[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Sistem overflow pentru cei care nu vor gauri in sticla  XML
Forum Index » Hardware
Author Message
Gabriel
<'))))<
[Avatar]

Joined: 23/11/2001 02:00:00
Messages: 2030
Location: Constanta
IP:
Offline

Dragos,
Sper din tot sufletul sa ai dreptate.
Fa si tu un test. Montezi partial fittingaraia [adica faci partea din cutia exterioara si pui dedesubt robinetii] apoi pui in cutia interna
apa pana la marginea de jos a pieptanului si in cutia externa apa pana la nivelul la care va sta in operare.
Daca deschizi apoi robinetul de la full siphon ar trebui sa simuleze situatia de oprire a electricitatii [kind of pentru ca aceea
se intampla cand full siphon este amorsat complet].
kirucd
DIY Master
[Avatar]
Joined: 07/05/2011 19:27:18
Messages: 8217
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Bineinteles ca am dreptate

Am instalat fitingurile si am facut un filmulet.
Overflowul functioneaza exact asa cum ma asteptam, cand se rupe sifonul ramane apa
suficienta in ambele cutii pentru a ramane amorsat canalul. Practic nivelul apei in cele
doua cutii este acelasi dupa intreruperea sifonului si este cam cu 5 mm sub cotul intors
de la teava de full sifon.

Overflowul functioneaza cum trebuie si in cazul unei pene de curent se va amorsa singur.

Asta e filmuletul:



O zi buna,
Dragos

Filtre biologice
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24422.page
Reef 500+
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/17511.page
Scubaline 460 - Discusi
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/15524.page
Bean animal overflow
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20369.page
YDarius
Senior member
[Avatar]

Joined: 09/03/2010 04:49:44
Messages: 575
Location: Dubai - UAE
IP:
Offline

Si practic doar apa care sa scurs se duce in sump ? Iar dupa ce vine curentul incepe sa functioneze normal ca si cand nu ar fi fost nimic ?

This message was edited 1 time. Last update was at 11/05/2013 12:35:44

kirucd
DIY Master
[Avatar]
Joined: 07/05/2011 19:27:18
Messages: 8217
Location: Bucuresti
IP:
Offline

De scurs se scurge apa din acvariu pina cand nu mai intra in cutia interioara, apoi se scurge
din cele doua cutii pina se rupe sifonul. In sump mai poate sa ajunga apa si pe teava/furtunul
de la pompa de recirculare, si asta este motivul pentru care sumpul trebuie calculat bine, ca sa
poata sa preia acest surplus.

Dupa ce vine curentul, pompa de recirculare baga inapoi in display surplusul care a venit la intreruperea
curentului iar overflowul isi reia singur functionarea, canalul dintre cutii fiind amorsat.

Si ca sa iti raspund si la alta intrebare pusa pe un alt topic, daca este proiectat corect, sistemul
acvariu-overflow-sump este mai sigur decat o canistra externa la care se poate duce garnitura
de la capac si care poate sa curga.

O zi buna,
Dragos

Filtre biologice
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24422.page
Reef 500+
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/17511.page
Scubaline 460 - Discusi
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/15524.page
Bean animal overflow
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20369.page
YDarius
Senior member
[Avatar]

Joined: 09/03/2010 04:49:44
Messages: 575
Location: Dubai - UAE
IP:
Offline

Am inteles, deci se pot scurge maxim 2-3 cm din coloana apei din acvariu, iar sumpul trebuie calculat in asa fel incat sa poata sa preia acest volum de apa.

Nu te-am contrazis pe alt topic ;) , dar tocmai de asta mi-e frica, proiectarea incorecta. Si eu sunt convins de avantajele net superioare ale sumpului.
kirucd
DIY Master
[Avatar]
Joined: 07/05/2011 19:27:18
Messages: 8217
Location: Bucuresti
IP:
Offline

N-am zis ca m-ai contrazis am vrut sa iti raspund la afirmatia in care ai spus
ca tie ti se pare mai sigura o canistra externa.

Da, se scurg 2-3 cm de coloana de apa pina la pieptane, plus inca 1-2 cm pentru ca nu
poti sa pui iesirea de la pompa la 2 cm sub suprafata apei in display, de obicei se pune
la 3-4cm sub ca sa nu faca valuri prea mari la suprafata. La mine una din iesiri este la
3,5 cm sub nivelul apei.

O zi buna,
Dragos

Filtre biologice
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24422.page
Reef 500+
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/17511.page
Scubaline 460 - Discusi
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/15524.page
Bean animal overflow
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20369.page
YDarius
Senior member
[Avatar]

Joined: 09/03/2010 04:49:44
Messages: 575
Location: Dubai - UAE
IP:
Offline

Da, eu m-am gandit doar la pieptane. Cat a costat fiecare overflow pe care l-ai facut ? Are vreun avantaj cel bricolat fata de cel din magazin ?

LE: La proiectare trebuie tinut cont doar de acest volum de apa ? Sau mai sunt si altele?

This message was edited 1 time. Last update was at 11/05/2013 13:25:06

kirucd
DIY Master
[Avatar]
Joined: 07/05/2011 19:27:18
Messages: 8217
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Cel mare in jur de 650 de lei, cel mic (cutia interioara mai mica) in jur de 600 de lei.
Avantajul major este sistemul bean animal instalat pe ele, nu ai pic de zgomot, intr-o
anumita limita se autoregleaza (daca spre exemplu ai variatii de debit la pompa de recirculare,
dar nu mai mari de 10%), si poti avea debite foarte mari. Cutia mare poate duce pina pe la 6000-7000 litri
pe ora, iar cea mica ceva mai putin, 5000-6000 litri pe ora. Un overflow comercial care sa duca un asemenea
debit se invarte cam la acelasi pret, dar nu e foarte silentios.

Un alt avantaj este ca il poti face in functie de cum ai acvariul, spre exemplu cel care are cutia interioara mai mica
este facut asa pentru a incapea in acvariu in spatele backgroundului (este un acvariu cu cichlide) si suprafata disponibila
era 12x9 cm.

O zi buna,
Dragos

LE la proiectarea cui? a sumpului sau a overflowului? la proiectarea sumpului trebuie sa tii cont de volumul
de apa care se intoarce in sump la o pana de curent, iar la proiectarea overflowului trebuie sa tii cont de
debitul de apa pe care vrei sa il recirculi.

This message was edited 1 time. Last update was at 11/05/2013 13:33:32


Filtre biologice
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24422.page
Reef 500+
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/17511.page
Scubaline 460 - Discusi
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/15524.page
Bean animal overflow
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20369.page
YDarius
Senior member
[Avatar]

Joined: 09/03/2010 04:49:44
Messages: 575
Location: Dubai - UAE
IP:
Offline

Multumesc pt lamuriri, era vorba despre sump.
koala
Batran si obosit
[Avatar]

Joined: 05/03/2002 02:00:00
Messages: 22738
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Ma vad acolo, simt ca ma ia valul... avem de vorbit, maine seara!

Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015)
kirucd
DIY Master
[Avatar]
Joined: 07/05/2011 19:27:18
Messages: 8217
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Ca sa te "ia valul" si mai tare am facut un filmulet si cu overflowul in actiune cu o pompa
Eheim 5000, care merge probabil la un 3500 de litri:



O seara placuta,
Dragos

This message was edited 1 time. Last update was at 11/05/2013 23:13:32


Filtre biologice
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24422.page
Reef 500+
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/17511.page
Scubaline 460 - Discusi
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/15524.page
Bean animal overflow
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20369.page
Sebastian Costin
Alchimistu'

Joined: 02/03/2010 22:53:39
Messages: 2024
Location: Satu Mare
IP:
Offline

E fantastic de fain. Asa cum spuneti - sumpul trebuie calculat bine (si la preluarea apei si la ridicarea ei - sa nu existe riscul ca recirculanta sa ramana pe uscat pana umple bazinul)

Evolution reef - Aquaforest
Picolino – Optiwhite cube - retras
Gabriel
<'))))<
[Avatar]

Joined: 23/11/2001 02:00:00
Messages: 2030
Location: Constanta
IP:
Offline

Dragose functioneaza super.

Dar ... daca te uiti la ultimele secunde din primul filmulet postat vei vedea ca [macar partial ] am avut dreptate.
Nivelul din camera interioara scade sub nivelul camerei exterioare pentru o scurta vreme apoi se egalizeaza natural.

In afara de faptul ca functioneaza bine arata si foarte fain. Cu o solutie la fel de profi si pentru retur putem sa "corupem" de acum de prin acvaristii de apa
dulce sa-si transforme acvariul intr-unul marin fara teama de gauri, zgomot etc.

Auzi - da la voi la capetala inca n-a venit caldura? Inca mai umblati cu blana pe voi
kirucd
DIY Master
[Avatar]
Joined: 07/05/2011 19:27:18
Messages: 8217
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Daca te uiti la a doua filmare, la partea in care filmez din lateral, cand opresc apa
ai sa vezi ceea ce spui tu, dar diferenta este foarte mica, maxim 1cm, si practic
in cutia mica scade nivelul, apoi se opreste, apoi scade iar. Si e normal sa fie asa,
cand nivelul in camera mica a scazut cu 1 cm sub camera mare nu mai circula apa
prin canal si sifonul trage apa doar din camera mare, iar dupa ce s-a echilibrat din nou
iar trage apa din ambele camere. Datorita principiului vaselor comunicante aceasta
diferenta de nivel nu are cum sa fie asa de mare incat sa se dezamorseze canalul decat
daca raportul intre volumele celor doua cutii este foarte mare, ceea ce nu e cazul nostru.
Si nici atunci nu cred ca se poate intampla, decat daca distanta de la cotul intros in jos
al tevii de full sifon si pina la marginea de jos a canalului de comunicare este foarte mica.
Este si normal sa fie asa, in momentul in care nivelul scade catusi de putin in camera mica
sub nivelul din camera mare, automat apare o presiune mai mare a apei data de coloana
de apa mai mare din camera mare si care echilibreaza nivelurile de apa in cele doua cutii.

Important intr-un final este ca arata bine si functioneaza exact asa cum trebuie.

Ba da, a venit caldura si pe la noi, dar mie imi place sa port "blana naturala" si vara

O seara placuta,
Dragos

This message was edited 1 time. Last update was at 14/05/2013 00:37:16


Filtre biologice
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24422.page
Reef 500+
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/17511.page
Scubaline 460 - Discusi
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/15524.page
Bean animal overflow
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20369.page
rado7rado
Unripe member

Joined: 23/10/2013 20:28:19
Messages: 2
IP:
Offline

Kirucd @ i love this overflow it is awsome.Because I do not understand Romanian would i ask if you could please make plans with measures with sketch.
Thank
kirucd
DIY Master
[Avatar]
Joined: 07/05/2011 19:27:18
Messages: 8217
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Hello Rado,

If you tell me how many liters per hour you need to recirculate and for how big aquarium
you want to use it, I can make some plans/drawings for you.

Regards,
Dragos

Filtre biologice
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24422.page
Reef 500+
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/17511.page
Scubaline 460 - Discusi
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/15524.page
Bean animal overflow
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20369.page
rado7rado
Unripe member

Joined: 23/10/2013 20:28:19
Messages: 2
IP:
Offline

kirucd @ thanks for help
thing is as follows. I do not have an aquarium because I'm still in preparation an planing. I plan to have a freshwater aquarium 130x50x60 cm size (length x width x height). Since I'm new in the aquarium vorld i do not know how much flow would be required. I know that this overflow is more needed for salt vater aquariums but they are also good for freshwater aquariums.
So if you do not mind i will ask you for some plans. I would be werry thankful.

Regards
Gabriel
<'))))<
[Avatar]

Joined: 23/11/2001 02:00:00
Messages: 2030
Location: Constanta
IP:
Offline

Hi Rado,

This kind of overflow would be good for a freshwater tank but not for any kind of fresh water tank.

For planted tanks for example you would not want it because it increases the gas exchange and you don't want to waste the CO2 injected in the water.

Overflows in general [not only this particular one] are used for tanks having a sump. If you don't plan to have a sump or if you plan to keep a planted
tank I would not advise you to use an overflow box.

To live you must learn to die
kirucd
DIY Master
[Avatar]
Joined: 07/05/2011 19:27:18
Messages: 8217
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Yes, my colleague Gabi is right, this type of overflow box is not suitable for all
type of aquariums. What type of freshwater aquarium do you want to have?
Planted, cichlids, biotop? Are you going to use a sump?

Also if you do not have the tank yet it is easier to make an overflow box from
the construction of the tank, internal or external, and the type of overflow that
inspired me to make this one is Bean animal overflow, invented by an aquarist from US.
In this section there is another thread about this type of overflow, Bean animal, you
can check also that one, it is in romanian but there are some pictures.

Regards,
Dragos

This message was edited 1 time. Last update was at 24/10/2013 22:58:04


Filtre biologice
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24422.page
Reef 500+
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/17511.page
Scubaline 460 - Discusi
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/15524.page
Bean animal overflow
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20369.page
Blue14
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 20/04/2014 15:03:23
Messages: 3677
Location: Constanta
IP:
Offline

Se poate face un astfel de overflow si pentru un dysplay de 30-60 litri?, ca as vrea un bazin cu muchile rotunjite si nu cred ca pot sa il gauresc.....alte overflowri nu prea sunt sigure si MAME este 200 dolari!

My nano reef



[Email]
 
Forum Index » Hardware
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com