[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: Humbert
Forum Index » Profile for Humbert » Messages posted by Humbert
um02122 wrote:Nu sari peste dipul cu CoralRx Pro.

era vorba de al doilea dip, le-am facut unul deja cand i-am adus, acum 1 luna.
chestia e ca in urma dip-ului xenia si-a pierdut multe tentacule si na, nu as vrea sa-i stresez inutil si cu al doilea (si-a revenit repede dar totusi)

referitor la suport, da, pot sa-l tai, dar tot vor ramane niste alge pe el si na, am o retinere sa bag cu buna stiinta alge in acvariu

piatra si materialele filtrante stau la murat de 2 luni cu un peste in acvariul de carantina, am pus si reactor de chaeto, am nitratii si fosfatii zero de vreo luna, dar tot am o retinere sa bag fie si un fir de alga in acvariu.

sau tu vrei sa zici sa tai coralul propriu zis?
Da, diluata desigur. Am gasit reteta cu 1:1 timp de 2 min.
Oricum nu as baga tot coralul, doar suportul dar un pic s-ar putea sa-i atinga si pe ei la baza.

O sa vad, mai studiez.
apa oxigenata ar fi ca sa omor algele de pe suportii pe care au venit coralii.
pt carcalaci am coral rx pro
Cand am zis "piatra" am vrut sa zic niste bucatele f mici de piatra, nu va ganditi la piatra :-))) au asa cam la 2-3 cm

Deci ziceti sa nu fac baita cu apa oxigenata? Am vazut ca astia pe afara fac fara probleme.
am decupat peretele intern al camerei de filtrare mecanica cu dremel-ul - buna scula

image

si asta e acvariul in curs de umplere

image

am niste corali in carantina de exact 1 luna - cand i-am adus le-am facut dip si am vazut ca aveau viermi plati.

intrebarile sunt 2:
- mai e nevoie sa le fac dip si inainte sa-i bag in acvariu? (oua)
- pot sa le fac o baita cu apa oxigenata ca sa omor algele de pe pietrele pe care sunt lipiti coralii astia? e vorba de zoas, xenia si o ciupercuta careia nu-i stiu numele
si eu zic ca nu sunt Camallanus, pentru ca-s cam mari si pentru ca daca i-ai gasit ingropati, atunci nu se potrivesc cu ciclul lor de viata

in stadiul de vierme camallanus se asteapta sa fie inghitit de crustacei care sunt mult mai mici decat ce se vede in poze (Cyclops si Gammarus)

https://www.petcha.com/camallanus-worms/
Da, ma gandisem si eu la asta.
Dar oricum voi gauri si nenorocitul de perete.
Merci
Da probabil am nimerit eu un jebao galagios. Sau poate nici nu e de fapt jebao, a venit un cutie de Coral Box, pe fish street e listata ca jebao/ coralbox si am presupus ca e jebao rebranduit dar acum cautand rotor de inlocuit am gasit un vanzator pe ebay dar rotorul arata altfel decat la a mea desi el zice ca e pentru dcs2000.

Oricum, una peste alta, e remarcabil ce ghinioane pot sa am cu acvariul asta, noroc ca nu-s superstitios :-)
13 x 13 x 45

In alta ordine de idei, am rezolvat problema cu pompa zgomotoasa in sensul ca am desfacut-o sa o bibilesc, am scapat rotorul pe jos si s-a rupt axul ceramic; iar cum inlocuitor nu gasesc, am luat o pompa jbl proflow care e si ea zgomotoasa :-))

Deci, ce pompa pana in 1000 de litri recomandati? Eheim compact 1000 nu se mai gaseste.
Da pai la mine daca se colmateaza voi face inundatie, ca nu am facut peretele despartitor suficient de jos :-)
De asta trebuie sa scot tot cand plec
Da pai nu planuiesc sa las nici macar ciorap cand plec in concediu - voi scoate orice filtrare mecanica.

Am vazut ca aia de la BRS zic sa schimbi ciorapul la 3-4 zile, tocmai de aia voiam sa folosesc ciorap cu perlon deasupra, ca doar sa arunc perlonul la 3-4 zile :-)
Aha, ok.

Teoretic pot sa mai modific si overflow-ul, de asta intrebam - nu mi-e clar cat e bine sa fie inaltimea in display.
Apa din sump inteleg ca e prea sus, nu planuiesc sa o las asa, dar voi ziceti ca e prea sus si in display?
Are cam 2.5 cm, la cat sa o pun? 4?

Pompa nu vibreaza, asta ziceam mai sus, face asa si cand o tin in mana, pur si simplu rotorul face zgomot de la frecarea in locas. Poate o sa se uzeze un pic si o sa se atenueze, nu stiu.
si mie mi se pare prea puternica pompa... acum.

in plus, am o smecherie de aia rotativa care mai reduce din debit, aseara nu era montata
si planul a fost de la inceput ca pompa sa functioneze cu derivatie ca sa alimentez din ea un reactor sau un pre-filtru extern cu carbune sau UV-ul cand o fi nevoie sau pur si simplu ii pun un robinet pe derivatie partial deschis ca sa ii reduc debitul

nu stiu de ce ziceti ca e prea multa apa in bazin, ca e cam 2.5 cm sub margine... cat sa mai scad nivelul?
asa, asa, imbarbateaza-ma ca aseara eram destul de pleostit )

pericolul e teoretic si nu prea, ca de fapt sunt 2 pericole:

1. la pieptene e posibil nu sa se colmateze, ci sa ajunga in fata lui ceva mare gen un coral zburat de pe piatra sau un peste mort sau dracu stie ce altceva ("unknown unknowns") care sa-l blocheze cu totul
n-am chef sa fiu in situatia sa zic "cui dracu ii putea trece prin cap ca <chestia asta> ar fi putut sa blocheze pieptanele?!"

2. camera de filtrare mecanica era planificata sa functioneze cu ciorap - urma sa fac un cadru din acril care sa intre fest in ea cu gaura in mijloc pentru ciorap
apoi, pentru ca stiu ca nu o sa schimb ciorapul pe cate de des ar trebui, ma gandeam ca o sa pot pune ceva perlon deasupra pe care sa-l arunc periodic, ca-i mai simplu
sub ciorap planuiam sa pun carbunele si ceva pt fosfati, in saculete

toate astea vor micsora debitul pe acolo, mai ales cand se va acumula mizerie in ele, si teoretic e posibil nu sa se infunde complet, dar sa scada debitul asa de mult incat sa creasca in display suficient cat sa dea pe-afara

na, mie imi place sa fac totul sa fie 100% sigur; am facut deja o inundatie in casa (culmea nu cu acvariul ci cu un furtun de la chiuveta care a plesnit) si este exclus sa mai fac vreo boacana.

legat de lumini, sincer mi-e jena sa primesc o lampa gratis, stai sa o studiez si o sa revin sa te intreb de pret

altele: nivelul apei inca nu l-am stabilit, acum era doar test; unealta aia nu e buna nici pt plantat, am folosit-o aseara ca nu am avut altceva; da, o sa caut un eductor din ala pt ca e nevoie sa directionez apa la 45 de grade

merci
multumesc

o alta varianta ar fi sa dau o singura gaura mai mare (3m diametru) cu o carota normala - presupunand ca am loc sa bag masina de gaurit acolo

mai am si alte variante pe care le iau in calcul, cu float switch pentru pompa sau chiar senzori smarthome care sa taie curentul
Merci, o sa caut
Ti-au iesit foarte bine gaurile, arata profi, cred ca a fost ceva de munca.
1. I-am propus la inceput silicon pe partea dinspre sump, dar a zis ca o sa arate urat :-)

2. Am facut test cu acoperirea totala a pieptanului, dar nu am mai filmat

Ar fi la limita daca acvariul ar fi asezat pe ceva perfect plan (imposibil de realizat) si nu ar exista valurire

3. Am dremmel, ce freza diamantata ai folosit?

4. Da, nu e de la vibratii, e de la rotor (am facut proba si fara rotor sa vad daca nu se aude de la motor, dar nu, e exclusiv de la rotor).
Iata si video cu testul

Probleme
1. Peretele despartitor (care este un sandwich de 2 foi de sticla cu autocolant la mijloc) are nenumarate bule de aer in el; initial stabilisem cu Aquadec sa-l faca din sticla neagra, dar pentru ca nu a gasit, a venit cu solutia asta si-acum se vede ca naiba

2. Greseala mea de design: peretele despartitor este cu 5 mm mai jos decat marginea acvariului in ideea de a preveni inundatia in caz ca se infunda pieptenele dar trebuia sa-l fac cu 1 cm mai jos ca e prea putin 5 mm (bine, de fapt nu sunt chiar 5 mm, de fapt sunt vreo 3-4 ca dimensiunile date de mine au fost considerate asa, optionale de catre dl de la Aquadec).

3. Alta greseala de design este ca peretele despartitor al camerei de filtrare mecanica (prima camera) nu este si el mai scund decat peretele sumpului - aici eu am vrut sa-l fac mai jos dar Aquadec a zis ca nu e nevoie si am zis ca stie el, ca are experienta; daca insa se infunda camera de filtrare, rezulta inundatie

4. Pompa jebao extrem de zgomotoasa, daca nu se mai linisteste va merge direct la gunoi

Nu va faceti pe comanda acvarii din astea o idee mai complexe decat 5 foi de sticla lipite, nu stiu daca am zis.
Salut

planul e sa fie un reef cu softies si LPS plus pesti si nevertebrate - multumesc colegilor adivb, um02122, koala, dares, troponel si altora pentru sfaturi si donatii

acvariul inca nu este functional dar am zis sa incep jurnalul ca sa mai cer sfaturi; diseara voi pune si poze

acvariu:
- dimensiuni: 60cm X 60cm X 52cm, sticla de 10mm, fund dublu, fara intarituri; volum brut 187 litri, volum net aprox 160 litri
- sump intern aprox 35 litri net, display aprox 125 litri net
- stand metalic imbracat de subsemnatul in pal, capac tot din pal (lacuit) acoperit cu komatex

cost total pana aici aprox. 2.500 lei: acvariu 1.000 de lei (aquadec), stand 600 lei (nene de pe OLX), pal 350 lei (arabesque), o gramada de maruntisuri de la balamale, suruburi, lac, polistiren, pieptene, flanse etc pe putin inca 500, benzina, timpul consumat si nervii gratis

pe langa faptul ca a durat vreo 2 luni si am facut ceva drumuri ca sa am toate acareturile, si acvariul si standul si pal-ul au fost executate cu greseli (vezi aici), asa ca prima mea concluzie e ca nu mai fac acvariu pe comanda niciodata

echipamente:
- recirculare Jebao DCS 2000 (intre 1000 si 2000 de litri) re-branduita Coral Box DCA 2000, de pe fish-street, galagioasa
- skimmer Tunze 9004 de pe amazon.de
- wave-maker Jebao SW-4 luata de la un magazin online local
- incalzitor Jaeger 150 W
- ATO diy de la un coleg de forum
- sare Red Sea
- filtrare: piatra vie vreo 15 Kg (dar nu stiu cata o sa folosesc), o placa 20X20X2.5 de marine pure si 3 litri de matrix + chaeto
- coral dip RX Pro
- acvarii carantina: 45 litri si 25 litri
- nisip 9kg 1-2mm
- carbune Aquaforest, ATI phosphat stop
- refractometru ATC si hidrometru Dennerle
- osmoza Aquili cu NPS
- reflector led 10W pentru refugiu
- test PO4 Salifert, NO2 si NO3 de la JBL
- bacterii Prodibio si Sera
- o gramada de alte maruntisuri

- lumina: am in prezent 2 neoane Osram 8800 Sky white de 24W, un ATI actinic de 24W si un ATI Coral Plus de 24W si 2 reflectoare, o sa fac combinatii de cate 2 sa vad care-mi place mai mult
planul pe termen lung e sa functionez cu 2 neoane de 24W + un AI prime HD dar inainte sa bag bani in Prime m-am gandit ca ar fi mai bine sa bag bani in corali ca sa vad daca sunt in stare sa-i tin in viata

costul total al tuturor acareturilor luate pana acum este aproximativ 1500 de euro (sper )

animale: am un peste simpatic din marea Adriatica, 3 fraguri de xenia, 3 ciuperci si un frag de zoas

Forum Index » Profile for Humbert » Messages posted by Humbert
Go to: