Pret: 4 lei planta.
La comanda a zece bucati, se adauga inca doua (bonus).
Comanda minima 32 lei + 8lei transport prin posta. Plata se face prin ramburs, la ridicarea coletului.
Chiar ca, prima ,, cornuta,, este interesanta! Cu cat ai gasit kilogramul? In CT se gasesc de la 45 lei (la un importator local) pana la 80 lei/kg (in alte magazine). Din pacate importatorul nu imi poate da bucati mari si favorite, pentru ca mai intai sa-si dea alea mici si in plus de asta mai e si lenea, ca trebuie dezmembrata toata cantitatea impletita si innodata pentru a scoate una mare si frumoasa.
Pentru cei care nu stiau: aceste lemne sunt importate in paleti cantariti, asa ca de aici si pretul lor per kg.
Mai Florin, te tii tare, ai? ;) Daca tot astepti un feedback?! Poftim!
Ce legatura are acest by-pass al unui filtru cu Purigen pe care il am in teste (ca reactor nu poate fi numit de catre noi, astia cu materie cenusie, si nici nu stiu de ce americanii nu-i schimba denumirea) cu by-pass-ul pe care vrei sa-l aplici sau ma rog, pe care l-ai propus spre montare la un reactor CO2 extern? Eu nu te-am acuzat si nici nu am dat cu parul, ci doar mi-am dat cu parerea si imi pare rau pentru ca te simti "luat in balon". Nu asta imi este intentia. Eu ce sa inteleg din gestul tau de a-mi urmarii subiectul pe ici pe colo, pe forumuri? ;) Glumesc!
Iti repet, reactorul prezentat mai pe-ndelete de mine si by-pass-ul postat mai nou de tine, sunt prezente pe forumuri cu mult inainte de 2010, an in care mi-am facut si eu primul cont. Tu te-ai ,,suparat,, din cauza unui alt punct de vedere.
,,probabil daca nu prezentam acel bypass, in cadrul topicului deschis de tine, aceasta discutie nu mai exista.,,
Eu nu ma simt deloc atins, ba chiar sunt multumit cand incearca cineva sa faca cat mai eficient acest tip de reactor pe care nu am drept de autor. Prezentarea n-am facut-o pentru a ma fali, ci pentru a invata si ajuta cat mai multi romani saraci, pentru ca asta suntem, cum sa nu arunce cu banii aiurea, pe fereastra.
Ura!
PS: Cum naiba se face ca am ,,luat in balon,, tocmai un brasovean de-al meu, eu fiind de loc din Rasnov?! Tu te-ai ,,suparat,, din cauza unui alt punct de vedere.
Aaaa, in Romania sunt putini ,,tatici,,. Parerea mea! Si cei mai multi, i-am intalnit pe acest forum. Bravo!!!
Componente:
- filtru apa cu suport de perete, pahar marimea 10 cu in si out de 3/4;
- teava ppr fara insertie de 20, lungime 24 cm, pe care se infasoara putin teflon la un capat si mai apoi fixata in corpul filtrului;
- o bila de plastic (bioball) bagata fortat in locasul central de pe fundul paharului, pentru o dispersie mai buna a apei / distanta intre capat teava si bila aprox. 1,5 cm;
- by-pass din bronz 3/4 cu doi robineti, dar se poate face si din ppr (ATENTIE: la pH sub 6, se produce oxidul in interiorul acelor componente de cupru, bronz, alama, iar rezultatul poate deveni catastrofal si se manifesta in felul urmator: pestii se lovesc de peretii acvariului apoi incearca sa sara afara din apa. Dupa 2,3 zile de la declansarea simptomelor isi pierd des cunostiinta, lesina pur si simplu, nu mai respira cateva minute, devin inerti dupa care isi revin brusc si pot sangera din branhii.);
- Seachem Purigen folosit: 225ml.
Concluzii personale si ,,nu numai,,(mai ales ale domnului Radu) :
* acest mediu de filtrare functioneaza mai bine in cazul filtrelor cu pat fluidizant comparativ cu mediul filtrant bagat in ,,ciorap,, , datorita miscarii permanente a particulelor componente, care ajuta la maruntirea materiei aflate in suspensie, prin interactiunea si frecarea prelungita. De asemenea, miscarea permanenta ajuta la pozitionarea ideala a porilor absorbanti, practic in pozitii nelimitate ca numar, astfel facilitind absorbtia si umplerea cit mai completa si uniforma a porilor.
* debitul apei care antreneaza materialul filtrant, trebuie reglat in asa fel incit, sa permita o interactiune cit mai prelungita intre particulele componente ale materialului si materia care trebuie filtrata plus evitarea antrenarii particulelor mediului, in afara filtrului/reactorului.
* purificarea apei si controlul asupra amoniacului, nitritilor si nitratilor, prin retinerea impuritatilor solubile nu poate fi posibila fara aportul bacteriilor din ciclul azotului, care colonizeaza porii materialului filtrant, in spatiile ramase libere de impuritati. In lipsa acestor bacterii, materiile retinute in porii materialului, interactioneaza cu apa, intra in descompunere si elibereaza compusii nocivi ai azotului. Acesti compusi sunt metamorfozati unde si de catre cine? In cazul reactivarii produsului, bacteriile vor fi ucise de catre clorul din inalbitor, colonizarea ulterioara necesitind timp (de fapt ca in cazul prime folosiri a mediului filtrant).
* limpezirea apei (reducerea turbiditatii) se vede cu ochiul liber doar in cazul in care sunt probleme.
PS: Eu nu aveam ,,mari,, probleme cu turbitatea si suspensiile in masa apei, dar daca tot aveam de vreo doi ani prin casa 125ml si inca 125 primiti ieri (ambele cantitati primite ca donatii, ca asa e cand iti faci prieteni pe forumuiri ) , dar si majoritatea materialelor, mi-am zis: de ce nu?! Si in plus de asta, nu ar strica un asemenea tip de filtrare in acvariul meu, macar ca test cu povestea asta americana cu ,,Ultimate Filtration,, ?!
Astept rezultate si revin.
Gata l-am incercat cu intr-un filtru de marime 7, cu by-pass, umplutura 125ml Seachem Purigen (saptamana viitoare voi mai baga inca 100ml), debit redus de aproximativ 200 l/h si ii trebuie neaparat un burete fin pentru ca scoate afara putin purigen rebel. Din pacate, perlon sau burete fin nu prea am in casa la ora asta.
Asteptari foarte mari pentru mine incat sa raman ,, wow,, , unul care stapaneste destul de bine zic, in acest domeniu al filtrarii, mai intai ca teorie aplicata si mai apoi ca investitie in medii de filtrare de top, nu prea am.
Ce as vrea sa vad de la acest reactor? Daca într-adevar isi face treaba in privinta turbitatii apei, daca merita investitia si daca este adevarat ceea ce sustin americanii, ca ar fi un produs minune.
Asa ca:
Luni il voi pune in functiune, voi face si poze comparative, si in final sa vedem daca merita.
Pai cam asa zic ei, in momentul in care devine un maro catre negru trebuie regenerat.
Tare mi-e ca, in zilele noastre cand foarte multi cam renunta la acvariile ,,dulci,, (dovada sectiunile vanzari), acesta varianta de purificare a apei este cam costisitoare. Dar pentru cine vrea sa fie in pas cu moda???
Nu prea am incredere ca buretele nu il va lasa sa iasa din reactor, atunci cand este inseriat cu un filtru extern datorita debitului mare. In cazul asta se poate face un by-pass ca de exemplu, 75% din apa sa treaca liber iar restul prin reactor. Cred ca merge bricolata o sita superfina de inox si prinsa pe partea superioara a capacului pentru a impiedica iesirea Purigen-ului din reactor.
Dragi prieteni acvaristi, revin cu cu un nou subiect referitor la o metoda de limpezire a apei, cu ajutorul unui ,,reactor purigen,, (asa ii este numele prin afara ) care seamana foarte mult cu reactorul CO2 hand made, pe care l-am prezentat in detaliu, dar de data aceasta pionul principal este un produs revolutionar venit de peste ocean, si anume Purigen de la Seachem. M-am ales cu o donatie de aprox. 125 ml de la un amic acvarist si m-am gandit, cum sa scot totul de la acest produs.
Dar, mai intai de toate sa vedem ce face acest produs.
Descrierea produsului:
Purigen este un adsorbant sintetic premium care este deosebit de orice alt produs de filtrare de pe piata. Acesta nu este un amestec de rasini schimbatoare de ioni sau adsorbanti, ci un polimer unic macroporos sintetic care elimina impuritatile solubile si insolubile din apa, la o rata si capacitate care depaseste toate celelalte produse cu 500%. Controleaza amoniacul, nitritii si nitratii prin eliminarea deseurilor organice azotate care ar elibera altfel acesti compusi daunatori. Impactul asupra oligoelementelor este minim. Creste in mod semnificativ nivelul redox-ului. Limpezeste apa pana la o claritate de neegalat. Produsul se intuneca progresiv pe masura ce se epuizeaza si este usor reinnoit prin tratare cu clor. Este fabricat pentru mediile marine si mediile de apa dulce.
De ce este diferit?
Selectivitate: Este rasina organica cu cea mai mare capacitate de filtrare de pe piata. Niciun alt produs nu se poate compara cu capacitatea sa de a curata murdaria si de a limpezi apa pana la o claritate de neegalat. Spre deosebire de alte produse de pe piata, care sunt simple de rasini schimbatoare de ioni, este special conceput pentru a fi o rasina care extrage materiile organice. Cand rasinile schimbatoare de ioni sunt umplute la capacitate maxima cu metale si alti contaminanti, produsul abia a inceput sa-si atinga potentialul. Ignora in general compusii simpli elementari, avand o afinitate extrema pentru materiile organice azotate. Sursa principala de compusi cu azot intr-un acvariu sunt deseurile. Pesti, coralii, chiar si plantele produc deseuri azotate. Purigen elimina aceste deseuri mai rapid si mai in detaliu decat orice alt produs de pe piata.
Capacitate: Poseda capacitatea sporita datorita suprafetei sale vaste. Toate celelalte rasini de pe piata sunt pur si simplu margele sferice extrudate.Aceste margele raman fine, chiar sub un microscop. Este atat sferic, cat si macroreticular. Produsul are pori microscopici care sa mareasca suprafata utila de mai multe ori decat o rasina pur sferica.
Regenerare: Poate fi, de asemenea, regenerat. Pe masura ce absoarbe produse reziduale, isi va schimba culoarea de la o pal blond, la un maro inchis, aproape negru. Odata epuizat produsul poate fi regenerat cu o solutie de inalbitor si apa. inalbitor va "arde" literalmente materiile organice ce au fost eliminate din rezervor. Evitati produsele care pretind ca pot fi regenerate cu o solutie de saramura. Aceasta este procedura de regenerare in scopuri non-ionice. O solutie de saramura nu va elimina materiile organice. in timp ce astfel de rasini au o capacitate limitata de adsorbtie a materiilor organice, un proces de regenerare cu saramura doar inlocuieste compusi ionici eliminati. Aceasta nu distruge moleculele organice mari ce au fost eliminate.
Utilizare:
Se clateste inainte de utilizare. Utilizati intr-un sac cu ochiuri fine. Fiecare litru trateaza pana la 4.000 L pana la sase luni. Epuizarea este indicata de o decolorare pronuntata a bilelor de culoare maro sau negre.
Procedura de Regenerare:
Se inmoaie intr-o solutie apa - inalbitor 1:1: timp de 24 de ore intr-un container nemetalic, intr-o zona bine ventilata, departe de copii. Clatiti bine, apoi scufundati timp de 8 ore intr-un vas care contine declorinator echivalent. Clatiti bine. Culoarea originala si intreaga activitate ar trebui sa fie restaurate si este gata pentru refolosire. Nu refolositi daca mirosul de clor este detectabil. in caz in care aveti indoieli, scufundati produsul intr-o cantitate mica de apa si utilizand un kit de testare al nivelului de clor, testati nivelul clorului rezidual.
Acum ca am citit despre el, va prezint cateva clipuri cu tipuri de asemenea reactoare puse la treaba, dupa care sa va dati cu parerea:
Multumesc!
,,Necazul,, asta a fost pentru mine mai mult o provocare!
Nu stiu, este normal ca toate plantele sa stea in loc (fara dezvoltare, de parca s-ar fi oprit timpul in loc) o perioada de trei luni si jumatate, in conditii de iluminare (6,5 h/zi- 4x54wt5 la acvariu de 300 litri) si fertilizare (pH=6,95 la un kh=12 / ferropol= 50ml la schimb de apa si 8 ml zilnic/ EC=8-10ml zilnic si pps=8ml zilnic)? Si nu sunt singurul, pentru ca si prietenul Claudiu Truta a patit-o, cam sapte luni, acu ceva vreme cu un setup. Ce ,,naiba,, are?
Pentru cine isi doreste un setup stabil, durabil si cu dezvoltare naturala, fara a scoate plante din el in fiecare saptamana de dragul unui pumn de bani (rugandu-se intre timp, ca o sa sune careva in speranta ca i-a fost vazut anuntul postat la vanzari, si in fiecare zi sa ne streseze cu ,,Valabil!,, ,,UP!,, etc.) si rascolind mereu substratul, uitand de scopul initial cu care a plecat la drum cu aceasta pasiune, eu personal recomand utilizarea unui substrat fertil.
PS: O intrebare pentru cei experimentati, care au doar substrat inert, cu/fara ,,prea-maritul,, filtru de substrat, este normal ca plantele sa faca atatea radacini inafara substratului, adica in masa apei?
viulian wrote:Sincer nu prea pot sa-mi dau seama din poze ... nu inteleg cum a avut loc transformarea lampii este MH dar are si suport de neoane, sau cum ?
Am scos totul din lampa originala SunSun HDL-2500 care avea 2x150w hqi & 2x54w t5 si a ramanand doar carcasa din aluminiu. Neoanele nu se mai aprindeau de vreo doua luni pentru ca s-au ars balasturile originale chinezesti si care oricum nu aveau nici niciun efect asupra plantelor, atat din cauza inaltimii fata de luciul apei cat si de pozitionarea ciudata a reflectoarelor in lampa. Despre metal-halide, tot am incercat sa achizitionez si eu ca acvaristul care isi respecta ,,plantatul,, vreo doua becuri Giesemann Megachrome Tropic dar, ba nu se gasesc pe stocuri la noi in tara, ba s-au retras acvaristii pe rand din comenzile comune facute pe doua forumuri. Aveam nevoie pana la urma de o schimbare, si uite-asa am decis sa schimb totul: doua balasturi Osram QTP5 2x54w t5, patru reflectoare JBL SolarReflect115 si patru neoane Giesemann (2 Midday si 2 Aquaflora) care mi-au intrat perfect in carcasa vechii lampi de 125 cm. Dupa finalizarea modificarii am facut ultimul pas, coborarea lampii la 10cm fata de cei 30 care erau inainte, prin inlocuirea cablurilor metalice (sufelor) cu unele cumparate de la rusi, din-acelea pentru comanda franelor la biciclete.
Dupa ce voi termina cu gletul si varul, voi incepe :- ,,altul mai tare si mai frumos...,, :- Cel putin asa zic acum,sau ma falesc cu ce nu am?
PS: Am o rugaminte la cei care au avut Volcanit ca unic substrat sau nu, sa-si dea cu parerea in ceea ce priveste dezvoltarea HC-ului si Parvulei in acesta. Tare mi-e, ca datorita puterii mici de absorbtie/retinere/eliberare (CEC) a nutrientilor din Volcanit-ului este -fix pix- , ceea ce dauneaza plantelor mai sus numite in situatia in care nu folosim si un substrat fertil, care sa lucreze altfel. Nu stiu, intreb!
Multumesc pentru pareri, incurajari! O sa iau o pauza cu forumurile astea o perioada. Tinem legatura!
Pare ,, rozalie,, mai mult din cauza tapetul de pe perete, dar poate sa fie si din cauza setarilor telefonului.
Neoanele sunt noi: doua giesemann midday si doua aquaflora. Le-am cumparat dupa schema recomandata de producator, unu la unu.