[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: realmode
Forum Index » Profile for realmode » Messages posted by realmode
Message
A sosit filtrul. Dupa o spalare temeinica, l-am montat, amorsat si este perfect functional.
Toate bune si frumoase, nu este zgomotos, nu curge (inca).

Mai ramane sa rezolv circuitul apei in acvariu:
1. Filtrul intern, asezat in DREAPTA, impinge apa pe SUS inspre STANGA
2. Spray bar-ul, asezat in SPATELE, impinge apa din SPATE in FATA
1'. Filtrul intern trage apa din partea DREAPTA JOS.
2'. Sorbul, asezat langa filtrul intern in DREAPTA, trage apa tot de langa filtrul intern.

Nu am convingerea ca este un circuit normal in acvariul meu, dar cu acel filtru intern nu prea am alte optiuni, eventual daca pe stutul filtrului intern montez un furtul si il racordez pe furtunul de out din pompa externa care duce la spray bar, caz in care montez spray-barul pe lateral in stanga, diametral opus filtrului intern.

Se poate sa cuplez retururile de la filtrul extern si cel intern? Debitele sunt cu siguranta diferite.
scorpionul wrote:si uite o poza de azi. E padure multa la mine. In curand voi baga foarfeca

Da, da, da!
sebacka wrote:da,rio180 de la juwel,cu lampa pe mijloc!

Eu am in vision de 180l, dar am trecut pe o lampa Hailea cu 4 neoane giesemann de 39w fiecare. Fenomenul il aveam si inainte cu sau fara capac.
Dau vina pe substratul fertil+incalzitorul de subtrat de la dennerle (deponit mix pro) si pe faptul ca nu am pus un strat mai gros de pietris (aprox. 4cm, granulatie 2-3mm).
Curentii de apa ascendenti antreneaza si din materialul fertil.
scorpionul wrote:eu la 160L folosesc un eheim intern 2010 si un eheim extern 2073, care fac fata cu brio. Internul este acoperit aproape in intregime de plante si nici nu se vede

Pune o imagine sa vedem... sunt curios
sebacka wrote:la gratarul acela te refereai ,crd ca mai are un alt skimmer.

la mine am observat ca biofilmul se face doar daca ridic capacele de la acvariu,altfel e curata apa.


Ai acvariu Juwel care are acele 2 capace deasupra?
Lucian wrote:
realmode wrote:Nu stiu de ce dar am aproape convingerea ca nici JBL TOPCLEAN II sau oricare alt skimmer nu reuseste sa sparga si sa absoarba acel biofilm, cel putin nu in forma prezentata. Nu aruncati cu pietre, este parerea mea. Dar putem extrapola, chiar mi-as dori acest lucru.

Nu aruncam cu pietre, dar sa te contrazicem cred ca ne dai voie Din experienta mea cu acest produs pot spune ca JBL TOPCLEAN II isi face treaba superbine.
Pentru edificare:


Eu pana nu vad cu ochii mei cum indeparteaza un biofilm tot nu sunt convins. Din prezentare reiese doar faptul ca aduna bine mizeria de la suprafata, exact asta imi face si skimmerul de la biofilter juwel. Dar cand las sa se formeze biofilmul (indrept cotul de la pompa in jos sa nu am o valuire mare la suprafata) , nici o sansa sa il indeparteze. Suprafata apei parca este "inghetata", nici o miscare. Si vorbesc de un biofilm foarte subtire, daca suflu putin pe el se sparge. Dedesubtul filmului se vede clar ca exista "miscare" mizeria se aduna in skimmer, dar filmul tot acolo e.

Mai exista si varianta ca daca nu este film format acest top clean de la jbl sa nici nu permita formarea filmului.... dar totusi vreau sa il vad la lucru. Daca intradevar este eficient si nu se formeaza film fara valuirea suprafetei apei atunci sunt cel mai convins.
Severus wrote:
La Bioflow ar trebui sa ai un cot la 45 grade.
LE Sau si mai bine, urmareste filmul postat de Lucian.


Cum am scris si mai devreme, asa este indreptat, in sus, nu valuresc prea tare suprafata sa nu scot foarte mult CO2 din apa, dar suficient cat sa nu se adune acel biofilm.
Severus wrote:Sectiune prin zona de intrare in filtrul Bioflow (intrarea se face printr-un gratar care pote sa joace si rolul unui skimmer de suprafata)


Nu am o experienta vasta in acest domeniu, dar din ce am vazut la mine in bazin, skimmerul aduna toate balariile din acvariu (frunze etc.) insa nu si biofilmul. Odata format nu se mai sparge. Deduc ca puterea de suctie este foarte mica pentru a trage acel biofilm care defapt se cumuleaza si in interiorul filtrului dupa care sta acolo fara sa se miste. Pe scurt skimmerul aduna doar resturile din bazin insa este ineficient cand vine vorba de biofilm.
Nu stiu de ce dar am aproape convingerea ca nici JBL TOPCLEAN II sau oricare alt skimmer nu reuseste sa sparga si sa absoarba acel biofilm, cel putin nu in forma prezentata. Nu aruncati cu pietre, este parerea mea. Dar putem extrapola, chiar mi-as dori acest lucru.
Lucian wrote:Dar daca tot iti iei un filtru extern poti sa faci aspiratia printr-un JBL TopClean II. Vei scapa pentru totdeauna de problema biofilmului.


Imi place gadgetul insa atita timp cat ramane filtrul intern in acvariu nu pot sa pun si un Top Clean din motive estetice in primul rand si de spatiu. Singurul loc unde as putea sa il instalez ar fi in coltul dreapta fata, inconvenabil din cauza furtunului care o sa fie frontal si foarte vizibil.
Severus wrote:Filtrele Bioflow cu care vin dotate acvariile din seria Rio au inclus in ele si "surface skimmer".
Stiu eu daca merita schimbat filtrul ... ?



Are un skimmer care nu este foarte eficient. Daca cel mult la 2 zile nu curat sau schimb acel burete de perlon nu mai trage asa de bine apa de deasupra (nu se formeaza o suctie buna la suprafata) rezultand un biofilm care il elimin prin valuirea suprafetei cu acei spray din filtru care pot sa il directionez cum vreau.
Filtrul intern o sa ramana, vreau sa imbunatatesc filtrarea biologica adaugand un filtru extern.
alexdell wrote:Eu folosesc e900-le de la JBL pt un acvariu de 120 L. Tu ai zis ca ai 180L, acum depinde foarte mult de speciile de pestani pe care ii ai acolo si de numarul lor.


Filtrul intern ramane, nu o sa il elimin. Pesti nu sunt multi, neoni 12, 5 SAE si 9 "tigrisori"
scorpionul wrote:ia citeste tu si aici http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/13356.page. Eu te-as sfatui sa iti indrepti toata atentia spre un Sera cu uv incorporat. Costa mai putin decat Eheim, e la nivel de Eheim dar sub alta denumire si vine cu materiale filtrante. Daca esti baiat destept si il comanzi pe ebay(nou) o sa vezi ca merita toata asteptarea si toti banii. La dimensiunea acvariului tau cred ca pretul lui ajunge undeva la 100-120 euro cu transport cu tot. Dar intereseaza-te inainte de a face investitia

Edit by Lucian: am editat link-ul ca sa se deschida


Interesant. Am mai purecat putin filtrele SERA, am renuntat pentru ca:
1. serafil 400 + UV care se preteaza acvariului meu are dimensiuni prea mari si nu pot sa il folosesc asa cum impun legile casei
2. consumul este destul de mare ceea ce ma determina sa cred ca este totusi zgomotos.

Neavand experiente cu filtre externe imagineaza-ti in ce nebuloasa plutesc, momentan ramane sa vad pe propia piele ce stie sa faca un filtru extern de la JBL.

Tin sa iti multumesc totusi pentru indrumari.
Multumesc pentru sfaturi si implicit pentru ajutor.
Ne auzim dupa instalarea upgrade-ului.
Voie buna.
Lucian wrote:
Eu nu am avut niciodata JBL deci nu stiu cum este si cu ce vine , asa ca sa-i ascultam pe cei care detin aceste canistre.


Am primit confirmarea, 2 sertare cu micromec si unul cu inele ceramice (habar nu am de care)
In acest caz imi ramane doar sa inlocuiesc sertarul care contine acele inele ceramice "no name" cu orice altceva pornind de la Siporax (cel mai slabut)
E clara treaba. Merci merci merci...
Severus wrote:Dupa parerea mea merita sa iei JBL MicroMec, Seachem Matrix (varsat), EHEIM Substrat Pro sau ... Siporax daca vrei tu.

Celelalte 2 sertare sunt deja pline cu JBL MicroMec, este ok daca pun si in cel de al 3-lea tot MicroMec?
In alta ordine de idei, este nevoie si de un strat de perlon peste fiecare sertar de material filtrant sau nu ? Sunt pareri pro si contra acestei practici, am si eu convinegerea ca se reduce din debit unu la mana dar filtrarea cred ca este ceva mai buna doi la mana.
Severus wrote:
realmode wrote:Atunci in cel mai rau caz trebuie sa inlocuiesc inele ceramice din ultimul sertar (cel mai de jos) cu... sa zicem Siporax. Am inteles bine?

Ai inteles bine. Celelalte sertare le lasi in pace (poate le mai completezi in timp).
Siporax sa fie ... daca vrei tu
Tot ce stiu de pe site-ul producatorului ca volumul brut este de 7.6 litri. Net....

Net ... fo 3,5 - 4 litri presupun.


Bun, matematic vorbind, daca cele 3 sertare/compartimente sunt egale am cel mult 1.33 L pentru fiecare sertar.
Concluzionez ca 2l de Siporax imi ajunge, ramane si sa completez in timp cand este nevoie.
As dori sa ascult si opinia ta, ce altceva din cunostintele tale merta achizitionat in afara de Siporax?
Merci.
Severus wrote:
Adica sa scoti MicroMec-ul de la JBL si sa pui Siporax-ul de la Sera in locul lui ? In nici un caz !
MicroMec-ul si Substrat Pro (si Matrix-ul) sunt asemanatoare din punct de vedere al performantelor / calitatilor.

Atunci in cel mai rau caz trebuie sa inlocuiesc inele ceramice din ultimul sertar (cel mai de jos) cu... sa zicem Siporax. Am inteles bine?


Aceasta inlocuire poti sa o faci cand ai bani pentru inca un set de medii biologice (nu este obligatoriu sa o faci de la inceput).

Prefer sa plec de la inceput cu tot ce trebuie. Singura mea problema este ca sunt pe un teritoriu necunoscut inca. Iar la mine documentatia nu este valabila, practica este cea care primeaza.

Cel mai important acum este sa iei un filtru cu o capacitate cat mai mare (cum spune si Lucian) si restul poti sa le adaugi in timp.
De ex intr-un e1501 iti incap 6 litri net de material filtrant (nu stiu cat intra net intr-un e901).

Tot ce stiu de pe site-ul producatorului ca volumul brut este de 7.6 litri. Net....
Lucian wrote:Uita-te daca JBL nu are seturi cu materiale filtrante pentru acel filtru. In specificatii spune volumul pentru fiecare sertar Sau gasesti in specificatiile filtrului sau pe la colegi


JBL E901 vine cu mediile lui de filtrare, nu am observat sa scrie care este volumul.
In schimb iti urmez sfatul si vreau sa inlocuiesc mediile cu care vine filtrul, in speta 2 cu siporax si 1 cu EHEMI PRO....

Sertarele se pun pline ochi (nu este ca la burete sau vata la care se recomanda sa nu se preseze, oricum ceramica este mai greu de presat )

Ce altii nu reusesc, un Roman o face pana la urma ( sa ne mai descretim fruntile)

Si ca recomandare: cumpara filtrul cu debitul cel mai mare pe care ti-l permiti (JBL e1501 daca se poate)

Bugetul nu joaca nici un rol in achizitia filtrului, spatiul insa da, iar momentan tot ce pot "inghesui" in mobilierul acvariului este un E900
De aici si teama sa nu fac o prostie, adica sa ma iau dupa gura sotiei si sa inghesui cel mai mare filtru care incape si sa se dovedeasca insuficient. Acum cred ca este deja tarziu, e pe vine.
Sper sa mai ajute filtul intern.... nu vreau sa il elimin, imi adaposteste incalzitorul si firele care incalzesc substratul fertil. Este perfect chiar daca ocupa ceva spatiu.
Stimabililor, am nevoie si de medii filtrare. Daca e sa inlocuiesc cu ceva mai bun siporax-ul ar fi o varianta medie iar peste el EHEIM Substrat Pro Biomedium.
Am fost sfatuit sa umplu 2 cosuri cu siporax si 1 cu EHEMI Substrat Pro Biomedium. Fiind primul filtru extern nu am idee cat de pun in acele cosuri, nici cat de pline trebuie sa fie.
Va rog putin ajutor.
Multumesc.
pretorians12 wrote:Ca utilizator a JBL E901 - zic ca e suficient .. mai ales daca e plantat.

Ce volum are acvariul tau?
 
Forum Index » Profile for realmode » Messages posted by realmode
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com