[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: Silviu Man
Forum Index » Profile for Silviu Man » Messages posted by Silviu Man
Imi mentin opinia legata de pozitionarea acvariului. Daca e la cca. 1 m de fereastra ... eu as tine draperiile trase mai tot timpul.
Nu este vorba numai de lumina solara care cade pe acvariu, este vorba si de perioada de iluminare, etc. Dar, vezi cum merge, poate eu gresesc.

Stiu discutia despre acvariu si filtrul de tip top. Legat de plante, ... nu exista plante "simple" si care sa nu necesite o minima aditie de CO2 si fertilizanti.
Exista doar plante care prospera si plante care se chinuie sa supravietuiasca, dupa caz. Asadar, depinde ce iti doresti. Ca sa nu vorbim din nou de faptul
ca CO2 te ajuta, indirect, in lupta cu algele. Eu te sfatuiesc sa te mai gindesti.
Ne omori cu zile ... Frumos tare!
Si observ si partea de background, cu panoul de led-uri. Faina tare si aia!
Cred ca am inteles cum le faci si voi incerca si eu saptamina viitoare.
mihai florescu wrote:
Silviu Man wrote:Da, dar daca are grija de el si aspira bine substratul, eventual mai frecvent, ar merge, cred. Pina la urma depinde mult si de prefiltrare. Un prefiltru l-a ajuta mult.

Am montat un prefiltru Sunsun 603:
http://www.tucradio-acvariu.ro/index.php?route=product/product&product_id=233&search=sunsun+603&description=true

In acest caz cred ca sfatul colegilor, de a te orienta catre o suprafata de filtrare biologica mai mare este pertinent, evident, si daca solutia se incadreaza in buget.
Eu am mers pe o solutie minimala, mai aproape de suma mentionata de tine. Nu stiu daca acest aspect este limitativ, asa ca ... tu decizi!
Da, dar daca are grija de el si aspira bine substratul, eventual mai frecvent, ar merge, cred. Pina la urma depinde mult si de prefiltrare. Un prefiltru l-a ajuta mult.
Eu as lua cam asa ceva :
https://www.nevertebrate.ro/filtru-extern-eheim-experience-350-2426-9093

Plus Matrix si Eheim Substrat Pro in cantitati egale.
rodoselada wrote:
Sa mai cumpar inca 2 litri de Matrix Seachem sau Eheim substrat pro?

daca poti cumpara numai Matrix 6L are suprafata mai mare, dupa care schimbi treptat siporaxul in fiecare luna scoti 1 litru de siporax bagi 1,5 litri matrix

+1
Eu am o remarca legata de pozitionarea lui : cam expus la lumina naturala. Parca vad in fundal o fereastra, nu prea e bine, poti avea probleme cu algele.
Daca nu mai poti sa-l muti din acel loc, o folie de background opaca ar ajuta mult.
Din cite am citit, are undeva la 12 litri brut, adica undeva la 8 litri util pentru medii filtrante, deci OK. Insa eu nu am folosit acest tip de filtru (il am in lista pentru un viitor setup asa ca poate imi
dai si mie un feed-back) dar sunt colegi care folosesc produse Sun-Sun asa ca poate intervin cu mai multe detalii.
Nu am carasi dar majoritatea colegilor recomanda minimum 50 de litri/caras. Asadar, poate ar fi bine sa donezi macar unul din "chiriasi". Acum sunt mici dar vor creste.
Legat de filtru, poti adauga materialul ciclat, amestecat cu cel nou, nu separat. O aditie de bacterii in filtru si in apa te-ar ajuta mult. Teoretic, aceste doua masuri ar
trebui sa ajute. Eu as face si niste determinari de nitriti dupa inlocuirea filtrului si, daca valorile trec de 0,5, as face schimburi de apa pina valorile apei se stabilizeaza.

LE : Cind schimbi filtru, trebuie lucrat repede si umplut apoi cu apa din acvariu.
skija wrote:
Silviu Man wrote:as folosi un fertilizant universal ( de ex. Tropica Specialized) impreuna cu micro si macro (de ex. Masterline I si II) si un supliment de potasiu. Asta mai ales pentru ca nu ai substrat fertil, care te-ar fi ajutat destul de mult.

De ce sa amesteci tropica specialized cu masterline micro si maco ?

Tropica contine si macro si micro

Or dozezi tropica specialized or masterline micro si macro

Scuze, am uitat sa precizez dozele : cite o treime din dozele recomandate pentru fiecare.
Nu este un sfat, este opinia mea; la mine combinatia functioneaza foarte bine.
In opinia mea, avind o buna iluminare si o buna aditie de CO2, iti trebuie o fertilizare mai complexa, adica micro si macro. Plantele, stimulate de lumina si CO2, au un ritm de crestere crescut si, in absenta suplimentelor de minerale, pot suferi de carente care conduc la fragilitatea frunzelor, chiar degradarea lor; iar ancistrusii atit asteapta, sa treaca dincolo de alge si sa mai "traga" ceva si din tesutul vegetal afectat. Intr-adevar, GSA arata un exces de lumina, atit ca intensitate cit si ca durata. Ai melci mincatori de alge, chiar si Oto, insa nu au cum sa faca fata GSA, pentru ca ai o adevarata invazie de GSA. Eu as regindi programul de lumina (maxim 8 ore pe zi, cu o pauza de 2 ore intre doua reprize), as folosi un fertilizant universal ( de ex. Tropica Specialized) impreuna cu micro si macro (de ex. Masterline I si II) si un supliment de potasiu. Asta mai ales pentru ca nu ai substrat fertil, care te-ar fi ajutat destul de mult.
Cu ce fertilizezi in coloana de apa?
OK, am inteles cam ce vrei sa faci.

Asadar, in opinia mea, pentru un acvariu plantat cu 50-60 de litri util, un Eheim 2213, echipat cu Matrix sau cu Eheim Substrat Pro si un micro Skimmer de la Eheim ar rezolva rezonabil problema filtrarii. Citeva fiole de Prodibio BioDigest (sunt si alte produse dar eu sunt multumit cu acestea) ar rezolva problema start-ului si eventual intretinerea ciclarii. Cit despre ciclare, una din doua : metoda clasica, mai comoda dar si mai lunga sau cea de tip Tropica 90 Days, care iti permite sa introduci mai devreme animalutele in acvariu. Un test pentru nitriti de la JBL te va ajuta sa monitorizezi calitatea apei.

CO2 : Sistemul pe care il am acum in A45, format din butelie de 0,5 kg cu filet 10x1 si reductor, plus difuzor Tropica 3 in 1 este mai mult decit suficient.
Substrat fertil : Dennerle, Tropica, ... sunt mai multe variante. Eu am folosit cu rezultate bune DeponitMix de la Dennerle si Tropica Plant Growth.
Substrat pentru plantare : la fel, Dennerle, Tropica Soil, ADA sand ... depinde de scape si de plante. Le discutam dupa ce te hotarasti cu privire la scape.
In rest, cind te hotarasti, deschide un topic la "Coltul incepatorului" si discutam mai aplicat.

PS : Felicitari pentru partea de documentare, se vede ca nu ai stat degeaba pina la 4 dimineata Esti printre putinii care chiar citesc ce li se recomanda si, mai cu seama,
se straduiesc sa inteleaga ce citesc! Acesta este cel mai bun inceput pentru orice!
Vezi PM. Hai sa vorbim si apoi si postam ce am discutat, OK?

Salut, Adi!
Acvariul este OK, problema este echiparea lui. De obicei acvariile "complete" vin cu echipamente minimale, in special filtrarea. Un filtru intern nu te va ajuta destul daca incarcatura organica a apei este mare, mai cu sema pentru ca sunt echipate preponderent cu bureti. Cel mai bine ar fi sa te documentezi putin si sa pui citeva detalii legate de vrei sa obtii : acvariu plantat, cu sau fara creveti, ce fel de pesti. Citeva articole interesante gasesti aici :

http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/2013.page
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24422.page

Apoi poate iti faci timp si parcurgi citeva topic-uri de la sectiunea "Acvarii plantate". Sunt citeva interesante.
In final, fa un checklist cu urmatoarele :

- filtru extern + medii filtrante
- lumina + program de iluminare
- ciclarea
- plantare + CO2
- pesti si compatibilitati

Apoi fa un jurnal si colegii te vor ajuta cu sfaturi.
Succes!
OK, hai sa ne linistim. Nu are rost sa ne enervam. Eu nu te-am jignit, nici nu am pus la indoiala metodele tale. Tu mi-ai recomandat articolul, eu l-am citit si l-am comentat.
Am comentat apreciativ in legatura cu acvariul tau si bineinteles ca se vede ca este o frumoasa realizare. Nu inteleg de ce te irita anumite comentarii dar nici nu ma mai intereseaza sa
inteleg. Hai sa oprim aici mica noastra disputa si, pe viitor, sa ne abtinem de la alte comentarii pe aceasta tema, OK? Imi cer scuze fata de toti colegii daca s-a inteles ca incerc sa
ma dau ... savant sau priceput intr-un domeniu in care ma "misc" de doar doi ani. Iti cer si tie scuze daca am exagerat cu anumite comentarii; uneori, dorinta mea de a comunica, de
a impartasi unele lucruri ... o cam ia inaintea oistei! O seara frumoasa!
Corect, articolul trateaza corect tematica. Nu am inteles bine cum Matrix "poate" sa asigure si denitrificarea "chiar la un flux mai mare" al apei, pentru ca acolo nu are cum sa se dezvolte un mediu anaerob. Nu e singurul articol care compara cele doua produse. Problema cu alte materiale de genul rocilor poroase, de origine vulcanica este alta : majoritatea contin bentonita, sepiolita, etc. adica compusi care au capacitatea de a lega nutrientii din apa. De aici rezerva in a folosi foarte multe astfel de medii daca ai un acvariu cu plante care necesita o buna fertilizare.

PS Te rog sa-mi permiti o mica rautate : bentonita si sepiolita se folosesc ca aditivi in hrana ... vacilor si scroafelor din Belgia, pe post de sechestratori de micotoxine! Leaga foarte bine zearalenona, ochratoxina, ... chiar si aflatoxina!

LE : Ca sa vezi ce "timpenii" le-a trecut unora prin cap!
skija wrote:Filtrarea este alt subiect ) nu vreau sa dau apa la moara acum

Skija, sunt destul de batrin ca sa pot sa adulmec o "momeala". Da' hai sa-ti fac pe plac.
Uite aici un articol despre care si eu, cu mai bine de un an in urma, am comentat ca "este foarte bun dar putin cam prea academic".
A trebuit sa recunosc ca am gresit si sa-i cer scuze, prin viu grai, intre doua beri, autorului. Nu degeaba este "lipit" acolo, sus.

http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24422.page

Lectura placuta si o seara frumoasa!
Un mic update : la sugestia unui bun coleg, am decis sa transform copacul din mijloc intr-un mic Bonsai.
Asadar, copacul a suferit un mic ... reset, si a fost plantat cu Fissidens.

image

PS Scuze pentru bulele de CO2, am uitat sa opresc instalatia!
Cred ca am ajuns la forma finala a "manunchiului" din una din laturi.
Urmeaza al doilea, sper sa il termin saptamina viitoare. AMR : o luna si jumatate!

image

Forum Index » Profile for Silviu Man » Messages posted by Silviu Man
Go to: