[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: bitanu
Forum Index » Profile for bitanu » Messages posted by bitanu
Message
Cutie sigilata. 55 lei (cu transport posta inclus).

Contact: PM sau tel.0740217673

Cu respect, Daniel Bitanu!

,,Exact asa se si intampla, ph-ul scadea destul de repede, in cca 4 ore a scazut de la ph 8.00 la ph 7.00 insa am fost la un pas sa omor toti pestii pt ca avestia nu cred ca mai avea deloc oxigen. Am oprit repede filtrul si am introdus o pompa de aer. Dintre pesti nu mi-a murit niciunul insa de aseara de la 23:30 pana acum de dimineata ph-ul a urcat iarasi la 8.00.
Ce as putea sa mai incerc in acest caz?,,

Consider ca ai scris o ,,balarie-porcarie,,. De unde ai dedus mataluta, ca pestii tai nu mai aveau oxigen?
Ai auzit de soc de pH? Scadera pH-ului se face treptat si odata ce a atins valoarea ,,ideala,, (sau ma rog, pe care ti-o doresti) nu este recomandat sa fluctueze mai mult de 0,15 grade.


,,... incercand de mai mult timp sa-l cobor cu reactorul spirala de la JBL TAIFUN,,

Si cu acest reactor se face treaba buna, mai ales daca are si extensie. Singurele incoveniente ar fi: ca ocupa spatiu din acvariu, este inestetic, retine mizeria prin el si se poate opri bula de CO2 din urcarea spiralata, din cauza unui melc comunitar.


,,insa problema a intervenit cand a trebuit sa pornesc CO-2 ul pt ca datorita presiunii filtrului extern JBL e1500 trebuia sa deschid foarte mult(cred ca erau 6-7 bule/sec) regulatorul de la butelia de CO2 pt a putea "impinge"/introduce CO2-ul in reactor.,,

Presiunea apei refulata de filtrul de apa extern, oricare ar fi el, nu este mai mare, egala si nici apropiata de cea de lucru a instalatiei CO2 (care se situeaza intre 1,8,-2,2 , in functie de regulator/reglaj/producator).



* Dragi impatimiti ai acvaristicii, deschid acest topic, pentru ca in ultimul timp am fost asaltat de tot felul de intrebari legate de reactorul CO2 pe care il folosesc eu si multi acvaristi experimentati si nu numai. Unii dintre forumistii romani ii zic ,,reactorul Bitanu,, Ha! Da de unde?! Nici pe departe acest merit! Si eu l-am ,,furat,, de la altii. ;)

LE: Discutii referitoare la acest material si/sau cu privire la confectionarea reactoarelor sunt aici: Reactor CO2 handmade cu dizolvare 100%

Desi acest reactor CO2 este utilizat de ceva vreme de unii dintre noi si a tot fost aratat pe forumuri, sub diverse forme si din diferite materiale, mi-am zis sa prezint cumva construirea lui pe etape, si sa fie vazut la lucru.
Cred ca acest reactor este peste cel mai bun reactor care se gaseste in comert la noi si pentru noi, avand eficienta catre 100%, siguranta si simplitate in eficienta, fata de reactoarele interne, inestetice si care se imbacsesc foarte repede cu: alge, depuneri de materie biologica sau pur si simplu blocate de un melci comunitari.
Acest reactor poate fi folosit la acvarii de peste 100 litri (asta pentru a fii eficient) si alimentat de o pompa de recirculare sau de filtrul de apa extern, cu un debit minim de 700 l/h, prevazut de constructor.

Modelul SOLO
Reactorul simplu (ex.: marimea 7), pus la treaba:


image

image

**Construirea reactorului Solo si explicatii:

Piesa principala a reactorului o reprezinta un filtrul de apa retea, care are IN-ul/OUT-ul apei de 1/2 sau 3/4, dar si diferite marimi ale paharului (5, 7, 10 etc). Pentru un acvariu de pana in 200 litri recomand unul de marimea 5, iar pentru unul intre 200-600 litri recomand unul de marimea 7. Pentru acvarii mai mari de 600 litri, aveti ceva mai jos o solutie.
Asadar, i-am montat doua coturi si doua stuturi pentru furtun, dar se pot alege piesele in functie de conexiuni si spatiul din cabinetul acvariului (mobilier). La imbinarile metalice filetate, am folosit teflon pentru instalatii sanitare (nu este recomandat caltiul de canepa). Indicat ar fi sa se foloseasca numai piese din pvc (cum ar fi conectorii pentru gradinarit, de exemplu), pvc sau ppr (polipropilena), dar daca nu le avem la indemana, putem folosi alama, bronzul, inoxul. Eu nu recomand metalul, mai ales in cazul nevoii de scadere a valorii pH-ului sub valoarea 6 (cei drept, foarte rar aleasa), deoarece incepe ca metalul nefieros sa se oxidexe, astfel eliberandu-se in apa diferiti oxizi ai metalelor respective, care afecteaza comportamentul (ex.: lesin spontan) si ar duce, chiar la pierderi ale pestilor (un prim semn ar fi sangerarea branhiilor).
Atentie la alegerea stuturilor in/out, sa se faca in functie de furtunele filtrului extern de apa si pentru a nu lua din debit. De exemplu, filtrele JBL e700/e900 au furtune de 12/16 apropiat 1/2 (masura folosita in instalatii sanitare) si modelul e1200 are furtune 16/12 apropiat de 3/4. Eu recomand sa se renunte la sray-barr-ul OUT cu care vine filtrul, si schimbarea furtunelor mai ales in cazul utilizarii unui filtru extern, de ex.: de la 12/16 la unele 16/22, si prinderea lor sa se faca cu coliere metalice tip auto, renuntandu-se la piulitele de plastic care devin inutile in acest caz, pentru ca sunt prea groase. Spun asta (cu inlocuitul) pentru ca in timp, datorita actiunii bacteriilor din procesul de filtrare si a incarcaturii biologice, se reduce mult debitul initial al pompei.

image


image

Am dat doua gauri cu spiral de 3,5mm (dar asta depinde de metoda aleasa pentru a introduce CO2-ul) in corpul unui filtrului de apa retea, chiar dupa intrarea apei (a se urmarii semnul IN) in corp, si am infiletat fortat pe rand cate un mini-robinet metalic pana ce si-a facut filet in corpul de plastic, si apoi le-am reinfiletat dupa ce am pus pe filetul robinetului niste banda de teflon. Atentie foarte mare la punctul in care urmeaza sa faceti gaurile in corpul filtrului, ca nu cumva sa dati de metal si sa largiti gura in plastic. Al doilea robinet este optional, prin acesta facandu-se numai ,,aerisirea,, reactorului, de ex. dupa operatiunea curatare a mediilor filtrante din filtrulul de apa, a pompei de apa sau a furtunelor tur - retur. In stutul celui de-al doilea mini-robinet prin care se face asa-zisa ,,aerisire,, , se poate ,,infige,, o bucata de furtun C02 pentru a nu uda interiorul mobilierului cand scoatem punga de gaz (oxigen, CO2 sau amestec al acestora).
Se poate folosii si metoda cu montarea unui T-eu de plastic care se monteaza pe furtunul de apa, chiar inaintea reactorului, prin intermediul caruia se face intrarea gazului CO2 in apa.

image


image

image


Am infasurat teflon pe capatul unei bucati de teava (se poate folosi si teava ppr fara insertie de 20 sau pexal de 3/4) dupa care am introdus-o prin rasucire fortata in orificiul central din corpul filtrului. Capatul de jos al acestei tevi trebuie sa ajunga pana la 1-1,5 cm de fundul paharului.

image

Am taiat o bucata de burete (de la un filtru mai vechi) in forma circulara, i-am dat o gaura pe mijloc. La introducerea sa in paharul filtrului acesta nu trebuie sa fie comprimat, ci trebuie sa intre lejer. Rolul acestui burete este de opri bulele super-fine care ar da sa iasa pe refulare.
Varianta, mult mai eficienta (pentru a sparge mai repede si mai bine bulele de CO2), aceea de a umple tot interiorul cu bioballs-uri (le recomand), inele ceramice clasice (acelea pentru filtrarea exclusiv biologica gen Sera Siporax, JBL Micromec etc., nu sunt indicate pentru ca in timp se vor umple cu bacterii), burete/plasa de dus sau pietricele (diametru 1-3 cm). Atentie la umplere ca nu cumva, capatul tevii sa nu fie astupat (obturat).
Am mai intalnit la unii acvaristi varianta cu un element filtrant prevazut initial cu carbune activ, care a fost inlocuit cu bioballs-uri (Tetra, JBL s.a.). La aceasta varianta, apa trebuie sa intre in reactor prin orificiul central al filtrului si nu se monteaza bucata de teava, ca la modelul prezentat initial.

image

Reactorul pe pozitia de lucru:
image

Exemplu de pozitionare in mobilier:
image

Cheltuieli aproximative:
-carcasa filtru: 45-80 lei. Preturile variaza in functie de: dimensiunea carcasei, marca si magazin. Sunt pe piata asemenea carcase de filtre care au in cutie si suport de perete/mobilier.
-2 stuturi furtun si 2 coturi de bronz: 15-25 lei. Se pot folosii si coturi, mufe si adaptari din plastic, tip gradinarit. Folosirea coturilor si a stuturilor de bronz nu cred ca afectecteaza vietatile din acvariu, si o spun din experienta.
-doi mini-robineti metalici: 12 lei.
-2 coliere furtun tip auto: 4 lei.
-rola teflon instalatii: 5 ron.

Timp aproximativ de executie: 20-40 min.


Modelul DUO

Pentru acvariile mai mari de 600-700 litri, eu recomand ca acesta sa fie deservit de doua asemenea reactoare de marimea 7 sau 10 (model SOLO ), legate in serie (unul in continuarea celuilalt), alimentate de o singura sursa de CO2, dar impartita printr-un T-eu, urmat de cate un reglaj de perfuzie (sau un robinet), cate un numarator de bule pentru contorizarea individuala a fiecarui reactor in parte si cate o valva antiretur.

Iata un asemenea model de reactor DUO, recomandat pentru acvarii de peste 600 litri:

image

image



Atentie! Preturile difera de la zona la zona si de la magazin la magazin. Succes si spor la treaba!



PS: Pentru cei care: nu au timp, chef, nu gasesc componente, nu le au cu migaleala, sau pur si simplu, le este frica ca vor strica materialele, le pot veni in ajutor cu sfaturi sau cu executia la comanda a acestui tip de reactor. Nu o fac pentru reclama, ci pentru a veni in ajutorul acvaristilor. :noroc
tel. 0740217673 Daniel Bitanu. Respect!
Nici eu nu ,,mai,, incurajez folosirea asa numitului filtru de substrat intr-un acvariu care se doreste a fi un plantat veritabil. L-am incercat si eu, nu m-a convins in modul de evolutie/dezvoltare al plantelor. De ce credem noi ca putem face minuni daca suntem zgarie-branza cu hobby-ul sau placerea noastra?!
Am zis si o repet la infinit: investim o groaza in iluminare, filtre externe si medii de filtrare, instalatii Co2, si dam ,, chics,, tocmai la fertilizare, unde intra si substratul fertil.
Forma finala:
image

image


Ieri am dat comanda de urmatoarele: A1 2x50ml, E15 40 tablete (pe langa cele 20 tablete luate acum cateva zile) si FB1 2 plicuri.
Azi, mai trag o fuga sa mai iau ultimele doua S7 100ml din magazin la 43lei/buc., ca sa nu le iau alta data la vreun pret deocheat + curieratul.
Cand o sa mai adun ceva banuti (ca s-au dus banii de caldura), va trebui sa mai iau a doua galeata de Deponit 9,6kg si am cam terminat cu achizitiile Dennerle.

A folsit careva Dennerle AquaRico FB7 BiActive?
Am inteles ,, batrane,,!
Am pus pe lista de cumparaturi doua plicuri de FB1.
Pentru acvariile mai mari de 600-700 litri, eu recomand ca acesta sa fie deservit de doua asemenea reactoare (marimea 7), legate in serie (unul in continuarea celuilalt), alimentate de o singura sursa de CO2, dar impartita printr-un T-eu, urmat de cate un reglaj de perfuzie (sau un robinet), cate un numarator de bule pentru contorizarea individuala si cate o valva antiretur.

Iata un model de dublu-reactor CO2 recomandat pentru acvarii de peste 600 litri (inca in lucru):

image

image

image
Desi am impartit firul in patru si cu ,, colegul,, Cizma Zsolt (alias Radek, caruia ii multumesc si pe aceasta cale pentru amabilitate, sfaturi dar mai ales pentru sistemul Dennerle Duomat DeLuxe+incalzitor substrat Dennerle 24V 75w, care va intra zilele astea in posesia lui Bitanu) in ceea ce priveste fertilizarea Dennerle, am adus in discutiile telefonice si produsul FB1 pentru activarea biologica a substratului cu ajutorul bacteriilor, normal. Ma gandesc sa inlocuiesc sa schimb aceste plicuri (doua mi-ar fi necesare) cu niscaiva fiole de Prodibio BioDigest.
Voi ce parere aveti?
De ce ti se pare ,, delicat,,?
Am prins o oferta buna azi de dimineata si am profitat de ,,dansa,,:
-S7 Vitamax 100ml 3200L - 43 lei
-E15 FerActiv 20 tablete- 35 lei
-V30 Complete 100ml 3200L - 43 lei.
Din pacate nu aveau A1.
Esti nebun? ;) Dupa ce am am bagat o gramada de bani in pregatirile pt. acest setup, vrei sa ma uit la acvariu odata pe saptamana?


La un prim calcul al fertilizarii unui acvariu de 300 litri brut (240l net) pe o perioada de 2, 5-3 luni, cu linia Dennerle (produsele: A1, E15 si V30) si la preturile actuale ar ajunge undeva la 230 lei cu costul transportului inclus.

Sa mai cotrobai prin buzunarele hainelor din sifonier, si cine stie, poate voi gasi ceva, ceva de ,,o mutare,,. Cine stie?! Dar, sa o fac cand nevasta-mea nu e acasa, vorba aceea ...
Caut ceva Red Moor, mari si fara multe cracute, dar si sa-mi sara in ochi.

Skimmer JBL am in prezent, dar ma gandeam la altceva.
Ahaaa, incerci sa ma descosi? ;)

Vreau sa studiez si putin si fertilizarea Dennerle (daca tot am sarit pe-o sa, cu 19, 4kg de Depoonit, dar si cu un pH controller Dennerle Evolution Deluxe), cel putin in primele luni de la start, sa vedem ce ,, iasa,,!
Si mai sunt in cautarea unor lemne deosebite (cam doua la numar), pe care am pus ochii, dar sunt cam scumpicele, cam 170-190 lei bucata.

PS: o intrebare: skimmer-ul Dennerle Turbo este mai bun decat cele ale lui JBL si Eheim, daca tinem cont ca il voi cupla la unul din filtrele JBL e900?
,,La cita m**e am luat dea lungu' anilor impreuna cu Sandu (mai ales el),,

Hmmm?! Bun, deci tu recunosti, dar Sandu? Impreuna?

Asta cu adeptii o stiu, dar va imaginati un intreg forum din RO (sau ma rog, 80% din el) care crede in minuni din piatra seaca si folosirea numai a pipi-ului, de au ajuns sa-mi zica de colmatarea substratului fertil si de murdarirea apei, ceea ce nu au experimentat
niciodata sau foarte rar, mai sus de scurtul AquabasisPlus. Nici nu mai vorbesc, de sfaturile care ii sunt date unui incepator, ca ma doare capul.

PS: Ar avea vreun rost (referindu-ma la avantaje/dezavantaje) aplicarea unei plase de tantari (folosita la ferestrele pvc) peste substratul fertil pentrua nu se amesteca intr-un an, tinand cont din experienta catorva acvaristi de seama, ca ar trai acest Deponit cam doi ani?!
Da Stefan, 19,2kg de substrat Dennerle Deponit Professional.
Pai cum, daca as fi pornit iar unul cu Tropica, nu a-i fi fost nerabdator?

Ma mai gandesc daca merita sa-l arat si altora. ;) Eu trebuie sa ma bucur de el.;)
Si ar mai fi ceva, de ce sa ma agit sa postez poze si sa dau sfaturi, cand toti zic si imi dau peste nas, ca e mai bine doar cu substrat inert (si ca majoritate plantelor se hranesc doar prin
frunze), cu fertilizantii cei mai ieftini si bomba cu drojdie se poate atasa la pH controller. Hai mai, ce naiba?! Pai de-aia suntem la coada acvaristicii in Europa, ca recomandam tuturor si promovam ieftineala. Corect? Sau ba? :
Filtru de substrat?! Glumesti? Ce, alea sunt plante crescute in piatra seaca? Hai mai, sa fim seriosi! Daca unui copac in taiem r?d?cinile sau il bagam intr-o gaura facuta in piatra cum se descurca? Mi-am amintit acus de rosiile din Turcia, cele care nu au vazut niciodata pamantul.

De Dennerle ai auzit? ;)
image image

Asadar, scot la vanzare urmatoarele:
* Tropica Plant Growth Substrate 1L/1,25kg - 7 pungi;
* JBL Florapol200 700g - 3 cutii;
* JBL 7+13 Kugeln Balls (20 bile fertilizante) - 1 cutie.
* JBL 10 Kugeln Balls (10 bile fertilizante) - 1 cutie.

Preturi:
* Tropica Plant Growth Substrate 1L/1,25kg : 19 lei punga;
* JBL Florapol200 700g : 23 lei cutia;
* JBL 7+13 Kugeln Balls : 20 lei cutia;
* JBL 10 Kugeln Balls : 10 lei cutia.

Comanda minima: 30 lei + transport posta.
Cine cumpara intreaga cantitate de Tropica Plant Growth Substrate, are transportul prin posta inclus.

Contact la tel.0740217673 si/sau PM insotit de: nume, adresa si nr. tel..

Cu respect, Daniel Bitanu!
Sincer? Eu n-as da atatia bani, si deodata, pe Purigen - 160 lei/500ml (asta daca nu as gasi un partener)+ carcasa filtru, robineti, coturi, stuturi. Eu unul, nu prea imi permit.
O prima concluzie: au disparut suspensiile din apa cam dupa primele 24 de ore. Pe bune!
Dar, de astea (de suspensii in masa apei), cred ca puteam sa scap si cu un cartus cu sita fina bagat in acesta carcasa de filtru dar fara by-pass, cu o spalare a sitei saptamanal, sau cu metoda cea veche (care ma cam omoara cu zile umblatul repetat prin cele doua filtre externe detinute), si anume cea cu perlon.

PS: Si daca tot am dat de gustul Seachem cu Purigen-ul primit, am modificat putin mediile filtrante ale filtrelor, din 100% Siporax, care a cam inceput sa dea semne de colmatare (avand cam doi ani ,,de munca,,), in schema (de jos in sus): sertar bureti grosieri JBL-sertar Sera Siporax 1litru- sertar Seachem Matrix 1 litru- sertar bureti densitate mare JBL. Am aceiasi schema in ambele filtre JBL e900.
 
Forum Index » Profile for bitanu » Messages posted by bitanu
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com