[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: daniel12
Forum Index » Profile for daniel12 » Messages posted by daniel12
Message
Am niste SubstratPro ramas de la o achizitie. Pot sa incerc cu asta? Nu e mare lucru sa fac schimbul.

M-am lamurit de ceva vreme ca BBA-ul nu da inapoi fara CO2

Nenorocitii aia de creveti Amano s-au invatat prost cu mancarea si acum nu mai baga in seama decat chestii cu proteine in ele

Ii mai dau ragaz lui EasyCarbo pana la sfarsitul lunii dupa care bag codoiul la loc.
koala wrote:Astia-s "feather duster worms" (Sabellidae)... inofensivi si spectaculosi in acelasi timp, nu ai de ce sa-ti faci griji...


Am crezut ca-s anemone! Nu arata a viermi

Oricum, cat timp sunt inofensivi mie-mi plac. Imi place si Aiptasia dar am de gand la un moment dat sa bag corali in el. Stiu ca ma inham dar n-as vrea sa chinui pesti in acvariu atat de mic.

Si la apa dulce nu renunt atat de repede, cum crede Mihai

O saratura in ala de 300L e prea mult pentru portofelul meu si asa scofalcit.
Da, in seara asta l-am badijonat intr-o folie ca e intre doua acvarii. Inca 2 saptamani il tin asa pana se calmeaza lucrurile. Am niste PhosEx de la GroTech deja cumparat si cred ca-l arunc intr-o punga in filtru ca sa mai scot din fosfati.

N-as vrea sa pornesc cu stangul.
Eu cu acvariul asta am inceput

E un acvariu prost pentru plantat. Iti zic din start. Trebuia sa ti-l iei pe ala de 180L. Pentru proportii.

Neoanele sunt varza. Scapa de capacul lui si puneti T5 de 24W. 4 la numar daca vrei plantat in asta. Nu-ti fie teama de faptul ca e acvariul descoperit.

Cum a spus si Mihai, Sintomec dupa inele ceramice altfel il umpli de resturi foarte repede. Daca ai SubstratPro in el, n-ai nevoie de sintomec. Doar inele ceramice si SubstratPro sunt suficiente.

Scapa de filtrul intern, e degeaba daca tot ti-ai luat canistra.

Discusi exclus in volumul asta de apa. O pereche de scalari si cam atat.

Pesti de card poti sa alegi orice din speciile similare neonului. Albastru, Cardinal, Roz, Negru, etc.

Rasbora e interesant dar cam sensibil. Barbus Titeya e un peste rezistent si amuzant.

Bomba de la JBL am avut si eu. Amestecul lor e praf. Reteta de pe forum e mai buna. Apa, gelatina, zahar si drojdie. O sa ajungi repede la butelie

Nu ai nevoie de controler. Vaneaza vanzarile si poti pune mana pe o butelie ieftina de 3Kg. Iti mai trebuie reductor si numarator de bule. E suficient.

Uita de gazon daca nu-ti faci un capac cu T5-uri.
florentina_ionela wrote:

este simplu de gasit cauza montarii pe retur si nu pe tur
ce facem cu saracele bacterii din filtru daca bagam pe tur CO2.....le distrugem
sau poate gresesc eu..?


Bacteriile nu mor in prezenta CO2-ului, il folosesc sa prepare mancare. Oxigenul il folosesc la oxidarea amoniacului/nitritilor pentru a obtine energie deoarece nu fac fotosinteza iar CO2-ul pentru mancare. Energie+CO2 = Carbohidrati. La fel ca in plante. Aceste bacterii se numesc autotrofe, isi prepara mancarea singure.

In absenta Oxigenului trec pe chimiosinteza anaeroba si fac reversul procesului de nitrificare tot pentru a obtine energie. Aici e o discutie mai complicata. Am gasit articole care spuneau ca aceeasi specie de bacterie care face aerob nitrificare va face reversul anaerob dar am gasit si informatii cum ca ar fi o specie diferita de bacterie care se ocupa cu denitrificare anaerob.

Eu am facut un experiment punand mini-Siporax intr-un reactor de CO2 la acvariul cu creveti si supriza, peletele nu s-au colorat pana nu am renuntat la aditia de CO2. Banuiesc ca lipsa de Oxigen le inhiba cresterea daca nu le omoara.

Experimentul l-am facut special pentru a urmari sa vad daca se face denitrificare in mediu bogat in CO2. Ma asteptam ca peletele sa se faca mai negre dar nu s-au colorat deloc. Am oprit CO2-ul sa vad daca omor BBA-ul facad adaos doar de EasyCarbo.

Da, stiu, imi place sa experimentez cu multe chestii
kirucd wrote:La identificari te-a ajutat koala, si nu am vazut in plus decat ceva care pare ai fi un zoanthus in poza nr. 10.

Si eu sint de acord ca ai putea modifica rockscapeul sa il mai aerisesti cumva. Nu poti folosi silicon. Poti
folosi Reef bond, soricei de plastic si eventual una sau doua tije de fibra de sticla pline. Uita-te la topicul
meu, sint cateva poze de cand am facut rockscapeul. Eu am folosit o piatra mai mare la baza, in care am
dat o gaura si am infipt o tija de fibra de sticla, dupa care restul pietrelor le-am gaurit si le-am infipt ca
la o frigaruie. Cu tija de fibra poti sa faci o gramada de chestii, gen un copacel cu cateva ramuri, si esti sigur ca
nu se darama. Bineintels ca e indicat sa folosesti si Reef bond acolo unde pietrele nu stau singure infipte in tija.

Ce program ai la iluminare acum?

O seara placuta,
Dragos


O sa caut reefbond, bun pontul cu tija de fibra. Acum astept salariul ca-s stafidit de la sarbautori

Cu lumina am facut o duma. Sper s-o redresez, am dat drumul la 3 lampi si le-am rulat asa cam 3-4 zile 12 ore pe zi. Am redus ieri la o lampa iar acum am redus de tot ca pe langa diatomee au aparut si niste firicele ca un puf pe pietrele din varf.

Lampile au becuri de 23W 1400 lumeni 6.500K. Cred c-am facut o prostie dar asa am observat ceva miscare pe langa alge. Polipul ala nu l-am observat pana n-am dat cu lumina.
Raspunsul e simplu, se colmateaza reactorul daca apa ce trece prin el nu este filtrata.

Forta sifonului este identica si inainte si dupa filtru. Adica pierderea debitului este identica indiferent unde este pus filtrul.

Bypass daca nu se doreste pierderea debitului. Cam orice accesoriu de genul asta ar trebui introdus in circuit prin bypass pentru simplul fapt ca poti servisa accesoriul fara intreruperea circuitului/filtrului.
Mijlocul lor e gol, si uitandu-ma la perisori si alte chestii pare sa circule apa si pe acolo.

Ma gandeam sa le aranjez mai cum spui si tu. Dar cu ce le lipesc? Silicon? Nu le tin prea mult la aer asa?

Prefer sa le "ametesc" acum cat nu se dezvolta chestii pe ele.

De diatomi nu ma sperii. Am inteles ca sunt normali, ca la apa dulce dealtfel.
Acvariul a trecut in a treia saptamana de ciclare. Deja diatomii au inceput sa acopere sticla si pietrele.

Am descoperit ca fauna e mai bogata decat am crezut initial. O sa incerc sa fac niste poze poate ma ajutati sa identific creaturile.

Am un melc, doua scoici, doua stelute Asterine, multi viermi din aceia care-si fac tunel din nisip, cateva Aiptasia (deh, asa merit ca-mi iau piatra vie de la Coralis si n-am habar de paraziti), cativa corali, cred eu, o alga rosie si niste anemone care arata ca niste flori ce rasar din piatra.

Stiu ca ar trebui sa studiez eu fiecare vietate in parte dar sper macar sa ma ajutati in identificarea lor ca dupa aia studiez despre ele singur.

Lumina este alcatuita din trei lampi Aquatic Nature Solar Duoboy cu becuri de 6.500K. Tin aprinsa doar una din lampi pana se stabilizeaza acvariul. Stiu, lumina trebuie imbunatatita. Momentan asta aveam la dispozitie prin casa. De indata ce acvariul prinde avant o sa-i pun si lumina actinica. Visez la o lampa cu LED-uri dar finantele deocamdata sunt sub zero.

image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
Clipocitul nu-l poti evita cand se acumuleaza gaz in reactor. Poti doar sa reduci debitul prin el daca il instalezi prin bypass. Cu debitul redus sunetul va fi mai greu observabil.
Cum il facem asa il avem
Fara o verificare a circuitului nu poti fi sigur ca cipul nu a fost ars de o avarie de pe traseu. Il poti inlocui orbeste dar nu-ti garanteaza o rezolvare a problemei. Mai este si acel senzor care nu stiu ce ar trebui sa citeasca. Se cupleaza la mufa BNC.

Nu stiu daca prezenta lui este obligatorie pentru a face circuitul sa functioneze.

Daca ai programul, poti incerca la un service de telefoane mobile.

Multi au cunostintele si sculele necesare sa-ti programeze cipul. Multe telefoane au nevoie de reprogramare de eeprom pentru deblocare.

AM nu-ti va da programul ala. Nu te impiedica nimic sa reproduci circuitul si sa folosesti programul lor. Circuitul in sine nu este complicat. Softul insa probabil ca a necesitat un pic de munca pana l-au adus la un nivel bun de pus in aparatul ala.

Daca n-ai un alt cip gata programat sansele sunt mici sa faci rost de soft-ul ala. Si asa, posibil ca AM sa fi implementat ceva metode antifurt. Nu-ti trebuie un echipament avansat sau scump ca sa citesti si sa programezi cipul ala.
Ai un microcontroller acolo, test mode banuiesc ca-l sunteaza si comanda direct optocuploarele deci partea electrica merge daca in test mode prizele au tensiune dar partea logica probabil ca e dusa.

Daca ai nevoie de curent in prize si atat, asta poti sa rezolvi si singur legand toate firele albastre libere la comun cu cel care vine din comutator.

Avand in vedere ca microcontroller-ul e in soclu poti sa-l scoti cu grija de acolo si dai o fuga la un magazin de electronice cu el. N-ar trebui sa sara de 30-50 de lei. Asta presupunand ca acesta nu s-a defectat din cauza unei alte piese.

Problema nu e schimbatul cipului in sine ci programul care comanda prizele ce se scrie de obicei intr-un EEPROM din cip. In cazul asta chiar si schimbarea lui n-o sa readuca functionalitatea pentru ca cipul nou trebuie programat. Vei avea nevoie de un wavemaker functional ca sa citesti programul din el si sa-l scrii in cipul nou.
Pistia si lintita raman mici si-s vai de capul lor in acvariul cu creveti unde am nitratii scazuti. Asta ce am observat eu. In asta mare o iau razna daca nu curat suprafata apei la doua saptamani cel mult.

Lintita si alte plante de suprafata sunt filtre de nitrati. Nu te gandi acum ca se face primavara cu o floare dar diferenta dintre cele doua acvarii tinde sa confirme aceasta informatie.

Chiar daca nu ai pesti asa nu inseamna ca nu trebuie sa dai de mancare. Ai de hranit un intreg lant trofic care incepe cu aia micii de nu se vad.

Da de mancare bacteriilor si lucrurile se vor aseza cu multe din plante.

Un sistem functional are grija de resturi, ii vad pe multi ca sifoneaza si-si desfac filtrele la luna cand sistemul, daca e complet, are grija singur de el. Eu nu am cum sa mai sifonez mare lucru in acvariu din cauza plantelor, nici nu duc dorul acestui obicei.

Un substrat relativ usor, cu o granulatie medie iti rezolva problemele cu resturile si simpla replantare cand o cere planta crescuta prea mult e suficienta cat sa revitalizeze zonele mai adanci.
Pe mine ma amuza ca l-ai lasat pe Spongebob acolo dar ai mai pus creveti si plante.

O evolutie clara a acestui acvariu. Spongebob cred ca se plictisea si i-ai facut cadou si mai multe vietati intr-un acvariu suprapopulat.

Si eu achisez la parerea generala. Copiii vor Spongebob cand ar trebui sa vada natura si ce inseamna ea si cum se leaga fiecare element cu altul. Vor invata exact ce ar fi invatat si fara acest acvariu. Ca pungile si cutiile de bere se arunca cand sunt goale, nu conteaza unde.
Mno, asta era parerea mea. Fiecare face cum vrea acvariul lui. N-o sa ma vezi prea curand dand buzna pe usa si palmuind pe cineva pentru ca si-a facut plantat cu nisip pentru cichlidae

Poti face ceva frumos si in 63L si intr-o mie. Despre plante intreaba daca ti-e lene sa cauti informatii despre cum cresc si unde se pozitioneaza. Unii poate-ti raspund chiar daca n-ai chef sa sapi despre fiecare balarie in parte

Pana de curand abordam stilul jungla, tocmai ca sa vad ce face fiecare planta si unde trebuie pozitionata.

Poti sa-ti iei indicii din acvariile care concureaza la diverse concursuri de aquascaping. Nu trebuie neaparat sa faci ca ei dar trebuie sa-ti formezi ochiul la ce au facut ei acolo si sa te intrebi de ce au procedat intr-un anumit fel.

Acvariile concurente iti ofera toate informatiile, speciile folosite, parametrii apei. Tot.

La plantat, cum si unde-ti pui plantele e ultimul pas. Pana acolo iti trebuie o harta ca sa stii ce anume sa inveti si ce nu.

1) Apa, toti parametrii. Ce inseamna si cum influenteaza ei ce se intampla in acvariu.

2) Fertilizarea. Ce, cum, cand, cat.

3) Lumina. Ce, cum, cand, cat.

4) Tipuri de plante, fel si ritm de crestere.

In opinia mea, plante easy sau hard nu exista. Am avut plante dificile si plante easy iar cele easy mi-au dat mai multe batai de cap decat cele hard.

O planta easy eu o consider pe cea care se manifesta rapid la schimbari. Cand ceva nu merge bine vreau sa vad imediat. Sunt plante considerate easy dar se manifesta intr-o saptamana. Stai si te scarpini in cap ce are si o sa fie greu sa-ti dai seama.

Mie mi s-au topit Staurogyne de multe ori, n-am inteles niciodata de ce. Si e considerata easy. Uneori a crescut, alteori a stagnat si in cazul extrem intr-o saptamana, doaua tufe ce au crescut de-a lungul a cateva luni s-au dezintegrat. Eu n-as considera asta ca fiind o planta easy.

Nu-ti fie teama sa experimentezi. Iar intrebarile ar fi bine sa ti le pui cand ceva merge bine nu cand ai o problema.

Algele vor veni si ele. Pregateste-te sa stii ce trebuie sa faci cand vor aparea, de fugit n-ai cum sa fugi de ele heheh
Inca nu ti-ai trecut locatia la profil.

Prezinta-te la rubrica "Despre noi" daca nu ai facut-o deja si completeaza-ti locatia la profil.

In afara de Coralis eu nu stiu vanzatori de vietati mai capabili in Bucuresti.

Hornbach nu au oameni pregatiti si suprapopuleaza acvariile fara o intretinere corespunzatoare.

Restul din mall-uri sunt mai praf ca cei din HB. In MaxiPet le faceam curs rapid despre anumite plante.

Ca idee, cumpara de la magazinele unde vanzatorii au acvarii proprii. In MaxiPet Militari stiu un baiat care are si acvariu marin si stie despre ce vorbeste.

Alte reguli dupa care sa te ghidezi:

1) Nu cumpara vietati proaspat aduse. Intreaba inainte sa cumperi cand au fost aduse. HB nu face stoc mare la unii pesti. Si cand ii aduc sunt capiati de la transport.

2) Nu cumpara niciodata ultimele vietati din stoc.

3) Nu cumpara nevertebrate in afara de cele recunoscute ca fiind foarte rezistente.

4) Nu cumpara pesti vopsiti, diformi sau cu variatii genetice ciudate. Multi sunt creati prin accelerarea mutatiilor genetice in conditii artificiale. Expusi la raze X sau UV. Promovezi un comportament inuman si imoral cumparand astfel de vietati.
Cu riscul de a te supara pe mine, oricum nu ai fi primul, o sa-ti dau cateva idei.

Astfel de acvarii sunt slabe, foarte slabe. Si nu din cauza echipamentului.

In primul rand substratul, faptul ca imbecilii de la pet-shop n-au nici cea mai vaga idee despre acvaristica nu te scuza sa folosesti substrat deschis la culoare intr-un plantat.

O sa vezi ca toate firmele renumite nu vand nici un fel de substrat deschis la culoare. Cel pentru cichlidae e deschis la culoare pentru ca este un alt fel de material. Este special si marcat ca fiind pentru cichlidae.

Uita-te la poze cu acvarii plantate, la omeni care au plantate de multa vreme sau au plantate aglomerate. N-o sa vezi la ei pietris de 2-4mm alb sau pestrit sau albastru. O sa vezi ceva negru sau maroniu. Acest detaliu e suficient incat sa dea o idee de acvariu plantat.

Apoi, plantele se impart in mai multe categorii dar pentru simplificare s-au stabilit doar trei dupa pozitia lor intr-un acvariu privit dintr-un singur plan.

1) Plante de prim plan, pitice, cu nevoi mari de lumina. Plante de gazon.

2) Plante de mid plan, mai inalte, pot fi si rosiatice dar cu frunze mai suple ca sa nu obtureze vederea fundalului.

3) Plante de fundal, plante care cresc inalt si repede sau plante masive, Echinodorus, Lotus, Cryptocorine, Vallisneria.

Gruparea plantelor da un aspect natural. Evitam goluri mari intre tufele plantelor sau le unim cu plante de gazon sau de mid plan.

Contrastele dau un efect interesant desi nu este natural, daca urmam regulile simple de mai sus nu e nevoie sa ne facem griji cand punem o tufa de Limnophila langa una de Ludwigia.

Lemnele le folosim ca element focal daca sunt mari. Nu trantim o buturuga in acvariu doar pentru ca asa am vazut la altii.

Daca vrem lemne, intr-un acvariu golas putem folosi bete subtiri pentru a pozitiona strategic plante de tranzitie intre tufe mai mari.

In ultimul rand, postarea unei poze ar trebui sa fie cu scop informativ. Intreaba ceva, legat de aranjament. Postarea unei poze doar pentru a afisa acvariul nu ajuta cu nimic in cunoasterea mai buna a acestui hobby. Pune o poza cand ai ajuns cu acvariul la ceva demn de privit. Asta poate sa insemne si apelarea la o cunostinta cu un aparat mai capabil.

Eu am intotdeauna intentia de a ajuta, formularile mele stiu ca par ironice, sarcastice sau cum le percepe fiecare. Daca treci peste formulare o sa vezi ca nu e dracul chiar atat de negru.
Algele brune sunt diatomi. Indica un acvariu proaspat. Le faci din cauza silicatilor de pe suprafete. Odata consumati silicatii ar trebui sa dispara de la sine. Apar pe sticla, substrat si uneori pe plante.

Daca apa de la robinet are continut mare de silicati, alga bruna va persista, singura optiune fiind sa raresti schimburile de apa. Si substratul sau pietre daca ai pot avea silicati.

Alga verde de pe geam este omniprezenta in acvariu, cumpara un magnet si curata geamul.

Algele nu se inmultesc daca incerci sa le racai sau cureti. Sunt niste plante primitive.
 
Forum Index » Profile for daniel12 » Messages posted by daniel12
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com