koala wrote:Mare lucru nu se intelege din pozele alea, zici ca le-ai facut special asa ... da' parca as inclina sa-ti zic: "Ai doi baieti frumosi, sa-ti traiasca!"...
Daca ai posibilitatea, separa pestii si lasa in bazinul mare doar femela si unul dintre masculi... ala care-ti place tie! ... femela e plina de icre si probabil ca hormonii ei ii innebunesc pe ceilalti, de acolo toata agitatia si vanzoleala.
Referitor la infuzorii din apa (inteleg ca ai apa tulbure):
- cel mai simplu este sa faci schimburi de apa, repetate... cu apa proaspata (adica, NEdeclorinata)... infuzorii urasc clorul! - poti incerca sa pui cate 1 pastila Cloramina B / 100 litri apa.
- poti incerca sa pui sare... 1 lingura / 20 litri apa
- poti incerca sa folosesti albastru de metil... nu e toxic, poti pune pana se coloreaza apa si se face asa cum e cerul vara.
1) Scoate icrele cu tot cu melcul ala in care depun pestii, a doua zi dupa depunere... un bazin micut, putin "aer" care sa miste apa si cateva picaturi de albastru de metil...
2) Scoate afara, din bazinul mare, tot restul locatarilor... lasi doar perechea cu puii! O sa ai parte de spectacolul, frumos foc, oferit de o familie de kribensis care-si scoate puii "la plimbare".
- Nu intentionez sa schimb pestii, deocamdata... ciocolatile sunt super haioase si inca nu m-am plictisit de felul lor vesel de-a fi.
@Sandu:
- Am luat pestii in martie, aveau cam 7-8 cm lungime.
- Hraniti cu mancare "de discusi" (mixtura de la diskusfun), au crescut vizibil si s-au dublat in dimensiuni.
- Toata luna iulie, eu am fost plecat in concediu... pestii au mancat, doar odata la cateva zile, granule de la Sera...
- Din august incoace, pestii mananca doar granule (Oprescu nu mai are mixtura si eu nu m-am obosit sa caut altceva pentru ei)...
- Mi se pare ca s-au oprit din crestere, in ultima luna... acum au 15 cm (femela) si 17 cm (masculul). Probabil ca vor ajunge undeva pe la 20-23 cm, in timp.
De astazi, lucrurile au revenit la "normal", ultimii pui "mici" fiind mancati de fratii lor mai mari. Am stat si am urmarit cu mare atentie ceea ce s-a intamplat in acvariu in aceste zile, iar parerea mea este ca fenomenele observate / comportamentul observat sunt similare celor din natura:
- Populatia acvariului este aceeasi, ca si acum 4 luni (atunci cand a fost depusa prima ponta "reusita"): 4 ancistrusi, 2 SAE, 3 corydoras... ma rog, erau mai multi cory pe vremea aceea - Atunci, parintii au fost in stare sa-si apere cu succes puii de atacul strainilor, si i-au crescut fara probleme.
- Acum, in afara pestilor mai sus mentionati, traiesc in acvariu si circa 20-25 pui mari.
- Adultii au avut, acum, acelasi comportament violent fata de locatarii de alta nationalitate (ancistrusi, cory, SAE)
- In schimb, puii "batrani" au facut ce-au vrut, si nu am vazut ca adultii sa ii atace, sau sa ii alunge de pe langa cardul "proaspat".
- Adultii nu si-au dat silinta sa apere "progenitura" noua de atacurile puilor "batrani", ca atare acestia din urma s-au hranit, fara nici o jena, cu fratii lor mai mici. Cu toate astea, adultii "luau foc instantaneu" atunci cand prin fata cardului de pui mici se nimerea vreun ancistrus, sau vreun coryodras.
In urma celor observate in acvariul meu, trag urmatoarele concluzii legate de comportamentul in natura al acestor cichlidae:
- Puii traiesc pe langa parinti multa vreme, cel putin pana cand incep sa se maturizeze dpdv sexual.
- In acest timp, parintii ii accepta si ii protejeaza, chiar daca intre timp mai depun icre si mai scot si alte generatii de pui.
- Parintii "nu fac deosebire" intre diferitele generatii de pui, astfel ca se aplica cu succes regula "pestele mare il inghite pe cel mic".
- Probabil ca doar maturitatea sexuala determina exemplarele tinere sa paraseasca "zona sigura" in care au crescut si ii face sa plece in cautarea "perechii ideale" .
- Probabil ca parintii isi alunga progeniturile abia atunci cand impulsurile sexuala ale acestora din urma devin "stresante" si "vizibile".
Experiment incheiat.
Voi cauta sa scot puii din acvariu (desi nu stiu cum sa o fac fara sa trebuiasca sa golesc iarasi tot bazinul ).
Combinatia scalari + neoni este des intalnita in bazinele mari, cu dimensiuni generoase... neonii trebuie sa fie in numar mare, ca sa poata "alcatui" cardul si sa poata avea comportamentul normal... este bine ca scalarii sa fie luati de mici, astfel incat sa creasca impreuna cu neonii si sa nu-i vada pe acestia din urma ca pe "o hrana".
Io cred ca o sa-i manance ... de fapt, nu cred, ci sunt chiar sigur ca puii "batrani" or sa "se dea" la puii "proaspeti".
Curiozitatea mea este legata de felul in care vor reactiona Carlos si cu Rita, la treaba asta... ultima depunere a sfarsit prin a fi mancata (in stadiul de icre ciugulite de pe perete) de catre puii "batrani", sub ochii absolut nepasatori ai adultilor.
Din cate imi dau eu seama, situatia sta astfel:
- Puii "batrani" sunt perceputi de catre adulti ca fiind inca "parte" din familie... ei nu au fost intarcati!
- Puii "tineri" sunt rezultatul firesc al maturizarii icrelor in femela, un fel de "asta e situatia, n-avem ce face, trebuie sa depunem si icrele astea!"
Azi dimineata am avut parte de o surpriza placuta:
- Rita a iesit cu puii (cei noi) "la zbor", in coltul din fata al acvariului.
- Carlos statea de veghe undeva in mijlocul acvariului, adica exact cam pe la limita pana la care se raspandeau puii mici.
- Puii "batrani" stau grupati in dreapta acvariului, fara sa fie stresati sau alungati. Nu am vazut ca adultii sa "se dea" la ei (cum "se dau" la ancistrusi, de exemplu).
- Pestii vin la masa si mananca impreuna (adultii si puii "batrani") fara probleme.
- Astept ca puii cei noi sa inceapa sa se foiasca prin bazin, ca sa vad ce reactie or sa aiba parintii.
- Rita ingrijeste o noua ponta...
- alevinii au eclozat din icre si au fost mutati intr-o adancitura din decor...
- Carlos se invarte pe langa ea...
- ceilalti pui sunt imprastiati prin tot acvariul...
- perechea adulta NU priveste puii "batrani" ca pe o amenintare...
Mai sunt in acvariu vreo 20 de pui "batrani" (ponta depusa pe 08 mai), care acum au undeva intre 10-25 mm.
Hehe, au crescut!... ai pesti foarte frumosi si, dupa cum arata, se vede ca sunt bine ingrijiti... ref. poze si blitz, uite aici cateva trucuri utile: http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/404.page
- Rita "linge frenetic" peretele din spate al bazinului si are papila genitala scoasa "la inaintare".
- Nu am apucat sa umblu in bazin. Astazi plec din Bucuresti, da' poate fac niste poze deseara.
- In continuare, puii "batrani" stau pe langa pestii mari si ciugulesc de unde pot... credeam ca, odata cu ponta noua, parintii isi alunga puii din vechea generatie. Se pare ca nu e asa!
Revin, dupa o luna de concediu, perioada in care am fost mai mult plecat din tara...
- in bazin sunt inca fro' 30 de pui, cam pe la 1,5 - 2 cm lungime.
- perechea ii ingrijeste inca, da' elanul lor protector s-a mai diminuat... puii "alearga" prin tot bazinul, nestingheriti
- agresivitatatea parintilor fata de ceilalti colocatari ai bazinului (ancistrusi, cory, SAE) s-a micsorat... probabil ca isi dau seama ca puii sunt acum destul de mari si ca nu mai sunt in pericol.
- perechea a depus intre timp, dar a lasat puii "batrani" sa ciuguleasca icrele... pur si simplu, nu le-a pasat ca acestia ciugulesc icrele proaspete de pe perete (desi pe ancistrusi ii goneau de acolo)... nu eram acasa, da' mi-a povestit soacra-mea toata tarasenia.
Bazinul e murdar si necesita niscaiva "ajustari" estetice... o sa incerc sa fac niste poze "proaspete", dupa ce-mi fac timp de curatenie... deocamdata, azi e prima zi de serviciu si sunt "deprimat" .
Bah, am vazut clipurile alea... eu tot cred ca aia doi mari sunt pereche, comportamentul ala e comportament de "pereche aleasa"... miscarile lor, dansul nuptial, felul in care se rotesc unul pe langa celalalt... hmm, foarte curios!
Mare lucru nu se intelege din pozele alea, zici ca le-ai facut special asa ... da' parca as inclina sa-ti zic: "Ai doi baieti frumosi, sa-ti traiasca!"