Author |
Message |
deSCALAR
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 01/03/2012 12:31:05
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
|
deSCALAR
Junior member
IP:
|
salut, tocmai am achizitionat primul meu acvariu de vol.peste 60L, anume un Juwel Trigon 190L  , folosit, atat a putut bugetul
l-am luat dotat cu tot ce avea in pachetul original: http://www.juwel-aquarium.de/en/trigon.htm
cunostintele mele de acvaristica sunt inca lvl incepator desi detin 2 acvarii de 60L de ceva vreme
desi aproape am atins plafonul de cheltuiala stiu ca mai am nevoie de cate ceva pt setup, incerc oricum sa cheltuiesc cat mai putin
am sa pun cateva intrebari, sper sa ma ajutati
1. am nevoie de un incalzitor de substrat ? n-am mai folosit pana acum, ma gandesc sa folosesc un substrat JBL Manado si poate niste tetraplant initial sticks
2. cam cat substrat am nevoie pt asa o suprafata ? si sa il acopar cu nisip sau pietris ?
3. rabdare am si vreu sa il ciclez k lumea, dar dc intruduc la cateva zile apa din acvariile deja ciclate ajut sau doar fac o supa fara rost ?
4. sunt total pe langa la capitolul plante, deci niste sfaturi cu ce plante usor de intretinut, nepretentioase si usor de gasit ar fi bune
5. mai am nevoie de ceva: neoane, filtre, aerator pe langa cele din pachetul inclus de producator ? (incalzitor 200W, pompa cu recirculare cu biofiltru 600L/h, 2 x 28W, tuburi fluorescente T5)
6. CO2 e un must-have la asa un volum ? plantele vreu sa populeze mediu acvariul
voi introduce momentan pestii din celalalte acvarii: 4 scalari, 4 neoni, 2 rasbora arlechin, 2 hoplo, 2 cory, 2 ancistrus, 2 gurami, 2 terta negri
ce mi-as dori sa mai vad in acvariu ar fi 1-2 oscari, si un banc de vreo 20 neoni, cu neonii ok, dar oscarii pot sa ii introduc cu cei de mai sus ?
multumesc anticipat
PS in caz ca am uitat ceva sau am spus tampenii accept orice critica
|
|
 |
koala
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 01/03/2012 12:47:57
|
koala
Batran si obosit
![[Avatar]](/forum/images/avatar/7f6ffaa6bb0b408017b62254211691b5.jpg)
IP:
|
Salut,
Cu plantele si substratul nu te pot sfatui (sunt altii mult mai in masura sa vorbeasca despre asta), insa uite opinia mea ref. pestii doriti:
...voi introduce momentan pestii din celalalte acvarii: 4 scalari, 4 neoni, 2 rasbora arlechin, 2 hoplo, 2 cory, 2 ancistrus, 2 gurami, 2 terta negri...
- renunta la cei 2 hoplo, se fac mari si iti vor rascoli substratul,
- recomand 4 cory,
- ancistrus = ok,
- neonii, rasbora si tetra sunt toti pesti "de card"... asta inseamna ca se simt bine doar in numar mare (de la 10-15 exemplare in sus). NU lua cate 2 bucati!
...ce mi-as dori sa mai vad in acvariu ar fi 1-2 oscari, si un banc de vreo 20 neoni, cu neonii ok, dar oscarii pot sa ii introduc cu cei de mai sus ?...
- NU astronostusi (oscari)!!!... si cand zic NU, inseamna sa uiti de asta!... se fac prea mari pentru bazinul tau, sunt rai, vor distruge plantele si vor manca pestii mai mici.
- neonii aia merg fara probleme.
Pe scurt, recomandarea mea ar fi:
- 4 scalari,
- 4 corydoras,
- 2 ancistrus,
- 20-30 neoni (sau rasbora, sau black tetra... depinde ce gasesti).
Atat!
|
Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020) |
|
 |
costin_
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 01/03/2012 13:49:03
|
costin_
Member
IP:
|
deSCALAR wrote:salut, tocmai am achizitionat primul meu acvariu de vol.peste 60L, anume un Juwel Trigon 190L  , folosit, atat a putut bugetul
l-am luat dotat cu tot ce avea in pachetul original: http://www.juwel-aquarium.de/en/trigon.htm
cunostintele mele de acvaristica sunt inca lvl incepator desi detin 2 acvarii de 60L de ceva vreme
desi aproape am atins plafonul de cheltuiala stiu ca mai am nevoie de cate ceva pt setup, incerc oricum sa cheltuiesc cat mai putin
am sa pun cateva intrebari, sper sa ma ajutati
1. am nevoie de un incalzitor de substrat ? n-am mai folosit pana acum, ma gandesc sa folosesc un substrat JBL Manado si poate niste tetraplant initial sticks
2. cam cat substrat am nevoie pt asa o suprafata ? si sa il acopar cu nisip sau pietris ?
3. rabdare am si vreu sa il ciclez k lumea, dar dc intruduc la cateva zile apa din acvariile deja ciclate ajut sau doar fac o supa fara rost ?
4. sunt total pe langa la capitolul plante, deci niste sfaturi cu ce plante usor de intretinut, nepretentioase si usor de gasit ar fi bune
5. mai am nevoie de ceva: neoane, filtre, aerator pe langa cele din pachetul inclus de producator ? (incalzitor 200W, pompa cu recirculare cu biofiltru 600L/h, 2 x 28W, tuburi fluorescente T5)
6. CO2 e un must-have la asa un volum ? plantele vreu sa populeze mediu acvariul
voi introduce momentan pestii din celalalte acvarii: 4 scalari, 4 neoni, 2 rasbora arlechin, 2 hoplo, 2 cory, 2 ancistrus, 2 gurami, 2 terta negri
ce mi-as dori sa mai vad in acvariu ar fi 1-2 oscari, si un banc de vreo 20 neoni, cu neonii ok, dar oscarii pot sa ii introduc cu cei de mai sus ?
multumesc anticipat
PS in caz ca am uitat ceva sau am spus tampenii accept orice critica
Bine ai venit!
Ma bucur sa aud ca mai este lume care alege acvariu de colt.
Eu am un acvariu asemanator ca volum si forma, iar la mine au intrat cam 25 litri de substrat. Probabil la tine trebuie sa combini cam 10 litri de sol fertil (ex. JBL aqua basis) + 15 litri de manado. Depinde evident daca vrei si ceva panta sau vrei sa fie la acelasi nivel (fata-spate). Eu am facut o mica panta spre spatele acvariului, de aici nevoie de 25 litri. Oricum, nu te zgarci la adancimea substratului, trebuie sa fie consistent.
Ceea ce vrei tu sa faci pentru ciclare va ajuta, dar nu te astepta sa fie ciclat mult mai repede. Eu am folosit un filtru extern gata ciclat, apa din acvariul ciclat, dar tot a durat vreo 10 zile pana sa scada NH4 la 0. Probabil altfel ar fi durat 14-16 zile... cine stie...
Ca plante eu am folosit pentru inceput: Bacopa (Caroliniana), Cabomba Aquatica, Elodeea Densa, Valisneria Gigantea (aceasta insa poate scapa de sub control usor) si plante de suprafata Riccia Fluitans (nu o recomand totusi, pentru ca e foarte usor sa faci mizerie in acvariu), respectiv Pistia.
Lumina ta este foarta slabuta pentru 190 litri. Evident, depinde si ce asteptari ai, dar macar 100W cred ca iti trebuie la volumul tau, ideal chiar 150W. Vei avea probleme cu forma acvariului pentru a monta neoane deasupra. Solutia mea a fost sa merg fara capac si cu lampa suspendata de tavan.
De CO2 nu ma pronunt, lumea spune ca este existential pentru cresterea plantelor. Eu am avut de la inceput, deci nu stiu cum ar fi fara. Ai totusi varianta sa suplimentezi cu Easy Carbo, dar efectul nu este nici pe departe acelasi cu CO2 presurizat.
Have fun!
|
|
 |
stefanp
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 01/03/2012 20:05:15
|
stefanp
Moderator
IP:
|
koala wrote:
- recomand 4 cory,
Cu tot respectul pentru "Cel batran"  , dar de ce doar 4? E maricel acvariul si cu plante s-ar putea sa nu-i prea vada. Si cory sunt tare simpatici, daca tot are loc, eu as pune undeva la vreo 8-10 bucati. N-am facut calculul pesti/volum, dar daca da prea mult, eventual mai tai cativa neoni din lista.
Referitor la substrat, nu cred ca ar fi rau mai mult de 15 litri de manado. Eu am pus 15 la acvariul de 124 litri brut. Nu-i rau sa fie un strat mare, caci manado e usor si va trebui sa infingi plantele mai tare in substrat ca sa nu "plece la plimbare"...cel putin eu asa am facut cu plantele in cazul meu.
|
Zambesc chiar de traiesc in conditii austere, caci bucuria mea se trage din alte sfere ! Jurnal acvariu (proiect finalizat) | Unu' micu' pentru creveti (proiect finalizat) | Borcanu' lu' Grigore (proiect finalizat)
Incercare de aquascaping (proiect finalizat) | La munte - nano (finalizat) | Highway to hell (finalizat) | The great Danish | Dennerle tank
Romanian Aquascaping Contest 2016
Blog despre acvaristica
Despre Dennerle |
|
 |
koala
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 01/03/2012 23:17:27
|
koala
Batran si obosit
IP:
|
stefanp wrote:
koala wrote:
- recomand 4 cory,
Cu tot respectul pentru "Cel batran"  , dar de ce doar 4? E maricel acvariul si cu plante s-ar putea sa nu-i prea vada. Si cory sunt tare simpatici, daca tot are loc, eu as pune undeva la vreo 8-10 bucati. N-am facut calculul pesti/volum, dar daca da prea mult, eventual mai tai cativa neoni din lista...
Acvariul ala "are volum", da' "nu prea are suprafata"!... nu stiu cum sa ma fac inteles, cory "se aloca" pe unitatea de suprafata, ca tractoarele la aratul campului  ... din punctul meu de vedere, 4 cory sunt prea de ajuns la ce suprafata au de "acoperit", insa desigur ca el poate suplimenta numarul lor cu inca 3-4 bucati... totusi, eu cred sincer ca o sa arate mai bine (ochiometric vorbind) cu 4 cory si 30 de neoni, decat cu 8 cory si 20 de neoni.
Desigur, e doar o opinie personala si nu trebuie interpretata ca un text de lege.
PS: Eu am avut 8 cory la o suprafata de 200x50 cm2, si zau ca se vedeau in acvariu!
|
Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020) |
|
 |
stefanp
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 01/03/2012 23:27:15
|
stefanp
Moderator
IP:
|
Bun, la suprafata nu m-am gandit  Si nici n-am vazut vreun acvariu de colt.
|
Zambesc chiar de traiesc in conditii austere, caci bucuria mea se trage din alte sfere ! Jurnal acvariu (proiect finalizat) | Unu' micu' pentru creveti (proiect finalizat) | Borcanu' lu' Grigore (proiect finalizat)
Incercare de aquascaping (proiect finalizat) | La munte - nano (finalizat) | Highway to hell (finalizat) | The great Danish | Dennerle tank
Romanian Aquascaping Contest 2016
Blog despre acvaristica
Despre Dennerle |
|
 |
deSCALAR
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 02/03/2012 13:07:06
|
deSCALAR
Junior member
IP:
|
multumesc de raspunsuri, nu m-am lamurit la toate capitolele
dar cel putin de la oscari mi-am luat gandul, asta e, o sa iau 20 neoni sigur
cu substratul o sa iau jbl manado 15kg, oare sa il amestec cu tetraplant complete substrate sau plant start, inca vreo 10kg ?
apoi in pietris o sa pun initial sticks
oare sa folosesc nitrate minus si bactozym ? sau merge si fara ?
nu stiu cum sa fac cu lumina, clar e prea slaba, dar sper sa mai adaug macar un neon in capac
plantele de start: cabomba, elodeea densa si valisneria gigantea + pistia la suprafata, cam cele mai cumune in pet shop-urile din oradea
CO2 e cam problematic, nu stiu cum sa procedez, este de la tetra parca, in pet shop un fel de butelie de unica folosinta la 60 ron, dar nu cred sa fie f eficienta
|
|
 |
costin_
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 02/03/2012 13:44:38
|
costin_
Member
IP:
|
Manado nu il amesteci. Pui jos de tot solul fertil (oricare o fi el - dar de regula sub manado lumea pune sol fertil tot de la JBL), iar peste el pui manado. Atat, nu mai pui pietris sau alte nebunii. Cred ca toata lumea iti va spune sa pui cat mai putine chimicale in rest. De altfel nici nu inteleg de ce nitrate minus, intrucat plantele tale consuma nitrati, acestia fiind N-ul din fertilizarea NPK (google it).
Solutia aceea de la Tetra nu prea are review-uri bune; eu am vrut sa-mi iau pentru acvariul mic, dar in cele din urma mi-am luat bomba de la JBL (Proflora bio). Am avut-o si in bazinul mare primele 3 zile (pana la venirea buteliei), dar indicatorul de CO2 nici nu s-a clintit de pe albastru. Ma gandesc sa incerci pentru inceput o (sau chiar doua) "bomba" artizanala (gasesti pe forum info despre asta) plus ceva Easy Carbo. Oricum, pentru instalatie de CO2 stai cu ochii pe sectiunea de vanzari. Eu am luat instalatia minimala (fara electrovalva si controllere sau alte nebunii) la o fractiune din pretul de nou.
Plantele alese de tine eu zic ca-s super ok pentru a incepe treaba. Cat mai multe atat mai bine. Vei putea sa-ti cumperi mai tarziu altele, gem forumurile de oferte de toate soiurile.
|
|
 |
deSCALAR
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 05/03/2012 11:35:15
|
deSCALAR
Junior member
IP:
|
am gasit la un pet shop o cioata super pt acvariul nou, dar era tinuta intr-un acvariu cu carasi si avea deja format in cateva colturi un fel de moss, nu parea a fi alga
cum sa fac sa scap de toti parazitii si eventuali clandestini de pe cioata ? nu exista varianta fierberii fiindca e prea mare
|
|
 |
koala
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 05/03/2012 12:18:13
|
koala
Batran si obosit
IP:
|
O asezi frumusel in cada si ii dai cu apa fierbinte peste ea... cateva dusuri cu apa clocotita te vor scapa de orice belea.
|
|
 |
|
|
|