si ghiolbanii aia de SAE (5 bucati de 10cm fiecare) fac o mizerie de nedescris :-)
prefiltrul face toti banii, e plin cu perlon.
Aha, deci tu crezi ca eu il sun pe Marian sa-l intreb cata zeama sa pun in acvariu si cum. Bun asa. Bine ca nu aud ca-l si platesc pe Marian, ca doar asta e business-ul omului si toata lumea stie ca ofera servicii de mentenanta pentru acvarii...
Dar altfel imi apreciezi acvariul... sigur, nu e in totalitate meritul meu pentru cum arata, dar e un acvariu de apreciat.
Multumesc, ce sa zic.
Cat despre "clin si maneca" cu Popescu... iar ai gresit. Daca e s-o luam asa, despre cine "supravegheaza" acvariul meu, atunci trebui sa-i dam credit si lui Cristi, ca de la el am luat prafuri de prima data cand am avut acvariu si pana prin 2010-2011, deci uite ca exista o legatura si cu el. E si meritul lui pentru felul in care arata acest acvariu, sa recunoastem.
Ba mai mult, cu Marian am vorbit ultima oara in persoana in martie 2014, iar cu Cristi am vorbit undeva prin august 2014...
Deci o spun fara pic de ironie: felul in care arata acvariul meu este meritul tuturor acvaristilor pe care i-am citit si cu care am discutat in ultimii 7 ani. Este meritul forumurilor romanesti de acvaristica, adica. Chiar e, de altfel asta e si motivul pentru care trag de mine sa updatez acest jurnal - pentru ca ma simt dator sa particip (chiar si cu 0.0001%) la popularizarea hobby-ului si la cresterea atractivitatii singurului forum pe care sunt prezent in mod activ.
Acum, referitor la junghiurile mele cu toata lumea: si Cristi, si Marian imi sunt simpatici, desi inteleg ca ei doi nu se prea inghit. Conducerea acestui forum imi e simpatica, pentru ca e formata din oameni destupati la cap.
Majoritatea userilor imi sunt simpatici, incerc sa ajut cu sfaturi pe oricine ma intreaba cate ceva in public sau in privat.
Lucruri (nu oameni) care nu imi sunt simpatice: aroganta, ipocrizia, autosuficienta, barfa, comportamentele abuzive. Cu astea am intr-adevar o problema, si in viata reala, si pe forumuri.
PS Dar sa stii ca mie imi place sa ma uit si la pesti, nu numai la plante, de asta intru din cand in cand pe forumul de discusi. Deci as fi foarte interesat sa vad si pestii pe care-i cresti tu.
Ma stai ca eu de-abia acum cred ca am inteles ce vrei sa spui, domnu Nimeni.
Vrei cumva sa spui ca acvariul meu e sanatos pt ca are Marian grija de el?!
Mai bine ma injuri direct decat sa vii cu insinuari din astea scarboase... da' ma rog, eu sunt ala cu injuraturile, altii sunt cu barfele ...
Da stii ce voiam sa te intreb? Un acvariu de-al tau cand vedem si noi pe forumuri? Ca uite de 7 ani de cand o ard pe forumurile astea nu imi amintesc sa fi vazut unul.
Tu esti si tu un guru fara "opera" asa cum mai sunt cativa pe la noi.