Dragi prieteni acvaristi, revin cu cu un nou subiect referitor la o metoda de limpezire a apei, cu ajutorul unui ,,reactor purigen,, (asa ii este numele prin afara ) care seamana foarte mult cu reactorul CO2 hand made, pe care l-am prezentat in detaliu, dar de data aceasta pionul principal este un produs revolutionar venit de peste ocean, si anume Purigen de la Seachem. M-am ales cu o donatie de aprox. 125 ml de la un amic acvarist si m-am gandit, cum sa scot totul de la acest produs.
Dar, mai intai de toate sa vedem ce face acest produs.
Descrierea produsului:
Purigen este un adsorbant sintetic premium care este deosebit de orice alt produs de filtrare de pe piata. Acesta nu este un amestec de rasini schimbatoare de ioni sau adsorbanti, ci un polimer unic macroporos sintetic care elimina impuritatile solubile si insolubile din apa, la o rata si capacitate care depaseste toate celelalte produse cu 500%. Controleaza amoniacul, nitritii si nitratii prin eliminarea deseurilor organice azotate care ar elibera altfel acesti compusi daunatori. Impactul asupra oligoelementelor este minim. Creste in mod semnificativ nivelul redox-ului. Limpezeste apa pana la o claritate de neegalat. Produsul se intuneca progresiv pe masura ce se epuizeaza si este usor reinnoit prin tratare cu clor. Este fabricat pentru mediile marine si mediile de apa dulce.
De ce este diferit?
Selectivitate: Este rasina organica cu cea mai mare capacitate de filtrare de pe piata. Niciun alt produs nu se poate compara cu capacitatea sa de a curata murdaria si de a limpezi apa pana la o claritate de neegalat. Spre deosebire de alte produse de pe piata, care sunt simple de rasini schimbatoare de ioni, este special conceput pentru a fi o rasina care extrage materiile organice. Cand rasinile schimbatoare de ioni sunt umplute la capacitate maxima cu metale si alti contaminanti, produsul abia a inceput sa-si atinga potentialul. Ignora in general compusii simpli elementari, avand o afinitate extrema pentru materiile organice azotate. Sursa principala de compusi cu azot intr-un acvariu sunt deseurile. Pesti, coralii, chiar si plantele produc deseuri azotate. Purigen elimina aceste deseuri mai rapid si mai in detaliu decat orice alt produs de pe piata.
Capacitate: Poseda capacitatea sporita datorita suprafetei sale vaste. Toate celelalte rasini de pe piata sunt pur si simplu margele sferice extrudate.Aceste margele raman fine, chiar sub un microscop. Este atat sferic, cat si macroreticular. Produsul are pori microscopici care sa mareasca suprafata utila de mai multe ori decat o rasina pur sferica.
Regenerare: Poate fi, de asemenea, regenerat. Pe masura ce absoarbe produse reziduale, isi va schimba culoarea de la o pal blond, la un maro inchis, aproape negru. Odata epuizat produsul poate fi regenerat cu o solutie de inalbitor si apa. inalbitor va "arde" literalmente materiile organice ce au fost eliminate din rezervor. Evitati produsele care pretind ca pot fi regenerate cu o solutie de saramura. Aceasta este procedura de regenerare in scopuri non-ionice. O solutie de saramura nu va elimina materiile organice. in timp ce astfel de rasini au o capacitate limitata de adsorbtie a materiilor organice, un proces de regenerare cu saramura doar inlocuieste compusi ionici eliminati. Aceasta nu distruge moleculele organice mari ce au fost eliminate.
Utilizare:
Se clateste inainte de utilizare. Utilizati intr-un sac cu ochiuri fine. Fiecare litru trateaza pana la 4.000 L pana la sase luni. Epuizarea este indicata de o decolorare pronuntata a bilelor de culoare maro sau negre.
Procedura de Regenerare:
Se inmoaie intr-o solutie apa - inalbitor 1:1: timp de 24 de ore intr-un container nemetalic, intr-o zona bine ventilata, departe de copii. Clatiti bine, apoi scufundati timp de 8 ore intr-un vas care contine declorinator echivalent. Clatiti bine. Culoarea originala si intreaga activitate ar trebui sa fie restaurate si este gata pentru refolosire. Nu refolositi daca mirosul de clor este detectabil. in caz in care aveti indoieli, scufundati produsul intr-o cantitate mica de apa si utilizand un kit de testare al nivelului de clor, testati nivelul clorului rezidual.
Acum ca am citit despre el, va prezint cateva clipuri cu tipuri de asemenea reactoare puse la treaba, dupa care sa va dati cu parerea:
Acest produs se gaseste deja pe piata romaneasca de ani buni. Este utilizat la filtrele pentru apa cu o incarcatura mare de minerale, pesticide, metale grele. Eu voi folosi aceste rasini pentru a scadea duritatea apei din fantana, probabil la anul.
In ceea ce priveste acvaristica, filtre cu rasini schimbtoare de ioni sunt folosite afara de ceva timp, la bazinele cu discusi si la cele marine. Practic e vorba de doua cartuse conectate la o pompa.
Eu folosesc Purigen la acvariul marin - direct in filtrul extern pus intr-o sosetuta din aceea fina. Il am de cateva luni bune (daca nu jumatate de an) si deocamdata pare tot alb / galbui (chiar am spalat putin sosetuta in care il tin, fara sa-l desfac, pentru ca parea ca se imbaxise sacul si nu purigenul).
Am cam 250g pus pentru 30L de apa in filtrul extern pentru marin. Habar n-am daca e bun sau nu insa, caci inainte aveam Zeolit si Carbon, dar si multe alge; dar mi-a sosit pachetul cu Purigen a coincis cu stabilizarea acvariului, asa ca n-am nici o perspectiva cum ar fi fara el acum. Poate as putea sa scot, dar mi-e cam teama.
Am inteles ca e mai bun pentru acvarii reef fara skimmer (adica suplineste ceva din rolul unui skimmer). Deci nu-l schimb pana nu se innegreste
Pai cam asa zic ei, in momentul in care devine un maro catre negru trebuie regenerat.
Tare mi-e ca, in zilele noastre cand foarte multi cam renunta la acvariile ,,dulci,, (dovada sectiunile vanzari), acesta varianta de purificare a apei este cam costisitoare. Dar pentru cine vrea sa fie in pas cu moda???
Nu prea am incredere ca buretele nu il va lasa sa iasa din reactor, atunci cand este inseriat cu un filtru extern datorita debitului mare. In cazul asta se poate face un by-pass ca de exemplu, 75% din apa sa treaca liber iar restul prin reactor. Cred ca merge bricolata o sita superfina de inox si prinsa pe partea superioara a capacului pentru a impiedica iesirea Purigen-ului din reactor.
This message was edited 1 time. Last update was at 14/02/2013 23:26:04
Gata l-am incercat cu intr-un filtru de marime 7, cu by-pass, umplutura 125ml Seachem Purigen (saptamana viitoare voi mai baga inca 100ml), debit redus de aproximativ 200 l/h si ii trebuie neaparat un burete fin pentru ca scoate afara putin purigen rebel. Din pacate, perlon sau burete fin nu prea am in casa la ora asta.
Asteptari foarte mari pentru mine incat sa raman ,, wow,, , unul care stapaneste destul de bine zic, in acest domeniu al filtrarii, mai intai ca teorie aplicata si mai apoi ca investitie in medii de filtrare de top, nu prea am.
Ce as vrea sa vad de la acest reactor? Daca într-adevar isi face treaba in privinta turbitatii apei, daca merita investitia si daca este adevarat ceea ce sustin americanii, ca ar fi un produs minune.
Asa ca:
Luni il voi pune in functiune, voi face si poze comparative, si in final sa vedem daca merita.
This message was edited 6 times. Last update was at 16/02/2013 14:58:59
Componente:
- filtru apa cu suport de perete, pahar marimea 10 cu in si out de 3/4;
- teava ppr fara insertie de 20, lungime 24 cm, pe care se infasoara putin teflon la un capat si mai apoi fixata in corpul filtrului;
- o bila de plastic (bioball) bagata fortat in locasul central de pe fundul paharului, pentru o dispersie mai buna a apei / distanta intre capat teava si bila aprox. 1,5 cm;
- by-pass din bronz 3/4 cu doi robineti, dar se poate face si din ppr (ATENTIE: la pH sub 6, se produce oxidul in interiorul acelor componente de cupru, bronz, alama, iar rezultatul poate deveni catastrofal si se manifesta in felul urmator: pestii se lovesc de peretii acvariului apoi incearca sa sara afara din apa. Dupa 2,3 zile de la declansarea simptomelor isi pierd des cunostiinta, lesina pur si simplu, nu mai respira cateva minute, devin inerti dupa care isi revin brusc si pot sangera din branhii.);
- Seachem Purigen folosit: 225ml.
Concluzii personale si ,,nu numai,,(mai ales ale domnului Radu) :
* acest mediu de filtrare functioneaza mai bine in cazul filtrelor cu pat fluidizant comparativ cu mediul filtrant bagat in ,,ciorap,, , datorita miscarii permanente a particulelor componente, care ajuta la maruntirea materiei aflate in suspensie, prin interactiunea si frecarea prelungita. De asemenea, miscarea permanenta ajuta la pozitionarea ideala a porilor absorbanti, practic in pozitii nelimitate ca numar, astfel facilitind absorbtia si umplerea cit mai completa si uniforma a porilor.
* debitul apei care antreneaza materialul filtrant, trebuie reglat in asa fel incit, sa permita o interactiune cit mai prelungita intre particulele componente ale materialului si materia care trebuie filtrata plus evitarea antrenarii particulelor mediului, in afara filtrului/reactorului.
* purificarea apei si controlul asupra amoniacului, nitritilor si nitratilor, prin retinerea impuritatilor solubile nu poate fi posibila fara aportul bacteriilor din ciclul azotului, care colonizeaza porii materialului filtrant, in spatiile ramase libere de impuritati. In lipsa acestor bacterii, materiile retinute in porii materialului, interactioneaza cu apa, intra in descompunere si elibereaza compusii nocivi ai azotului. Acesti compusi sunt metamorfozati unde si de catre cine? In cazul reactivarii produsului, bacteriile vor fi ucise de catre clorul din inalbitor, colonizarea ulterioara necesitind timp (de fapt ca in cazul prime folosiri a mediului filtrant).
* limpezirea apei (reducerea turbiditatii) se vede cu ochiul liber doar in cazul in care sunt probleme.
PS: Eu nu aveam ,,mari,, probleme cu turbitatea si suspensiile in masa apei, dar daca tot aveam de vreo doi ani prin casa 125ml si inca 125 primiti ieri (ambele cantitati primite ca donatii, ca asa e cand iti faci prieteni pe forumuiri ) , dar si majoritatea materialelor, mi-am zis: de ce nu?! Si in plus de asta, nu ar strica un asemenea tip de filtrare in acvariul meu, macar ca test cu povestea asta americana cu ,,Ultimate Filtration,, ?!
Astept rezultate si revin.
This message was edited 4 times. Last update was at 24/02/2013 11:49:05
Frumos proiectul. Sunt interesante rezultatele dupa o perioada mai mare de timp.
Poate iti faci timp si pui si o scheme (inclusiv cu by-pass-ul) ar fi foarte utila pentru cine mai vrea sa faca asa ceva.
Un amanunt de retinut de cititorii acestui topic ar fi ca pentru a realiza patul fluidizant trebuie ca circulatia apei sa fie de jos in sus ceea ce implica schimbarea sensului prin filtru
This message was edited 1 time. Last update was at 25/02/2013 09:10:07
„Singurele lucruri care se intampla rapid intr-un acvariu sunt cele rele. Lucrurile bine facute se observa in timp si necesita rabdare, rabdare, rabdare...”
Stimate coleg "bitanu"
observ cu deosebita placere ca, in data de 13.02.2013, ai reusit sa gasesti o utilitate benefica, pentru bypass-ul prezentat de mine in postul cu nr. 24, de la: http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/23704.page (idee care nu imi apartine, fiind preluata de pe un forum strain), despre care spuneai, citez:
1. "Eu vad cam asa treaba: montajul unui bypass este benefic doar pentru a izola un echipament, fie el reactor sau lampa uv. Mie unul, mi se pare o investitie aiurea, careia nu ii vad rostul (dar la care ne-am gandit multi acvaristi de cativa ani), fara suparare."
2. "Daca crezi ca vei schimba cu ceva in bine functionarea ansamblului filtru-reactor-filtru uv-acvariu si ne vei convinge, atunci iti doresc succes!"
3. "Daca cautai prin paginile forumurilor de la noi, ai fi constat ca acest bypass este sau a fost implementat de unii dintre noi."
4. "Am accesat acel link si nu m-a convins. Sorry!"
Simtindu-ma usor "luat in balon" de catre tine, nu m-am putut abtine..., vazand prezentarea de aici: http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/23704.page unde la postul cu nr. 8 spuneai, citez:
Gata l-am incercat cu intr-un filtru de marime 7, cu by-pass
Iar pe alt forum spuneai, citez:
"Dupa cate am observat, este neaparat nevoie de sistemul by-pass pentru a nu lua din debitul filtrului de apa in cazul trecerii apei numai prin acest reactor"
Te rog sa nu ma intelegi gresit, dar:
1. nu imi place ca sa fiu "luat in balon" fara motiv intemeiat.
2. posibil sa te fi simtit lezat in vre- un fel, deoarece se putea interpreta, am revolutionat cu ceva reactorul de CO2 prezentat de tine.
3. probabil daca nu prezentam acel bypass, in cadrul topicului deschis de tine, aceasta discutie nu mai exista.
P.S.
Sa stii ca:
1. nu ma consider vre-un "tatic" in acvaristica (mai am foarte multe de invatat, in acest domeniu).
2. iti urmaresc cu interes postarile si prezentarile pe care le faci in cadrul forumurilor pe care activezi.
3. apreciez munca pe care o faci, pe aceste forumuri.
4. imi plac lucrurile facute de tine, in regim diy (acorzi multa atentie pentru detalii).
5. astept un feedback din partea ta.
Cu rescpect,
Florin VRANCEAN
This message was edited 1 time. Last update was at 25/02/2013 00:38:33
Mai Florin, te tii tare, ai? ;) Daca tot astepti un feedback?! Poftim!
Ce legatura are acest by-pass al unui filtru cu Purigen pe care il am in teste (ca reactor nu poate fi numit de catre noi, astia cu materie cenusie, si nici nu stiu de ce americanii nu-i schimba denumirea) cu by-pass-ul pe care vrei sa-l aplici sau ma rog, pe care l-ai propus spre montare la un reactor CO2 extern? Eu nu te-am acuzat si nici nu am dat cu parul, ci doar mi-am dat cu parerea si imi pare rau pentru ca te simti "luat in balon". Nu asta imi este intentia. Eu ce sa inteleg din gestul tau de a-mi urmarii subiectul pe ici pe colo, pe forumuri? ;) Glumesc!
Iti repet, reactorul prezentat mai pe-ndelete de mine si by-pass-ul postat mai nou de tine, sunt prezente pe forumuri cu mult inainte de 2010, an in care mi-am facut si eu primul cont. Tu te-ai ,,suparat,, din cauza unui alt punct de vedere.
,,probabil daca nu prezentam acel bypass, in cadrul topicului deschis de tine, aceasta discutie nu mai exista.,,
Eu nu ma simt deloc atins, ba chiar sunt multumit cand incearca cineva sa faca cat mai eficient acest tip de reactor pe care nu am drept de autor. Prezentarea n-am facut-o pentru a ma fali, ci pentru a invata si ajuta cat mai multi romani saraci, pentru ca asta suntem, cum sa nu arunce cu banii aiurea, pe fereastra.
Ura!
PS: Cum naiba se face ca am ,,luat in balon,, tocmai un brasovean de-al meu, eu fiind de loc din Rasnov?! Tu te-ai ,,suparat,, din cauza unui alt punct de vedere.
Aaaa, in Romania sunt putini ,,tatici,,. Parerea mea! Si cei mai multi, i-am intalnit pe acest forum. Bravo!!!
This message was edited 1 time. Last update was at 25/02/2013 13:45:18
Cu sau fara by-pass mi se pare o idee buna care merita incercata.
Am vrut sa-ti scriu pt achizitia comuna de Purigen, dar inchisesei topicul.
Poate alta data.
Iti doresc o seara placuta si ape limpezi (daca ai reactor cu Purigen nici nu se poate altfel).
Aceasta discutie se apropie de final deoarece, cred ca toata lumea interesata de acest subiect, a concluzionat ca bypasul poate fi util.
Oricum sunt de parere ca discutiile contradictorii sunt "BENEFICE" pentru toata lumea. Nu ai decat de invatat, din ele.
@ bitanu, multumesc pentru feedback
Sincer? Eu n-as da atatia bani, si deodata, pe Purigen - 160 lei/500ml (asta daca nu as gasi un partener)+ carcasa filtru, robineti, coturi, stuturi. Eu unul, nu prea imi permit.
O prima concluzie: au disparut suspensiile din apa cam dupa primele 24 de ore. Pe bune!
Dar, de astea (de suspensii in masa apei), cred ca puteam sa scap si cu un cartus cu sita fina bagat in acesta carcasa de filtru dar fara by-pass, cu o spalare a sitei saptamanal, sau cu metoda cea veche (care ma cam omoara cu zile umblatul repetat prin cele doua filtre externe detinute), si anume cea cu perlon.
PS: Si daca tot am dat de gustul Seachem cu Purigen-ul primit, am modificat putin mediile filtrante ale filtrelor, din 100% Siporax, care a cam inceput sa dea semne de colmatare (avand cam doi ani ,,de munca,,), in schema (de jos in sus): sertar bureti grosieri JBL-sertar Sera Siporax 1litru- sertar Seachem Matrix 1 litru- sertar bureti densitate mare JBL. Am aceiasi schema in ambele filtre JBL e900.
bitanu wrote:... O prima concluzie: au disparut suspensiile din apa cam dupa primele 24 de ore. Pe bune!
Dar, de astea (de suspensii in masa apei), cred ca puteam sa scap si cu un cartus cu sita fina bagat in acesta carcasa de filtru dar fara by-pass, cu o spalare a sitei saptamanal, sau cu metoda cea veche (care ma cam omoara cu zile umblatul repetat prin cele doua filtre externe detinute), si anume cea cu perlon.
Interesanta concluzia. Hmm.... ce actiune foarte rapida. Te rugam sa ne mai dai, din cand in cand, niste info despre evolutie/concluzii.
This message was edited 1 time. Last update was at 28/02/2013 08:34:41
„Singurele lucruri care se intampla rapid intr-un acvariu sunt cele rele. Lucrurile bine facute se observa in timp si necesita rabdare, rabdare, rabdare...”
bitanu wrote:
O prima concluzie: au disparut suspensiile din apa cam dupa primele 24 de ore. Pe bune!
Asta e intr-adevar interesant.
Totusi, vorba ta, ma gandesc ca se poate obtine acelasi lucru si chiar cu aceeasi viteza, cu niste perlon pus in bypass-ul respectiv. Cu inconvenientul de a-l schimba regulat, insa ar fi mult mai ieftin.
O varianta ar putea fi ca bypass-ul sa fie pornit doar dupa curatenia saptamanala sau dupa plantare/replantare, atunci cand se "starneste" detritusul si o ia la plimbare. Lasat 24 de ore ca sa se limpezeasca, dupa care inchis bypass-ul pentru ca perlonul colmatat sa nu fure prea mult din debit.
Filtrul este similar celui folosit de @bitanu
Eu am ales sa folosesc racorduri de 1/2", cine doreste poate sa utilizeze racorduri de 3/4, sau chiar 1".
Toate racordurile pe 1/2" au costat aproximativ 100 lei.
Pentru a scapa de suspensiile din masa apei asa cum a mentionat si colegul @bitanu, se poate folosi si un cartus filtrant ca cel din poza anexata mai jos, dar revenim iarasi la problema colmatarii si utilizarea acelui by-pass, asta cu colmatarea o stiu din experienta proprie, cam saptamanal trebuia sa desfac reactorul CO2 si sa spal cartusul filtrant.
Nu este mare lucru, dar din economoie de bani nu am mai cumparat 2 robineti de 1/2" ca sa pot sa izolez reactorul CO2, cand umblu la el, si mai curge putina apa ramasa pe furtune.
Acum ma gandeam ce ar fi daca as monta cele 2 filtre de apa (primul filtrul cu pat fluidizant si al II -lea reactorul de CO2) in cascada, pe aceeasi pompa, sau sa le combin adica filtru cu pat fluidizant si reactor de CO2 in acelasi timp (2 in 1). Cred ca ar fi ca si cum as avea un reactor CO2 plin cu Biobolls, cred.
Posibil ca din cauza concentratiei de CO2 sa apara bacterii anaerobe?
Este o tema de studiat.
Pentru cine doreste sa studieze beneficiile filtrelor cu pat fluidizant (cu nisip), poate accesa link -ul de mai jos, unde se regaseste o documentatie tehnica pentru acest gen de filtre, cu aplicatie la scara industriala.
Concluziile trase de voi sint doar partial adevarate. Perlonul sau un filtru fin nu vor reusi niciodata
sa reduca nivelul de DOC (dissolved organic carbon) din apa, ceea ce Purigenul reuseste. Si pentru
asta si este folosit in special, nu pentru a reduce suspensiile, ci pentru a reduce materia dizolvata
in apa, nu materia in suspensie. Reducerea DOC duce si la o claritate mai mare a apei, bineineles.
Si ca sa vorbim aceeasi limba, DOC inseamna dupa unii cercetatori materie dizolvata sub 0,45 microni
iar dupa altii sub 0,2 microni.