[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: koala
Forum Index » Profile for koala » Messages posted by koala
Message
Eu am asa, o vaga impresie, ca si in acvaristica "de recif" exista curente diferite de abordare a viziunii despre cum arata mediul natural... stilul "olandez" (de la acvariile de apa dulce) probabil ca isi are admiratorii sai si, cu siguranta, exista oameni pentru care imaginea unor corali bine crescuti, frumos colorati si sanatosi este mult mai importanta decat pestele care se invarte pe langa ei.


In ceea ce ma priveste, cred ca "formatia" mea de acvarist iubitor de cichlidae ma va impinge mai mult catre un stil mai "saracut" in corali.
Pana la urma nu este decat o simpla problema de gusturi personale.






PS: Daca o sa fie cazul, am sa bag bisturiul fara mila si o sa "tund" corespunzator orice tufa de coral care-si depaseste "teritoriul" (acela pe care vreau eu sa i-l aloc).
O asezi frumusel in cada si ii dai cu apa fierbinte peste ea... cateva dusuri cu apa clocotita te vor scapa de orice belea.
Tot ce vezi pe lista aia (pe prima pagina) m-a costat 500 si ceva de lei.
Cichlidaele de Malawi au cerinte de apa care exclud plantele (apa foarte dura)... in mod natural, nu prea vezi plante in Malawi lake, doar pietre si poate trunchiuri cazute de pe mal... de ce tii neaparat la plante? Uita-te pe forum si vei gasi o gramada de bazine amenajate cu Malawi mbuna's (asa se numesc pestii).. ai de un' sa te inspiri!
@viulian:

- "coturile" de 90gr. sunt "drepte" pe interior, asa cum bine ai presupus,
- am renuntat la toate "coturile", nu mai este niciunul pe tot traseul apei (nici pe tur, nici pe retur),
- debitul pe retur este in mod evident imbunatatit, se observa cu ochiul liber,
- in mod sincer, nu imi dau seama de diferenta dintre debitul de acum (solutia actuala cu furtun & tevi curbate) si debitul asigurat de solutia veche (la momentul "T0") ... tin minte ca, la vremea cand bazinul era proaspat amenajat (martie 2008), eram satisfacut de flow-ul filtrelor... nu pot face o comparatie obiectiva, insa in mod cert solutia adoptata acum este mai buna (chiar si numai dpdv teoretic).


Vis-a-vis de filmuletul de care vorbesti... il stiu si eu smilie ... din pacate, asta-i lumea in care traim, astea-s "personajele" de care ne mai lovim. Nu este singurul filmulet de acest gen de pe net, mai sunt si altele realizate in aceeasi maniera cruda (hrana vie este alcatuita din: pui de gaina sau de rata, pesti vii, etc.). Eu am crescut astronotusi si sunt in masura sa afirm ca ii poti face mari si frumosi fara sa fie nevoie sa le dai de mancare animale vii.


On topic la topic
:

- am umplut bazinul cu apa si i-am facut o prima clatire... l-am golit si apoi l-am reumplut iar.
- buturuga pluteste ca o nesimtita , asa ca am fixat-o de marginea bazinului... pozitia adoptata este "negativul" celei pe care o avea inainte... acum pare ca este o parte din radacina unui copac de pe marginea apei.
- apa este inca tulbure, acvariul s-a deciclat total in decursul celor 2 saptamani de "saramura"... cochetez cu ideea de a folosi produse "din comert", pentru o ciclare mai rapida... inca studiez problema.
- am reamenajat total acvariul, am "permutat" bolovanii si am renuntat cam la 50% din cantitatea initiala de nisip.
- donez (daca este cineva interesat) o cantitate de nisip care incape intr-o galeata de 10 litri... nisip alb, marunt.
- ideea pe care incerc sa merg de data asta (ref. aranjamentul interior) este aceea de a le pune la dispozitie, celor doi pesti, un spatiu cat mai generos cu putinta... un perete de roca, niste aflorismente stancoase, un trunchi uscat de copac, o plaja larga de nisip...


Off topic: Astazi am implinit 10 ani de forum!... acestea sunt cuvintele cu care imi incepeam activitatea pe nou infiintatul forum acvariu.ro ... era 05 martie, 2002:

... se pare ca sunt cel mai nou, de abia ce am descoperit site-ul vostru asa ca as vrea sa spun "salut !" tuturor celor care sunteti pe aici ... ce sa va spun despre mine, am 34 de ani, cresc pesti din '79 [hobby] si am trecut prin mai toate speciile ... am inceput ca toata lumea cu guppy, xifo, molly, platy ... apoi am mai urcat putin pe scara cunoasterii si mi-am permis scalari, betta, conchonius, zebre si jandarmi, etc ... cu ceva ani inainte de revolutie am prins gustul cichlidelor, aparusera pe piata primii Cichlasoma nigrofasciatum si Cichlasoma biocellatum ... ulterior oferta s-a imbogatit si am mai avut si alte specii ... chiar in '89, in piata Berceni, au aparut la vanzare primii discusi bruni [ inainte de asta erau cativa crescatori care aveau discusi adusi de prin fosta germanie democrata, dar era un circuit "inchis", ca sa zic asa ] - evident ca m-au "prins" imediat si am "plecat la drum" cu 5 bucati ... treaba asta m-a tinut pana acum vreo 2 ani ... hehe, am un foarte bun prieten, Cornel, cel care a scris articolul despre discusi de la voi de pe site, care nici acum nu s-a potolit ... sa revin la idee, am crescut de 2 ani incoace cichlide africane ... alaltaieri am renuntat si la astea, le-am facut cuiva cadou si intentionez sa reiau ciclul de la capat ... adica vivipari ... am doua bazine in casa : unul mic, patratos, in care tin de vreo 2 ani patru exemplare de guvid tropical Brachigobius sp., scoici sparte ca substrat, o radacina de vie pe post de buturuga si o gramada de melci ... le dau sa manance libelule odata pe saptamana, nu am schimbat apa de 2 ani in el, doar completez ce se evapora iar melcii au grija de alge, nu am curatat niciodata peretii de alge ... al doilea bazin e ceva mai mare [ 1.5m x 0.45m x 0.6m ], incastrat intr-o mobila facuta la comanda si momentan nu are decat nisip, 4 pietre mari, o radacina si niste plante Anubias sp. ... vor urma probabil vreo 200 de xifo, molly, platy, etc... ma bucur ca v-am gasit ! ...

Dupa mine, marea provocare la bazinele nano este sa nimeresti "proportiile"... mi se pare foarte important ca toate piesele puzzle-ului sa se potriveasca perfect.
De aceea, imi permit sa te bomban cu:

- plantele cu frunze mari, de pe spate (si cea verde - stanga / dar si cea rosie - dreapta),
- "instrumentarul".


Cel putin, cand fotografiezi, poti incerca sa scoti tuburile & others stuffs.
"Micutul" echinodorus din sacul menajer le va face, pestilor, ascunzishul mai placut ... a propos, ii merge bine? Cu temperatura ridicata era obisnuit si la mine.
Salut,


1) Documentul *1.pdf prezinta un amestec de cichlidae africane + Botia macracantha + ceva de apa salmastra.
2) Documentul *2.pdf prezinta un bazin cu gourami galben + albastru (Trichogaster trichopterus) + ceva nedefinit
3) Documentul *3.pdf prezinta un bazin cu Melanotaenia boesemani (ceva peste asiatic)


Toate cele 3 bazine prezentate in acele documente au plante de material plastic... asta ca sa stii de la ce plecam (Nu-ti trebuie nici un fel de substrat special, e suficient sa alegi un nisip cu granulatie potrivita).
Ideea dupa care voi merge eu este "stanci cu viata pe ele":

- asta inseamna ca vreau sa vad niste pietre pe care "au crescut" niste corali,
- asta inseamna ca vreau sa disting forma pietrelor si ca aceasta e importanta pentru mine.
- asta inseamna ca NU imi plac "gradinile suspendate", ingramadiri de corali care acopera cu totul suportul pe care stau.

... desigur, e doar o chestie de optica personala si de gust!... inca o data, mie imi plac bolovanii aia ai tai!
Sanziana, sunt cateva mici probleme in ceea ce priveste melanjul din bazinul tau:

1) Seriful ala este, asa cum a zis deja colegul pomi, un Hemichromis bimaculatus:

- cichlida africana "de rau",
- trebuie tinut in perechi (1 mascul + 1 femela),
- depune icrele pe suprafete dure (pietre, lemne, etc.) si isi apara puii.
- certaret si agresiv cu alte specii mai mici


2) Hermafroditii aia de care zici tu (NU sunt hermafroditi!) sunt numiti in acvaristica "Printese de Burundi" (Neolamprologus brichardi)

- cichlida africana de lac (si anume, lacul Tanganika),
- trebuie tinuti in grupuri mari, cu cat mai mare e grupul cu atat se va comporta mai natural,
- depun icrele la gramada, pe pietrele de pe fundul acvariului,
- apara si cresc puii impreuna, ca un trib,
- sunt foarte agresivi cand au pui de aparat.


3) Zvapaiatul pare a fi un Pseudotropheus elongatus (poza e nereusita).

- cichlida africana de lac (si anume, lacul Malawi)
- trebuie tinuti in familii (1 mascul si 3-4 femele)
- depun icre in nisip si apoi femela ia icrele in gura si le "cloceste" acolo timp de 3 saptamani,
- sunt destul de cuminti si nu ridica probleme deosebite in crestere.


4) Pestica aia cu icrele este o femela de Cichlasoma nigrofasciatum (am folosit denumirea veche)

- cichlida centr-americana,
- trebuie tinuti in perechi (1 mascul + 1 femela),
- depun icrele pe suprafete tari (lemne, pietre, etc.),
- certareti, rai, agresivi chiar si cu pesti mai mari in dimensiuni.



Acum, uite ce sfaturi ti-as da eu referitor la toti pestii aceia:

Varianta A - opreste doar Printesele de Burundi si da-i pe restul... in locul celor pe care ii dai, cumpara tot Printese ... sunt usor de intretinut si se comporta interesant in grup mare.

- poti sa tii 20-25 de bucati in bazinul acela al tau...

Varianta B - poti tine #1 (Seriful) cu #4 (Pestica) impreuna... ai grija sa le amenajezi locuri de ascunzis si sa le creezi "teritorii" care sa le desparta oarecum acvariul... poti folosi lemne, pietre, orice, numai sa le creezi lor impresia ca au (fiecare familie) o zona a lor in care sa-si creasca puii.

- poti tine 2 familii + 2 familii
Se gaseste de cumparat mixtura facuta de Oprescu (diskusfun) - tatal si mamal discusilor ... e la "placi" de 250 gr./bucata, o tii la congelator si tai din ea portiile zilnice ... din aia dau si eu ciocolatilor, are tot ce-i trebuie in ea.

- Pentru discusi e foarte importanta calitatea apei... tre' sa te asiguri ca ai posibilitatea de a le face schimburile de apa (regulat) si ca ai o apa "calitativa" pentru ei.
- Nu sunt mofturosi la mancare, pot fi invatati sa haleasca orice rahat de mancare... evident, o hrana de calitate ii face mari si frumosi!
- In schimb sunt speriosi si timizi... pestii mici (puii) se comporta normal: vin la geam, cersesc mancare, etc. Pe masura ce cresc, devin tot mai "ciudati" in comportament si, daca au unde sa se ascunda, sa fii sigur ca acolo vor sta!
- Acvariul de mai sus este excelent amenajat!... nu exista locuri in care pestii sa se ascunda, iar alternanta "fantelor de lumina" le ofera iluzia unor "refugii".
- Un acvariu bine plantat si decorat pe masura le va oferi ocazia de a sta "precum cartile in biblioteca" , ascunsi in spatele vreunei plante mari.
- Daca le oferi temperatura potrivita (28-30 gr.C) nu prea vei avea mari probleme de sanatate cu ei... cand sunt bolnavi, le ridici imediat apa la 31-32 gr.C si abia apoi incepi medicatia.


gengiskhan, felicitari pentru acvariu! Ai reusit sa creezi o atmosfera deosebita!
Mda, se poate... inca nu stiu, am citit alandala tot felul de informatii si am un haos in cap.
Dupa mine, as incerca "explozia de alge" abia atunci cand acvariul s-a ciclat si pot sa bag inauntru melci sau ce naiba se pune pentru curatenie... oricum, imi place tare mult hardscape-ul tau!
Cred ca ai prea multa lumina, de acolo vine explozia de alge... cate ore tii lampa aprinsa, zilnic?
PIMP MY PIPES!


Asta e sloganul sub care a debutat dimineata acestei zile de sambata... de fapt, ca sa fiu cinstit, "ostilitatile" au inceput inca de aseara:

- am golit bazinul de "saramura",
- am scos buturuga si am spalat-o... am lasat-o peste noapte, la "inmuiat" (oare se zice inmuit? ) in apa dulce,
- am spalat canistrele,
- am degajat (facut curatenie in) dulapioarele de dedesubtul acvariului.



Azi dimineata, la 11.00, la usa casei mele bateau veseli Lofty si Danutz (ambii, vechi prieteni)... incarcati cu sacose pline de furtune, tevi curbate, soricei, bormasina mare si bormasina mica, carote si burghie, holzsuruburi si fitinguri... ma rog, de-ale tehnicii acareturi.

- au tras masa de sub acvariu,
- au tras bazinul de la perete, mutandu-l in mijlocul camerei,
- au desfiintat vechile trasee de tevi (btw, ne-am uitat si nu prea se justifica scaderea de debit prin colmatarea lor... ce e drept, n-am studiat fiecare cot in parte),
- au dat gauri mai mari in PAL, ca sa faca loc noilor furtune Eheim (mai groase),
- s-au sfatuit intre ei si si-au scarpinat barbile , in cautarea celor mai bune solutii,
- au montat noile tevi tip "carja" (curbate) care au trebuit taiate pe mijlocul curburii si "completate" cu bucatele de furtun... asta ca sa se potriveasca perfect peste streifurile acvariului.
- au prins furtunul de tevi cu soricei (masura de siguranta),


... in putine cuvinte, mi-au facut toata treaba... eu m-am invartit pe langa ei si i-am tinut de vorba.

Multumesc prieteni!

image

image

image

image

image



Acum umplu bazinul cu apa, pentru prima clatire... as vrea ca sambata viitoare sa dau un spritz, in vedea sosirii acasa a "copiilor ratacitori" Rita si Carlos.




PS: Cand v-am zis ca buturuga aia e o zdreanta, v-ati uitat urat la mine... ei bine, PLUTESTE!!!
Aceasta Aiptasia ataca Zoanthus-ii si GSP-ul?... ca eu atat vreau sa tin in bazin, in afara de 2 pesti si-un crevete / melc.
No, imi cer scuze, dara... da' ramane valabil ce-am zis .
Dragule, se vede ca ai pasiune pentru ei... pestii arat bine hraniti, sunt veseli si jucausi, se simt bine.

- scoate vaporul acela scufundat!
- scoate formele alea de plastic!
- scoate vasele de sticla in care ai pus plantele!

... mai cauta bolovani si fa un decor "stancos"...
Nu prea mai sunt la curent, da' biocellatii astia nu cumva ieseau din tata "normal" si mama "electric blue" (sau invers)?... in cazul tau, ambii genitori sunt "electric blue variety"?
Nu conteaza, pestii sunt la fel de frumosi iar genele oricum se impart cum vor ele...
Bah, io-s ca-n vorba aia:

"Omului sarac ii cade painea in rahat... si i se scoala mataranga-n biserica, la mijlocu' slujbei"

... dupa ce ca-s incepator, ma mai procopsesc si cu nenorociri... banuiesc ca nu creste nimeni asa ceva, si ca nu sunt utile la casa omului ...
luciano_a wrote:...si ceva despre care nu stiu cum se cheam a,eu il numesc "monstru marin" :lol

Nu prea se vede nimic in poza aia a ta, da' eu cred ca e vorba despre o specie de Platydoras... cauta pe Google images si vezi daca am nimerit-o
 
Forum Index » Profile for koala » Messages posted by koala
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com