[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
O singura problema in Paradis  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
Silviu Man
Aqua Man
[Avatar]

IP:

Salut! In urma cu un an am proiectat primul meu acvariu plantat. Am studiat problema doua luni (diferite surse de pe internet, layout-uri de tip Tropica, si, nu in ultimul rind, acest forum). Mi-am cumparat un acvariu Diversa de 120 litri (aprox. 100 litri util). Am folosit substrat nutritiv profesional, straturi succesive de decor de granulatie progresiva (de la 1 la 2-3 mm) cu un ultim strat decorativ JBL-Manado. Pietrele le-am colectat din stincaria din curte (dupa testarea lor pentru calciu, sterilizare, ...). Am si un decor de tip "cioata" din plastic. Am montat un filtru extern (Cristal Profi 900i), pompa si piatra de aer, incalzitor, sistem CO2 Tropica 60 (x2). Am folosit pentru ciclare fiole BioDigest (pe care le folosesc si acum, dupa curatatrea mediilor filtrante). Am plantat acvariu cu trei plante tip stem (de fundal) tip Limnophila, Hygrophila Polisperma,... apoi Echinodorus, Anubias, Cryptocoryne, Helffery, etc. Dupa cca. patru saptamini am introdus "echipa de curatenie" : 8 melci Spira Horn, 4 Otocinclus, 4 SAE, 8 creveti Amano si 12 creveti Red Cherry (dintre care 4 Red Sakura). Am parcurs etapa "apa verde" - black out - limpezire, s.a.m.d. Am introdus apoi echipa ornamentala : 10 neoni negri, 8 Rasbora espei, 14 Boraras Urophtalmoides, 7 Microrasbora Galaxy si 6 Cambarellus Orange. Era foarte multa liniste si echilibru in Paradis pina cind Cambarellus a inceput sa dispara. La inceput napirleau constant, chiar aveam femele cu oua, erau foarte activi dar, cam de doua luni, au inceput sa napirleasca cu dificultate si au murit pe rind. Mentionez ca in tot acest timp nu am facut nici o schimbare. Permanent apa a fost tratata cu Biotopol la schimbare (25-30% pe saptamina), o data pe luna am aplicat Filter Media (Easy Life), Catappa-X (sau frunze de Catappa) si Tropica Plant Growth Premium Fertiliser). Parametri apa : duritate 13, pH 7,5, temperatura 23-24 grade. Lumina : 0,35 w/litru, cu o lampa cu lumina roz in fata. Poate cineva sa-mi spuna unde am gresit? Multumesc!

Daca as putea cumpara timp ... as fi cel mai sarac om de pe fata Pamintului!

O Gradina Nano - The Worship of the Stones - What Dreams May Come - Un nano ... Literati

In lucru : Wabi Kusa - Dutch Style by Rodo si Silviu
Si una off-forum : Viata grea, de acvarist familist
[Email]
scorpionul
Aquamaster
[Avatar]

IP:

parerea mea e ca ai ph-ul mic pentru ei. Un ph 8-9 ii ajuta mult. Partea proasta e ca la un ph asa ridicat nu se dezvolta bine plantele si nu numai

armonia vietii consta in echilibrul pe care il asiguram
[Yahoo!]
Silviu Man
Aqua Man
[Avatar]

IP:

Multumesc pentru raspunsul prompt. Da, daca ma uit la parametrii necesari celorlalte plante si vietuitoare, pH-ul alcalin nu este cel mai potrivit. Pacat, imi erau foarte dragi "dracusorii" aia portocalii.

O Gradina Nano - The Worship of the Stones - What Dreams May Come - Un nano ... Literati

[Email]
Koh-i-Noor
Membru de baza
[Avatar]

IP:

Banuiala mea e ca e vorba de curatenia apei. Daca totul e ok cu filtrarea, la cata fauna ai acolo e posibil sa ai concentratie mare de nitrati. In plus, adaugi si fertilizanti zici (Tropica plant Growth).
In functie de cat ii hranesti, posibil si fosforul sa fie mare.
Biotopolul iti anihileaza doar clorul la schimbul de apa (din cate tin minte, am folosit o singura data). Apa schimbi 25% pe saptamana doar daca acvariul e in echilibru. Daca nu e, e posibil sa trebuiasca si cate 50% pe saptamana pana il echilibrezi.

Echilibrarea e dificila si trebuie sa "vezi" ce se intampla acolo dpdv. chimic, adica schimband 50% introduci si o fluctuatie mare a concentratiilor de NO3, PO4 ceea ce nu-i bine (risti sa dai in alge). Uneori n-ai ce face, ideea e ca odata ce-l echilibrezi cu 1-2 schimburi din astea mai mari de apa trebuie sa-l tii in haturi.

Pe scurt, mult prea multe vietati pentru un ~ 110 litri. Daca filtrarea este eficienta => mult NO3 de la atatea vietati. Daca nu e eficienta => amoniac si posibil si nitriti. Treptat, probabil vor urma altii la rand catre portile raiului
Silviu Man
Aqua Man
[Avatar]

IP:

Multumesc pentru raspuns. Da, s-ar putea ca acesta sa fie problema. incesr solutia sufetara de tine. Posibil sa fie si o problema cu fosfatii deoarece, din cite am citit, la un nivel mai ridicat de fosfati, Anubias infloreste. Iar eu, vara asta, am avut patru splendide (si, am inteles, destul de rare) flori de Anubias (ca niste cale in miniatura, care au rezistat cam doua luni). Multumesc din nou.

[Email]
scorpionul
Aquamaster
[Avatar]

IP:

una din marile probleme ale lor e ca ei au nevoie de un ph mare peste 8(inspre 9 se simt cel mai bine), dar in acelasi timp vor un kh mic 3-5. Noi stim ca de regula cand se ridica ph-ul se mareste si kh-ul, asa ca...Ei rezista un timp, sunt super frumosi, dar sunt greu de inmultit(nu de inmultit cat de crescut de la nivelul de pui la adult). De multe ori rezista cateva luni si apoi se sting unul cate unul

This message was edited 1 time. Last update was at 11/01/2017 18:40:36

armonia vietii consta in echilibrul pe care il asiguram
[Yahoo!]
Silviu Man
Aqua Man
[Avatar]

IP:

Da, dupa cum am scris in primul mesaj, cam 6 luni toate au fost bune si frumoase. Mai este o chestiune : citind mesajul colegului Koh-I-Noor, mi-am amintit ca, o perioada lunga de timp, faceam schimburi de apa de doua ori pe saptamina, chiar dupa ce am depasit faza de "apa verde"; apoi am trecut la schimburi mai mari, dar saptaminale. Cred ca trebuie sa o iau de la capat, cu ipoteza de lucru ca acvariul trebuie re-echilibrat. Multumesc frumos pentru sfaturi.

[Email]
kirucd
DIY Master
[Avatar]
IP:

In orice acvariu e bine sa ai plante si vietuitoare care au cerinte asemanatoare din punct de vedere al
parametrilor apei, ceea ce nu e cazul tau. Nu cunosc specia de raci dar din ce inteleg au nevoie de un
pH mai mare, un KH mic si un GH mare, caz in care nu se prea potrivesc cu alte specii pe care le ai in bazin.

Parerea mea e sa renunti la ei si sa verifici parametri si pentru celelalte specii pe care le ai, inclusiv plantele.

Pompa si piatra de aer nu au ce cauta in bazin daca aditionezi CO2, nu faci decat sa scoti CO2-ul din apa.
Ideal ar fi un sistem de aditionare CO2 cu butelie, electrovalva si controller de pH.

Filtre biologice
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24422.page
Reef 500+
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/17511.page
Scubaline 460 - Discusi
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/15524.page
Bean animal overflow
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20369.page
Silviu Man
Aqua Man
[Avatar]

IP:

Multumesc pentru sfaturi. Am verificate parametrii pentru plante si pestisori si, in cvasitotalitatea lor se suprapun. Intr-adevar, unii sunt la limita pH-ului dar cred ca asta nu este o problema daca, timp de aproape un an, dintre celelate vietuitoare nu am avut pierderi. In ceea ce priveste oxigenarea, am retinut sfatul; oricum avea mai mult un rol decorativ. Asadar, fara racusori. Pacat, erau niste mini vedete ale peisajului.

[Email]

Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to: