[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: realmode
Forum Index » Profile for realmode » Messages posted by realmode
Message
Lucian wrote:In afara de corymbosa mai au si alte plante gauri in frunze? Ai dezechilibre pe acolo. In primul rand o lipsa de potasiu (gaurile din frunze). Nitratii sunt cam mari (fa schimburi de apa pana scazi NO3-ul pe la 15ppm) si adauga nutrienti cat sa mentii aceasta valoare si mai exista si un dezechilibru intre nitrati si fosfati -> trebuie sa cresti fosfatii pana la un nivel de peste 1/10 din nitrati.

Doar carimbosa pentru ca alte plante cu frunze mai mare nu am. Cu ce sa ajut cresterea de potasiu in bazin?
Ce pot sa fac in privinta diatomeelor? Merita sa incerc cu SilicatEX?

L.E.
1. Se poate ca acel substrat negru de la Hornbach sa contina silicati? Pe punga nu scria nimic despre compozitia chimica.
2. Foloseste cineva filtru cu rasini schimbatoare de ioni? Am impresia ca este frectie la picior de lemn.... sau >?
Cu GDA nu ma strezes aproape deloc. In schimb alga maro imi distruge aspectul acvariului, imi nenoroceste frunzele platenlor pana le omoara. Aspectul chiar ma nemultumeste, uita-te si tu cum arata alternanthera reineckii mini red. Toata este necrozata, doar frunzele noi de sus sunt roshii 1 saptamana dupa care negre !!!!!!!!
Stimabililor, putin ajutor, sfaturi.

Scurt istoric:
- Acvariu 180L bine plantat, setup pornit in primavara.
- Substrat fetil si incalzit.
- Pietris negru 2-3mm hornbach, aprox 5cm
- Lumina 4x39W giesemann, 7 ore/zi
- Filtru intern Juwel + filtru extern JBL e901 greenline.
- CO2 dennerle non-stop.

Parametrii apei masurati astazi:
pH: 7.8 - 8.0
kH: 15
NO3: 35-40
PO4: 0.4
NO2: 0
FE: ?? nu reusesc sa identific cu FE de la JBL
NH3 NH4: 0
SIo2: ?? nu am test

- Schimb de apa odata la saptamana aprox: 35%
- Fertilizez zilnic cu Feropol24 + gama dennerle completa.

Probleme:
1. GDA, dupa 3 zile de la schimbul de apa si curatat sticla incepe sa reapara.
Vreau sa incerc varianta cu 20 de zile fara sa curat sticla, gurile bune spun ca dupa ce isi termina ciclul la aprox. 20 zile +/- se sterg de pe sticla si posibil sa nu mai apara.

2. DIATOMEELE, alga unicelulara maro care se hraneste cu silicati!!!!!

Plantele au de suferit, mai ales frunzele aflate din partea inferioara a plantelor, devin din rosu maro, din verde maro in aprox 10 zile dupa ce plantez. Sunt satul cate plante am aruncat.
Ce imi recomandati sa fac? SilicatEX in filtru? Resetare acvariu? Am ajuns la capatul puterilor....

3. Uneori plantele putrezesc in partea superioara sau in partea inferioara raman fara frunze.

image




Salutari,

Am ajuns la capatul cunostintelor mele. Nu mai stiu ce sa fac, va rog niste sfaturi.
De ce am pe toate plantele in partea inferioara acea mazga/alga maro? Banuiesc ca este aceasi bacterie de substrat.
Dupa cum se vede in ultima imagine substratul asezat peste cel fertil nu este foarte gros, 3-4 cm. Practic plantele au deja radacinile prinse bine in substratul fertil DENNERLE DEPONITMIX PROFESSIONAL.
Plantele se dezvolta bine 2-3 saptamani, cresc etc dupa care incep si se duc naibii. Probabil din cauza algei mare care nu o lasa sa "respire" si sa isi faca treaba.
Este o solutie sa mai completez cu 5-10kg de substrat peste ce am acum?

image

image

image

monoceros wrote:Revin cu noutati... am achizitionat 8 bucatide SAE, cate 4 in prima etapa, apoi doi cate doi si pot sa va spun ca nici unul din pestii astia nu se baga la BBA, ba chiar ultimii 4 nu se atingeau de nici o alga. I-am dat pe rand asa cum au venit, sperand ca daca achizitionez noi exemplare, voi nimeri unii care sa mai manance si alge. Pot sa va spun ca am fost socat cand am observat ca... dupa ce m-am intors din concediu (dupa doar 4 zile), ultimele doua exemplare de SAE, care erau la mine in bazin de vreo luna si nu se atingeau de alge, ba chiar mancau exclusiv fulgi si orice mancare de peste, neavand cine sa ii hraneasca, au murit. In bazin mai am 19 neoni (paracheirodon innesi, deci nu avea cine sa ii fi atacat), iar printre acestia nu am avut nici un deces. (Parametrii apei sunt constanti) Banuiesc ca or fi fost subnutriti si astea 4 zile fara harana le-a pus cruce, pentru ca de fiecare data cand harneam pesii, puneam foarte putina hrana doar cat pentru neoni, iar acestia haleau tot fara sa lase nimic sa cada spre mijlocul sau fundul bazinului. Mentionez ca la ora mesei si cei 2 SAE erau prezenti cat mai aproape de suprafata apei, dar nu apucau prea mult sa manance ca neonii sunt mai rapizi. Am avut SAE si acum 2 ani si stiu foarte bine diferenta dintre SAE/fake. Cei pe care i-am avut acum 2 ani, mancau alge intr-o veselie si chiar puteam sa imi pun baza pe ei, ca faceau treaba.
Acum banuiesc ca noile exemplare din petshopuri or fi crescute doar in captivitate si inca de la eclozare au primit hrana din comert, nu or fi avut ocazia sa stie ce-i aia alga. Voi aveti idee de unde pot sa fac rost de SAE care sa se ocupe de alge? (De preferat sa se dea si pe BBA)

Vezi ca sunt cateva specii care seamana pe SAE dar defapt nu sunt... mare atentie.... cauta putin pe google si vezi ce are specific ca sa ii poti identifica. Bafta.
Nah ghici cum se raceste si apa din radiatorul masinii
Lucian wrote:
Sticla nu trebuie curatata sub nivelul substratului ci trebuie doar acoperita


Am priceput, dar vroiam sa stiu daca este cazul sa imi fac griji sau este ceva normal la acvariile plantate cu substrat fertil incalzit.


Daca sticla se acopera cu un film verde (si nu puncte verzi) nu este GSA ci GDA... Vezi pozele de mai jos (prima este GDA iar a doua GSA).
Daca este GSA, intr-adevar se creste nivelul de PO4. Daca este GDA cauze posibile sunt CO2 prea putin, dezechilibru Ca/Mg (lipsa Mg) sau dezechilibru NO3/PO4 prea mult PO4. Din analize ar rezulta oricum ca ai PO4 prea putin.

Plantele cu frunze mai late prezinta Green Spot Algae, acele pete verzi. Pe sticla nu imi dau seama, este un strat subtire de alge care apar acolo unde curat sticla si se formeaza ca niste dungi verticale (cum se observa si in imagine) se regasesc si pe filtrul intern. Se curata foarte usor.

Schimb modalitatea de iluminat si maresc PO4, sa vedem ce se intampla. Intradevar PO4 il masor cu JBL La fel si FE, la valori mici este imposibil sa il masori.
stefanp wrote:Algele verzi de pe sticla sunt GSA, teoretic daca vei creste concetratia de po4, ar trebui sa dispara. Daca insa apar tarziu si nu foarte deranjant, nu m-as hazarda.

Ce vezi maro la nivelul substratului sunt bacterii din substrat.



Am sa cresc nivelul de PO4. Apar intotdeauna dupa 4-5 zile de la schimbul apei.
Bacteriile de substrat sunt un lucru normal sa inteleg ca si cele din apa dealtfel. Trebuie doar curatata sticla si atit?
Salutari,

Puteti sa-mi spuneti ce tip de alga este cea din poza 3 (ultima de sus in jos) care apare doar asa cum vedeti si anume intre sticla si substrat?
Este normal?
O curat intotdeauna la fiecare schimb de apa, se curata usor.
Deasemenea in cea de a 2-a imagine sunt cateva alge verzi care apar cu 2-3 zile inainte de a face schimbul de apa, defapt atunci este mai vizibil pe sticla. Schimb de apa odata la 7 zile aprox. 30%.
Din putinele mele cunostinte stiu ca alge sunt in fiecare bazin, totul e sa nu se dezvolte mai mult decat plantele
Fiind primul meu acvariu nu stiu daca este sau nu un fenomen normal, iar daca nu ce masuri trebuie sa iau.

pH: 6.5 -> 7.0
kH: 11
NO2: 0
NO3: 20
PO4: 0.05 -> 0.1
FE: < 0.1 (il citesc greu cu JBL)

Fertilizez cu gama denerle completa si feropol 24 zilnic 4 picaturi.
Substrat fertil dennerle deponit mix pro.
CO2 dennerle, 2 bule/sec.
Iluminat la 180l cu 4 neoane giesemann de 39W, 7.5h/h cu pauza de 4 ore intre orele 14 si 18.

Am mai scazut din iluminat de la 9 ore la 7.5. Efectul vazut dupa 2 saptamani este scaderea algelor verzi de pe sticla.
Momentan ma ingrijoreaza acele pete maro.


image

image

image
alexdell wrote:Cu buretele este foarte usor, iei un burete din acela cum ai in canistra, cu pori mai mari (pt a nu se colmata asa usor) si il tai astfel sa incapa in interiorul sorbului dar suficient de mare cat sa nu poata trece prin teava de aspiratie.
Cu spalatul nu trebuie decat sa desfaci filtrul si sa cureti buretii din interior (in caz ca mai ai asa ceva) in putina apa din acvariu pt a nu decicla filtrul. In rest nu ai treaba cu el, daca pui acel burete pe aspiratie , il cureti saptamanal la schimbul de apa si nu o sa ai treaba cu mizerie in canistra.
Succes

Merci.
Lucian wrote:Nu este bine sa se introduca burete in sorb. Cel mult (dar nerecomandat) este sa se foloseasca un burete foarte rarefiat (se vede prin el) ca un manson peste gratarul de aspiratie pentru a opri aspiratia unor mizerii mai mari. Se gasesc prin magazine dar acum nu-mi aduc aminte de cine sunt facute si pentru ce (parca pentru niste filtre interne si se puneau pe aspiratia pompei smilie ) Nu este recomandat sa se stranguleze/colmateze aspiratia => motorul si rptorul pompei sunt supuse la eforturi foarte mari. Daca deschizi canistra cu grjila si o inchizi la fel, daca speli de fiecare data garnitura cu apa si sapun si o ungi cu putina glicerina (glicerina simpla, nu boraxata, de la farmacie) nu ai probleme cu canistrele. Tratamentul cu glicerina (in niciun caz cu silicon sau alte uleiuri) se poate aplica la orice este din cauciuc

Lucian. merci.
alexdell wrote:Felicitari pt filtru. Nu uita , daca nu vrei sa ai probleme pe viitor cu acest filtru (aici ma refer la garnitura de cauciuc), incearca sa pui pe sorbul de aspiratie un burete unde se va oprii toata mizeria, iar in felul acesta nu va mai fi nevoie sa desfaci canistra atat de des. Eu de exemplu o desfac o data la 6 luni sau un an.


Inca nu am gasit burete pentru sorb. Nu stiu exact cum se foloseste acel burete, se trage peste sorbul existent sau se scoate acel sorb si se trage peste teava din pvc?
Ce ma intereseaza cel mai mult este felul in care fac intretinerea (curatarea) canistrei. Am vazut cateva tutoriale pe youtube, dar fiindca nu am facut niciodata asa poate ar trebui sa am in vedere cateva lucruri.
Multumesc.
Black wrote:Posibil sa fie caldura o problema,spun una deoarece aclimatizarea intr-un nou acvariu a plantelor poate intalnii mai multe probleme.
Si mie de cateva saptamani de cand s-a incalzit apa hydrocotyle tripartita o duce mai greu,lasa frunze,parca se topeste.In schimb cand apa avea pana in 25 de grade crestea foarte bine.
Succes !


Am 26 de grade in bazin.
Salutari,
Lipsa de experienta isi spune cuvantul, de aceea apelez la voi.
De exemplu, Ludwigia glandulosa care se inmulteste prin butasi, ce am plantat recent dupa o achizitie online pare sa nu se prinda. Adica dupa ce am indepartat frunzele de la baza si le-am introdus cu grija in pietris, constat ca partea introdusa in substrat efectiv putrezeste iar planta se ridica la suprafata.
In schimb tot ce am achizitionat din Hornbach si aveau radacini, le taiam frumos...cresc superb. Inmultirea prin butasi pe mine cel putin "ma omoara".
Ce nu fac eu bine?
Severus wrote:Filtrul meu intern este functional (am inlocuit cutia cu citrix si buretele cu carbune activ cu niste bureti simpli, dar mai fini).

Oricum, intrebarile pe care le-ai pus sunt bine-venite si trebuie sa ma gandesc si la aceste aspecte.

1. Filtrul extern este un JBL e1501, deci are nevoie sa traga un volum mare de apa. (Totusi, compartimentul in care se aflta incalzitorul si unde vreau sa pun sorbul are gauri pe fund si pe lateral pe unde apa intra liber, fara sa treaca prin bureti).

2. Si la mine se aduna multa mizerie in filtrul intern, in primul compartiment (il curat o data pe saptamana si iese "mal" din bureti DAR nu am nici un pic de mizerie pe fundul filtrului).

Multumesc pentru ca mi-ai atras atentia asupra acestor aspecte. S-ar putea sa mearga modificarile pe care vreau sa le fac, dar nu strica sa fiu mai atent.


Astept un feedback, chiar sunt curios cum decurg lucrurile.
In alta ordine de idei, tu cum ai asezat spray-bar`ul? Sau folosesti stutul in loc de spray-bar?
Severus wrote:Multumesc pentru lamuriri realmode.
Inseamna ca filtrul intern o sa ramana doar pentru filtrare mecanica si o sa pun sorbul de la filtrul extern sa traga apa din filtrul intern (pun sorbul in locul incalzitorului).
Sa speram ca o sa functioneze


O idee buna.
Totusi as ridica 2 intrebari la ideea ta:
- patrunde destula apa in filtru cat sa nu afecteze volumul sorbului? Depinde si de puterea/debiitul filtrului extern.
- in filtrul intern se aduna destula mizerie de la o saptamana la alta, cel putin la mine asa e. Eu absorb la fiecare schimb mizeria din filtrul intern. Este sanatos sa patrunda acel "mal" in filtrul extern?

P.S. Filtrul tau intern este functional sau a ramas doar corpul filtrului ?

Severus wrote:
realmode wrote:Mi-am facut rost de cosulete pentru filtrul intern

De unde ai facut rost de cosulete pentru filtru intern ?

Cumpara CIRAX de la juwel de exemplu, se pot deschide frumos si le umpli cu ce doresti tu. Nu ai alta solutie eleganta.
Mai poti bricola dintr-o plasa medicala, care se pun pe cap sa tina bandajele, o legi frumos si o faci ciorap, cat de lunga doresti tu.
Lucian wrote:
realmode wrote:Imi place si sunt foarte multumit de investitie.

Sa-l stapanesti sanatos. Intradevar este o investitie buna si necesara. Dupa o luna cand se termina colonizarea filtrului poti sa incepi sa speli filtrul intern mai des.
Ce material filtrant ai pus pana la urma in cansitra?


Momentan a ramas micromec-ul si ceramica de la JBL. Am decis sa inlocuiesc doar ceramica, probabil cu EHEIM.
Mi-am facut rost de cosulete pentru filtrul intern (cele in care era Cirax si Siporax de la juwel) vreau sa schimb buretii din fintrul intern.
Nu stiu ce sa pun in cosulete si in care parte... stiu doar ca in partea de sus viteza apei este mai mare decat in partea de jos. Pentru filtrarea mecanica prefer sa raman cu 2 bureti... ecilalti 2 sa ii inlocuiesc cu cosuletii impluti cu ceva... nu stiu inca cu ce. Recomandari?
stefanp wrote:Sa-l folosesti cat mai mult timp fara probleme !


Multumesc.
stefanp wrote:Eu la setupul ce l-am incheiat recent aveam doua surse de debit (2 filtre) ce le-am pus in felul urmator:

- cate un spray bar pe cele doua laterale
- unul in stanga, care trimitea apa spre dreapta, si o idee in sus ca sa valureasca foarte usor luciul apei
- al doilea in dreapta, cu gaurile in jos si inspre perete

In felul asta am format un curent circular, sus de la stanga la dreapta, in partea dreapta mergea in jos si la fundul bazinului de la dreapta la stanga.

Ai putea incerca sa pui spray barul pe o laterala si sa bata in jos (si un pic inspre perete ca sa nu rascoleasca substratul daca are debitul puternic). Iar in cealalta laterala sa pui internul care sa bata de-a lungul bazinului si sa obtii acelasi curent circular.

E o varianta


Am facut invers, pentru ca vroiam ca spray-barul sa imi valureasca acvariul si nu stutul.
Stutul l-am indreptat in jos si spre peretele spate.

Dupa 3 ore de functionare acvariul este cristal clear.
Putinele particule in suspensie din bazin le trage sorbul de la filtrul extern. Se vede ca are un debit mult mai mare si recilrcula de cel putin 2 ori apa din bazin/h; ajutat de filtrul intern => apa foarte curata.
Imi place si sunt foarte multumit de investitie.
 
Forum Index » Profile for realmode » Messages posted by realmode
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com