Message |
|
pai cu stand metalic ar fi cel mai simplu, doar ca nu stiu cine poate sa-l faca.
colegul care mi l-a facut pe cel de la acvariul de apa dulce acum 5 ani nu mai e pe forum.
daca aveti un contact de la cineva care sudeaza, apreciez.
|
 |
|
inca nu sunt pregatit psihic pentru sump, dar cine stie
la ce m-am gandit ieri a fost sa-mi fac un acvariu si sa fac eu un sump intern din acrilic (plexiglas)
si ii fac un stand din pal dublat - oare stie cineva daca un stand din pal dublat cu amprenta in jur de 60X60 tine vreo 250 de kile?
profile de aluminiu nu stiu daca gasesc si oricum, sunt scumpe
asta pentru inceput; dupa aia, daca treaba merge si ma va chinui talentul, pot oricand sa gauresc acvariul si sa pun un bean animal cu caseta interna
m-am gandit asa pentru ca mi-am dat seama ca decat sa bag bani intr-un acvariu de firma la care probabil o sa vreau cel putin alt skimmer si alta lumina mai bine bag bani intr-o lumina smechera si fac acvariul diy
ce ziceti, e fezabil?
are cineva idee cu ce se lipeste plexiglasul de sticla? ca unii zic ca merge cu silicon, altii nu.
si mai am o intrebare: ce inaltime e bine sa aiba un acvariu marin din asta nano? ma gandeam la un 55 cm, in ideea ca vreo 5 cm in partea de sus o sa stea liber (pt ca o sa fie valuri etc), vreo max 5 o sa fie nisip, deci utili raman 45-48
|
 |
|
acum jumatate de an cand am cumparat eu mai aveau un filtru ceramic in cutie neagra pe care scria sterasyl
acum vad ca nu-l mai au la vanzare pe site-ul lor
in schimb l-am gasit aici
http://wts-online.shopmania.biz/cumpara/filtru-apa-ceramic-grade-sterasyl-10-2009852
nu mai are importanta acum, cel mai probabil si ala luat de tine tot sterasyl e
|
 |
|
eu l-am luat pe ala la care scrie pe cutie Sterasyl exact pentru ca cei de la WTS nu au fost in stare sa spuna daca si celalalt e sterasyl
strange cu foarte mare grija si nu prea tare capacul de la carcasa pentru ca filtrul se crapa imediat (eu am crapat unul)
|
 |
|
multumesc de oferta
trebuie sa ma gandesc si sa ma hotarasc intai ce vreau, ca am trecut de ieri prin toate etapele: de la sera la open top diy  )
|
 |
|
merci h3cTor, chiar asteptam pe cineva care are acvariul
am cateva intrebari:
- cat de zgomotos este? adica sa zicem, daca stai la 3 metri de el, e deranjant?
- deci inteleg ca incape skimmer-ul ala de la Tunze in el?
- este loc sub capac pentru un upgrade de lumina?
|
 |
|
wow acvariile astea Inovative Marine arata bestial la prima vedere, cred ca m-am indragostit (mai ales avand in vedere pretul  ))
merci mult, habar n-aveam de ele, cercetez
|
 |
|
initial am luat 8, 1 a sucombat a doua zi, inca unul dupa o saptamana, deci acum (dupa 2 luni) sunt 6, dar unul din ei este ostracizat de ceilalti si nu mananca, deci nu are pronostic bun
scalarii au fost luati la aceeasi marine, pui mici, dar acum am 2 care sunt dubli fata de ceilalti, e incredibil cat de diferit au evoluat.
asa sunt scalarii, cam nemilosi unii cu altii... iar daca se vor forma perechi va fi si mai rau, am mai trecut prin asta.
am luat 8 in speranta ca o sa raman cu 2 perechi.
|
 |
|
am si eu o intrebare de incepator: un skimmer de proteine nu poate functiona in afata unui sump, de sine statator?
adica sa functioneze ca un filtru extern, cu tur si retur.
|
 |
|
Bine v-am gasit!
Deci se poate, bine de stiut.
|
 |
|
Or fi varietati diferite, nu zic nu, problema e insa ca eu nu gasesc pe google care ar fi numele celei de-a doua. Si stiu ca am mai cautat si acum cativa ani cand m-a preocupat problema. Stiu ca si-a schimbat numele in helianthum. Ma rog, nu conteaza.
@Mihai
Iti dau de stire in cateva saptamani. Chiar ieri am aruncat niste fire iar acum o luna cand am defrisat partea din fata a acvariului am aruncat o galeata. Nu am mai pus anunt de donatie ca e si complicat sa ma intalnesc cu oamenii si nici nu prea s-au inghesuit doritori.
|
 |
|
ATO + ventilatoare e fezabil.
Sau dau gauri in perete si scot chiller-ul afara, ca vorba aia, cand te prinde microbul marinelor... :-))
|
 |
|
Ok, e clar ca e de gandit (koala ai pm, multumesc frumos).
Am vorbit si cu Alex de la Coralis si zicea ca fara chiller nu are sens sa ma gandesc la corali.
I-adevarat? Toti cei care au corali au chiller? La mine vara in casa e cam 29 - 30 cand suntem acasa, ca lumea nu vrea sa dea drumul la aer, iar cand suntem in concediu cat da domnul. Anul asta mi s-a topit tot java fern-ul in luna cat am fost plecati.
Iar cu chiller-ul e super complicat, ca face si zgomot si caldura.
|
 |
|
8 ore.
Poate fi si de la NPK diferiti (iar eu nu stiu ce am ca nu fac teste).
Dar tu de unde l-ai cumparat tenellus-ul asta?
|
 |
|
Da
|
 |
|
Da, in anumite conditii (cred ca lumina puternica) planta asta arata destul de diferit, frunza se subtiaza, se lungeste si se face rosiatic aurie, zici ca-i alta varietate. E f interesant. Sau poate chiar o fi alta varietate, naiba stie.
Eu acum vreo 6-7 ani am cumparat-o sub numele de echinodorus tenellus tenellus si arata asa cum spui tu. Multi ani la mine in acvariu a aratat asa.
Asta pe care-l am acum e luat de la dennerle sub numele echinodorus tenellus, nu dublu tenellus.
Acum am in acvariu si o tufa rosiatica, si nu mai am cum sa stiu daca e din ala pe care l-am avut ani de zile sau e asta nou luat de la dennerle care s-a modificat. Oricum eu de vreo cativa ani am lumina slaba, 100w la 300 de litri, am descoperit ca pt mine e mai bine asa ca nu se mai fac alge pe geamuri si nici nu trebuie sa tund la fiecare 2 saptamani.
|
 |
|
Multumesc
Gazonul e doar tenellus, da.
Am alti scalari, da, de vreo 2 luni, ca in februarie anul asta am avut sulfat de aluminiu sau ce o fi fost in apa si au murit, apoi am mai stat asa fara pesti de frica :-)
@mihai ulmis
Tenellus-ul ti-l dau gratis.
Daca nu vrei sa astepti, eu pe al meu l-am luat in vitro de la dennerle.
|
 |
|
Stiu ca ai dreptate, merci de raspuns.
Dar nu am nervi sa mai fac totul de la 0, de la acvariu la stand la sump samd..
Plus ca daca numai lumina e 300 - 400 de eur, inseamna ca echipamentele ma vor costa mult mai mult decat acvariul ala de la Sera.
Si chiar nu vreau un sistem mare si complex. Nu ma mai tine sa o iau de la capat cu aditii, cu incercari si rateuri (ca la plantat).
Am uitat sa zic ca acvariul nu trebuie neaparat sa fie 60x60. Ala e doar spatiul maxim disponibil.
Eu m-am gandit sa iau maxim ce incape pt ca stiu ca acvariile mai mici sunt mai pretentioase, dar altfel daca voi ziceti ca pt un incepator e ok un acvariu mai mic, pot sa fac mai mic. As fi luat un Dennerle marinus dar nu are nici skimmer si nici stand.
|
 |
|
nu credeam ca o sa ajung la marine, dar zilele trecute mi-am dat seama ca mai am in casa un spatiu in care as putea sa pun un acvariu cu dimensiuni maxime 60X60 si cum tot timpul mi-am dorit un marin, na, am decis ca e vremea sa cheltui niste bani
intrebarea mea e ce parere aveti de Sera Marin biotope 130
exista 2 variante, cu led si fara, cel cu led are si skimmer un pic mai mare
fara led
https://www.sera.de/en/product/sera-marin-biotop-cube-130/
cu led
https://www.sera.de/en/product/sera-marin-biotop-led-cube-130/
sau ce alte variante am, avand in vedere urmatoarele dorinte si constrangeri
- vreau sa pun in el 2 clovni, un goby, 1-2 creveti din aia cu antene lungi  si ceva corali moi
- am vorbit serios mai sus  ) nu voi renunta la apa dulce si nu mai am fizic loc de alt acvariu mai mare, deci nu se pune problema de upgrade
- nu vreau sump si oricum nici nu am loc de overflow pt sump (spatiu maxim pt acest acvariu este 60x60)
- sunt dispus sa fac schimburi de apa saptamanale, dar mai mult nu pot sa ma implic in ingrijirea acvariului marin  (pe termen lung, desigur, ca la inceput voi bibili zi lumina probabil)
- acvariul tb sa fie ultrasilentios (la cel de apa dulce de 300 de litri practic nu se aude nimic nici cand stai langa el si la fel tb sa fie si cel marin)
daca ma hotarasc pt Sera, ce alt echipament imi mai trebuie in afara de pompa de valuri, instalatie de osmoza inversa si salinimetru?
multam
H
|
 |
|
update

|
 |
|