deci practic nu poti obtine valorile pe care le vrei tu si pentru duritate si pentru ph in acelasi timp doar prin combinari de ape diferite - poti obtine doar una din ele.
mie nu mi se pare nici un dezastru, din cate vad eu in poze (pe mobil ca pe desktop nu merg), ai niste anubiasi atacati de BBA intr-un acvariu cu carasi.
ok.
primul lucru pe care trebuie sa-l spunem e ca e normal sa ai alge in acest acvariu: carasii mananca mult si defecheaza mult, deci ai po4 si no3 mult si neavand decat plante putine si cu crestere lenta, e normal ca apar algele ca sa consume nutrientii aia.
solutia pe termen scurt: pregateste o solutie de apa de acvariu si cateva picaturi de easy carbo, apoi scoate anubiasii si imbaiaza-i in solutia asta (2-3 minute)
daca dupa cateva zile alga nu se face rosie, repeta, fie cu mai mult easy carbo, fie lasa-i mai mult timp - totul e sa o iei usor, ca easy carbo in concentratie prea mare distruge frunzele, chiar si la anubias.
si asa o sa scapi de BBA pe termen scurt.
daca mai ai pe alte decoruri, scoatele si stropeste-le cu inalbitor, apoi clatite bine si inapoi.
daca ai BBA pe elemente care nu se pot scoate, cand faci un schimb de apa expune alga la aer si da pe ea cu un pulverizator cu solutie de easy carbo.
toate algele mor de la easy carbo direct pe ele in mod GARANTAT.
daca insa dozezi easy carbo in acvariu, e greu.
solutia pe termen lung la problema cu nutrientii, dupa parerea mea, este sa pui niste plante cu crestere rapida gen valisneria sau elodeea (mie personal nu imi place elodeea, dar creste repede si suge nutrienti si arunci din ea periodic.
valisneria e mai frumoasa si cred ca s-ar potrivi la tine)
si ai putea sa mai reduci si lumina la limita la care doar sa vezi pestii - anubias-ul nu se supara. (dar nu stiu ce lumina ai acum)
Mai voiam sa zic ca dupa 10 ani, pot sa zic ca am ajuns la nivelul la care acvaristica de apa dulce (plantate) mi se pare simpla - practic singurul factor decisiv pentru succes este CO2-ul si sa nu faci greseli de incepator. Bineinteles, nu pot sa zic ca inteleg perfect ce se intampla in acvariu, dar am ajuns sa-l simt si sa stiu cum sa fac treburile sa mearga.
Sunt foarte incantat de acest acvariu, chiar daca aquascape-ul nu e cine stie ce si nu cred ca o sa ma plictisesc vreodata de plntate, cred ca o sa am plantat si la 90 de ani :-)
Bag 7 ml de EI si 7 de micro zilnic plus de vreo 3 luni adaug niste PO4 separat dar nu as sti sa zic cat, am luat 250 ml de po4 de la easylife, am diluat cu 500 ml apa si bag 2 ml pe zi.
Po4 am inceput sa bag pt ca fac alge verzi pe geam (nu gsa, ci gda) si e ceva mai bine acum, trebuie curatat geamul cam la 3 sapt hai 2.
Teste nu am facut niciodata dar o sa fac weekendul asta de curiozitate ca am luat teste de po4 si no3 pt marinul pe care il pregatesc.
Co2 bag cu ph controller, ph-ul e undeva pe la 6.8-6.9 dar iar nu stiu exact pt ca sonda mea e decalibrata de vreo 3 ani si nu o pot calibra. Oricum testerul e verde tot timpul. Am avut mari probleme cu dizolvarea co2-ului (am folosit multa vreme atomizoare) dar de cand am luat flipper-ul de la dennerle am scapat de ele - este senzational, am deja 6 luni si buteliile nu au miscat in timp ce inainte le umpleam la 3 luni (acum am flipper + 1 atomizor si bag in ambele cam 1 bula la 2 secunde de unde inainte bagam cred ca si 10 pe secunda).
Lumina eate 2x54w osram 865, 1 ora dimineata ca sa-l vad cand ma trezesc si inca 8.5 ore dupa pranz.
Schimb de apa am facut pana luna trecuta saptamanal, undeva la 20%. De 1 luna nu mai schimb apa - initial de frica sulfatului, dar am vazut ca plantele merg mai bine, pestii si ei sunt fericiti asa ca intentionez ca pe viitor sa nu mai schimb apa, ci doar sa completez cu osmoza sau robinet. Oricum la un plantat stabil ca al meu nu vad motive sa schimb apa, teoretic vorbind. O sa vad ce zic testele, pt ca hranesc enorm, scalarii mananca de rup, deci poate o sa fie nevoie de schimburi, nu stiu inca.
ei, nu.... chiar. )
eu pentru ca intai am luat sterasyl-ul, credeam ca merge asa ), apoi cand am vazut ca nu, am luat si sedimentul.
acum ar fi trebuit sa iau si carbunele, doar ca intre timp am renuntat sa mai schimb apa, ca am mai avut un episod minor de pesti dati peste cap chiar si cu sterasyl (le-a trecut insa cu aquasafe, deci probabil a fost altceva decat aluminiu)
oricum, vreau sa spun ca de vreo luna de cand nu am mai schimbat apa, ci doar completat cu osmoza sau robinet, plantele merg mai bine ca inainte, am inceput sa am perlare desi pana acum nu prea am vazut perlare decat cu 4 X 54W in loc de 2 X 54W cat am in mod obisnuit.
si la mine debitul scade foarte repede, dar am mai zis ca ce mi se pare ciudat e ca la instalatia completa, pe care o folosesc pentru consum, debitul nu a scazut deloc in 6 luni.
iar instalatia completa are in plus doar cartusul de carbune.
acum daca si la koala, care are in plus tot cartusul de carbune, debitul nu scade atat de repede cum scade la noi, cei care avem doar sterasyl + sediment, inseamna ca cartusul ala de carbune face diferenta.
eu stiu cum anume se conecteaza, ce nu stiu este daca o sa gasesc dimensiunile potrivite pt flansa/ furtun.
adica in functie de ce dimensiuni de teava si coturi gasesc care sa se potriveasca cu flansele pe care le am eu si cu furtunul de 16/22, stabilesc ce flansa tb sa folosesc si deci ce gaura tb sa dau in sticla.
pare ca pentru furtun de 16/22 ar trebui sa folosesc flansa de 20 si sa fortez furtunul peste, ca stut din ala nu unde naiba mai gasesc
salut
flansele pe care le-ai pus la acest acvariu sunt cele care se gasesc pe ebay?
daca da, poti sa imi spui si mie te rog cum le conectezi mai departe? vreau sa folosesc si eu o flansa din asta la AIO-ul meu care e in constructie si nu stiu ce dimensiune de flansa sa folosesc pt ca nu stiu cum voi lega mai departe pompa de retur si nozzle-ul de retur.
vreau sa folosesc furtun de 16/22 si nu am idee cum pot sa il conectez la flansa de tipul asta (am flanse de 20, 25 si 32 - pe care sa o folosesc? ca tre' sa-i spun omului ce gaura sa dea in sticla)
nu am oprit niciodata noaptea CO2-ul de la bomba, pentru ca pe de o parte mi se pare complicat si periculos (poate sa plesneasca), iar pe de alta parte in felul asta poti sa induci variatii de PH mai mari decat daca ai lasa continuu (depinde de volumul acvariului, de cate bule scoate bomba, de eficienta dizolvarii, de temperatura din camera, de aerare, de consumul plantelor etc - sunt f multe variabile si e foarte complicat sa nimeresti nr de bule corect si perioada corecta de oprire asa incat sa nu ai variatii de ph, mai ales ca nici bomba nu e reglabila - asa ca pur si simplu mi se pare ca nu are rost)
am CO2 de la bomba la acvariul nano de 10 litri din semnatura de mai bine de 1 an, fara probleme - iti dai seama ca la volum asa mic de apa, orice variatie are impact mult mai mare.
prin experienta am ajuns la o proportie de gelatina/zahar care imi asigura cam 1 bula la 5 secunde si nu sunt probleme (testerul e verde tot timpul)
oricum, ca idee, eu din experianta zic ca e mai bine dpdv al inhibarii algelor sa ai variatii de CO2 in domeniul acid decat variatii de la acid la bazic.
adica e mai bine sa ai ph-ul intre 6 si 7 decat intre 6.5 si 7.5.
daca nu ai mai avut SAE si deci nu stii cum sunt, eu te sfatuiesc sa nu iei SAE.
daca ai BBA intr-un acvariu mic, e mai eficient sa dai cu easy carbo direct pe ea decat sa iei SAE.
asta pentru ca SAE mananca BBA doar daca sunt pui si inca nu s-au invatat cu alte surse de mancare.
deci sa zicem ca isi fac treaba, dar doar o data, la inceput. Nu te gandi ca daca ai SAE nu o sa mai ai BBA niciodata in acvariu, ca de la o anumita varsta incolo SAE mananca excelent mancare obisnuita de pesti.
si pentru ca mananca atat de bine, se fac foarte mari in relativ scurt timp (vreo 6 luni) - mari adica in jur de 10 cm si peste.
iar pentru ca sunt foarte mari si foarte energici, devin foarte enervanti, in my opinion.
iar cand sunt mari nu-i vrea nimeni, in caz ca te gandesti ca o sa-i donezi.
pai e bine, eu zic ca-i bine, dar tu vrei sa-l cresti ca sa scapi de GSA.
GSA de la asta apare, PO4 prea mic.
restul algelor apar de obicei in conditii de PO4 mare si neconsumat de plante.
de asta ziceam ca daca ai GSA atunci e bine, ca nu mai ai alte alge.
pare a fi topita planta acolo dedesubt, fie din cauza lipsei de lumina, fie aia a fost partea din planta initiala care a murit in cursul adaptarii.
nu pare a fi o problema, curata partea aia daca vrei, daca nu las-o asa sa se dezintegreze si sa elibereze nutrientii in acvariu, ca oricum vad ca ai PO4 zero