[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Flacara violet  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
Aquatica
Member
[Avatar]

Joined: 04/12/2016 18:37:35
Messages: 102
Location: Iasi
IP:
Offline

Liv wrote:Nu mai muta plantele de colo colo. Nu le place si le trebuie un timp de adaptare. Timp care la mine a fost de aproape 3 luni - la unele.

Ludwigia Repens Rubin mi-a iesit desupra apei in 2 luni de cind am inceput fertilizarea si aditia de CO2 (simultan). Are peste 40 cm inaltime si a inceput sa piarda frunzele inferioare. In schimb fiecare fir a dat 3-4 lastari. Trebuie sa bag foarfeca si sa mai adoag ceva lumina - sint ca si tine pe la iluminat mediu.

La marea majoritate diatomeele dispar dupa citeva luni cind acvariul se stabilizeaza - e din citite asta. Nu am avut "noroc" de ele, am "doar" BBA.


Liv, chiar am dat azi de un post de-al tau mai vechi. Incerc sa invat de la fiecare cate ceva
Stiu ca nu e bine sa mut plantele, am tot incercat sa le pozitionez in asa fel incat sa fie multumite cu lumina de la neonul care era pus oblic, asa se pricepuse electricianul Ieri mi-am facut curaj si mi-am bagat eu nasul. De-acum nu mai am oricum vreo combinatie de facut, deci vor sta acolo unde sunt. Aditia de CO2 e putin prea high-tech pentru mine sper sa ma descurc cu EC deocamdata.

Diatomeele ma deranjeaza pentru imi fac frunzele maronii si necajite. Ludwigia pare mai sensibila. Sper sa reziste, ca mi-e draga. Daca nu, o s-o iau ca pe o lectie. Si trebuie sa ma autoeduc sa fiu mai rabdatoare si sa ma abtin, sa gandesc din perspectiva conditiilor pe care le am de oferit.
O tentativa de BBA cred ca am avut si eu. Nu am asteptat prea mult ca sa se confirme. Aparuse pe frunzele subtiri ale lui Lilaeopis si apoi pe Java moss (aveam o pietricica de lava cu planta asta). Le-am scos pe rand. De cand am neonul asta pare totul ok, dar tot stau ca pe ghimpi.

Mult succes si ape fara alge si plante sanatoase iti doresc!
Aquatica
Member
[Avatar]

Joined: 04/12/2016 18:37:35
Messages: 102
Location: Iasi
IP:
Offline

Buna seara!

Revin cu vesti bunicele. Am aplicat cu strictete ce m-ati sfatuit voi. Incet-incet Microsorum a scapat de diatomee, a mai ramas ceva pe Anubias si pe Ludwigia. Un fir de Ludwigia iesise binisor deasupra apei asa ca am taiat-o si replantat-o. Unele frunze incepusera totusi sa sufere, pentru ca oprisem tratamentul cu Ferropol, asa ca am revenit la fertilizare, dar dozata zilnic, la acvariul meu (cam 40l apa) pun cam 1,5 ml de Ferropol pe zi + EasyCarbo - 1ml/ zi. Acum si-au mai revenit, nu mai sunt asa de galbene frunzele.
Echinodorus are frunzulite noi rosiatice, dar aproape toate care au aparut dupa ce am pus planta in acvariu sunt mai ascutite si au o nuanta semitransparenta. O fi fost crescuta emers? E normal sa fie frunzele mai transparente? Frunzele mai latarete mai vechi se ingalbenesc si apoi se fac maronii si mor. Le tai cum vad ca se fac maronii.

Fetele mele gourami sunt de o luna la noi, sunt in regula si asta ma bucura mult. Le hranesc cam o data pe zi si asa fac mai putina mizerie. In rest ciugulesc ele ceva, habar n-am ce, de pe frunze, substrat...
Din pricina curateniei si a schimburilor frecvente de apa (cate 5 l la 2-3 zile) nu prea mai am melci comunitari, am mai zarit unul pe o frunza.

In continuare voi schimba cate 5 l la 2-3 zile pana dispar diatomeele si sper sa scap de ele.

Ape limpezi cristaline si pesti sanatosi!
Aquatica
Member
[Avatar]

Joined: 04/12/2016 18:37:35
Messages: 102
Location: Iasi
IP:
Offline

Am revenit cu o fotografie, nu prea reusita, ma saboteaza aparatul si lumina din acvariu.
image



Liv
Ultrahigh member

Joined: 12/11/2015 11:35:12
Messages: 2107
Location: Bucuresti, sector 2, Pantelimon
IP:
Offline

Aquatica wrote:
Desi nu as vrea sa deranjez... Ati scris intr-un raspuns la topicul meu ca Ludwigia a inceput sa mearga mai bine in momentul in care ati inceput aditia de CO2. Ludwigia mea e cam necajita si nu as vrea s-o pierd. Unele frunze sunt putin galbene - cele noi nu mai au diatomee, deci sa speram ca am scapat de alge. La seturi de CO2 complicate nu m-as baga, sunt si foarte costisitoare si sunt cam incepatoare (nu cred ca nu s-a vazut deja ).
Am gasit, in schimb, pe internet o varianta mai accesibila si mai "easy" de la Denerle. Cam ca aceasta https://animax.ro/dennerle-bio-co2-60-complete-set.html sau aceasta http://www.zooplus.ro/shop/pesti/echipamente_acvarii/co2/dennerle/303271. Credeti ca sunt bune de ceva?
Folosesc Easy Carbo, 1ml pe zi, dar cred ca mai trebuie ceva. Ori lumina mai multa, ori CO2 mai serios.


Iti raspund aici ca sa ramina discutia si pentru altii.
Nu ma deranjezi - timp sa am (dar stau cam prost la capitolul asta). Scuze de raspunsul tirziu.

Am facut si o experienta - a fost evidenta la Ludwigia - am scos si CO2-ul si fertilizarea 2 saptamini. Am Ludwigia Repens Rubin (am o vaga impresie ca nu e alta planta si doar conditiile de crestere duc la frunzele rosii de la ea). Frunzele sint de un rosu atit de inchis incit au o tenta de maro. Dupa ce am scos fertilzarea (CO2+Macroline) a inceput sa dea frunze noi verzi in cca. 10 zile. Am trecut inapoi la fertilizare - sint curios daca frunzele verzi se vor inrosi - sa ai grija sa ajunga cumva lumina si la frunzele de la baza plantei (frunzele la care nu a ajuns lumina s-au inverzit si s-au topit, in timp ce frunzele de la virf aveau acelasi rosu inchis). La ochiometru cu fertilizare creste cam 1 cm in 2 zile. Oricum Ludwigia a fost depasita de departe de Egeria. Am pornit cu 8-12 bucati de cca. 10-20 cm fiecare pe la inceputul lui septembrie si am aruncat in urma cu 2 saptamini o galeata aproape plina de Egeria - unele aveau peste 1m lungime. Fiind incepator nu mi-a trecut prin cap ca o modificare atit de majora in masa de plante o sa afecteze destul de puternic bazinul - am o deciclare partiala si lipsa de oxigen - desi citisem de ambele probleme (nu e bine sa modifici masa plantelor mult, iar Egeria e considerata o planta care genereaza mult oxigen).

Sa revin la CO2. Exista 2 mari probleme la el. Generarea si dizolvarea in apa. LA TOATE 3 SOLUTIILE ITI TREBUIE FURTUN SPECIAL DE CO2. Furtunul de aer va rezista citeva luni si va crapa.

Cea mai buna metoda de generare e cea cu butelie - conditia e sa ai unde sa incarci butelia. Dezavantaj major e pretul initial - iti trebuie cel putin o butelie si reductor. Daca poti sa iei o butelie verifica intii ca ai unde sa o incarci. Pe termen lung (citiva ani) poate sa devina chiar mai ieftina decit cele cu bombe.

Dupa butelie urmeaza cele 2 tipuri de bombe. Nu pot sa spun prea mare lucru despre cea cu sare de lamiie - decit ca mi se pare in momentul de fata mai buna decit cea cu drojdie (poate fi oprita si reglata cum e necesar). Gasesti destule despre ea si pe aici si pe youtube - e putin mai complicat de facut DIY decit cea cu drojdie.

Bomba cu drojdie. E cea mai simpla de facut, dar nu poate fi oprita sau reglata (va functiona continuu) - cu titlu informativ cele 2 link-uri de la tine sint exact bombe cu drojdie (si cele de la JBL sint tot cu drojdie). Daca nu ai talent la DIY mai bine le cumperi. Iti trebuie un PET de 2-2,5 litri (neaparat de la bauturi carbogazoase - sint rezistente la presiune), preferabil transparent necolorat. Se da o gaura de 5mm in capacul ei, furtunul de CO2 se introduce fortat in gaura si se poate etansa cu superglue, silicon sau chiar cu smoala. Furtunul pleaca in acvariu la difuzor(reactor). Poti sa adaogi numarator de bule si valva cu ssens unic, dar nu prea au rost la tipul asta de bomba. Reteta e simpla. 2 pahare de zahar si 3 pahare de apa se pun pe foc pina se dizolva zaharul, dupa care se pun la racit (pahar/cana mare de apa de 200-300ml). In acelasi pahar pui apa la 3/4, o lingurita rasa de drojdie granule (dr.Oetker) si un virf de lingurita de bicarbonat (mai putin de 1/4 din lingurita). Lingurita de ceai - nu de aia cit o unghie. Cit se dizolva zaharul pe foc mai iei 3-4 lingurite din el, le arunci in paharul cu drodie si mesteci. Dupa ce s-a racit zaharul cu apa (la degetometru - are cam aceeasi temperatura cu degetul) poti sa torni si zaharul dizolvat si drojdia in PET. In 2-3 ore incepe sa genereze CO2 (o sa vezi bule in PET). Dar: in PET ai pus cam 1,5 litri de lichid (drojdie + zahar dizolvat), restul e aer. CO2 e mai greu decit aerul si ramine in partea de jos a PETului - deasupra lichidului. In plus CO2 se dizolva in apa mult mai repede decit aerul. Trebuie sa fie eliminat cit mai mult aer din PET inainte de a-l cupla la furtunul de CO2, asa ca il lasi in pace inca 6-12 ore. Chiar e greu de estimat/verificat cit o sa dureze. Intotdeauna mi-a ramas ceva aer in PET. Daca maresti cantitatea de drojdie va genera mai mult CO2, dar va dura mai putin. Din drodie si zahar iese CO2 si alcool. Alcoolul e un inhibant pt. drojdie, deci chiar daca maresti mult cantitatea de drojdie la un moment dat, drojdia va fi distrusa de cantitatea prea mare de alcool. Cam dupa 2-3 saptamini trebuie sa arunci continutul PET-ului si sa faci altul. Timpul de functionare e dependent si de temperatura - vara o sa dureze mai putin si va genera mai mult CO2 initial. La temperaturi mai mici (iarna) o sa genereze mai putin CO2.

Despre dizolvarea CO2 in apa:
Ai aici o comparatie a metodelor de dizolvare a CO2:
https://www.youtube.com/watch?v=1fNU1Z1Z_t8&t=4s

Eu folosesc metoda a 6-a (dupa citeva incercari functionale de difuzoare). E mare, e urit, dar dizolva tot CO2-ul in apa fara sa vad bule de CO2 plimbindu-se prin tot acvariul (mai scapa citeva, dar nu sint vizibile pe fotografii sau filme - trebuie sa-mi pun ochelari ca sa le vad). Chiar fliperul de la Dennerle sau Taifun de la JBL mi se par mult prea ineficiente - arunca prea mult Co2 afara. Poate reactoarele de la SERA sint mai bune

Altele: numaratorul de bule e bun, dar masurarea bulelor e valabila din mai multe motive doar pentru acvariul tau. Momentan nu gasesc nici o utilitate la valvele unisens - e posibil sa gresesc aici.

Uite o poza. Asta e reactorul de CO2 intern. Mare, urit si eficient. Vreo 50 de lei bucata
[Thumb - reactor_co2.jpg]


Sa aveti animale sanatoase, plante frumoase si apa limpede.
Aquatica
Member
[Avatar]

Joined: 04/12/2016 18:37:35
Messages: 102
Location: Iasi
IP:
Offline

Mai intai, multumesc pentru timpul si rabdarea pentru a scrie acest raspuns, e de salvat. Am citit de vreo trei ori, am procesat, am vazut si cateva videoclipuri pe Youtube cu si despre reactorul Sera, bombe DIY. Vazusem candva si filmuletul la care ai pus link, dar pe-atunci nu intelegeam mare lucru
Am vazut ca reactorul Sera poate fi folosit extern, adica nu trebuie sa mai ocupe loc in acvariu. Se cupleaza la filtrul extern - daca am inteles eu bine. Bomba de CO2 nu pare cine stie ce filozofie, imi voi face curaj sa o fac eu, daca nu-mi iese, o sa iau o rezerva de aceea de la Dennerle. O rezerva de aceea in Animax e 33 de lei, deci in timp nu cred ca e prea rentabila.
Numaratorul de bule... ramane tema mea pentru maine.

Eu tot Ludwigia Repens Rubin am. Creste vad, am facut o tufa mica. Asa e, frunzele de jos sunt verzi si la un moment dat se ingalbenesc si le iau eu sa nu putrezeasca. Nu stiu cum as putea face sa ajunga lumina si la partea de jos a plantei, dar varfurile sunt ok. Cred ca am aproape doua saptamani de cand am revenit la fertilizare si merge mai bine. Si Anubias are frunze noi, iese cate una la 2-3 zile. Sunt micute, e drept, iar pe cele mai mari le-am mai tuns eu, imi acopereau Ludwigia. Cred ca si cu ceva CO2 ar merge mai bine.

Deci CO2 cat mai curand...
Liv
Ultrahigh member

Joined: 12/11/2015 11:35:12
Messages: 2107
Location: Bucuresti, sector 2, Pantelimon
IP:
Offline

Am uitat 2 probleme.
1.Cind pui CO2 fa-o simbata dimineata. Stai cu ochii pe lighean. La cel mai mic semn de intoxicatie (stau la suprafata, se dezechilibreaza, respira mai des, se decoloreaza, ...) - chiar daca doar ti se pare - opresti imediat CO2 si incepi sa aerezi puternic. Ii lasi 1-2 ore fara CO2 si il bagi din nou. Se vor obisnui cu cantitatea mai mare de CO2. Ca de obicei orice schimbare brusca la ceva poate sa afecteze animalele.

2.Cantitatile care ti le-am dat cred ca sint prea mari pentru cei 54 litri care ii ai. Pune jumate din cantitati si un sfert din drojdie. Ca o sa pui mai putin CO2 nu e o problema - la urmatoarea bomba maresti putin cantitatea de drojdie. Daca pui prea mult CO2 risti sa intoxici pestii.

Chiar si pestii mari sint sensibili la cantitatile marite de CO2 - am reusit cindva sa intoxic partial un mbuna de 16cm.

Am reluat fertilizarea completa de aprox. 7 zile, dar cu jumatate din cantitatea de fertilizanti. Ludwigia a inceput sa recapete culoarea rosu inchis.

This message was edited 1 time. Last update was at 18/02/2017 12:06:14


Sa aveti animale sanatoase, plante frumoase si apa limpede.
Iliescu Mihai Ulmis
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 16/03/2016 12:38:15
Messages: 391
Location: Bucuresti, Balta Alba
IP:
Offline

Buna,
scriu mai jos o reteta de bomba co2, pe care am folosit-o multa vreme. Reteta este postata de dl Marius Minu pe un alt forum (nu stiu dc si aici).:
"Reteta pe care o fac de 2 ani : pet de 2,5 litri pun apa de la robinet 1,7 litri (aprox 2/3 din sticla), pun zahar 500g, amestec pana la dizolvare. Intr-o ceasca de cafea pun apa calduta cam jumatate din ceasca si in ea dizolv o jumatate de lingurita de drojdie dr. oetker. Torn apa cu drojdia peste amestecul din sticla (nu agit), la final sticla trebuie sa fie maxim 3/4 plina. Din precautie dupa ce termin ii pun un dop gaurit, sa poata iesi presiunea in caz ca se acumuleaza, dar nici sa nu vars prea multa in caz de rasturnare accidentala. Bomba o fac mereu de seara si o leg dimineata."
Dc e prea mult co2, poti pune out-ul filtrului sa valureasca apa mai puternic pana cand ajungi la ce concentratie doresti.

http://img.plici.ro/album/B3 http://img.plici.ro/album/Fc https://youtu.be/2Rl_AQf9eh8 https://youtu.be/N_-ONSnrZ-M
Liv
Ultrahigh member

Joined: 12/11/2015 11:35:12
Messages: 2107
Location: Bucuresti, sector 2, Pantelimon
IP:
Offline

Offtopic: Imi vine sa va iau la bataie. La voi plantele perleaza si la mine doar cresc. Si inca nu imi dau seama de ce Luwigia creste ca nebuna, iar Alternanthera Reinickii s-a topit. Grrrrrrrrrrrrr. M-ati enervat. Miine o sa montez inca 5000 de lumeni. Peste 60 lumeni/litru. Sic. Cu GDA ma impac bine. Hrana pt. RCS si ancistrusi.

Ontopic: Reteta e cu aproximatie aceeasi. Doar ca si Marius Minu avea un acvariu mult mai mare (la ochiometru era de peste 240litri).

This message was edited 1 time. Last update was at 18/02/2017 19:55:15


Sa aveti animale sanatoase, plante frumoase si apa limpede.
Iliescu Mihai Ulmis
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 16/03/2016 12:38:15
Messages: 391
Location: Bucuresti, Balta Alba
IP:
Offline

Da, asa este , acvariul lui avea cam 240 litri. Se poate adapta la unul mai mic prin proportii de genul asta. Eu la 180, foloseam 4 bombe odata dupa reteta lui , insa valuream apa foarte tare.

http://img.plici.ro/album/B3 http://img.plici.ro/album/Fc https://youtu.be/2Rl_AQf9eh8 https://youtu.be/N_-ONSnrZ-M
Aquatica
Member
[Avatar]

Joined: 04/12/2016 18:37:35
Messages: 102
Location: Iasi
IP:
Offline

Am revenit sa va plictisesc!

1. Despre CO2
Va multumesc din nou pentru explicatii si retete. Le salvez pe toate si le voi aplica cel mai probabil peste vreo luna. Azi am apelat la o solutie mai simpla (a se citi mai comoda, din lipsa de timp, poate nu cea mai eficienta). Deci am pus CO2 de la Dennerle Bio 60 dimineata, inca nu face bule multe, mai am de asteptat. Am si replantat cateva fire de Ludwigia care ieseau din apa. Am scos si filtrul intern, l-am lasat doar pe cel extern, Eden 501, in care am juma de litru de Ada Rio Bio si juma de inele ceramice. De ce am scos filtrul intern? Pentru ca era inestetic, ocupa spatiu si am facut o maaare descoperire: am astupat capatul spray barului si acum are mai multa presiune, face valurele la suprafata apei (cateodata lucrurile simple sunt asa de.... simple - noroc de un filmulet pe youtube in care era prezentat nu mai stiu ce filtru extern, al carui spray bar avea un dop in capat - al meu nu are). Deci am circulatie a apei? Voi observa cu atentie cateva zile.

2. Dilema de-ale pestilor
Inca o descoperire pe care am facut-o zilele astea... Eu credeam ca am in acvariu trei femele dragalase si cumintele. Ei, bine, am de fapt doua femele si un mascul Probabil au ajuns la maturizare sexuala si masculul si-a scos aripioara ascutita la vedere. Si daca tot sunt maturi din toate aspectele... gourami platinum, care e femela, are burtica putin cam maricica. Nu m-as pripi cu concluziile, dar parca nici prea hranita nu e, ii hranesc o data pe zi. Platinum si masculul gold gourami ar avea un comportament de pereche, cealalta femela e nitel cam fugarita de mascul si sta, prin urmare, numai ascunsa dupa tufa de Ludwigia (drept e ca e si mai mica si mai sperioasa). Temperatura constanta din acvariu e de 26 de grade. Pun ceva pozici sa va dati cu parerea. Stiu ca nu se vede prea bine, dar din cele vreo 30 de poze, astea mi-s cele mai clare.

image

image

Acu vine intrebarea: ar trebui sa pun acvariul mic la ciclat?
Liv
Ultrahigh member

Joined: 12/11/2015 11:35:12
Messages: 2107
Location: Bucuresti, sector 2, Pantelimon
IP:
Offline

1. Cred ca nimanui nu i-a trecut prin cap ca nu ai pus capacul ala.

2. Nu se vede bine in poze dar parca aripioara dorsala e tot rotunjita.
Daca o sa inceapa sa construiasca un cuib de spuma in zona cea mai linistita de la suprafata apei o sa stii sigur ca e mascul.
Mai uita-te putin la reproducerea lor. Si sa nu te astepti (prea mult) ca primele 2-3 generatii de pui sa creasca.

Sa aveti animale sanatoase, plante frumoase si apa limpede.
Tonisoru
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 19/09/2016 08:19:13
Messages: 380
Location: Giurgiu
IP:
Offline

Lavinia, felicitari! Ar fi grozav sa se inmulteasca pestisorii, inseamna ca faci treaba buna cu acvariul!
Aquatica
Member
[Avatar]

Joined: 04/12/2016 18:37:35
Messages: 102
Location: Iasi
IP:
Offline

E mascul sigur. Pun si o poza in care l-am surprins pe el in prim-plan. Si una in care se vede v?lurirea apei la suprafata.
image

image

Denisa, multumesc! Inca nu sunt sigura ca vreau sa fiu bunica. Poate e ea doar mai durdulie-asa. Cine stie...

Liv, am citit despre reproducerea pestilor din specia gourami albastru. Cum astia ai mei cic? sunt obtinuti in mod artificial din gourami albastru, ma gândesc ca s-ar aplica si la ai mei. Doar ca nu am gasit vreo informatie clara cu privire la ce dimensiuni pot avea specimenele apte de reproducere. Dodoloata mea platinum are vreo 6cm din ochi, nu sta la masurat, ar fi culmea. Daca poate ajunge la dimensiunea maxima de 13-15 cm intr-un an, atunci Perla mea are juma de an cu aproximatie. Nu e prea tanara pentru astfel de... experiente?
Liv
Ultrahigh member

Joined: 12/11/2015 11:35:12
Messages: 2107
Location: Bucuresti, sector 2, Pantelimon
IP:
Offline

Nu cred. La 6-8 luni sint apti pentru reproducere functie de cum au fost hraniti.
Pare totusi ca ai si un baiat.

Daca incepe sa faca cuib e matur.

Sa aveti animale sanatoase, plante frumoase si apa limpede.
MihaiF
Senior member

Joined: 15/02/2017 14:50:05
Messages: 863
Location: Baia Mare
IP:
Offline

Scuze ca ma bag si eu , dar nu pot sa nu observ cat suflet pune colega noastra Lavinia. Foarte frumos ai lucrat Lavinia! Si eu sunt la inceput si ma lupt cu tot felul de necunoscute ...
Vreau sa va intreb cum recunoasteti sexul la Gurami ? Pe moment in acvariul provizoriu am doar 2 carasi si 3 guppy , dar in acvariul mai mare vreau si 2 Gurami.
O alta intrebare ar fi legata de substratul tau. Ce este ? Parca ai mai scris pe undeva dar nu sunt sigur ...
scorpionul
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 26/11/2011 22:13:12
Messages: 3090
Location: Bucuresti Drumul Taberei
IP:
Offline

la gurami ca si la alte specii inrudite lor se diferentiaza sexul dupa aripioara dorsala, care la masculi e mai lunga si mai ascutita. Femelele au aripioara mai mica si rotunjita la capat

armonia vietii consta in echilibrul pe care il asiguram
[Yahoo!]
Aquatica
Member
[Avatar]

Joined: 04/12/2016 18:37:35
Messages: 102
Location: Iasi
IP:
Offline

MihaiF wrote:Scuze ca ma bag si eu , dar nu pot sa nu observ cat suflet pune colega noastra Lavinia. Foarte frumos ai lucrat Lavinia! Si eu sunt la inceput si ma lupt cu tot felul de necunoscute ...
Vreau sa va intreb cum recunoasteti sexul la Gurami ? Pe moment in acvariul provizoriu am doar 2 carasi si 3 guppy , dar in acvariul mai mare vreau si 2 Gurami.
O alta intrebare ar fi legata de substratul tau. Ce este ? Parca ai mai scris pe undeva dar nu sunt sigur ...



Multumesc tare mult pentru apreciere! Ma bucur ca se vede ca pun suflet, ca pun atat suflet de fie-mea e geloasa pe pestisori acum Imi zice ca nu vrea sa ma mai auda vorbind despre plante sau pesti

Despre sexul pestilor gourami, a raspuns dl. Scorpionul. Chestia e ca sexul lor poate fi vizibil abia cand sunt mai marisori, ca la 5-6 cm (cel putin asa s-a intamplat la mine).

La substrat am facut o combinatie nefericita: Manado + Master Soil Black + Evidecor negru pe deasupra (doar asa gasisem la petshop in momentul acela, acum au mai multe variante si in cantitati mai mari). Nu recomand. In primul rand pentru ca din Master Soil iese un praf cand aspir care-mi tulbura toata apa. Evidecor este de fapt cuart vopsit si a mai sarit vopseaua de pe unele granule, deci mai am si alb pe ici pe colo. Am facut greseala si am aspirat cam profund pana mi-am "dat mana" si am scos si granule de Manado la suprafata, care sunt roscate. Deci momentan am ciorba. Dar mi-e invatatura de minte. Data viitoare stiu ce voi face - merg pe Dennerle si gata. As mai putea pune niste Evidecor ca sa acopar granulele roscate, dar o sa-mi ia din volumul de apa, asa ca stau cuminte.

Nu v-am spus, am schimbat programul de lumina, cu pauza de 3 ore, in total vreo 7 ore si juma si daca merge bine asa, maresc pana la 8 ore. Si partea buna e ca Microsorum perleaza acum , probabil de la CO2. Putin si Anubias, astept schimbari si la Ludwigia, poate-poate...

Vreau acvariu mai mareeee! Deocamdata raman cu vrutul
Liv
Ultrahigh member

Joined: 12/11/2015 11:35:12
Messages: 2107
Location: Bucuresti, sector 2, Pantelimon
IP:
Offline

Cred ca tot ce e colorat la Evidecor e vopsit - in afara de cuart natural.

Si eu vreau mai mareeee. Da' n-am loc. Cre' ca o sa dau un dulap afara.

Sa aveti animale sanatoase, plante frumoase si apa limpede.
MihaiF
Senior member

Joined: 15/02/2017 14:50:05
Messages: 863
Location: Baia Mare
IP:
Offline

Lavinia in combinatia care ai pus-o pe jos Master Soil este subsfratul nutritiv de fapt ?
Aquatica
Member
[Avatar]

Joined: 04/12/2016 18:37:35
Messages: 102
Location: Iasi
IP:
Offline

@Liv, parca la ce-ti foloseste dulapul?

@Mihai, MasterSoil cica ar fi substrat fertil, la fel si Manado. Eu aveam un fix, ca vreau fertil si peste, ceva negru. Nu aveau decat o punga de MasterSoil, asa ca in mintea mea am zis sa combin cu Evidecor. Si asa am obtinut supa. La vremea aceea nu stiam nici ca Anubias si Microsorum se pun pe radacini, asa ca eforturile mele pentru substrat s-au cam dovedit inutile Acum rad, la cate prostii am facut. Dar totusi... am invatat (asa zic eu acum si acusica ma vedeti ca fac vreo prostioara... de rasu-plansu' )
 
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com