[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Confectionare reactor CO2 - calitativ, eficient si sigur  XML
Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Author Message
bitanu
Senior member
[Avatar]

Joined: 01/09/2010 17:47:52
Messages: 629
Location: Navodari CT
IP:
Offline

* Dragi impatimiti ai acvaristicii, deschid acest topic, pentru ca in ultimul timp am fost asaltat de tot felul de intrebari legate de reactorul CO2 pe care il folosesc eu si multi acvaristi experimentati si nu numai. Unii dintre forumistii romani ii zic ,,reactorul Bitanu,, Ha! Da de unde?! Nici pe departe acest merit! Si eu l-am ,,furat,, de la altii. ;)

LE: Discutii referitoare la acest material si/sau cu privire la confectionarea reactoarelor sunt aici: Reactor CO2 handmade cu dizolvare 100%

Desi acest reactor CO2 este utilizat de ceva vreme de unii dintre noi si a tot fost aratat pe forumuri, sub diverse forme si din diferite materiale, mi-am zis sa prezint cumva construirea lui pe etape, si sa fie vazut la lucru.
Cred ca acest reactor este peste cel mai bun reactor care se gaseste in comert la noi si pentru noi, avand eficienta catre 100%, siguranta si simplitate in eficienta, fata de reactoarele interne, inestetice si care se imbacsesc foarte repede cu: alge, depuneri de materie biologica sau pur si simplu blocate de un melci comunitari.
Acest reactor poate fi folosit la acvarii de peste 100 litri (asta pentru a fii eficient) si alimentat de o pompa de recirculare sau de filtrul de apa extern, cu un debit minim de 700 l/h, prevazut de constructor.

Modelul SOLO
Reactorul simplu (ex.: marimea 7), pus la treaba:


image

image

**Construirea reactorului Solo si explicatii:

Piesa principala a reactorului o reprezinta un filtrul de apa retea, care are IN-ul/OUT-ul apei de 1/2 sau 3/4, dar si diferite marimi ale paharului (5, 7, 10 etc). Pentru un acvariu de pana in 200 litri recomand unul de marimea 5, iar pentru unul intre 200-600 litri recomand unul de marimea 7. Pentru acvarii mai mari de 600 litri, aveti ceva mai jos o solutie.
Asadar, i-am montat doua coturi si doua stuturi pentru furtun, dar se pot alege piesele in functie de conexiuni si spatiul din cabinetul acvariului (mobilier). La imbinarile metalice filetate, am folosit teflon pentru instalatii sanitare (nu este recomandat caltiul de canepa). Indicat ar fi sa se foloseasca numai piese din pvc (cum ar fi conectorii pentru gradinarit, de exemplu), pvc sau ppr (polipropilena), dar daca nu le avem la indemana, putem folosi alama, bronzul, inoxul. Eu nu recomand metalul, mai ales in cazul nevoii de scadere a valorii pH-ului sub valoarea 6 (cei drept, foarte rar aleasa), deoarece incepe ca metalul nefieros sa se oxidexe, astfel eliberandu-se in apa diferiti oxizi ai metalelor respective, care afecteaza comportamentul (ex.: lesin spontan) si ar duce, chiar la pierderi ale pestilor (un prim semn ar fi sangerarea branhiilor).
Atentie la alegerea stuturilor in/out, sa se faca in functie de furtunele filtrului extern de apa si pentru a nu lua din debit. De exemplu, filtrele JBL e700/e900 au furtune de 12/16 apropiat 1/2 (masura folosita in instalatii sanitare) si modelul e1200 are furtune 16/12 apropiat de 3/4. Eu recomand sa se renunte la sray-barr-ul OUT cu care vine filtrul, si schimbarea furtunelor mai ales in cazul utilizarii unui filtru extern, de ex.: de la 12/16 la unele 16/22, si prinderea lor sa se faca cu coliere metalice tip auto, renuntandu-se la piulitele de plastic care devin inutile in acest caz, pentru ca sunt prea groase. Spun asta (cu inlocuitul) pentru ca in timp, datorita actiunii bacteriilor din procesul de filtrare si a incarcaturii biologice, se reduce mult debitul initial al pompei.

image


image

Am dat doua gauri cu spiral de 3,5mm (dar asta depinde de metoda aleasa pentru a introduce CO2-ul) in corpul unui filtrului de apa retea, chiar dupa intrarea apei (a se urmarii semnul IN) in corp, si am infiletat fortat pe rand cate un mini-robinet metalic pana ce si-a facut filet in corpul de plastic, si apoi le-am reinfiletat dupa ce am pus pe filetul robinetului niste banda de teflon. Atentie foarte mare la punctul in care urmeaza sa faceti gaurile in corpul filtrului, ca nu cumva sa dati de metal si sa largiti gura in plastic. Al doilea robinet este optional, prin acesta facandu-se numai ,,aerisirea,, reactorului, de ex. dupa operatiunea curatare a mediilor filtrante din filtrulul de apa, a pompei de apa sau a furtunelor tur - retur. In stutul celui de-al doilea mini-robinet prin care se face asa-zisa ,,aerisire,, , se poate ,,infige,, o bucata de furtun C02 pentru a nu uda interiorul mobilierului cand scoatem punga de gaz (oxigen, CO2 sau amestec al acestora).
Se poate folosii si metoda cu montarea unui T-eu de plastic care se monteaza pe furtunul de apa, chiar inaintea reactorului, prin intermediul caruia se face intrarea gazului CO2 in apa.

image


image

image


Am infasurat teflon pe capatul unei bucati de teava (se poate folosi si teava ppr fara insertie de 20 sau pexal de 3/4) dupa care am introdus-o prin rasucire fortata in orificiul central din corpul filtrului. Capatul de jos al acestei tevi trebuie sa ajunga pana la 1-1,5 cm de fundul paharului.

image

Am taiat o bucata de burete (de la un filtru mai vechi) in forma circulara, i-am dat o gaura pe mijloc. La introducerea sa in paharul filtrului acesta nu trebuie sa fie comprimat, ci trebuie sa intre lejer. Rolul acestui burete este de opri bulele super-fine care ar da sa iasa pe refulare.
Varianta, mult mai eficienta (pentru a sparge mai repede si mai bine bulele de CO2), aceea de a umple tot interiorul cu bioballs-uri (le recomand), inele ceramice clasice (acelea pentru filtrarea exclusiv biologica gen Sera Siporax, JBL Micromec etc., nu sunt indicate pentru ca in timp se vor umple cu bacterii), burete/plasa de dus sau pietricele (diametru 1-3 cm). Atentie la umplere ca nu cumva, capatul tevii sa nu fie astupat (obturat).
Am mai intalnit la unii acvaristi varianta cu un element filtrant prevazut initial cu carbune activ, care a fost inlocuit cu bioballs-uri (Tetra, JBL s.a.). La aceasta varianta, apa trebuie sa intre in reactor prin orificiul central al filtrului si nu se monteaza bucata de teava, ca la modelul prezentat initial.

image

Reactorul pe pozitia de lucru:
image

Exemplu de pozitionare in mobilier:
image

Cheltuieli aproximative:
-carcasa filtru: 45-80 lei. Preturile variaza in functie de: dimensiunea carcasei, marca si magazin. Sunt pe piata asemenea carcase de filtre care au in cutie si suport de perete/mobilier.
-2 stuturi furtun si 2 coturi de bronz: 15-25 lei. Se pot folosii si coturi, mufe si adaptari din plastic, tip gradinarit. Folosirea coturilor si a stuturilor de bronz nu cred ca afectecteaza vietatile din acvariu, si o spun din experienta.
-doi mini-robineti metalici: 12 lei.
-2 coliere furtun tip auto: 4 lei.
-rola teflon instalatii: 5 ron.

Timp aproximativ de executie: 20-40 min.


Modelul DUO

Pentru acvariile mai mari de 600-700 litri, eu recomand ca acesta sa fie deservit de doua asemenea reactoare de marimea 7 sau 10 (model SOLO ), legate in serie (unul in continuarea celuilalt), alimentate de o singura sursa de CO2, dar impartita printr-un T-eu, urmat de cate un reglaj de perfuzie (sau un robinet), cate un numarator de bule pentru contorizarea individuala a fiecarui reactor in parte si cate o valva antiretur.

Iata un asemenea model de reactor DUO, recomandat pentru acvarii de peste 600 litri:

image

image



Atentie! Preturile difera de la zona la zona si de la magazin la magazin. Succes si spor la treaba!



PS: Pentru cei care: nu au timp, chef, nu gasesc componente, nu le au cu migaleala, sau pur si simplu, le este frica ca vor strica materialele, le pot veni in ajutor cu sfaturi sau cu executia la comanda a acestui tip de reactor. Nu o fac pentru reclama, ci pentru a veni in ajutorul acvaristilor. :noroc
tel. 0740217673 Daniel Bitanu. Respect!

This message was edited 1 time. Last update was at 23/03/2013 09:27:19


,,Primavera,, / ,,Oland-Scape,, / ,,Intermedius,, / ,,ONE,, by Daniel Bitanu

Respect pentru acvaristii: Sebastian Costin, Ionut Godea si altii.
dragosch1
Member

Joined: 11/03/2009 21:29:54
Messages: 173
Location: Bucuresti
IP:
Offline

nu ai citit primele randuri ...
Ti-am mutat postul AICI

This message was edited 1 time. Last update was at 25/03/2013 08:32:27

 
Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com