[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: koala
Forum Index » Profile for koala » Messages posted by koala
Message
Vineri - 02 martie 2012 - ziua a 3-a


- Acvariul este luminat timp de ~ 2 ore / zi,
- Lumina de noapte (cele 2 leduri) sta aprinsa in intervalul 22.00 - 07.30,
- Inca nu au aparut alge, acvariul arata ca in prima zi,
- Astazi am completat apa evaporata... cam 1 litru de apa (1 cm pe nivelul acvariului - am pus un semn, ca sa stiu pana unde sa completez),
- Temperatura apei este 26 gr. C,
- Am verificat cu salimetrul si sunt in valorile normale,


Surpriza serii este reprezentata de cateva oratanii pe care le-am descoperit pe pietre... banuiesc ca tre' sa plang, nicidecum sa ma bucur

image

image


Ce 'reaku sunt astea?


Asa arata bazinul la moonlight...

image



Salut!

Felicitari pentru felul in care ai reactionat la criticile (foarte intemeiate) aduse de colegii care ti-au raspuns inainte.. de cele mai multe ori, incepatorii se supara cand li se atrage atentia ca fac tampenii. Bazinul tau este in regula acum si, daca vrei sa ne asculti, va deveni chiar foarte reusit.

Uite cateva consideratii de ordin general:

- scoate plantele de plastic, chiar daca nu ai inca destule plante naturale... arata aiurea si e pacat de munca ta!
- mi se pare ca vad o scoica infipta in fundalul acela de spuma poliuretanica... rupe-o si scoate-o de acolo, nu are ce cauta in bazin!
- muta termometrul pe una dintre laturile bazinului... geamul din fata trebuie sa fie ca o fereastra catre lumea subacvatica, nu trebuie ca privirea sa se impiedice de nimic.
- decorul de spuma se va umple de alge si va capata un aspect foarte natural... ai rabdare, in 2-3 luni va trebui sa cumperi si un ancistrus
- nu supraaglomera acvariul cu pesti... stiu ca tentatia e mare, insa nu te avanta sa cumperi mai multi pesti decat poate suporta bazinul tau.


O zi buna!
stefanp wrote:
koala wrote:
- recomand 4 cory,


Cu tot respectul pentru "Cel batran" , dar de ce doar 4? E maricel acvariul si cu plante s-ar putea sa nu-i prea vada. Si cory sunt tare simpatici, daca tot are loc, eu as pune undeva la vreo 8-10 bucati. N-am facut calculul pesti/volum, dar daca da prea mult, eventual mai tai cativa neoni din lista...

Acvariul ala "are volum", da' "nu prea are suprafata"!... nu stiu cum sa ma fac inteles, cory "se aloca" pe unitatea de suprafata, ca tractoarele la aratul campului ... din punctul meu de vedere, 4 cory sunt prea de ajuns la ce suprafata au de "acoperit", insa desigur ca el poate suplimenta numarul lor cu inca 3-4 bucati... totusi, eu cred sincer ca o sa arate mai bine (ochiometric vorbind) cu 4 cory si 30 de neoni, decat cu 8 cory si 20 de neoni.


Desigur, e doar o opinie personala si nu trebuie interpretata ca un text de lege.



PS: Eu am avut 8 cory la o suprafata de 200x50 cm2, si zau ca se vedeau in acvariu!
Salut,

Cu plantele si substratul nu te pot sfatui (sunt altii mult mai in masura sa vorbeasca despre asta), insa uite opinia mea ref. pestii doriti:

...voi introduce momentan pestii din celalalte acvarii: 4 scalari, 4 neoni, 2 rasbora arlechin, 2 hoplo, 2 cory, 2 ancistrus, 2 gurami, 2 terta negri...

- renunta la cei 2 hoplo, se fac mari si iti vor rascoli substratul,
- recomand 4 cory,
- ancistrus = ok,
- neonii, rasbora si tetra sunt toti pesti "de card"... asta inseamna ca se simt bine doar in numar mare (de la 10-15 exemplare in sus). NU lua cate 2 bucati!
...ce mi-as dori sa mai vad in acvariu ar fi 1-2 oscari, si un banc de vreo 20 neoni, cu neonii ok, dar oscarii pot sa ii introduc cu cei de mai sus ?...

- NU astronostusi (oscari)!!!... si cand zic NU, inseamna sa uiti de asta!... se fac prea mari pentru bazinul tau, sunt rai, vor distruge plantele si vor manca pestii mai mici.
- neonii aia merg fara probleme.


Pe scurt, recomandarea mea ar fi:

- 4 scalari,
- 4 corydoras,
- 2 ancistrus,
- 20-30 neoni (sau rasbora, sau black tetra... depinde ce gasesti).

Atat!
Salut!

Mie imi place, cu putine exceptii...

- decorul este reusit,
- pietrele sunt alese bine, se completeaza cu decorul,
- nisipul ala alb e "aratos" (daca zici ca e luat de pe plaja, atunci e chiar perfect... conditia este sa fie spartura de scoici, si nu nisip adus cu camionul de catre primarie ),


Ce nu-mi place (opinie personala):

- incalzitorul si turul filtrului (partea dreapta) - le puteai ascunde intr-un perete fals, la fel ca in partea stqanga..
- Pseudotropheus Demasoni nu prea cadreaza cu marimea bazinului... sunt tare razboinci si scandalagii, iar bazinul e cam micut pentru ei...
Dupa cum stiti, am obiceiul sa documentez (cu poze si vorbe muuuulte ) topicurile mele... asa ca voi pune "la sloboda vedere" toate modificarile aparute in acest mic bazin.

Multumesc pentru observatii, sfaturi si critici!
- Pietrele sunt aranjate aiurea (e o parere personala, nu trebuie sa te superi), nu arata "natural".
- Sunt prea mici, ca sa dea impresia de aflorisment stancos.
- Fata de marimea pietrelor, grosimea substratului este prea mare... e o disproportie vizuala intre cele 2 dimensiuni (inaltimea pietrelor si inaltimea substratului).
- Uitandu-ma asa, printre gene, aranjamentul acela aduce a gradina japoneza... nicidecum a acvariu.



PS: Pozele sunt infioratoare!
Parerea mea:

- Acvariu de 70 cm inaltime
- gaurile date jos... dupa ce prinzi flansele, poti sa lipesti cu silicon mici bucati de sticla de jur imprejur ... ca sa "tii gaura la un loc" (stii cum procedeaza meseriasii care repara ciobiturile din parbrize??)


In rest?
Misto proiectul, spor la treaba!
Vineri seara golesc bazinul... sambata (sper) montez noile bucati de furtun... sambata aialalta aduc pestii acasa...

Asa arata bazinul la ora actuala... buturuga pluteste, 'tu-o-n gura de bagaboanta

image
Domnilor, cred ca am inceput...

- 2 kg nisip
- 1 kg piatra vie
- 30 litri apa osmoza (am cumparat 3 bidoane de apa plata de la boutique si l-am pus pe vanzator sa le goleasca... a cascat ochii mari )
- 3 kg sare
- filtru hang-on Hydor Bravo 200 (750 l/h)
- lampa Solar Duo Boy (26Watt) bec dual: 30000+10000 K ... mai are si 2 leduri albastre, de moonlight.
- salimetru
- fiola cu bacterii pentru startup

image


Am ajuns cu pachetele acasa... evident ca Botticelli, motanu' casei, s-a prezentat pentru inspectia regulamentara a pungilor... nu suporta sa nu stie ce este in pungile care ii ocupa spatiul vital.

image

M-am apucat sa lipesc autocolant pe spatele bazinului... stiti deja manevra: stropit cu spray, intins cu cardul

image

Am aranjat pietrele (sunt nefericit in aceasta privinta, da' asta a fost materialul) si apoi am turnat nisipul imprejurul lor... am venit cu apa preparata (concentratia a fost de 1 kg sare / 30 litri apa)... am verificat cu salimetrul si sunt in parametri normali (la mijlocul portiunii de culoare verde - temp. apei 25 grade).

image

image

Am montat filtrul si lampa, am pus si o mica pompa pe care o aveam prin casa... am turnat fiola de bacterii in filtru, am dat drumul aparatelor si m-am apucat de pozat. Primul chirias s-a aratat vederii mele, un melc mic...

image



Sa zicem ca am facut primul pas...

Fu' greu da tot... nici n-am curaj sa-mi aduc aminte
Foarte interesant topicul... si eu sunt pe cale sa incep ceva similar (ca litraj), asa ca urmaresc topicurile astea cu mare interes.
Nu am ce sfaturi sa dau, sunt complet "in ceata" inca. Succes insa pot sa-ti urez!
Nu ma opreste nimeni

- teava trebuie lipita de coturile alea... adica, trebuie si alte coturi (lipiturile facute sunt "pe viata")
- furtun am la dispozitie.

Cred ca e suficient de limpede
Domnilor,


- Nu am gasit sarpe destul de flexibil incat sa-l pot utiliza pe intregul traseu al tevilor,
- Vineri golesc bazinul si spal saramura din el,
- Sambata ma apuc, impreuna cu niste buni amici, sa tragem de acvariu... urmeaza renuntarea la traseul de teava si instalarea unor simple furtune (montaj pe colier metalic).
- Am simulat traseul furtunelor pe care vreau sa le montez, atat turul cat si returul.

image

- Se vede ca "renunt" la cate 2 coturi (tur / respectiv retur).
- Va trebui sa "ajustez" gaurile din mobilier, deoarece furtunele Eheim sunt mai groase decat tevile existente.



Va tin la curent.
Am incercat cu palinca, da' n-am putut sa torn decat pe gat... nu m-au ascultat mainile



PS: Plec la offroad, avem Mare Carnaval de primavara... vorbim de luni incolo... adica de marti, ca luni o sa stau sa-mi revin .
Dupa o saptamana in care pompele au mers la foc continuu, interval in care au "spalat" tevile cu un amestec de apa+sare, nu am observat niciun fel de imbunatatire a debitului pe retur.

- L-am rugat pe Danutz sa ma ajute cu o cupla de Eheim si niste furtune + coturi.
- Am scos una din canistre afara din cabinetul unde sta, am cuplat la ea furtunele si coturile aduse de Danutz si i-am dat drumul la treaba.
- Canistra scuipa apa de mama focului, asa ca am stabilit cu exactitate problema mea: traseul de tevi din spate este colmatat!

Ca atare:

1) Ma apuc sa caut "sarpe de instalatii electrice"... am gasit eu unul, dar era prea gros "in carne" iar varful sau nu era destul de flexibil incat sa intre in coturile de 90º.
2) Ma apuc si tai toata tevaraia, urmand sa reconstruiesc tot traseul cu furtun... asta presupune mutarea stativului (cu acvariul pe el) si, daca se poate, as vrea sa evit o asemenea munca.


Alte cateva intrebari care ma framanta:

1) Apa se prepara ca "la farmacie", nu?.. o cantitate determinata de sare, raportata la un litru de apa de osmoza, imi da apa corespunzatore...

- completarea cantitatii de apa evaporata se face cu apa de osmoza (sarurile ramanand in bazin)...
- cantitatea de apa schimbata (saptamanal, sa zic 10%) se face cu apa preparata.

Trebuie sa cumpar (monitorizez) aparat de masurat salinitatea?
Sau e suficient sa prepar apa "ca la carte"?...


2) Acvariul va sta la fiica-mea in camera... are 9 ani, e destul de mare ca sa inteleaga ce are voie sa faca si ce nu... totusi, daca baga mana in acvariu (am citit ca zoanthusii sunt otravitori) este vreun pericol pentru ea? Stiu ca trebuiesc manevrati cu manusi si ochelari de protectie (am citit articolul de pe site), dar asta se refera doar la cazul in care sunt scosi din apa... asa este?


Merci,
Observatii personale:

- Piatra de sus, partea dreapta... as muta-o in coltul stanga, pe spate... pusa in picioare.
- As lua o creanga pe care as pozitiona-o in diagonala... sa intre in acvariu de sus, ca o radacina... pe ea as prinde acele bucati de Anubias (care nu vor rezista prea mult, dupa cum s-a mai spus deja).

Sunt complet incepator in acest domeniu, asa ca mi-ar fi de folos o explicatie cat mai detaliata... de ce?
Saptamana viitoare sper sa pot face rost de nisip viu, piatra vie... lampa, pompa si filtrul hangon sunt "pe stock".

Incerc sa determin pasii urmatori, iar aici am nevoie de sfaturi:

1) Aranjez piatra conform "viziunii mele" si apoi pun nisip pe langa ea... cat de gros tre' sa fie stratul de nisip?
2) Trebuie sa am grija ca bolovanii sa fie cumva pe mijloc, astfel incat in jurul lor sa se poata crea curenti de apa (fara bolovani lipiti de perete, fara "complicaciuni" in care sa se stranga mizeria)... corect?
3) Umplu acvariul cu apa preparata... cat timp dureaza ciclarea si ce trebuie sa urmaresc?
4) Care sunt testele pe care e util sa le cumpar / efectuez?
5) Care e perioada de iluminare, la inceput?... am citit ca se face progresiv, dar de la cate ore pornesc? Unde trebuie sa ajung in final cu orele de functionare?


Alte aspecte pe care nu le-am luat in calcul?


PS: Am tot citit topicurile deschise de catre cei care au deja un bazin marin... o idee generala mi-am cam facut, ramane sa "vad pe pielea mea".
 
Forum Index » Profile for koala » Messages posted by koala
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com