[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: calin
Forum Index » Profile for calin » Messages posted by calin
Message
Da ajuta mult la oxigenare sparybarul daca e pus la suprafata apei . Chiar daca nu ai injectie de CO2 noaptea plantele consuma oxigen si elimina CO2 deci va creste cantitatea de CO2. La un acvariu asa mic e mai greu sa pastrezi stabilitatea parametrilor.
1. Deoarece crevetii sunt mai sensibili decat pesti ,e bine ca schimburile uzuale sa fie cam 10 % din volumul acvariului. Daca vrei sa faci schimb mai mare sa fii atent la apa care o schimbi, cat ai TDS respectiv GH si daca e mare diferenta adaugi treptat apa. In general Red Cherry nu sunt asaa sensibili, dar daca apa cu care schimbi si-a schimbat parametrii, e posibil sa ai probleme daca adaugi brusc.
Eu nu folosesc coonditioneri de apa si nu am avut probleme dar las apa la declorinat 48 de ore.
2.Daca ai tester digital ptr masurat PH vezi ca ala trebuie recalibrat periodic ca poate bate campii.
3. E posibil fiindca vad ca ai foarte multe plante sa ai co2 mult noaptea si implicit putin oxigen. Eusteralis stelata ar fi bine sa o mai tunzi. Ai pompa de aer cat timp e pornita?

Foarte frumos.
Traiesc cu senzatia ca imi scapa ceva, filtrul ala FZN este de volum mic si vad ca nu ai sump si totusi merge foarte bine. Citisem parca undeva ca marinele peste vreo 150 de litri ar fi bine sa aiba sump. Ma rog nu ai sump, dar ma mira ca arata foarte bine cu un filtru de volum mic. Filtrele astea cascada am impresia ca sunt cel mult la jumatate , decat un filtru extern echivalent.
Succes in continuare.
E frumos. Deci are vreo 55 de litri . Felicitari, ca stiu cum este sa pui in aplicare un acvariu sarat in provincie . Eu inca sunt in faza de documentare, ca vad ca trebuie o gramada de aparatura sa pastrezi diverse substante in anumite marje. Am impresia ca si corpurile de iluminaat sunt foarte scumpe.
Iti doresc sa ai succes sa nu te dezamagesti!
Daca cumva prietenul isi modifica bugetul, sa stii ca am folosit filtrele de la Tetra cu succes. Am de 12 ani fara mentenanta majora. Deci recomand :Tetra EX 1200 Plus .
Si eu in unul din acvarii de 110 litri,aveam 5 gourami albastri si 5 galbeni sau batut destul de zdravan zilele astea de stat acasa in aprilie. Dar cum treceam pe la ei din cand in cand , sau batut de au mai ramaas 4 de toti din 10.
In schimb Gurami sidefiu(Tricogaster Leeri ) din 10 mi-au ramas toti desi si ei au vreo 2 poate 3 ani. Leeri astia imi par ceva mai pasnici .Poate nu au ajuns sa depuna???... Erau toti 20 intr-un acvariud de 125 litri. De cand i-am separat au ramas cum am zis din 10 -4 si Gurami sidefiu sunt toti.
Din cauza de lipsa de loc ,nu am acvarii mari , cel mai mare are 130 litri, vreau sa trec pe pesti de dimensiuni mici in totalitate, si o pasiune a mea, crevetii ( Caridina si Neocaridina).

FAC ALERGIE cand ii vad cu solzi rupti , loviti puternic,astfel ca mureau in cateva ore si nu mai puteau inota. Prefer pesti de dimensiuni mici ca sa aiba suficient loc si sa nu vad batai.
Am vazut un film care este legat de Chasing Coral , a fost prezentat in 2012 deci cu 5 ani inainte de Chasing Coral.Au acelasi producator Jeff Orlowski se numeste "Chasing Ice"(Alungarea ghetii sau Goana dupa gheata ). Fotografiile au inceput prin 2007 pana in 2011.
Un film care m-a impresionat tot atat de mult. Un fotograf profesionist al naturii, James Balog, care ani de zile nu credea in incalzirea globala, la un moment dat s-a implicat in acest proiect "Studiul Extrem al Ghetii". Sau instalat camere de filmare secventiale in Islanda,Groenlanda,Alaska si intr-un parc national in nordul SUAla un anumit interval de timp(parca o ora) si fotografiile respective se atasau, realizand un film cu evolutia ghetarilor, ptr ca nimic nu este mai clar decat evolutia aratata in imagini, a acestor ghetari . Unul dintre ghetarii filmati, in 3 ani de zile, sa retras 4 km.

" Existau voci care spunea ca exista anumiti ghetari care cresc in dimensiune si avanseaza, cume posibil. Cum poate fi un raspuns la semnalul incalzirii globale? S-a urmarit in Yukon(Canada) schimbarea suprafetei ghetarilor intre 1958 si 2008. Dintre cei 1400 de ghetari existenti in 1958 , 4 au crescut, peste 300 au disparut si aproape toti ceilalti s-au micsorat. "

Apoi James Balog vorbeste depre un cunoscut ghetar despre care vorbeste concret cu masuratori si fotografii."...S-a retras 12 km in 100 de ani, din 1900 pana in 2000. Din 2000 pana in 2010, s-a retras 14 km. Asadar , in zece ani, s-a retras mai mult decat in precedentii 100 de ani. E un lucru real. Schimbarile sunt reale si sunt foarte vizibile, pot fi fotografiate, sunt masurabile. Nu exista vreo disputa stiintifica cu privire la asta. Ironia si tragedia timpurilor noastre e faptul ca mare parte din public crede ca nu exista consens stiintific. Stiinta nu pune asta la indoiala."

" Unul din lucrurile tulburatoare e faptul ca aproape toti climatologii de prestigiu din lume sunt mai inspaimantati de asta decat e publicul."


"Oamenii nu prea inteleg cand discutam de spre incalzirea globala. Ce e atat de puternic si fara precedent ptr mine in munca pe care o depune e vizualizarea schimbarii, care ne ajuta sa vedem ce a fost si ce a devenit."

" Studiul Extrem al Ghetii va intra in istorie drept... E dovada ca stiam ce se intampla. E de netagaduit!"


"Nu avem o problema cu politicile economice, tehnologice sau sociale. Avem o problema de perceptie, deoarece nu intelege suficienta lume. Cred ca asta e ocazia noastra. Suntem in pragul unei crize, dar inca avem ocazia sa trecem prin cea mai mare provocare a generatiei noastre, a secolului nostru. Va multumesc" Fragmente din Conferinta sustinuta la TED.

Finalul e cel mai emotionant, si face ca cine nu a vazut filmul sa il vada, James Balog spune: "Cand fiicele mele, Simone si Emily, ma vor privi peste 25-30 de ani si ma vor intreba :"Tu ce faceai in timp ce se intampla incalzirea globala si stiai ce avea sa urmeze?", vreau sa le pot spune: "Fetelor , am facut tot ceea ce am stiut sa fac."
Rari @
E bine ca observi schimbarile astea in lumea asta minunata a naturii, altii nici macar nu sunt prezenti(sufleteste) ca sa observe aceste schimbari.

MSI@
Ma bucur ca l-ai vazut filmul Chasing Coral. Oamenii care l-au facut si cei care au aparut in el sunt unii pasionati de viata marina (ex. acel tanar care numea toate speciile de corali din acel acvariu mai catre inceputul filmului), sau altii doctori in stiinte cum era acel cercetator care in 1999 cand a spus de pericolul real ca Incalzirea globala va duce la moartea coralilor in timp, a fost criticat ca e alarmist etc. Bun a fost alarmist sa zicem, si noi societatea ce am facut in acesti 18 ani???... Aproape nimic. Si situatia e foarte grava.
Captalismul actual insusi este o catastrofa. Gasisem la un moment dat un link cu risipa care o facem . Cand schimbam un calculator la 5-6 ani multe lucruri nu mai sunt compatibile si trebuie sa renunti la Hard disk, Placa video ,carcasa fiindca societatea te indeamna sa faci asta. Desi iti trebuia numai un procesor care era ars. Actualele procesoare nu se mai potrivesc la Placa de baza veche , ASA CA TOTUL NOU.
Imi trebuia o garnitura la o mufa rapida :
https://mathaus.ro/p/mufa-rapida-pe-fe-dn25-x-3-4/000000000010801198
Efectiv am pierdut garnitura de cauciuc dinauntru(sub capacul albastru), nici o nadejde sa poti cumpara doar garnitura ei, au doar tot reperul din imagine care are peste 100 grame fata de a schimba o garnitura de cateva grame. Si ca asta pot da exemple cu gramada.

Eram cu masina la un service acum vreo 2 ani si povesteam acolo cu cineva care era ceva sef la service si glumea cu noi ca masinile noastre sunt vechi, a mea avea vreo 11 ani si a celulilalt 14 ani parca. O societate de consum. Lui ii convine sa vanda cat mai multe ptr patronul lui.

Silviu Man@
Problema este ca schimbarea climatica este nu rapida, ci extrem de rapida. Da, ecosistemele au o viteza de refacere nu contest asta. Dar legat de paralela cu Cernobalul eu vad treaba asa: Radioactivitatea si toate efectele adiacente scad in timp, deci cu cat trece timpul efectele scad, exemplu in Hiroshima se duce o viata efectiv normala actual. Ori in cazul nostru temperaturile cresc constant , ori peste o anumita temperatura nu vad cum mai poate continua viata.

Deci cantitatea de bioxid de carbon din atmosfera a crescut atat de mult, intr-un timp foarte scurt ,ceea ce duce la schimbari termice in timp scurt. Graficul de mai jos arata cresterea asta brusca. Partea din dreapta a graficului.
https://www.climate.gov/news-features/understanding-climate/climate-change-atmospheric-carbon-dioxide

MihaiF @
Da, oamenii aia din film sunt savanti , biologi de renume international si cercetatori unii din ei.
Nu crezi in incalzirea globala dar in urma cu 40 de ani, pe toate dealurile copii se dadeau cu sania sau cu skiurile,(acolo am invatat si eu sa ma dau cu skiurile) ceea ce acum pot face doar in statiuni montane cu peste 1500 metri altitudine. Ce am putea face totusi ca persoane ? Putem ! Ca persoane de exemplu sa nu avem nevoie de 3 sau 4 masini , fiind doar doi adulti in casa. In orase mici te poti descurca linistit si cu o masina. Dar cel mai important cu cine votam, si ale cui idei le impartasim cum am spus, Al Gore facea ceva anii astia. Altii fac altceva:
https://ynaija.com/mugabe-ganduje-now-donald-trump-leaders-sleeping-much/
Nu este vorba de a crede sau nu in incalzirea globala, aici este problema doar de matematica si fizica plus masuratori.
Foarte frumos! Am ramas fara cuvinte.
Rari@ Danila@ Silviu Man@
Va raspund impreuna la toti , ma iertati ca nu am apucat mai repede . Domnul Silviu imi place elanul cu care traiti pasiunea asta si nu in ultimul rand threadul cu schitele umoristice. Duminica cand am avut timp sa raspund am fost responsabil cu gratarul. Dupa, daca tot le-am spus de filmul "Chasing Coral" , am hotarat sa-l revad impreuna cu familia.

Eu vad treaba mai pesimist adica dupa mine incalzirea globala va merge anii astia pe alte nivele decat o facea pana anii astia. DE CE? Din urma cu cativa ani,vreo 10, vara se topesc toti ghetari de la polul nord. Deja se resimte in noiembrie, toamnele sunt foarte calde fata de ce era in urma cu ani. Urmatoarea victima ghetari din Groenlanda, care se topesc cu o viteza mult mai mare decat ingheata iarna. Ghetari astia din nord faceau ca temperatura sa nu creasca mult vara ,creau un echilibru. Cand vara se vor topi si ghetari din Groenlanda complet,ultimul factor de inertie termica in emisfera nordica isi va fi incetat efectul. Verile arsita va fi groaznica si caldura mare va incepe mult mai repede . Cu alte cuvinte o bautura racoritoare se incalzeste mai iute cand nu mai ai cuburi de gheata sa pui in ea! O alta problema ca in ani de zile Oceanul s-a incalzit si el , si automat toate temperaturile medii globale vor creste.

Al Gore facuse un film pe TedTalks parca in urma cu cativa ani, un vicepresedinte care a constatat pericolul care ne asteapta. Ma rog un vicepresedinte care si-a meritat locul, nu ca actualul presedinte, dupa mine o "calamitate", ptr el nu exista incalzire globala.

Marea problema este ca chiar daca am reusi sa ne organizam la nivel mondial(desi stiu ca e o utopie) sa folosim mult mijloacele de transport in comun . Toate autoturismele sa le transformam in electrice in zece ani sa zicem, problema este ca actualul nivel de co2 din atmosfera face ca temperatura globala an de an sa creasca, un sistem care acumuleaza an de an si cedeaza mult mai putin decat ar trebui. Energia care intra in sistem creste intr-o miscare elicoidala ascendenta ,an de an temperaturile vor creste chiar daca am opri orice consum de carburanti petrolieri.

Decarbonificarea aia Rari este ceva prea complicat si oamenii nu au vreme de tipul ala de cercetare ,noi cercetam aiureli(virusi COVID inca din anii 2015 parca??? si cu ce efect? Care era scopul?...) in timp ce in Oceanul Pacific este o "insula" gigantica de gunoi care era mai mare ca Spania,Franta si Germania la un loc, inca de acum cativa ani. Dar sa cerceteze cum sa colecteze gunoiul ala si sa il recicleze cumva nici o speranta? Mi-e teama ca ne trezim cand nu stiu daca mai putem face mare lucru , cum am spus Co2 ajunge la niste valori la care chiar daca oprim emisia(ceea ce e de fapt SF) incalzirea va continua,marja aceea unde era un echilibru era undeva intre 0.020 -0.030%, altfel spus 200-300 parti per milion. Iar acum suntem trecuti de 410 parti per milion.
Undeva mai jos pe link-ul asta:
https://www.climate.gov/news-features/understanding-climate/climate-change-atmospheric-carbon-dioxide
uitati-va cat de mult a crescut valoarea CO2 in 45 de ani de la aprox 340 la 410. Toata povestea asta imi aduce aminte de Marea Aral in decursul unei vieti de om cineva care ca si copil in anii 70 fiind la mare, ducandu-se peste 30 de ani gasea plaja la zeci daca nu sute de km departare. Pesti nu mai erau inca din anii 8o. O alta catastrofa creata de om. Vase de pescuit intinse pe sute de km de nisip. Toate sau intamplat intr-o viata de om.

La fel si aici mie teama ca toate vor decurge mult mai repede de acum incolo si nu ne putem organiza ca sa facem ceva. Daca cineva ne-o va spune vom zice e alarmist, cum sa intamplat cu acel cercetator (min 50) care in 1999 spunea despre faptul ca incalzirea globala va face victime sigure corali. Daca e prea iute , e prea iute nu facem nimic , inca unii il vor certa. Dar ce vom face daca e prea tarziu industria nu o schimbi in doi ani, stai ca noi schimbam toate masinile in electrice. Cum am spus incalzirea in anii ce vor urma, va merge pe un trend vadit ascendent fata de anii precedenti. De cand acel cercetator a facut acea constatare in 1999 (de la care au trecut 18 ani pana a aparut acest film in 2017) nu s-a facut cine stie ce modificari spectaculoase. Au aparut ceva masini electrice firav, extrem de firav . Daca in 18 anii au fost modificari atat de mari in RAU cu organismele mai sensibile din ocean coralii, si vietatile in simbioza cu ei. Eu cred ca probleme mari vor fii in mult mai putini ani
Uitati-va aici: https://www.co2.earth/
februarie 2020 este cel mai cald dupa acel dezastruos februarie 2016 care a produs dezastrul din film.

Mi-e ciuda ca traducerea la film ,vad ca nu se poate vedea pe Youtube. Pe Netflix am putut vedea cu traducere. Va spun din inima merita vazut!
alinutz80 wrote:
calin wrote:Da foarte frumos. Asta e visul meu, sa am o densitate cam asa in acvariu. Felicitari!


Doamne ajuta sa ai! nu e imposibil...



Da deja au inceput sa se inmulteasca si nu sunt asa sensibili. Am avut in anumite perioade GH 8 si nu au avut nimic.
Foarte frumos!
Legat de Nimphea Lotus am avut in urma cu cativa ani dar parca nu mi se pare prea potrivit ptr un acvariu plantat, ptr ca face o gramada de frunze intr-un timp scurt, si trebuia sa le tai destul de des. Acuma avand in vedere ca acvariul este destul de mare e posibil sa nu iti faca atatea probleme cum mi-a facut mie in 130 litri. Mi se pare o planta prea viguroasa care ia toata lumina celor dedesubt. Ma rog e o parere.
Stima
Bine ai venit printre noi!
Filtrul extern JBL Cristal Profi e702 este foarte bun ptr acvariul tau.

Legat de neoane nu stiu cu ce vine echipat Diversa 80 descrierea pe net este generica. Am folosit cu succes Osram Fluora de 18W si de 30 W. Ultimele le-am comandat pe Net si au venit cu bine prin curierat rapid. Am mai folosit TLD 830, de asemenea mi s-au parut OK.
Ca si fertilizant am folosit cu succes -Fertilizant plante acvariu JBL AquaBasis plus si Fertilizant plante acvariu JBL ProfloraStart dar eu pun un strat de 1-2 cm de pietris peste ele. Eu mai adaug uneori si turba(de obicei Florabella) ca adaus suplimentar sub pietris.

Pana faci ciclarea e bine sa mai adaugi plante suplimentare ,cu cat ai mai mult spatiu neacoperit de plante in primele 2 luni ,vei avea probleme cu algele. Eu acopar spatiul liber cu plante adaugate din alte acvarii de exemplu: Bile de Marimo Moss, sau Monosolerium Tenerum, sau Variante de Jawa Moss legate de plasa de plastic sau cioate puse printre plante, care le scot din acvariu dupa ce se termina ciclarea.
Succes!
Ieri seara am vazut un film care m-a impresionat pe Netflix: "Chasing Coral" tradus "Alungarea coralilor" . Ptr noi acvaristii pasionati, filmul asta intra la categoria Filme de groaza si ce e grav, ca nu e gluma. Urmariti-l, l-am urmarit pe nerasuflate. Problema cu incalzirea globala este mult mai grava decat ne-am asteptat marea majoritate. Desi nu am acvariu marin, candva sper sa apuc sa imi fac. Mi se pare de departe cel mai teribil ecosistem de pe pamant, cel creat in jurul coralilor.
In 2016 29% din coralii Marei Bariere de Corali au murit. Marele pericol este ca o mare biodiversitate de fauna in simbioza cu coralii vor disparea si ele. In film sunt aratate si alte zone din ocean care au avut probleme mari cu albirea, respectiv moartea coralilor. Treaba este mult mai grava decat se astepta oricine. " Albirea" reprezinta o problema temporara a coralillor de la care isi pot revenii.

La minutul -1:00:00-Una dintre echipele care filmeaza modificarile aparute dupa incalzirea oceanului in 2016, fac filmarile plecand de la bordul unui restaurant plutitor. "Esste unul din fenomenele cele mai rare care se intampla in natura si nimeni nu pare sa-l observe. Nu poti sa-i invinovatesti ptr asta doar ca este ceva aproape tipic intregii umanitati. Are loc acest fenomen si nimeni nu pare sa bage de seama."("albirea" in prima faza a coralilor si apoi moartea lor, bineinteles urmat de distrugerea acestor ecosisteme teribile.)
Ce se intampla dedesubt si nimeni nu baga de seama? O paralele interesanta.

Un mesaj care il transmite filmul, daca nu vom face ceva in aproximativ 25 de ani, oceanul se va incalzi atat de mult incat viata coralilor nu va mai fi posibila in oceane. Deci peste vreo 25-30 de ani venind cineva la unul din acvaristii mai tineri de pe aici si fiind intrebat oare coralii astia prin ce zona traiesc ?
Raspuns :"Traiau ! Ca acum ii gasesti numai in acvarii!" Tragic dar nu e de gluma!
Vad ca filmul este pus de 6 zile si pe youtube: Chasing Coral | FULL FEATURE | Netflix

https://www.youtube.com/watch?v=aGGBGcjdjXA

Da foarte frumos. Asta e visul meu, sa am o densitate cam asa in acvariu. Felicitari!
z76bgd wrote:Parca tot sper ca o sa-si revina in urma fertilizarii..

Dupa parerea mea fertilizarea este ultimul lucru care trebuie sa il faci.
M-am confruntat de multe ori cu BBA. In faze mai incipiente indepartam frunzele cu probleme. In cazul cum am vazut in poze, cred ca ar trebui unele plante indepartate cu totul, si adaugate altele noi. De asemenea ar fi utile schimburi dese de apa, in primele zile in special. Utili mi se par si melci in faza mai incipenta .
Am impresia ca lumina este 13W+15W este MULT ptr un acvariu de 54 l. Reali poate 45 de litri de apa. Mult prea mult.
Gabi C wrote:Ma bucur ca iti place. Pai asta e poza " finala" fara echipamente. Toate tevile alea de plastic ii strica din aspectul " estetic" al bazinului.

Aha deci era aranjat ptr sedinta foto! Si dupa, pui toate furtunele inapoi! Am inteles!
Da foarte frumos acvariul. Dar nu stiu mi-a scapat mie ceva, sau pe prima pagina erau furtunele de la filtre, parca era si un skimmer pe acolo, si apoi au disparut ? Stii cum e cu ala care intreba, e stupid o ora si dupa aia ii trece!
Subscriu la ce a scris Liv(iu), e chiar preferabil sa pastrezi melcii, daca ramane mancare de la pesti o mananca, frunzele care au inceput sa isi piarda vitalitatea de asemenea le vor consuma, de asemenea te scapa si de alge. Sunt utili ptr miniecosistem. De asemenea e preferabil sa pui ceva pietre naturale sau cioate decat cranii, casute etc . Deci dupa mine ar arata mai bine daca ai adauga o cioata cu anubias sau bucephalandra. Ar da o nota de particica din natura.
Oricum iti doresc bucurii in noua pasiune.
Vad ca am gasit un link util :
https://www.zexstar.com/benzi-module-led/cumpara-benzi-led-dupa-categorie/benzi-linearz-horticultura-led-nichia-rsp0a.html

"Bagheta LinearZ este o sursa de lumina pentru horticultura usor de montat, fiind echipata cu LED-uri Nichia Rsp0A si construita in format standard Zhaga cu alimentare Plug & Play.

Un metru de banda LED SunLike 52 ofera un flux de lumina alb pentru horticultura de peste 2800 lm (echivalent bec 250W) la un consum de numai 24 Watt si folosind doar 92 de LED-uri Nichia.

Pentru corpuri de iluminat cu lungime mai scruta de 52 cm se poate alege banda LED LinearZ 25 cu un flux luminos de pana la 2600 lm/m."

Dar vad ca sunt destul de scumpe. O banda de 56 cm 106 lei.
https://www.zexstar.com/benzi-module-led/benzi-baghete-led/baghete-cu-led-uri-nichia/banda-profesionala-linearz-52-zhaga-horticulture-alb-cald-3000k-1600lm-350ma-375v-52-led-uri-nichia-japonia-modul-56cm-2858lm-m-si-24w-m.html
In plus de asta trebuie o sursa de curent constant.
 
Forum Index » Profile for calin » Messages posted by calin
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com