Antecume wrote:Sefu', nu se vede usturoiul in poze. Fara un mujdei de usturoi, e pacat de pestele ala.
Au avut si mujdei, da' era pus separat in niste "canutze"... plm, un ala albicios si "moale", ca pentru femei. Am ras de ei.
Ramasesem dator cu impresii despre Ferma Dacilor, din satul Tohani.
- mancare excelenta, portiile mari... platou haiducesc, ciorba de afumatura, sarmale, carnati de mistret, pui la ceaun.
- am stat afara, pe o terasa la soare... am avut noroc de o vreme superba!
Astea-s singurele lucruri bune!
- "serviciul" este slab de tot... nu au personal suficient si nu fac fata comenzilor.
- timp de asteptare mare de tot... stai mai mult de o ora ca sa primesti ceva de mancare,
- au incurcat comenzile... au adus lucruri pe care nu le-am cerut si "n-au mai avut" lucruri pe care le comandasem deja,
- "aia de la bucatarie" fac ce vor, iar ospatarii raman sa-si ia muile de la clienti.
- preturi mari, pentru un han de margine de drum.
- aveau un botez "antamat", asa ca atentia lor era indreptata cu precadere catre aia... noi, "clientii de pe terasa", eram "ai nimanui".
- ne-am dus direct la bar si-am comandat/platit/adus bauturile... altfel, stateai o ora ca sa bei un vin.
Una peste alta, pentru mine nu a fost o experienta pe care as repeta-o... gasesti mancare buna si-n alte parti.
Ne-am intors acasa pe la 18.00 si-am prins un asfintit superb undeva intre Baraitaru si Draganesti...
Bah, crashma asta-si merita toti banii... mancare buna de tot si portii generoase.
Decor de poveste, pe margine de lac! Ospatarii-s "atenti" si n-am gasit nimic de "carcotit".
- icre, peste afumat, chiftele de peste, zacusca de peste, ceapa rosie si tuica,
- saramura, plachie, muschiulet de porc, bors de peste si ciorba de burta,
- papanasi si inghetata "de coliva" (mda, buna "foc"!),
- Pelin frizante si beri...
Plm, nu mi-a fost deloc usor! ... deseara-s la o degustare de pastrama si vin "de buturuga". Vai, ficatu' meu!
Da, ai putea tine o pereche de Severumi acolo... nu ajung ei la 25cm, da' vreo 20 cm tot "fac".
Filtrarea e in regula, iar pestii vor fi OK in bazinul acela... recomand sa iei 4-5 pui din care sa alegi "pereche".
Gouramii depun icre intr-un cuib de spume, undeva la suprafata apei... asa ca icrele alea au fost puse de scalari.
Au ajuns la maturitatea sexuala, asa ca asta e sursa problemelor...
- teoretic, acolo ai o pereche care "inca" nu stie sa controleze situatia.
- practic, poti avea si 2 femele... daca nu observi momentul depunerii, nu putem sa stim exact.
- teoretic, ei (perechea) isi aleg un teritoriu pe care-l considera "al lor" si pe care incep sa-l protejeze in mod agresiv.
Uitandu-ma eu afara, imi dau seama ca si in weekendu' asta o sa plec de-acasa!
- maine am de gand sa testez un han din apropierea Bucurestiului: Laguna Verde... e undeva in satu' Caciulati, intre Balotesti si Moara Vlasiei.
- mi-a spus cineva despre el si mi-a lasat gura apa dupa o saramura si niste scoici... o sa ma duc devreme, ca sa stau la soare cat mai mult timp.
- duminica, parc-as testa Ferma Dacilor din Tohani... am trecut de multe ori "pe langa", si niciodata nu mi-am facut timp sa ma opresc.
- am niste prieteni care-au fost incantati de mancarea de-acolo... da' am si alti amici care-au zis ca "plm, e o teapa". Tre' sa verific personal... o sa va tin la curent!
Mda, se intampla si de-astea... masina aia e un SUV, asa ca nu "flexeaza" rotile in masura in care sa "preia" bine diferentele de nivel.
Din ce vad eu acolo (am intors poza si-am studiat cazu'), ala a vrut sa coboare panta in diagonala si s-a rasturnat pur si simplu. E o greseala "clasica", ca sa zic asa.
In mod normal, orice rampa / panta ( urcare / coborare) cu grad mare de inclinatie se abordeaza "frontal"... adica, pui masina "cu fata la deal" si incerci sa urci.
Sau, invers, daca ai de coborat un deal abrupt, atunci o pui frumusel cu botu' la vale exact pe directia de coborare. NU se merge in diagonala, niciodata!
Masinile de teren au suspensia gandita de asa natura incat sa permita ca rotile "sa urce" / "sa coboare" destul de mult... fara sa afecteze prea tare "pozitia" caroseriei.
In felul asta, rotile "preiau" denivelarile din teren si masina are stabilitate (centrul ei de greutate ramane oarecum in "interior").
SUV-urile nu flexeaza mai deloc, asa ca orice groapa face ca "toata masina" sa se duca dupa roata "care coboara".
Plm, nu stiu cat de clar am fost... uite o poza "random", ca sa intelegi ce inseamna "flexarea puntilor".
koala wrote:On topic , va anunt ca am inca vreo suta de pui, de la ultima depunere (septembrie)... si, mare descoperire , in acvariu exista si un pui de la depunerea din august (penultima). Are deja 3 cm si e foarte "smecher".
adrian_d wrote:...Nu mai pun nimic intre parchet si stand.
Du-te pe la magazinele de bricolaj si cauta "pres de cauciuc"... taie bucatele mici, pe dimensiunea "profilului" din care e facut standul si lipeste-le dedesubt.
Cum ar veni, asigura-te ca standul tau are "talpici" de cauciuc... pe toata lungimea profilului!
On topic , va anunt ca am inca vreo suta de pui, de la ultima depunere (septembrie)... si, mare descoperire , in acvariu exista si un pui de la depunerea din august (penultima). Are deja 3 cm si e foarte "smecher".
Duminica m-am indreptat in directia cealalta, spre Campulung de Muscel, pentru ca am avut pofta de pastrav cu mamaliga si usturoi... Pastravaria Bratioara, in satul Albestii de Musel.
Am ajuns pe la ora pranzului si ne-am pus direct la masa: platou de racituri (pastrav afumat, cas, ceapa rosie si icre, sorici, cascaval)... apoi, ciorba de burta si pastrav "la crusta" cu mamaliga si usturoi.
Am lenevit iarasi la soare si ne-am bucurat de priveliste... pastravaria este undeva intr-o caldare, intre munti... cat vezi cu ochii e "padure" si "salbaticie".
Am cumparat niste pastrav proaspat (pentru "acasa") si-am plecat inapoi spre Bucuresti.
Traseul a fost prin Campulung - Valea Mare-Pravat - Stoenesti - Malu cu Flori - Voinesti (am oprit si-am cumparat mere de pe marginea drumului) - Targoviste - Tartasesti - Buftea - Bucuresti.
La un moment dat, stirile "de la radio" spuneau ca A1 (sensul spre Bucuresti) e blocata la km45... ceva accident... m-am felicitat pentru decizia de a ocoli autostrada.
Un alt traseu alternativ, pentru ruta spre Campulung, este drumul "vechi" (Drumu' Magiunului)... prin Titu - Gaesti - Topoloveni.
Weekendul asta am avut chef de plimbare, pentru ca vremea a fost superba si pentru ca "toamna a coborat pe dealuri".
Ca atare, sambata am luat drumu' Buzaului, la o pastrama si niste carnati de Plescoi... satul Magura - pensiunea Cetatuia, ascunsa-n munte, chiar langa Schitul cu acelasi nume.
Ca de obicei, am evitat autostrazile... satele sunt linistite si traficul este aproape inexistent. Copacii au "imbracat" deja paleta de culori a toamnei, asa ca peisajul este superb.
Drumul spre Magura (Cetatuia):
- Otopeni - DN1 - la Potigrafu se face dreapta spre Balta Doamnei - se traverseaza autostrada A2 pe deasupra - Draganesti - Baraitaru - Fulga - Mizil - Gura Vadului - Tisau - Hales - se face stanga spre Magura.
- Se poate merge si pe A2, pan' la Ploiesti - apoi se apuca pe Drumu' Vinului (prin Bucov - Valea Claugareasca - Albesti Paleologu), da' e un traseu aglomerat.
- Am stat pe terasa pensiunii cateva ceasuri bune... era soare si cald, am lenevit ca o soparla... carnati de Plescoi, ciorba de cocos, pastrama de oaie.
- La intoarcere am luat-o prin Lapos, Sangeru, Urlati, Soimesti, Ceptura... m-am oprit la cafele si desert la Crama Vinalia, in Ceptura...
M-am intors acasa pe la ora 21.00.