| Message |
|
|
|
sa fie! la fel si tie
|
 |
|
|
|
roca vulcanica neagra si red bee sand
|
 |
|
|
|
o luna si 10 zile mai exact, sau pentruca tot este Postul Mare au trecut 40 zile( Inaltarea) de cand le-am lipit. Interesant, dar daca nu imi puneai intrebarea asta si nu ma uitam in jurnal nu o asociam cu Inaltarea. Asta e semn bun!!! Becurile de pe ultimul raft o sa le schimb. Am asteptat sa vad cum lumineaza in acvariu si apoi sa iau o decizie cu ce fel de becuri sa pun. In principiu am 2 tipuri de becuri( amandoua cu led), cumparate in etape diferite pentru uzul casnic. Cele cu lumina rece au 2700k iar cele cu lumina calda 6500k. Acum le folosesc la acvarii si eu zic ca sunt ok. Nu am nevoie de lumina speciala pentruca voi pune plante care nu au nevoie de un spectru anume. Voi pune moss si sa vedem ce se mai potriveste pe acolo. Oricum substratul e foarte bun pentru plante. Asigura tot ce trebuie pentru shrimpi si in acelasi timp apa e tinuta in parametrii ok pentru plante
|
 |
|
|
Avansatul wrote:Scorpionule, o intrebare.
Cat ai lasat la uscat acvariile inainte de a le umple cu apa?
destul de mult-avand in vedere ca am lucrat cu dow corning a trebuit sa le las 3 saptamani, dar a trecut mai mult timp pana le-am dat la apa, deoarece nu imi venise standul, apoi pana am lucrat la el...
|
 |
|
|
|
sunt deja ciclide africane. Sunt cam timorate ca debia le-am mutat. Mai urmeaza sa schimb becurile de pe raftul de sus) cu altele cu lumina rece ca cele de jos. La ciclide e posibil sa le las pe astea sau sa le schimb si pe ele. Voi face o noua comanda de becuri. Am pus tot ce aveam in casa
|
 |
|
|
|
poza cu ansamblul final. Urmeaza popularea acvariilor mici cu mopani, moss si alte plante
|
 |
|
|
|
asa este, se comporta asemanator ADA. Din explicatiile lor:" This substrate, produced in a special procedure and composed of different types of burnt soil, boasts the characteristic of permanently lowering water values, which are important for breeding. Among those values are the water hardness (KH) and the pH-value. For breeding, a water hardness (KH) of 0-2 and a pH-value of less than 7 are desired in order to avoid the formation of ammonium is wished for."
|
 |
|
|
|
iata si parametrii apei masurati azi de mine:
1-bazin cu substrat red bee sand: Ph- 6,5 NO2- 0,05 NO3- 5 GH- 7 KH- 2-3 PO4- 0,00
2-bazin cu roca vulcanica: Ph- 7 NO2- 0,75 NO3- 5 GH- 8 KH- 5 PO4- 0,25
|
 |
|
|
|
traducere dupa indicatiile de folosire Red Bee Sand: Spre deosebire de teren special de sol pentru rezervoare plantate, Red Bee Sand nu con?ine aditivi de îngr???minte ?i, astfel, este absolut inofensiv pentru creve?i. Datorita compozitiei sale speciale, în primele câteva s?pt?mâni, este capabil de a stoca substan?e poten?ial d?un?toare care sunt apoi descompuse de bacterii în curs de dezvoltare lent în substrat în aceast? perioad?. În cazul în care nu prea multe substan?e nocive sunt generate de inhabitats cistern? ?i mâncarea lor, aceasta func?ioneaz? la fel de mare, ?i de nitrificare se dezvolt? într-un mod care s? evite vârfuri nitri?i. Potrivit dlui Shirakura, creve?i pot fi puse într-un astfel de rezervor, dup? o perioad? de numai ?ase ore, în cazul în care parametrii apei sunt stabile." Traducerea nu e foarte exacta dar e suficienta ca sa intelegem ce vrea sa spuna. Mai mult, pe sacul de RBS se specifica clar ca nu este nevoie a astepta formarea bacteriilor, deoarece substratul face apa ok pentru shrimpi in numai 6 ore
eu voi merge pe masurarea parametrilor apei, considerand ca acestia imi vor spune exact cand trebuiesc introdusi shrimpii. Nu am mai lucrat cu acest tip de substrat asa ca voi incerca sa il analizez cat pot de mult.. Sper ca sunt pregatit sa tin in carantina shrimpii suficient de mult ca sa se cicleze cum trebuie acvariile, in cazul in care am nevoie de asta. Fiind un pionierat pentru mine sper din tot sufletul sa fie bine
|
 |
|
|
|
voi face teste de apa in fiecare zi, sa vad cum stau. Mi s-au dat pana la 2 saptamani ca sa imi vina comanda de shrimpi. Asa ca vreau, nu vreau, trebuie sa sa grabesc. Ma gandesc ca totusi nu degeaba producatorii substratului specifica( chiar cateva ore de asteptare pana la folosirea bazinului, eu am zis o zi). In afara de asta eu am facut o combinatie de red bee sand nou, cu red bee sand folosit 3 luni-luat de la Geani din Piatra Neamt. Mai multe emotii am la bazinele cu roca vulcanica. Acolo ciclarea va dura mai mult. Oricum pentru perioada de asteptare( in cazul neciclarii suficiente) am pregatite "recipiente" de asteptare si aclimatizare
bazinul cel mare cu ciclide ma voi stradui sa-l pun chiar azi. Nici mie nu imi place cum arata locul gol din mijloc, asa ca vreau sa-l umplu. De plante nu stiu ce sa zic. In afara de moss nu m-am gandit ce as vrea sa pun. Moss si mopani. Ma gandesc pe viitor sa pun ceva gazon, pentruca bazinele vor mai mult pentru cresterea si inmultirea shrimpilor si apoi pentru frumusete
|
 |
|
|
|
testele de apa sper sa fie corecte si sa-mi dea startul introducerii shrimpilor. Deja comanda de shrimpi e pe drum si nu imi mai permit sa astept. Pentru urgentarea ciclarii pot folosi inca vreo 200 l apa ciclata din bazinul mare si bacterii de ciclare. Ca shrimpi am comandat si caridine si neocaridine, dar m-am orientat pe calitate, de ce? din calitate superioara poti obtine calitate egala sau mai mica, dar din calitate inferioara nu poti obtine decat ceea ce ai comandat
|
 |
|
|
|
in acvariile cu red bee sand pe instructiuni scrie ca pot baga shrimpii la cateva ore de la startare. Nu e nevoie de ciclare. Eu oricum am pus in toate bacterii de startare si 10% apa ciclata din acvariul mare. Din 60L net cat are un bazin eu am pus o galeata de 9L cu apa ciclata. O sa las sa se limpezeasca bine si maine fac masuratori de apa ca sa vad pe unde ma invart. As fi putut clati buretii din filtrele pe care le am in acvariul mare, dar imi este teama sa nu am in ele pui de rcs si sa corcesc ceva, asa ca am renuntat la idee
|
 |
|
|
|
povestea continua. As putea spune ca aproape am terminat pregatirile si acum astept ciclarea acvariilor si venirea shrimpilor. Mai sunt reglaje de facut dar le voi face pe parcurs. Am alimentat bazinele( la galeata pentruca nu am facut legatura dintre acvarii si alimentarea blocului). De asemenea mai am de facut legatura intre scurgerea la picatura si canalizare. In rest totul e ok. In unele bazine am folosit ca substrat red bee sand si in altele roca vulcanica neagra. Atasez si doua poze cu filtrul de substrat in una, si in cealalta cu el montat in acvariu( pietricelele albe de sub el sunt bio-rio pentru marirea eficacitatii filtrarii). Becurile folosite sunt becuri cu led unele cu lumina calda si altele cu lumina rece
|
 |
|
|
Dragos Matei wrote:i-am primit de la un coleg de forum, crevetii erau impreuna cu celelalte animale, au venit din acelasi bazin, pe langa exemplarele transparente ca cel din filmare era si un crevete rosu rcs mai maricel ...
daca spuneai de la inceput ca e primit de la un coleg de forum...atunci cel mai probabil e un rcs. Nu stiu pe nimeni la noi care sa aibe ghost shrimp si sa-i inmulteasca.
|
 |
|
|
|
si eu ma gandeam ca nu este destul dezvoltat. De aceea imi mentin parerea ca este crevetele fantoma. Are mai multe denumiri si iese in evidenta ca e foarte transparent plus alte particularitati
|
 |
|
|
|
pare a fi Grass Shrimp( sau Ghost Shrimp)
in al doilea video nu stiu ce sunt
|
 |
|
|
|
pentruca vei pune acvariul pe ogrinda, eu te sfatuiesc ca in dreptul marginilor blatului care ies in afara sa pui niste"L"de sustinere. Gasesti coltare suficient de rezistente si estetice. Arata ok si te scutesc de multe necazuri posibile viitoare
|
 |
|
|
|
poti pune linistit plante langa el. In primul rand termostatul lui are o temperatura reglata la 24, 25, 26 grade( mai mult, mai putin de la caz la caz). Deci la temperatura asta nu dauneaza plantelor. In al doilea rand el are o plaja in care actioneaza, de regula plus/minus un grad fata de temperatura reglata. Nu se incalzeste atat de tare incat sa arda plantele sau altceva. In al treilea rand el trebuie pus pentru maxim de eficacitate in curentii de apa astfel incat sa transmita apa calduta peste tot in acvariu, nu numai langa el. In concluzie pune ce vrei tu langa el ca nu vei avea probleme
|
 |
|
|
|
foloseste teava rectangulara. E ieftina si rezistenta. Eu m-am interesat odata de aluminiu pentru un stand cu dimensiunile tale si ma scotea pe la 100euro doar scheletul. Daca ai schelet metalic il imbraci in pal si ai rezolvat problema. Cred ca 6 picioare reglabile sunt de ajuns. E bine ca picioarele reglabile sa fie de plastic si nu de metal pentruca au o suprafata mai mare de infiletare si rezistenta. Ca dimensiuni de teava eu as merge pe 20x30 sau 30x30x2. Daca vrei 20x20 poti alege grosimea de 3, e mai sigur si nu e diferenta mare de pret. Avantajul scheletului metalic e ca nu mai are rost sa pui spate si astfel te poti juca mai usor cu furtunurile si ce mai ai tu pe acolo. La pal e bine sa ai cant ABS ca sa reziste mai bine in timp la umezeala. Ca inaltime trebuie sa te gandesti ca daca vei folosi co2 trebuie sa-ti incapa butelia acolo. Si nu uita ca pe langa butelie vor mai intra filtrele care au nevoie de spatiu
|
 |
|
|
|
pai cu aparatul asta am lipit toate imbinarile. Insa el nu are posibilitatea de a lipi un diametru de 4mm. Daca va curge pe undeva voi incerca probabil metoda data de simpfzoli, marirea gaurii si folosirea furtunului de aer pe post de garnitura. Etansarea o voi verifica ma tarziu. Deocamdata alimentarea o voi face manual pentruca nu am facut legatura intre teava de apa rece si acvarii. Aici trebuie sa ma hotarasc ce sistem de filtrare voi avea. In timpul ciclarii voi rezolva aceasta problema
|
 |
|
|