Message |
|
Draga ,Cezar daca ai in intentie sa cresti plante ,cu pestii trebuie sa o i-ei mai incet, ca nu poti sa pui multii pesti intr-un acvariu chiar si bine plantat dar daca vrei sa cresti plante trebuie neaparat co2 ,cine se acseaza pe plante si vrea sa creasaca si cativa pesti merge. iar daca nu vrei sa scoti plante dificile si rare pentru 3-4 fire de plante sa dai 500 ron lei pe o instalatie de co2 nu prea merita .prerea mea 
|
 |
|
de care Cryptocoryne wendtii verde sau bruna ?
|
 |
|
Pai la limnophila, si la higrophila sa stii ca le trebuie lumina ca sa creasca cum vezi prin carti si pe alte site-uri :o La cei 0.38 w este cam putin ,si ca sa stii nu numai tu si altii pasionati de plante ca tendinta actuala este de peste 1/ w pe litru datorita noilor plante crescute si incrucisate artificial care necesita intesitati luminoase crescute ca sa poata ajunge la coloritul si foliajul optim  Asa ca cine i-si inchipuie ca acvaristica este o pasiune ieftina se inseala ,este destul de scumpa si uneori exorbitant de scumpa depinde ce vrei ?
|
 |
|
Da cred ca la el ,maussman ,plantele mergeau bine si la tine nu si zici ca apa are cam aceleasi calitati
pai ce au plantele ceva cu tine de la tine nu vor sa creasca si la el da
e clar ca ceva la tine ori lipseste ori este in plus , iar fierul devine asimilabil de plante la un PH intre 5,8 si 6,5 magneziu se asimileaza la 6-- 6,5 ph
si cine inhiba asimilarea de fier nu este magneziul ci CALCIUL sau o cantitate execisiva de magneziu care nu cred ca este asa de mare la tine
daca vrei sa mai stii ceva fierul devine asimilabil la 120 -130 mv si magneziul de la 150- 180 mv in sol
totusi mare atentie ce apa puneti in acvariu
problema ta este complexa si asa cum spuneai si tu e bine sa faci niste analize care cred ca nu te vor lamuri 100%
E clar ca la tine ceva nu merge dar de la o asa distanta nu am cum sa te ajut
cand frunzele cresc deformate exista doua posibilitati : ori parametrii apei nu sunt prielnici plantei respective sau au loc transformari bruste de chimismul ape ., ori plantelor le lipsesc un element nutritional
sunt specii de plante care prefer sol bogat in calciu daca nu il au cresc cu probleme
cat despre invazia de alge citeste regulile de la dupla cele 10 reguli de aur cum li se mai spune si vezi ca acolo se spune ca sa plantam acvariul de la bun inceput bogat in plante , si alte sfaturi
poate le gasesti undeva aceste sfaturi si succes 
|
 |
|
Pai eu si cu MAMA NATURA te sfatium asa sa procedezi cum este in natura '; plantele ziua datorita luminii degaja in apa si nu numai ,O2 si seara absorb O2 si deagaja co2 chiar si in natura fluctuatiile de ph sunt destul de mari mai ales cand ploua si nu afecteaza plantele , cu o oarecare experienta poti si in acvariu sa nu ai mari fluctuatii de ph intr-o perioada scurta de timp 
|
 |
|
 Ma baieti, hai sa spun si eu ca "BASE": IN PRIMUL RAND faci niste greseli cam mari si vad ca nimeni nu ti-a atras atentia sau in mica masura:
1 --- Plantele au optimul lor de ph. dGh. si altele la tine ph 7,5 8 e cam mare , 90 % din plantele noastre din acvarii provin din ape cu ph 5.5 -6.5 si duritate maxim 3.-4 Gh ,dragilor pe orice site veti gasi parametrii optimi ai plantelor nu sunt date ca sa fie date, deci noi suntem mai smecheri si scimbam natura si informatia genetica a plantei.
2 --- Schimbul de apa de 20 30 % zilnic e cam mult bacteriile nu au timp sa se formeze si nici apa sa se cicleze nu uita ca sa se poata cicla un acvariu ii trebuie cam 1 luna.
3 --- Asocierea de plante care nu au aceiasi parametri ai apei se soldeaza cu esec pentru unele si succes pentru altele.
4 --- 76 de w la 240 litri de apa la ce plante ai tu este ca doua lumanari intr-o pestera eu am 240 litri si 240 wati deci vezi ca se aduna ,si totdeauna sa urmariti plantele le ve-ti cunoaste ca pestii si ve-ti vedea de ce duc lipsa apropo lipsa de fier se manifesta prin ingalbenirea frunzelor iar daca te plangi ca ai lipsa de nitriti sa vezi cand vei avea in exces. 
|
 |
|
 Tot ce era de spus a spus MARELE ALB bravo lui si ciuliti urechile 
|
 |
|
M-ai baietii voi va jucati cu focul ,principalul fertilizant pentru plante este CO2 ,chiar si la plantele care au o crestere mai lenta gen anubias ,metabolismul lor este mai incet deci implicit si cresterea dar si la anubii sunt diferite ritmuri de crestere , cat despre bacopa si higrophila acestea sunt mai gurmande atat la lumina cat si la nutrienti ,cel mai bine ia fertilizanti solizi bagai in substrat si asteapta sa vezi ,dat sa nu ai pietris mai mare de 3 mm si strat de 2-3 cm ca nu ai facut nimic .
|
 |
|
|
 |
|
 Bravo ai facut o alegere buna , un pachet de Duplarit G de 500g se foloseste la un acvariu de 200 litri apa deci poti sa pui 2 cutii la acvariul tau i-ti trebuie pietris de 1-3mm amesteci 1/3 din pietris cu duplarit si restul de pietris il pui deasupra sa acopere cam 4-5 cm peste mixtura duplarit +pietris , timpul de adaptare micro biologica este de 1-2 luni adica pana se formeaza in substrat bacteriile necesare descompunerii substantelor din laterita sa nu te astepti ca intr-o saptamana sa mearga plantele la greu ,poti sa folosesti de la un acvariu mai vechi o mana de pietris nespalat si sa amesteci cu mixtura si se cicleaza mai repede substratul,  Fara co2 si lumina intensa ,laterita nu se pune in adevarata ei valoare ,si asa vei putea creste orice planta vei dori nu i-ti trebuie sa ai 10 soluri in acvariu ca sa poti creste diferite plante ,iar plantele vor avea culoarea ,exact cum este la mama lor acasa HAIDETI SA FIM SERIOSI SI SA EVOLUAM SI NOI ROMANII ODATA CU ACVARISTICA ASTA ,SA AJUNGEM LA NIVELUL ACVARISTICII GERMANE DIN ANII 60' MACAR :-P dac m-ai intrebari te astept pe P.M
|
 |
|
In primul rand succes la ce vrei sa faci  Daca ti-ai propus un acvariu de 400 litri sper ca stii la ce sa te astepti o "mica gaura in buget " mai ales ca vrei sa-l faci "PROFI " cum spui tu Iata cateva pareri al unui tip care numai "rahat "nu apus in acvariu IN primul rand ,eu folosesc DUPLARIT G si merita banii {intreaba si pe sandu} daca pui soluri Romanesti ai sa ai MARI SURPRIZE , nici Karen Randal nu recomanda folosirea pamanturilor este ca o echilibristica pe sarma , la solurile romanesti trebuie sa le faci o analiza amanuntita care la un Institut de PEDOLOGIE te costa in jur de 1.800.000- 2.000.000 lei si cu banii acestia i-ti iei duplarit fara sa m-ai dai nimic pe analiza ,si repet in ROMANIA nu o sa se gaseasca niciodata soluri bogate in toate macro si micro elementele ca solurile gen duplarit  altfel veneau si marii acvaristi din lume in romania cu basculantele sa ia solurile noastre 'MIRACULOASE" mai ales ca majoritatea plantelor de acvariu necesita soluri bogate in substante nutritive  Iar la o aditie de co2 care este obligatorie si la o intensitae a luminii de 18.000- 25.000 de lux absolut necesare unor tipuri de plante solurile de la CUCUIETII DIN DEAL se termina in 2 luni maxim te sfatuiesc sa folosesti daca poti urmatoarele : DUPLARIT G SAU K , DENNERLE DEPPOINT MIX ,FLUORITE [USA] care sigur au dat rezultate , si unor acvaristi renumiti si care firme au investit banii nu gluma in cercetare  Noi vrem sa facem bici din C...... si sa mai si pocneasca dar sa ne auda tot satul daca se poate 
|
 |
|
|
 |
|
|
 |
|
SI haideti sa va m-ai spun ceva tare am acasa carte lui Christel Kaselmann creatie si intretinerea acvariului ,scrisa in 2005 comanda facuta de mine acum 2 saptamani de la amazon.com,si el recomanda pentu fertilizarea substratului [printre altele] ce credeti ?? LUTUL ,dar nu specifica de unde lut din Romania sau din Sri Lanka 
|
 |
|
Uite ca vreau si eu ceva plante de la Tropica , cu faptul ca poti sa aduci plante de la Tropica este cam as eu am luat legatura cu ei ,acum mai bine de 2 ani, si mi-au spus ca au un reprezentant in Romania stiti voi pe cine? Si daca eu vreau sa fiu importator ei sunt de acord numai cu o conditie ,sa fac lunar comenzi de cel putin ,15.000 de euro si ei i-mi asigurau exclusivitatea pe Romania , dar de unde piata Romaneasca sa aiba deocamdata puterea asta?? asa ca mai vedem
|
 |
|
Aam sa -ti dau cateva sfaturi : 1. Pune pietris de rau cu granulatie de 1,5-3mm.---- 2. Grosimea substratului de cel putin 4-5 cm la acvarii de pana in 80 litri daca volumul creste, creste si grosimea substratului .----3.Planteaza acvariul cu multe plante si lumina speciala pentru plante {vezi pe forum tuburi fluorescente}---4 .Un filtru interior dar mai bine ar fi unul exterior cu un debit nu prea mare de apa filtranta .---- 5. Adauga in substrat pastile de sera florenette sau tetra pentru plante.----6. NU supra popula acvariul cu pesti, SI MULTA RABDARE SUCCES.
|
 |
|
Daca zici ca tipul a gasit ,un asa ziz lut la culoare rosu trebuie neaparat facut o analiza la el chiar sunt curios , poate sa mai fie si o concetratie prea mare de cupru si asta nu este bine deloc , de are culoarea de rosu intens  Poate intru si eu in posesia unei asemenea bucati de lut ?  Cu privire la faptul ca are o concetratie prea mare de fier si ca tipul sa ales cu alge nu este acesta motivul ,laterita daca te uiti pe site-ul pe care l-am dat mai inainte are undeva la 80.000 si eu nu am facut alge si in Romania nu exista nici un sol cu o concetratie naturala mai mare de 50.000 m-am interesat la Facultatea de geologie din Iasi,concetratii mai mari de 80.000 se formeaza numai in zonele tropicale [si zic ca daca gasesti in Romania concetratii de pana la 50.000 esti "beton"],asa ca lutul respectiv are concetratii peste limita la : nitriti, nitrati, materie organica si alte elemente care favorizeaza cresterea algelor  Dar trebuie facut o analiza si sar putea face ceva ,aceptabil cu el Si sa stii aparitia algelor depinde si de mana si priceperea acvaristului 
|
 |
|
Scuze cu intarzierea am fost ocupat cu tulburelul cel mai tare "fertilizant "  Cu privire la ,nisipul absorbant pentru pisici , acesta mai contine si alte substante ,parfumuri si alte chestii care nu sunt bune in acvariu si veti avea probleme mari mai bine puneti turba  Cu privire la laterita de Dupla este cam scumpa dar este tare eu o folosesc de 2 ani si este buna dar chiar si asa nu tine mai mult de un an inca nu sa descoperit solul "miraculos" aruncati o privire si aici si poate va vin idei NU? http://home.infinet.net/teban/jamie.htm
|
 |
|
Scuze se face o mare confuzie intre argila,lut sau cine stie ce alte chestii si LATERITA :o Laterita se formeaza numai in anumite regiuni de pe glob si chiar acolo unde se gaseste laterita nu toata este buna  De aceea firma Dupla a cumparat niste mine dezafectate in Sir Lanka si de acolo extrage laterita de Dupla I-mi pare rau ca nu m-ai stiu exact adresa de site care dadea compozitia chimica de la A la Z a cel putin 40 de tipuri de soluri, laterite si alte produse si acolo se vede clar diferenta dintre ele si de ce laterita de Dupla este printre cele mai bune  am sa caut adresa de site si am sa vo comunic celor interesati 
|
 |
|
Pai dupa cum scrii tu , acvariul ar trebuii sa aiba o apa cristal, plante la greu , pesti putini ,schimburi de apa dese , sint doar cateva variante: Ori hranesti pestii cu multa mancare si surplusul este folosit de infuzori ori apa pe care o folosesti are o problema de chimism sau colonia de bacterii filtrante nu mai functioneaza O.K. Apa tulbure de culoare laptoasa se face la un nou acvariu cand colonia de bacterii filtrante inca nu este bine formata ,sau cand in apa exista un surplus de hrana 
|
 |
|