| Message |
|
|
|
Salut!
1-Da e bine sa ai substratul in panta, arata mult mai bine din punct de vedere estetic.
2- inlocuieste carbonul si o jumatate de burete cu sera minisiporax. Carbonul e de evitat in acvariile plantate si mai ales in timpul ciclarii, deoarece retine nutrientrii si amoniacul. Buretele trebuie spalat o data pe saptamana. Daca o sa vrei sa il inlocuiesti (desi nu cred ca ar putea fi motive pentru asta), daca ai sera minisiporax, poti sa-l schimbi pe tot.(cel mai bine ar fi daca ai avea 2/3 seraminisiporax si 1/3 burete)
3- La volumul acela poti tine betta doar cu un ancistrus si 4-5 corydoras. in nici un caz cu gurami (eu am avut combinatia asta si a doua zi am gasit feliute de betta prin tot acvariul).Nici cu vivipari nu merge, deoarece va fi stresat, si ii va ataca.
4-Pomaceea poti pune la 1-2 saptamani de la ciclare.
5-Daca ai plante o parte din puii de vivipari vor supravietui, insa cei din icre n-au nici o sansa.
6-Cu un neon e 15 W poti creste microsorum,valisneria si ceva cryptocoryne wendititi. Ca sa pui 30W trebuie ori sa schimbi capacul ori sa mai pui o instalatie de neon. eu iti recomand minim 45W, ca sa poti sa-l plantezi decent.
Mult succes!
|
 |
|
|
|
|
 |
|
|
|
Pentru neoni chiar ar fi bine sa astepti ceva mai mult timp, sunt mai sensibili. Poti pune ancistrusii si ramirezii (sunt mai rezistenti).
|
 |
|
|
|
Nu te poti baza pe testele 6in1, decat la pH, Gh si Kh. Ia-ti un testde NO3 Sera, e cam 40 de lei. Cel de la JBL e cel mai nasol, apoi tetra, si sunt la acelasi pret.
Eu as mai astepta macar inca o saptamana pana sa adaug pesti.
|
 |
|
|
|
Pentru valisneria, cryptocoryne, microsorum si moss ajung 36W. Pentru plantele acestea nu ai nevoie de substrat fertilizant. Daca o sa vrei plante ceva mai destepte atunci o sa ai nevoie de un 0.5-1.0w/l.
Daca spui ca margi pe calitate, vinde filtrul acela intern si ia unul extern. Deobicei filtrele interne cu debit mare si loc pentru materiale filtrante mic, sunt cam varza la un acvariu mai mare de 40L. Ia un filtru extern de vreo 5-10L, sau bricoleaza unul, cu pompa de la cel intern. Ai iesii mai ieftin si treaba ar fi cam aceeasi.
|
 |
|
|
|
Ai facut ceva teste de apa? Macar de NO3, ca sa stii sigur daca e safe sa bagi pesti. Altfel poti sa-i omori sau sa-i lasi cu sechele.
|
 |
|
|
A sosit momentul sa fac ceva mai serios.
Am sa schimb acest cub de 40 de l, cu un acvariu de... 50L.
Acesta va avea sump incorporat, ca in schema de mai jos:

|
 |
|
|
Salut!
Mai ai de lucru la compozitie. Uite niste sfaturi:
1-Trebuie sa iti aranjezi lucruile dupa structura dupa schma de mai jos (sper ca nu te superi ca am facut ceva pe poza ta  ):
In puncetele rosii de pe intersectii trebuie sa pui centrul atentiei,fie ca este o buturuga mai speciala, o piatra. Ideea e ca trebuie sa ai un element mai special, care sa iasa in evidenta si acela e locul perrfect. (arata cel mai bine compozitional)
2- Tot legat de compozitiie, nu e bine ca ai aranjat totul prea simetric. Daca te uiti la poza pe care am tras eu linii, daca ai avea o linie pe mijloc, ai vedea ca partea din stanga, parca e partea dreapta in oglinda.Am observat ca in acvarii, nu da bine aceasta simetrie. Asta o sa dispara imediat ce o sa asezi lucrurile ca la pct. 1 .
3- Ca sa arate si mai bine, poti pune mai multe crengi micute, subtiri si lungi, care nu trebuie neaparat sa le tratezi. Eu doar le-am spalat un pic sub dus si am turnat apa clocotita peste ele. Avantajul ar fi ca asa elibereaza tanin in apa, care este un lucru bun pentru pestii amazonieni, fiindca scade pH-ul si da o culoare galbuie apei, lucru specific zonei. Alt avantaj (mai mult pentru melci) ar fi ca apare puful acela, care e o delictaese pentru pomacea si ancistrusi.
4- Pistia exista si in america de S, dar a fost introdusa. Daca nu vrei sa respecti biotopul cu sfintenie, poti pune.
Nu trebuie neaparat sa faci tot ce am spus eu, e la alegerea ta. Eu asa am facut si zic ca a iesit destul de bine  (gasesti acariul meu in semnatura).
Bafta!

|
 |
|
|
Parca arata mai bine inainte, acuma e prea terestru
In orice caz, acvariul e super!
Felicitari!
|
 |
|
|
|
Salut!
Pestii mi se par cam multi, mai bine 2 ancistrusi in loc de 4.
Acvariu acesta ar trebui sa fie biotop sud-american? Daca da, pistia si anubias nu se potrivesc.
Bafta!
|
 |
|
|
Titlul a fost modificat in biotop amazon la sfaritul topicului, la inceput era biotop sumatra.
Daca mai cauti aici pe forum, maigasesti cateva biotopuri asiatice si sud-africane super.
PS: studiaza sectiunea biotop a acestui site: http://showcase.aquatic-gardeners.org/ 
|
 |
|
|
Salut!
Ma bucur sa mai vad lume interesta in biotopuri!
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/11643.page - un biotop asiatic foarte reusit de aici de pe forum.
P.S. Anubias nu e planta asiatica, e din Africa de SE.
|
 |
|
|
|
Salut!
Legat de plante:
Pentru un acvariu plantat serios ai nevoie de iluminare(0,8-1w pe L,adica la 130L ti-ar trebui cam 100-130w, de spectru potrivit, daca ai plante nepretentioase merge si 40-100w), CO2(asta il poti face homemade), substrat(depinde de plante, sun unele care pot creste si cu sticla goala), fertilizanti (si aici depinde de plante).Gandeste-te la ce plante vrei, si la cum vrei sa le aranjezi (uite-te la sectiunea aquascaping a forumului).
Legat de pesti:
-betta splendens-in nici un caz in acvariu comunitar.
-bala shark-creste prea mare, are nevoie cam de 500-600L.
-scalari- cresc prea mari, au nevoie cam de 200L minim.
-labeo bicolor- creste cam mare...
-botia-no way, se face cat o balena mica.
-trichogaster trichopterus-ok(daca e cu alti pesti linistiti, desi s-ar putea sa mai ciupeasca ici-colo)
-xifo- e ok (desi o sa te umple de pui)
-rasbora- un card de 15 de rasbora printre multe plante ar fi cea mai inteleapta alegere!
-conchonius- e ok, dar e un peste activ si ar fi incompatibil cu trichogaster trichopterus, si ar mai ciupi din rasbore.
-tetrazoana- la fel ca si conchonius.
Dupa mine cel mai bine ar fi combinatia asta: 10x rasbora, 2x xifo, si ceva sanitari, sau un 5xtetrazoana 5x conchonius.
Bafta!
|
 |
|
|
alternativa ar fi sa vin dimineata pe la 5:30 sau seara tirziu dupa ce se intuneca, ceea ce n-am chef .
O sa apara inca un poll...
|
 |
|
|
Aici e o problema.... cei 90 de lei pe luna alocati marinului nu ajung si pentru NOPOX si pentru Biodigest  . Ori una ori alta....
Matrix n-am. Tot ce am la capitolul filtrare biologica sunt niste bucati de piatra moarta in HOB-ul mare (cam 500ml) cu un debit de aproximativ 300L/h, si niste firimituri de piatra vie si moarta, cam 250ml in HOB-ul mic cu debit la picatura in care se afla si 2-3 varfuri(cam 1cm) de caulerpa.
Vietati nu am in afara de cei 10 viermi penati. CUC nu o sa bag vreo 2-3 saptamani.Nici corali ca nu am lumina.
|
 |
|
|
|
E ok schimbul de apa de 20% de doua ori pe spatamana.
la acvariile mici (sub 60L)cu cat sunt mai dese schimburile de apa (si mai mici, daca schimbi zilnic cam 5-10% e perfect) cu atat mai bine. La acvariile de dimensiuni medii (60-300L) e ok un schimb de 50% pe saptamana.
La plantele pe care le ai e ok 30W, daca pui si o bomba si ceva feropol e perfect.
|
 |
|
|
|
PO4 e 0, insa nitratii se mentin destul de sus...10-20mg/l.
Cred ca ultima solutie ar fi sa adaug ceva ... Ce sa adaug din: RedSea NOPOX, PRodibio Bio digest si Prodibio Bioptim ?
Asta ar insemna ca nu o sa am nici CUC nici lumina buna (acum am un neon de 14W, nu pot sa tin nici o ciuperca sub el).
P.S.Au cam trecut o luna jumate de la start, si 3 saptamani de cand am pus piatra vie.
|
 |
|
|
Nu o sa functioneze ideea pentru ca nu ai cum sa gasesti decapode si microcrustacei in apele noastre care sa faca asta + ca e inutil. Insa asta e o parte frumoasa a acvaristicii, sa faci chestii care chiar daca sunt inutile, sunt facute de tine si te face sa simti ca ai un sistem mai... complex  Singurul amphipod din tara asta care il gasesti abundent si ar manca detritus(cred ca ar manca) si sta in nisip si prin pietre e gammarus pulex, insa no chance sa supravietuiasca in conditii de acvariu ( sta in parauri curgatoare, la aprox 10-15*C). Inschimb e o mancare excelenta pentru pesti.
|
 |
|
|
Mare parte din piatra vie e adusa din ocean, si apoi e ''cured'', adica se tine ceva timp acvarii speciale pt. treaba asta, unde sunt eliminati toti carcalacii. Sunt si acvaristi care pun in acvariu piatra direct din natura, dar se trezesc cu din astia: http://www.oregonreef.com/sub_worm.htm .
|
 |
|
|
|
Microfauna de rau din Romania nu o sa reziste la 25+ de grade (bacteriile o sa reziste dar din acelea ai deja inacvariu, daca e ciclat). Nu m-as risca sa aduc namol din natura. Poti introduce astfel si boli urate.
|
 |
|
|