[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: calin
Forum Index » Profile for calin » Messages posted by calin
Message
dan.pavelescu wrote:
Practic, eu nu o sa am niciodata filtrare mecanica in display - in afara de ce scapa in sump, de regula ce pluteste in masa apei. Ce se lasa la fundul bazinului, ar cam fi treaba mea sa curat.

Aici nu prea am inteles , filtrarea prin ciorapul de pasla e filtrare mecanica. Dar vrei sa spui cred, ca totdeauna va mai trece ceva mizerie pe langa pompa care baga apa in ciorapul de pasla, si totdeauna va mai ramane apa cu impuritati , cred ca asta ai vrut sa zici.
De trimis trimit dar nu iti recomand pe vreme dinasta. Ce am patit anul trecut pe sfarsitul lui octombrie . Am comandat mai multe chestii printre care niste raci si creveti la o firma din Germania. Am platit intentionat mai mult transportul ca sa am siguranta. Se putea comanda luni si marti ptr Romania ca sa vina pana vineri pachetul. Din anumite cauze nu am putut plati luni si tranzactia s-a facut marti. Asteptam pachetul cum am spus vineri, am sunat la firma UPS, dar au un sistem foarte urat ca nu mi-au dat numarul de telefon al soferului, ca vroiam sa vorbesc cu el. Am lasat-o pe fiicamea acasa sa rezolve problema eu fiind plecat la tara . Primesc pe la ora 18:30 un mesaj ca nu a putut livra pachetul. Si imediat am sunat pe numarul respectiv. Ca el e la Deva ca nu stiu ce, si intreb direct pai de ce nu ati livrat pachetul? Pai ca nu am gasit adresa! Natarai dinastia nu ar trebui sa lucreze la firme internationale. Si cand am trimis mesaj la firma au zis printre altele ca nu transporta animale vii. Adica in toata Europa se poate, dar la noi NU! Ce porcarie, 20 euro in plus ce am dat in plus la transport, individul ia aruncat la gunoi.
A trebuit sa fac un drum pana la Deva sa iau pachetul, o armata de nervi. Ca pachetul meu statea pana luni te miri pe unde, in cazul fericit intr-un depozit , era foarte bine impachetat si izolat, dar vietatile puteau ajunge vii dar stresate , infrigurate si chiar daca ii luam vii puteau murii dupa.
Deci eu zic sa nu te risti ca unii angajati de la noi sunt "neam de traista" chiar daca sunt platiti bine.
Eu am pus ochii de multa vreme pe firma asta care pare foarte profi:
https://www.whitecorals.com/en/index
Dar poate e mai OK sa mai astepti cateva luni.
Dane multumesc de poze. Imi plac sumpurile astea cu volume gigantice, oare se poate pune orice filtru de firma cu el??? Plus ca ai si incalzitor acolo+doua powerheaduri si alte echipamente. Ciorapul ala de pasla se gaseste si la firme de la noi? Cum ai spus e foarte practic, daca scoti un burete din apa lasa multa mizerie in clipa cand il scoti ,ori la asta dispare problema asta.
Am vazut de cateva zile un pui de rac cam intre 8-10 mm. Am zis :"Cu o floare nu se face primavara". Asa ca am tacut... si azi dimineata am vazut doi pui de dimensiunile de mai sus, culmea la acelasi loc de mancare, dar la vreo cativa cm unul de altul (in fata am facut 3 locuri unde dau bobitele despartite de pietre ),stanga fata , deci nu sunt foarte agresivi. E bine! Nici nu ar avea de ce, ca mancare le dau pana la limita la care cresc destule planarii. Cand plec 2-3 zile sau mai mult le pun frunze nuc+dud.

Adica una din femele e iara plina si era cam frustrant sa nu vad nici un pui. De obicei ei sunt mai multi decat ii vezi, dar nu ii vezi pe toti. Sunt dragalasi!
Pana sa vad acvariul asta am crezut ca este o boala ireversibila cu marinele astea, m-am gandit ca nu te mai tenteaza sa te intorci inapoi de la marine la "dulci". Ma prinsese rau la un moment dat flama cu informarea de acvariile marine. TOTI coralii mi se pareau fantastici. Imi aduc aminte de un banc care circula la un moment dar despre ingineri, dar care se potriveste la faza cum eram eu atunci cu marinele in cap.
Povesteau 2 femei:"Pai unde e barbatatu?"
"Pai este la servici."
"Ai mare grija ca ala sa nu umble la alte femei!"
"Lasa-l in suparare ca asta e cu Windows-ul ala!"
Respectiv "Lasa-l in suparare ca asta e cu coralii aia."

Oare cati litri are display-ul si cat sump-ul din spate? Ma intereseaza si pe mine, asa ca daca pui poze si cu partea din spate sunt binevenite. Arata OK!
Legat de locatari acvariului marin, de ce nu incerci ceva foarte rezistent. Eu mi-am facut o lista urmarind diverse filmulete pe youtube si nu numai , si imi vin in cap Xenia, care am inteles ca este foarte rezistenta, Duncan si Candy Cane Coral. Eu inca nu ma bag pana la toamna cel putin,m-ar face sa imi pierd elanul un esec, asa ca mai bine ma mai documentez si cand pornesc sa pornesc bine.
28 ian 2021
Seria de masuri pune în miscare agenda presedintelui de reducere a emisiilor Statelor Unite si de stabilire a unor obiective mai stricte, în conformitate cu acordul pentru clima de la Paris, la care participa aproape 200 de tari.

”Am asteptat deja prea mult pentru a face fata crizei climatice. Nu putem sa mai asteptam. Planurile noastre climatice sunt ambitioase. Dar noi suntem America. Suntem neclintiti în angajamentul nostru fata de inovatie ”, a spus Biden în cadrul unui briefing de miercuri.

În prima sa zi în functie, saptamâna trecuta, Biden a semnat un decret pentru revenirea SUA în acordul de la Paris. De asemenea, el a anulat autorizatia pentru constructia împreuna cu Canada a conductei Keystone XL.


https://www.news.ro/externe/joe-biden-ia-masuri-pentru-combaterea-schimbarilor-climatice-si-crearea-de-locuri-de-munca-1922401528002021010719934231

Poate ca pe tema asta ar trebui lamurit mai exact anume ce calitati are acea apa de robinet. La mine la Orastie TDS este undeva intre 25-30, GH-2-3, KH1-2. Ascultasem un interviu la un moment, dat cu un cunoscut crescator de creveti si spunea ca caridina nu poate fi inmultita fara apa de osmoza. Am diverse stadii de pui de Red Cristal trebuie sa ma pun sa aranjez un acvariu sa mai mut din ei in alt acvariu, dar momentan lipsa de timp.
Deci parerea mea ca conteaza ce apa este acea apa de robinet, ce calitatia are. Apa de aici vine de la munte este (si sper sa ramana ) foarte curata.
Danila de ce nu faci un acvariu tampon , mai sus decat acvariul, la care ii dai o gaura ptr sitemul de oprire al apei ca la WC, si lasi acolo la declorinat 48 de ore, si nu mai ai nevoie de chimicale. Eu asa am, si nu umblu cu chimicale ptr declorinare.
Succes maxim!!!
Investirea presedintelui Biden vine si cu o decizie inteleapta din prima zi dupa investitura. Da un presedinte care a constientizat aceasta mare amenintare ptr omenire.
https://www.washingtonpost.com/politics/2021/01/21/energy-202-biden-extremely-busy-day-1-climate-change/
https://news.sky.com/story/joe-bidens-climate-goals-already-have-activists-breathing-a-sign-of-relief-12194171
https://apnews.com/article/joe-biden-climate-climate-change-paris-emmanuel-macron-2451e1abc0e486b3055b639878b5181c
https://apnews.com/article/joe-biden-donald-trump-science-climate-climate-change-b434bca5d6bafe7e38a212f4a0540a07

„Un strigat de supravietuire vine de la planeta însasi”, a spus Biden în discursul sau inaugural. „Un strigat care nu poate fi mai disperat sau mai clar ca acum”.

Dupa perioda de intuneric absolut, cu presedintele de extrem de trista amintire Trump, acest presedinte poate da un avant intregii lumii pana nu e prea tarziu. Timpul este foarte scurt! Ma refer la timpul in care putem face efectiv ceva, odata ce CO2 va depasi anumite limite nu cred ca mai putem face nimic.
Foarte frumos!
Cred ca lipseste la numirea plantelor si Christmas Moss , sau o alta varianta Moss nu sunt chiar sigur daca e Christmas.
Foarte frumos!
10:06
Si în orice caz, pentru ca oricare dintre aceste schimbari sa se întâmple, lumea trebuie sa nu se mai bazeze pe unul sau doua sau trei milioane de grevisti studenti(elevi) pentru a rezolva acest lucru. Da, suntem minunati, vom continua si vom merge în locuri pe care nimeni nu s-a asteptat vreodata, da. Dar noi nu suntem limita; noi suntem începutul. Aceasta nu este o slujba pentru o singura generatie. Aceasta este o meserie pentru omenire. Si acesta este momentul în care toate privirile sunt îndreptate asupra ta. Pentru ca aceasta schimbare sa se întâmple, va trebui sa obtinem un milion de lucruri aranjate. La urma urmei, este un lucru incredibil de complex. Dar ... exista câteva lucruri cu care toata lumea poate începe.
10:57
Întâi vesti proaste: daca te-ai gândi ca ti-as spune acum sa ciclezi mai mult sau sa manânci mai putina carne, sa zbori mai putin sau sa mergi la cumparaturi second-hand, îmi pare rau, acest lucru nu este atât de usor. Dar iata vestile bune: sunteti mai mult decât consumatori si cumparatori, chiar daca industria ar dori sa va limitati la asta. Nu; eu si dumneavoastra - suntem cu totii fiinte politice si toti putem face parte din acest raspuns. Toti putem fi ceva pe care multi îl numesc activisti climatici. Ura?
11:31
(Râsete)
11:32
Deci, care sunt primii pasi? Patru primii pasi care sunt esentiali pentru a face totul altceva, patru primii pasi cu care toata lumea poate începe, patru primii pasi care decid despre tot ce se poate întâmpla dupa.
11:48
Ce este asta?
11:51
Numarul unu: trebuie sa ne reformulam drastic întelegerea cu privire la un activist climatic, întelegerea noastra despre cine poate fi raspunsul la acest lucru. Un activist pentru clima nu este acea persoana care citeste fiecare studiu si îsi petrece acum în fiecare dupa-amiaza distribuind pliante despre vegetarianism în centrele comerciale. Nu. Un activist pentru schimbarile climatice POATE FI TOATA LUMEA, toti cei care doresc sa se alature unei miscari a celor care intentioneaza sa îmbatrâneasca pe o planeta care acorda prioritate protectiei mediului natural si fericirii si sanatatii pentru multi, peste evitarea distrugerea climatului si distrugerea planetei pentru profiturile câtorva. Si întrucât criza climatica afecteaza fiecare parte a vietii noastre sociale, politice si private, avem nevoie de activisti climatici peste tot în fiecare colt, nu numai în fiecare camera, ci si în fiecare oras si tara si stat si continent.
12:53
În al doilea rând: Am nevoie sa iesi din acea zona de comoditate, departe de o afacere ca de obicei, care nu are mâine. Toti aici, sunteti fie un prieten, fie un membru al familiei, sunteti muncitor, coleg, student, profesor sau, în multe cazuri, alegator. Toate acestea vin împreuna cu o responsabilitate pe care aceasta criza o cere, ca sa cresti. Exista compania care te angajeaza sau care te sponsorizeaza. Este pe cale sa îndeplineasca Acordul de la Paris? Stie parlamentarul dvs. local ca va pasa de asta, ca doriti ca aceasta sa fie o prioritate la fiecare alegere? Prietenul tau cel mai bun stie despre asta? Cititi un ziar sau scrieti un ziar? Grozav. Apoi, spuneti-le ca doriti sa raporteze despre acest lucru în fiecare numar si ca doriti ca acestia sa provoace factorii de decizie în fiecare interviu. Daca esti cântaret, cânta despre asta. Daca esti profesor, învata despre asta. Si daca aveti un cont bancar, spuneti-i bancii ca veti pleca daca investesc în continuare în combustibili fosili. Si, desigur, vinerea, ar trebui sa stiti cu totii ce sa faceti.
14:09
În al treilea rând: parasirea acelei zone de comoditate functioneaza cel mai bine atunci când va uniti fortele. O persoana care cere schimbari incomode este în mare parte incomoda. Doua, cinci, zece, o suta de persoane care cer schimbari incomode sunt greu de ignorat. Cu cât esti mai multi, cu atât este mai greu pentru oameni sa justifice un sistem care nu are viitor. Puterea nu este ceva ce aveti sau nu aveti. Puterea este ceva pe care fie îl iei, fie îl lasi altora si creste odata ce o împartasesti. Noi, tinerii de pe strada, noi, grevistii studenti(elevi), aratam cum poate functiona acest lucru. Un singur grevist student va fi întotdeauna un singur grevist student- ei bine, Greta Thunberg.Doi, cinci, zece, o mie de oameni grevisti studenti sunt o miscare si de asta avem nevoie peste tot. Nici o presiune.
15:02
(Râsete)
15:04
Si numarul patru, în cele din urma - si acesta este probabil cel mai important aspect din toate acestea - am nevoie sa începeti sa va luati mai în serios. Daca am învatat un lucru pe parcursul a sapte luni de organizare a actiunii climatice, este ca, daca nu te apuci de ceva, sunt mari sanse ca nimeni altcineva sa nu o faca. Cele mai puternice institutii din aceasta lume NU AU INTENTIA de a schimba jocul de care ele profita cel mai mult, asa ca nu are rost sa ne bazam în continuare pe ele. E înfricosator, stiu. Aceasta este o responsabilitate imensa, o povara uriasa pe umerii tuturor, da. Dar asta înseamna, de asemenea, daca vrem, putem avea un cuvânt de spus în acest sens. PUTEM FI PARTE A ACESTEI SCHIMBARI. Putem face parte din acest raspuns. Si asta e destul de frumos, nu?

16:07
Asa ca hai sa încercam, sa cumpanim si sa mergem, sa inundam lumea cu activisti climatici. Sa iesim din zonele de convenienta si sa ne unim fortele si sa începem sa ne luam mai în serios. Imaginati-va cum ar arata aceasta lume, unde copiii vor creste, stiind ca viitorul lor a fost aceasta mare aventura asteptata cu nerabdare si nimic de care sa va fie frica, cum ar arata aceasta lume atunci când urmatoarea conferinta climatica , acest eveniment extraordinar al oamenilor care se aduna împreuna, care aud vocile a milioane de oameni, care îsi sufleca apoi mânecile, gata sa creeze o schimbare reala.
16:51
Stii, visez la aceasta lume în care cursurile de geografie vor învata despre criza climatica ca fiind cea mai mare provocare câstigata de oameni ca tine si mine, care începusera sa actioneze la timp, pentru ca întelegeau ca nu au nimic de pierdut si totul de câstigat.
17:19
Deci, de ce sa nu încerci? Nimeni altcineva nu va salva viitorul pentru noi. Aceasta este mai mult decât o invitatie. Imprastie vestea.
17:26
Multumesc.
17:28
(Aplauze)
In doua zone nu am fost sigur pe traducere, undeva am pus ceva intre 2 stelute. Acolo se poate traduce mai bine, si mai era undeva. Nu ma supar daca ma corectaati.
Multumesc colegului Koala ptr ajutor ptr repostare, ca prima data am postat mesajele care erau cu diacritice, obisnuit ca pe un alt forum care accepta diacritice, si mesajele se citeau greu. Si fiind grabit nu am apucat sa le verific.
Am zis ca revin cu un filmulet TedTalk al unei activiste din Germania impotriva incalzirii globale. Am sa il impart in doua fiindca s-ar putea sa nu intre atatea cuvinte intr-un mesaj. Va rog cititi-l si ganditi-va un pic la mesaj. Multumesc.
https://www.ted.com/talks/luisa_neubauer_why_you_should_be_a_climate_activist/transcript?language=en

00:04
Nu am planificat niciodata sa devin activist pentru clima. Dar lucrurile s-au schimbat, si acum, în calitate de activist al climei, va rog sa deveniti si voi unul. Iata de ce, si cel mai important, cum.
00:22
Acum zece ani, când aveam 13 ani, am aflat mai întâi despre efectul de sera. Pe atunci, am petrecut 90 de minute pe aceasta problema si îmi amintesc ca am gasit destul de iritant faptul, ca ceva atât de fundamental ar fi strâns într-o singura lectie de geografie. O parte din aceasta iritatie a ramas, asa ca, când am absolvit liceul, am decis sa studiez geografia, doar pentru a ma asigura ca sunt pe drumul cel bun cu aceasta problema a schimbarilor climatice.
00:52
Si atunci totul s-a schimbat. Aceasta a fost prima data când m-am uitat la date, la stiinta din spatele crizei climatice si nu-mi venea sa cred ce citeam. La fel ca multi dintre voi, am crezut ca planeta nu este într-adevar într-o stare buna. Habar n-aveam ca ne grabim în acest dezastru auto-facut, într-un ritm atât de rapid. A fost, de asemenea, prima data când am înteles ce diferenta este atunci când ne gândim la o scara mai larga. Luati concentratia de CO2 în atmosfera, de exemplu, motorul numarul unu pentru încalzirea globala. Da, arata prost. Se pare ca suntem pe o cale destul de proasta. Dar numai dupa ce nu luati în considerare doar ultimii 60 de ani, ci si ultimii 10.000 de ani, întelegeti cât de terifiant este cu adevarat acest lucru. Si acesta este doar un aspect al crizei pe care o vedem. Nu am de gând sa intru în detalii aici, dar permiteti-mi sa va spun atât de multe: suntem într-un punct al istoriei ca cea mai distructiva forta de pe planeta este umanitatea însasi. Suntem într-un punct al istoriei pe care niciun om de stiinta nu ti-ar putea garanta ca vei supravietui. Suntem într-un punct al istoriei ca umanitatea creeaza un mediu care nu mai este sigur pentru oameni.
02:23
Da, acolo am fost, primul an de geografie si m-am simtit destul de coplesita. Dar ... au fost vesti bune. În acelasi an în care am aflat prima data despre toate acestea, liderii din întreaga lume s-au reunit la Paris pentru a decide asupra obiectivului comun de a limita încalzirea globala la sub doua grade. Fotografiile au facut înconjurul lumii si mi s-a spus ca istoria a fost facuta în acea zi. Câta usurare, nu?
02:55
Cu exceptia ... ca ceva nu prea a functionat în legttura cu asta. Dupa semnarea acestui acord, lucrurile nu s-au îmbunatatit cu adevarat. De fapt, s-au înrautatit mult. Factorii de decizie si industriile, liderii si politicienii, s-au întors la afaceri ca de obicei, exploatând mijloacele noastre de trai ca si cum nu ar exista literalmente un mâine, construind centrale de carbune din nou si din nou, chiar daca stim ca trebuie sa se opreasca, conform Acordului de la Paris.


03:33
Deci, desi exista si evolutii bune, desigur - exista instalatii de energie eoliana si solara pe tot globul, da - dar aceste schimbari pozitive sunt lente - in fapt prea lente. Deci, de la semnarea Acordului de la Paris, graficele climatice continua sa ajunga pâna in vârf, doborand recorduri în fiecare an. Cei mai fierbinti cinci ani înregistrati vreodata au fost cei cinci ani anteriori si, în niciun moment, emisiile globale nu au fost mai mari decât astazi.

04:06
Asa ca am fost, vazând si întelegând stiinta pe de o parte, dar nevazand raspunsuri, nevazând actiunea, pe de alta parte. În acel moment, am avut destul. Am vrut sa merg eu la Conferinta ONU pentru clima, chiar locul creat pentru a aduce oamenii împreuna pentru a "repara" clima - cu exceptia faptului ca nu chiar, aparent. A fost anul trecut. Am calatorit la Conferinta climatica si am vrut sa aflu cum este cu adevarat, despre ce este vorba. Pentru cei realisti politici, s-ar putea sa nu fie o surpriza, dar mie mi s-a parut greu de suportat: ca industriile de combustibili fosili si liderii politici, fac totul, totul pentru a preveni schimbarea reala. Nu sunt dornici sa stabileasca obiective suficient de ambitioase pentru a ne pune pe o cale sub doua grade. La urma urmei, acestia sunt singurii care beneficiaza de aceasta criza climatica, nu? Industria combustibililor fosili genereaza profituri, iar liderii politici, ei bine, se uita la urmatoarele alegeri, la ceea ce îi face populari, si cred ca de asta ei nu pun întrebari incomode. Nu exista nicio intentie pentru ei sa schimbe jocul. Nu exista nicio tara în lume în care fie companiile, fie puterile politice sa fie sanctionate pentru ca au distrus clima.
05:37
Cu toata ciudatenia si tristetea legata de aceasta conferinta, era cineva care era diferit, cineva care parea destul de îngrijorat si care era Greta Thunberg. Am decis chiar acolo ca orice altceva parea fara speranta si nu parea sa aiba sens, asa ca m-am alaturat grevei sale climatice chiar la conferinta. A fost prima mea greva climatica vreodata si un cadru incredibil de ciudat, doar eu si ea stând acolo in aceasta sala de conferinte, înconjurati de *aceasta aglomeratie de oameni îmbracati în costum* care habar nu aveau ce sa faca cu noi. Si totusi, acest lucru s-a simtit mai puternic decât orice ma asteptasem în foarte mult timp. Si tocmai acolo am simtit ca este timpul sa încep greva în Germania. Acum eram sigura ca nimeni altcineva nu avea de gând sa remedieze acest lucru pentru noi si, daca exista doar cea mai mica sansa ca acest lucru sa poata face diferenta, mi se parea aproape o prostie sa nu încerc. Deci eu ...
06:49
(Aplauze)
06:58
Asa ca am calatorit înapoi la Berlin. Am gasit aliati care aveau aceeasi idee în acelasi timp si împreuna ne-am gândit sa dam drumul acestui lucru „Vineri pentru viitor”. Evident, habar nu aveam în ce am intrat. Înainte de prima noastra greva, multi dintre noi, inclusiv eu, nu organizasem niciodata o demonstratie publica sau niciun fel de protest. Nu aveam bani, nu aveam resurse si absolut nici o idee despre ce este cu adevarat protestul ptr climat. Asa ca am început sa facem ceea ce eram buni: am început sa trimitem mesaje text, sa trimitem mesaje, noaptea si ziua, tuturor celor la care am putut ajunge, organizând prima noastrs greva climatica prin WhatsApp.
07:37
În noaptea dinaintea primei noastre greve, eram atât de nervoasa încât nu puteam sa dorm. Nu stiam la ce sa ma astept, dar ma asteptam la ce e mai rau. Poate pentru ca nu am fost singurii care dorisera sa aiba o voce într-un mediu politic care uitase aparent cum sa includa perspectiva tinerilor în luarea deciziilor, poate. Dar cumva acest lucru a functionat. Si de la o zi la alta, eram peste tot. Si eu, de la o zi la alta, am devenit activist pentru clima.
08:20
De obicei, în acest gen de discutii TED, as spune acum cât de excesiv de plini de sperante suntem, modul în care noi, tinerii, vom rezolva acest lucru, modul în care vom salva viitorul si planeta si orice altceva, modul în care noi, tinerii, luptam ptr climat si cum vom repara acest lucru. Obisnuit. Dar nu asa functioneaza. Nu asa functioneaza aceasta criza. Iata o întorsatura: astazi, la trei ani si jumatate de la semnarea Acordului de la Paris, când ne uitam la stiinta, constatam ca este înca posibil sa mentinem încalzirea globala la sub doua grade - din punct de vedere tehnic. Si vedem, de asemenea, ca este înca posibil sa avem alte evolutii dezastruoase, cum ar fi extinctia în masa si degradarea solului - da, din punct de vedere tehnic. Este doar incredibil, incredibil de putin probabil.
09:24
Si, în orice caz, lumea ar trebui sa vada schimbari pe care nu le-am mai experimentat pâna acum. Ar trebui sa ne decarbonizam pe deplin economiile pâna în 2050 si sa transformam distributia puterilor care le permite în prezent acelor giganti ai combustibililor fosili si liderilor politici sa ramâna în fruntea jocului. Vorbim despre nimic mai putin decât cea mai mare transformare de dupa Revolutia Industriala. Vorbim, daca vreti sa spuneti asa, vorbim despre o revolutie climatica într-un timp minim. NU MAI AVEM NICI UN AN DE PIERDUT.
-Antecume legat de refacerea padurilor si opririle taierilor haotice, sa zicem ca reusim cumva sa facem ceva, dar mai greu este cu refacerea echivalentului lor de sub apa, padurile de varec de pe langa Taasmania sunt praf. In sudul Australiei se pare ca este aceeasi situatie.
https://www.theguardian.com/environment/ng-interactive/2020/feb/24/the-dead-sea-tasmanias-underwater-forests-disappearing-in-our-lifetime

Am mai zis ca 30% din Marea Bariera de corali a murit in 2016. Este un moment dat In filmul Chasing Coral in care reporterii trageau un semnal de alarma cand faceau o paralela de distrugerea coralilor ca si cand o mare parte din padurea ecuatoriala ar fi pierit.

-Legat de a reducerea emisiilor de CO2 am vazut ca in anumite tari deja se face ceva , am sa revin pe tema asta ca sa nu vorbim doar negativ ,marea problema este ca TREBUIE SA NE MISCAM RAPID. Multi vad treaba cum era mai sus acel CEO al TOYOTA. Problema este ca trebuie facut la nivelul intregii societati ceva fiindca tot in articolul ala era scris asta:
"În privinta emisiilor de dioxid de carbon, Toyoda se refera însa mai ales la Japonia, tara care produce 94% din cantitatea totala de energie electrica din petrol si carbuni, materii premii care genereaza cantitati mari de dioxid de carbon.
În schimb, procentul este de 72% în Europa, care se bazeaza mai mult pe energie eoliana si energie nucleara."


Daca nu vom ajunge sa producem energiaa electrica din alte surse decat petrol sau carbune, CEO TOYOTA are dreptate, nu sa schimbat foarte mult. Schimbarea trebuie facuta extrem de rapid , nu prea mai avem timp. Ce vom face cand vor trece iara vreo 10 ani si noi inca vom avea in Europa masini cu emisie CO2 preponderent???
Sansa noastra ar fi ca intr-un timp scurt sa putem schimba tot pe electric, fiindca este lucru stiut ca in tari mai slab dezvoltate vor mai trece ani pana vor ajunge masini electrice la ei, ca si second hand in prima faza. Deci inca ani buni ei vor emite CO2 la greu. Si ala ramane in atmosfera generand in continuare un dezechilibru incalzind Oceanul plus atmosfera. Totusi cu 50% mai mult CO2 decat maximul istoric nu e de gluma. Deci trebuie sa ne oprim intr-un timp foarte scurt , dar la scara assta mi se pare foarte greu , uneori mi se pare o cauza pierduta.
Altceva am vrut sa zic ca si la 30% sau 50% e tot ON . Eu zic ca era mai util sa puna MAX in partea cu debitul maxim. On si OFF zic eu ca incurca.
dan.pavelescu wrote:In cele cateva saptamani (ce zic eu saptamani, zile!) de experienta in acvaristica, am avut multe tipuri de filtre, de la marci de renume la chinezarii. Pot spune cu mana pe inima ca Eheim e Dumnezeul filtrelor.
Am forjat un eheim professionel 3e 2078 de l-a luat naiba, cu o curatare pe an (si aia facuta in sila) si jos palaria, nimic de reprosat, mergea ceas.


Da esti foarte hazliu, cu saptamani si zile. Imi plac oamenii hazlii!

dan.pavelescu wrote:Da, stau ei mai prost la tevile de in si out, ca sunt urate si butucanoase, dar asta sa fie problema.. Faptul ca nu au pus 40 de piulite si surubele, e simplu, au inlaturat punctele vulnerabile pe unde pot aparea scurgeri.


Nu e problema ca sunt urate tevile de In si Out , problema este ca nu au niste functii fundamentale.
In-ul ar fi bine sa aiba un reglaj pe inaltime care filtrele echivalente( filltre mai slab cotate de la Tetra resp JBL) le au. Deci ai un acvariu mai mic de inaltime trebuie sa il TAI ca nu ai alta alternativa. ..? Piesele echivalente pe In de la Tetra chiar daca au niste tevi care gliseaza una pe langa alta , sunt sub nivelul apei deci chiar daca ar apare ceva abatere de toleranta, nu ar apare probleme ambele parti culiseaza sub apa, facand depresiune sub apa. Deci nu ar curge nimic, fiind o zona de depresiune sub apa.

OUT-ul intradevar ptr cineva care are un acvariu la care ai acces din toate partile, reusesti sa il pozitionezi cumva . Dar eu avand o camaruta mica si un acces dificil la rastelul de acvarii, vazand cum au celelalte doua firme concurente posibilitatea sa rotesti partea de iesire de la OUT, mi s-a parut incomod si nu sunt multumit de cum arata acum iesirea la filtru .

Da Eheim este clar au un debit bun si pare un filtru solid.

dan.pavelescu wrote:Ca nu are ventuze lungi.. plm, iei de la orice filtru si pui, sau cumperi ca se gasesc.

Lucrand in domeniu maselor plastice ,nu pot sa spun decat ca o matrita care sa realizeze ventuze lungi este o matrita foarte ieftina si faci multi suporti de ventuze la o singura injectie. Pui de la alta firma ventuzele astea lungi, dar este o mica diferenta , mica dar ptr cineva care face piese de plastic, zecimile alea conteaza. Ele NU STAU PERFECT se vede ca nu sunt de acolo. E posibil sa iasa in timp din locasul respectiv.

dan.pavelescu wrote:MECHpro e pentru filtrare mecanica, pentru particulele solide aflate in suspensie in filtru. L-ai inlocuit cu Matrix, foarte bine. Seachem Matrix e mediu de filtrare biologic, deci nu poti compara mere cu sarmale. (eu incurajez filtrarea biologica masiva, in detrimentul filtrarii mecanice sau chimice)

Mech Pro nu m-am asteptat dupa cum arata sa imi spui ca este filtrare mecanica. Este o surpriza ptr mine. Ciudat!

dan.pavelescu wrote:Filtru costa, piesele costa. Asta e pretul calitatii.. Daca nu-ti place Audi, gasesti Dacii la pret mic

Tot nu m-am prins ce piese cauti si nu gasesti?

Problema principala daca as lua un Audi facand comparatia cu filtrele astea, m-ar deranja ca sa nu am posibilitatea de a lua un AUDI complet , adica avand posibiltatea de a lua unul cu toate optiunile din prima . Adica ce as face cu piesele vechi in cazul meu In-ul ,out-ul initiale? Le-as arunca!
Suporti aia lungi de ventuze, suporti astia lungi Eheim nu ii fabrica.
Gabi C wrote:Da, la clapeta aia ma refer. Daca vrei sa dai la minim, minim inseamna ca filtrul nu este adaptat corect la dimensiunea acvariului. Ideea este ca si daca il dai foarte la minim nu exista risc sa iasa din lacas zic eu . Este nevoie sa apesi butonul rosu sa se intimple treaba asta. Altfel nici o sansa. Mie mi se pare mult mai practic la modelul asta comparativ cu Eheim eccopro ca exemplu care are robineti. Robinetii mi se par mai greu de lubrifiat( periodic) comparativ cu mecanismul asta de la eheim pro 4 +. Cel putin astae parerea mea.


Ma gandesc cum a aparut in mintea mea aceasta prejudecata ca maneta aia de reglaj debit ar fi de blocare :
1. Langa semnul ala de reglaj debit scrie in drept cu reglajul minim OFF si cu cel maxim ON. Si deasta m-am gandit ca este o maneta de blocare. La butoanele de pornit-oprit de utilaje scrie asa ON-OFF, sau 1-0. DEci daca e un buton de reglaj eu nu as mai pune ON si OF, asta induce in eroare. Cand maneta este la jumate filtrul are jumate din debit, dar propriu zis este tot ON este functional. Eu as fi pus 0 si MAX.
2. La JBL Cristal profi acelasi corp care tine stuturile, are doua manete de genul asta , din unul il blochezi si celalalt este robinet reglaj debit. Si asta cred ca m-a facut sa cred ca este o maneta de blocare.
Frumos!
An Nou fericit!
Narcis fertlizant le dau foarte putin Macro . Am ceva de la o oferta de pe forum luata acum cativa ani(macro+micro+fertlizant ptr plante rosii), dar avand in vedere ca am Red Cristal in acvariu am zis ca nu ma risc si cu micro. Am luat atunci mai multe pungi ,inainte de a avea crevetii astia, si atunci nu mi-am pus problema calitatii fertilizantului. Impropriu spus calitatii, el e bun dar trebuie ceva mai special , ca sa nu am surprize cu crevetii. Am gasit ceva pe Net dar momentan mai aman ca am alte lucruri de cumparat.

Legat de lumina am 2 neone de 18 W parca au in jur de 2000 lumeni amandoua. Nu au gauri frunzele, dar frunzele noi sunt cam galbene(la Bucephalandra Wavy Leaf doar) si la un moment dat m-am mai luptat cu algele, acum e OK. Am sa incerc un prim plan zilele astea cand ajung pe acasa, dar aparatul meu este bun ptr poze de la distanta.

Temperatura in acvariu e undeva 21-22 grade , eu zic ca este OK.
Ti i-as fi luat eu cu draga inima, da sunt prea departe.
 
Forum Index » Profile for calin » Messages posted by calin
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com