[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: koala
Forum Index » Profile for koala » Messages posted by koala
Lapusan wrote:... Dar avand in vedere ca el are un acvariu de doar 54 litri nu e indicat o pompa cu debit asa mare . Am dreptate sau nu?...

Eu am vorbit la modul general, adica ceva de genu' "valabil pentru toata lumea".
Desigur ca putem corela volumul de material filtrant / volumul acvariului.

- De exemplu, eu am ~50 litri material filtrant la un bazin de 200x50x55 (prevazut cu sump de 100 litri).
- Sunt si alti factori care intervin in calculele acestea: numarul de pesti, marimea lor, mentenanta acvariului, etc.
- In fond, pana la urma, totul depinde de experienta acvaristului.

PS: Acvariul acela arata foarte bine.
Am mai spus-o de cateva ori... cand vorbim de filtrare, "volumul de material filtrant" este factorul care trebuie luat in calcul.
Cu cat e mai mare cantitatea de material filtrant, cu atat filtrul acela este "mai dezirabil"!
Uitati de debitul pompei si de alte asemenea "gaselnite de marketing"!

1 - Stabiliti locul in care veti putea aseza filtrul acela exterior.
2 - Cumparati cel mai mare (ca volum de material filtrant) filtru care "incape acolo"... sau, cel mai mare filtru pe care vi-l permiteti (financiar vorbind).
3 - Umpleti-l cu material de filtrare biologica... nu cu bureti, pasla, plastice, etc.
4 - Pe teava de IN (teava aia prin care filtrul "trage" apa din acvariu) puneti un "prefiltru"... ori un burete, ori o saracie din aia care acum se gaseste peste tot.
5 - NU va ingrijorati de debitul pompei... NU conteaza... atata vreme cat aveti o "miscare de apa", totul e in regula.
6 - Printr-o cantitate fixa de material filtrant, e bine ca apa sa treaca "mai incet", decat "mai repede"... pe motiv ca "bacteriile au mai mult timp ca sa manance".

Pe scurt, ca la scoala...
Daca aveti de ales intre un filtru cu volum de 3 litri si pompa de 1500 l/h... si un filtru cu volum de 5 litri si pompa de 1000 l/h...
Ei bine, alegerea corecta este filtrul acela care are canistra de 5 litri!
Bah, frumosi pesti!
Pe scurt, ca sa intelegi cate ceva... "viata" unui acvariu este guvernata de niste colonii de bacterii, care cresc si se dezvolta intr-un interval de cateva saptamani. De aceea ti se spune sa astepti.
Acest interval de timp se numeste "ciclarea acvariului", iar la baza tuturor acelor procese biologice sta Ciclul Azotului: http://www.acvariu.ro/generalitati/-/asset_publisher/uA9v/content/15819?redirect=%2Fgeneralitati

- Ciclul Azotului: resturi de mancare, fecale, urina, etc => bacterii care le transforma in amoniac => bacterii care transforma amoniacul in nitriti => bacterii care transforma nitritii in nitrati => nitratii se elimina prin schimburi de apa.
- amoniacul si nitritii sunt produsi foarte toxici si iti omoara pestii... de aceea trebuie sa astepti cele 2-3 saptamani, pentru ca bazinul tau sa dezvolte si ultimele tipuri de bacterii.
- aici gasesti o multime de articole de citit... fa-ti timp si uita-te peste ele, asa, cu o juma' de ochi: http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24220.page

Ca regula generala, mai ales acum la inceput... NU te grabi!
Vino si intreaba, inainte sa iei vreo decizie... NU te lua dupa povestile vanzatorilor de la petshop!

tinamou wrote:multumesc.despre apa,am citit pe undeva c-o sa se tulbure,dar despre mazga aia depusa pe radacina n-am gasit nimic.am cumparat si o pastila cu bacterii.credeti c-ar ajuta sa o adaug sau n-are rost?

- Mazga aceea reprezinta un film bacterian care apare pe orice lemn "proaspat" introdus in acvariu... va disparea de la sine.
- Nu te grabi... lasa acvariul "in pace" cam 2-3 saptamani. Filtrul trebuie sa mearga NON-STOP!
- Dupa acele 2-3 saptamani, NU te grabi sa-l umpli cu pesti!... te-ai gandit la pesti? Ce vrei sa pui acolo?
Plm, faze "de cacat", oameni "de cacat".
Vorba ta, barem pestii sa fie bine ingrijiti!
koala wrote:Colegul nostru Silviu Man si-a schimbat numele de scena... acu' este AquaMan.

La loc comanda!
Fideli principiului "clientu' nostru, stapanu' nostru", m-am conformat cererii si-am revenit la "setarile de fabrica".

Deci, pe scurt... colegu' nostru AquaMan... fost Silviu Man... a revenit asupra deciziei de zilele trecute... asa ca a renuntat la nicknameul AquaMan... si acum a revenit iarasi la nicknameul initial Silviu Man.
Tinand cont de realitatea cotidiana, aceste bazine sunt un exemplu clar de pasiune, daruire, tenacitate si munca... BRAVO!
Masculul a intrat in "kill mode" si-a inceput sa bata femela... plm, sper sa revina la sentimente mai bune.
O "arde" cu femela de labiatum... puii sunt "de capu' lor", prin bazin.
Ce crezi despre scalar? Poate fi femela?
Am un prieten care cauta o femela... uite aici: http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/45011.page

Te rog sa faci o rezervare pentru scalar... revin cu detalii.
Multumesc!
Ia orice pompa poftesti si tine-o intr-un recipient cu apa.
Un proiect superb! Felicitari!

PS: Ultima poza, cea cu bazinul "adaugat" ulterior, imi aminteste de un proiect vechi de-al meu: "Veioza"... acum 15 ani, un bazin de 25 litri in care aveam o radacina de vita-de-vie "imbracata" de un Anubias... cativa neoni, cativa melci. Pe vremea aia nu erau creveti.
Teoretic, DA, o suta si ceva de litri pot "intretine" o pereche de Hemi...
Practic, atunci cand e vorba de cichlidele care sunt razboinice, ne intereseaza mai mult spatiul vital... datorita agresivitatii si datorita faptului ca pestii au "nevoie de locuri de refugiu", e mai importanta "suprafata" acvariului, decat "volumul" sau.
Acvariul arata misto, pestii-s superbi si se vede ca situatia incepe sa se stabilizeze... un bazin se maturizeaza in cam 6-10 luni (la apa dulce) si in 12-18 luni (la apa sarata).
O sa vezi ca algele dispar incet-incet... iti ramane de rezolvat doar problema agresivitatii.
Bazinul e mic, iar daca ei incep sa se bata, atunci sa stii ca eu nu vad bine pestele ala care o sa fie mai "slab" (probabil, femela).
Pentru ca nu folosesti linkul corect... adica, asta: https://www.youtube.com/watch?v=_LlfIb9nT6o&feature=youtu.be

Plm, io n-am inteles nimic din combinatiile tale in ultimele luni ... ia severumii, da severumii... ia hoplarchusu', da hoplarchusu'... ia oscarii, da oscarii. M-ai "facut" cu nervii capului.
Trebuia sa te rezumi la niste astronotusi din care sa alegi PERECHEA. Atat si nimic mai mult...
Plm, nea Dane, acu' am vazut topicul... DA, si eu ti-as fi recomandat tot tratament cu Baktopur. Aia a fost o infectie bacteriana.
Metronidazolu' ii curata de viermi, pe dinauntru... sarea e un "cicatrizant" si arde superficial derma... verdele de malachit e o otrava pe care eu m-am ferit mereu sa o folosesc.
Corydoras e o specie de pesti care NU agreeaza sarea... deci, nu prea e bine ce-ai facut.
1) Scoate pestii de acolo si pune-i intr-un borcan de muraturi, cu apa curata si cu "aerare"... in fiecare zi le schimbi apa si le dai foarte putin sa manance.

2) Pentru acvariu ai 2 variante:
- golesti totul si clatesti bine cu apa curata... umpli la loc si astepti 2 saptamani. Dupa aia, poti pune pestii inapoi.
- te apuci si scoti 50% din apa, de 2 ori pe zi... in fiecare zi... timp de o saptamana. Dupa aia, poti pune pestii inapoi.
Pai, nici n-ai spus nimic despre cotele dorite... daca bazinul e pana-n 30 cm inaltime, mergi pe geamul de 4 mm.
Daca inaltimea este intre 30-40 cm, atunci orienteaza-te catre o sticla mai groasa. Ca sa dormi linistit.
Ceva de citit, referitor la alegerea sticlei in functie de inaltimea acvariului: http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/28399.page
Daca ar fi sa aleg pentru mine, as alege bazinul cu sticla mai groasa.

Forum Index » Profile for koala » Messages posted by koala
Go to: