BLeeD wrote:Desi nu asta e scopul threadului...am si eu o dilema:
Deocamdata nu imi pot permite sa dau cam 10 euro (atat am calculat eu ca_costa intretinerea unui acvariu cu solutii profi pe luna, ar fi bine sa ma insel).
Vreau si eu plante rare si frumoase.... Ce fac?

Continui sa le dau tzuica, nu le mai dau deloc sau ma las de acvaristica o perioada?
Of Doamne cand vad cat e de kkt situatia financiara in romania imi explic si de ce suntem cu acvaristica la nivel de pestera. Acuma daca nu poti sa iti permiti macar banii aia adica un 350.000 de lei/ luna pentru asta...ce sa zic e nasol. Da uite zi-mi ce planta anume iti doresti si incerc sa te mai ajut eu cu una cu alta. Poate mai gasim un fertilizant...poate un con...o scoatem la cap cumva. Spune ce vrei si cred ca or sa sara mai multi in ajutor.
Acum tu ai pus o intrebare punctuala:
Raspunsul este ca mai intai NU te lasi de acvarii (nici macar pentru o perioada) .
Nu abandonati asa usor!
Cititi, documentati-va. si in ultima instanta ti-ai cam dat raspunsul de unu` singur. Nu e obligatoriu sa cresti plante deosebite pana cand nu iti permiti.
Ce am zis eu si a subliniat koala mult mai plastic este o cruda realitate
:"... motorul dezvoltarii [ si nu ma refer aici doar la acvaristica ] este BANUL ... "
Eu insa am sa-ti dovedesc ca nu arunc cu vorbele in vant si am sa-ti fac un calcul ca sa vezi cam cum sta treaba.
Uite am sa incerc sa iti fac o idee despre ce ar insemna zic eu varianta "carpita" de la Dennerle.
Un soi de cum sa crestem plante chiar mai dificile pentru toti…
V-am sfatuit pe toti, cum facea tovarasu` Lenin pe vremuri

: Cititi!!! Intrebarea ta nu a framantat numai pe romani ci si pe (dupa cum scriam) cumpatatii din vest.
Cam ce am dedus eu intr-un dialog al unui client englez cu producatorul.
Iti garantez ca gasesti marfa la pret sub cel pe care il voi posta si care implicit pentru veridicitate este exprimat in lire:
Omul spunea …frate vreau si eu o schema completa de fertilizare da nu mi-o permit…economic nu fac fata n`am atatia gologani

.
Baietii foarte receptivi la ceea ce inseamna clientul au avut amibilitatea si au inceput sa-i explice cam ce ar fi un minim dupa mintea lor intr-un acvariu ca sa mearga si boschetii:
Nu modific nimic dar oameni incep cu
CO2, lumina buna, fertilizare,un kH de 3 grade si pietris "bob de orez" de preferinta cu bile Deponit fine gravel.
Pentru a imbunatatii cresterea plantelor ar fi "genital" daca ai putea sa se adauge si un cablu incalzire substrat si de preferinta substratul Deponit de la ei.
Apoi eu te sfatuiesc sa respecti cu sfintenie niste reguli, o sa incerc sa iti explic pe scurt la fiecare cam si de ce este bine sa le respectati:
1. Aerarea de orice fel va scoate CO2 din acvariu si face ca nutrientii sa fie inaccesibili plantelor. Nici filtrele de substrat nu sunt indicate caci face sa treaca apa bogata in oxigen pe la radacini.
Ganditi-va ca in natura aceasta situatie nu exista, caci radacinile plantelor sunt crescute in soluri maloase.
Daca tot vorbim de filtre atunci trebuie folosit un filtru intern sau extern care sa nu filtreze mai mult de 2 ori volumul acvariului pe ora.
Jetul de apa trebuie sa fie la cel putin 5 cm sub nivelul apei de la suprafata.
2. Nu iti suprapopula acvariulsi nici nu haranii din abundenta pestii.
3. Cel mai rar o data la 2 saptamani fa schimb de apa ca sa iti introduci nutrienti proaspeti pe aceasta cale.
Sifoneaza atent toata mizeria de pe substrat si nu exagera cu curatatul buretilor de la filtriu.
Filtrele biologice cu jet lent sunt ideale pentru plante.
4. Cand iti faci un acvariu nou nu uita sa introduce si plante cu crestere rapida nu numai raritati care de obicei au un ritm de crestere mai delicat. Macar 80% din aria substratului sa fie plantat pentru a asigura o balanta naturala intr-un acvariu pentru pesti.
Ascultati-ma ca nu mi-am batut gura de poma daca vrei sa reduci posibilitatea de a-ti aparea alge va rog eu cumparati Otocinclus, Neritina, Caridina japonica sau macar daca tot luati vivipari nu uitati de Black Molly!
5. Nu folositi pietris cu granulatie mare caci pietrisul de tip "bob de orez" este pe departe mai bun pentru radacinile plantelor.
6. Nu cumva sa puneti acvariul in razele soarelui sau in zone luminate.
Iar daca vi se intampla pocinogul cu alge incercati sa aplicati inca de la inceput un "regim"de lumina: 5 ore de lumina dimineata, 5 ore de intuneric si iar 5 ore de lumina dupa-amiaza spre seara.
Nu afecteaza plantele da` ajuta la dereglarea ritmului de crestere al algelor.
Bun acum hai sa vedem ce iti promisesem un buget mostra pentru un acvariu ipotetic de sa zicem 85 de litrii:
Deponit fertiliser balls £ 3.95
Bio CO30 CO2 kit £19.95
JBL kH test kit si small kH buffer £11.60
Biogrun, S7, E15 si V30 fertilizanti £20.35
Osram fluora neon de 24" x 1 £11.95
Total: £67.80
Vezi cam asta este un acvariu carpit la maximum in varianta Dennerle. Eu cred ca mai poate fi imbunatatit atat dpdv.tehnic cat si pret.
Ce pot sa itigarantez din tot ce zic ei e ca dpdv fertilizanti esti acoperit 100% daca mergi pe varianta asta.