Message |
|
da ,tre sa tii sondele curate,sunt foarte sensibile mai ales la grasimi ,spre exemplu aveam niste sonde dinastea la o piscina,facea lumea baie intrau femeile cu uleiul de plaja care facea un film imperceptibil la suprafata,filmul ala de ulei se depunea pe sonda si o lua razna baga acid si clor in piscina de te manca pielea cand ieseai din apa,turna 25 de litri de acid care trebuiau sa ajunga vreo 3 saptamani intr o ora
|
 |
|
foarte tare explicatia membrului viulian,daca stiam asta de la inceput inainte sa ma apuc de costructia denitratorului de care vorbeam ma lasam pagubas,totusi chiar si cu controler si sonda redox sistemul tot nu e ,,flawless,, ,ce faci cand ti se strica sonda redox cum am vazut de atatea ori ?si iti baga mai multa apa decat ar trebui,ajungi la slabe performante in denitrificare si posibil sa introduci substantele alea nedorite in acvariu
|
 |
|
cumpar encrusting montipora fraguri si posibil si alte specii de sps gen acropora ,cipastrea ,astept PM
|
 |
|
denitratoarele astea sunt chestii greu de controlat e si parerea mea,cu risc mare sa ti omoare tot acvariul la momentul potrivit,tre sa testezi mereu apa ca sa fii sigur ,mai bine torni vodka otet carbon etc si il skimezi,or sa apara tehnologii noi pe baza de glicol pentru denitrare da mai dureaza ca doar e un hobby,incepusem la un moment dat sa construiesc un denitrator urias pentru un bazin de apa dulce da am gasit alte metode mai bune si am renuntat la el,algae scrubber mi se pare o idee buna de export daca ai un acvariu mai overstocked cu multi pesti,te scapa de multe necazuri,e sigur,ieftin de facut si te scapa de circuitul azotului clasic pe baza de bacterii algele consumand direct amoniacul care nu mai are timp sa se transforme in no2 no3,iar la un algaescrubber ai avea un avantaj ca cu cat hranesti mai mult cu atat merge mai bine vazusem un tip algaescrubber care sta in apa in acvariu il postez aici poate te ajuta cu ceva https://www.youtube.com/watch?v=utu2SADmj2g si la algae scrubber poti sa nu schimbi apa niciodata doar sa adaugi elementele care se consuma plus ca mai ai avantajul ca poti sa stii cate alge ai uitandu te la ele pe cand la cultura de bacterii iti trebuie microscop ca sa fii sigur
|
 |
|
stiu si eu ca clownii nu au neaparata nevoie de anemona sau vre un coral sa stea in el,eu am vrut sa fac ocelaris ul fericit cum s ar spune cu leather coralul asta cu care clownul formeaza o relatie de simbioza in mediul sau natural  ,nici eu nu sunt fanul anemonelor dar nu pentru ca au nevoie de mai stiu eu ce conditii ci pentru faptul ca pot sa inceapa sa umble prin acvariu si sa intepe coralii
|
 |
|
se poate bricola relativ simplu cu 2 motorase cu reductor la 6 v care trag lampa infasurand o sfoara iar cand sfoara se termina de infasurat intr o parte se schimba sensul la celalalt motor sa traga in sensul opus,cauta gearmotor pe siturile de robotica de pe la noi ,ti ar trebui vreo 2 motorase o sina de perdele ceva mai buna care sa merga lin iar ,,sfoara,, ar fi buna din nailon folosit la pescuit mai gros iar motoarele trebuie sa le alegi in functie de cat de repede vrei sa culiseze lumina si de cat de mare faci tamburii pe care se infasoara sfoara
|
 |
|
daca nu ti a mancat sexi shrimp ii inseamna ca e posibil sa mi lase crevetii in pace,daca nu o sa l donez cuiva,de pesti care stau cu burta in sus m am saturat mai am ocelaris ul care doarme intr o parte ca un om in pat pe o ciuperca  ,am comandat gramma loreto ca am auzit ca nu e asa agresiv ca dottyback ul ala cu coloratie similara care face ravagii
|
 |
|
plasticul in sine poate sa elibereze siliciu,sunt unele tipuri de plastic care il contin,unele furtune din cauciuc trnsparent se inalbesc in apa si se incarca cu diatomite pana se obtureaza complet tocmai pentru ca sunt dintr un plastic/cauciuc ce contine siliciu,dar bine diatomitele se pot forma si din alte cauze nu neaparat de la siliconul cu care e lipit acvariul
|
 |
|
nu e cazul meu ca sunt constient am toate conditiile si imi asum raspunderea cand cumpar vre un coral ,oricum ti am vazut acvariul si nu prea ai ce cautam eu ,in afara de montiporele alea pe care oricum le gasesc in alta parte,da amuzanta faza nu mi pare rau ca am incercat
|
 |
|
succes,si eu selectez ,,magazinul,, din care cumpar
|
 |
|
o sa pun si bazinul da la timpul potrivit nu ma steptam la un asemenea raspuns era sa mor de ras,tu n ai auzit de expresia ,,clientul nostru ,seful nostru,,?ca doar nu asteptam sa mii donezi
|
 |
|
salut,mai ai montiporele alea encrusting care apareau in prima lista?sau orice alt tip de monti encrusting as vrea sa cumpar mai multe daca imi plac,as mai lua acropora yongey si ceva acropora millepora poti sa mi dai pm
|
 |
|
sta in pozitii naspa pentru ca are ceva la vezica inotatoarenda i mazare si ai sa vezi ca isi revine,unii pesti plutesc la suprafata cu burta in sus iar altii cad ca pietroaiele pe fundul acvariului nu e ceva grav
|
 |
|
poate o fi constipat si o avea boala vezicii inotatore,caz in care pestele sta pe fundul acvariului sau pluteste la suprafata,mananca?daca reusesti sa l faci sa manance poti sa i dai um pic de mazare,iei o boaba de mazare congelata rupi din ea um pic si ii dai sa manance,ii deblocheaza vezica inotatoare si poate sa inoate dupaia,nu prea pare batran,adica pestisorul e in conditii bune,daca de 2 zile sta pe fundul acvariului SIGUR are boala vezicii inotatoare ,o sa si revina ,nu i dai de mancare 2-3 zile sau daca mananca ii dai mazare cum spuneam
|
 |
|
CUM va descurcati cu coralii moi si sps cei care aveti si ii tineti in acela si acvariu?din ce am vazut parerile sunt impartite unii tin leather corals cu sps fara carbon si chiar si fara skimer si sps ii cresc normal fara sa fie afectati,eu la ora actuala am un sarcopython si ma gandeam sa scap de el ca sa nu imi otraveasca sps ii,da cam greu ca toata lumea din casa are ca favorit exact sarcopythonul  si nu pot sa l matrasesc sau sa l dau cadou,initial l am luat pentru clown ca in natura ei se cupleaza cu sarcopythonii si chiar depun icre in lipsa unei anemone da al meu il ignora complet,doarme pe o ciuperca intr o parte le fel ca un om in pat,initial am crezut ca e bolnav de are comportamentul asta
|
 |
|
aici intervine si o chestie de orgoliu,eu vorbind mai mult in engleza am uitat cum sa ma exprim corect in romana si scriu ca un agramat ,ceea ce nu prea inspira incredere  ,
|
 |
|
riscanta teorie ce vrei tu sa faci in special cu dozarea de carbon fara skimare si inca ceva,otetul reactioneaza cu calcarul din piatra(asta o sa te salveze  ) deci si varianta asta cade de a injecta carbon in piatra iti doresc succes si o sa ti urmaresc tipicul sa vad cum va evolua acvariul
|
 |
|
bacteriile anaerobe pot trai si intr un mediu cu oxigen dar nu o duc bine si mor deaceea cei care toarna vodka in acvariu folosesc skimer sa le scoata din sistem,cel mai bun mediu pentru bacteriile astea este un mediu anaerob gen DSB sau in profunzimea pietrei acolo formeaza un adevarat ecosistem si nu le poate manca nici o nevertebrata ,daca studiezi un denitrator ai sa vezi ca merge cu o bobina facuta din furtun ,rolul acestei bobine este sa scoata oxigenul din apa ca sa nu omoare bacteriile,de asemenea denitratoarele astea merg si cu vodka,zahar otet,daca vrei bacterii si crezi ca o sa le manance coralii poti sa dozezi carbon in acvariu si sa nu le skimezi(nu recomand )
|
 |
|
e total gresita idea cum ca nevertebratele sesile ar manca bacteriile pe care le hranesti tu cu otet,iti spun si de ce ,pentru ca bacteriile alea sunt bacterii anaerobe(traiesc in medii fara oxigen) iar nevertebratele nu pot ajunge la ele in mediul ala anoxic sa le manance pentru ca au nevoie de oxigennar fi pacat la un acvariu asa frumos ca asta cum se preconizeaza ca iese sa te apuci sa faci experimente pe el si crevetii no sa ti manance bacteriile din profunzimea pietrei iar in profunzimea pietrei o sa ai cele mai multe bacterii pentru ca acolo este cel mai putin oxigen,cel mai bun mediu anoxic pentru ele,otetul se foloseste la tratarea pietri cand e facuta cu ciment ca ca se cureze mai repede da nu inseamna ca le incarci cu carbon,ar trebui dupa ce le tii in apa cu otet sa le speli bine de orice urma de otet,si eu am facut piatra dinasta din ciment si sare tratata cu otet
|
 |
|
inca un link cu ce poate sa faca skimerul asta in 30 de minute https://www.youtube.com/watch?v=0GO4UNHVrZE
|
 |
|