[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
INTREBARI FILTRU EXTERN EHEIM  XML
Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Author Message
CALINDAN
Member
[Avatar]

IP:

Salut.
Am un filtru extern eheim ecco pro 300.Daca vreau sa-l folosesc doar pentru filtrarea biologica(pentru filtrarea mecanica o sa folosesc un filtru intern) pot sa-i scot din el toate sertarele alea din plastic si suportul pentru burete si sa pastrez doar canistra pe care sa o umplu la maxim cu material filtrant(gen siporax)? Ma gandesc ca daca il folosesc in felul asta va fi mai eficient si nici nu o sa mai fiu nevoit sa-l desfac frecvent cum fac acum cand se colmateaza buretele si vata de perlon si ii scade debitul.
[Email]
kirucd
DIY Master
[Avatar]
IP:

Tocmai ce mi-am cumparat si eu unul. Si o sa pun medii biologice in toate sertarele si o sa
folosesc doar buretele de prefiltrare, fara perlon. In felul acesta cred ca nu voi umbla foarte des la el.
Eventual si un burete pe teava de IN ca sa reduc mizeria care poate intra in filtru.

O zi buna,
Dragos

Filtre biologice
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24422.page
Reef 500+
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/17511.page
Scubaline 460 - Discusi
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/15524.page
Bean animal overflow
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20369.page
CALINDAN
Member
[Avatar]

IP:

Burete pe teava de "in" am si eu la el.Doar ca ma gandeam ca daca scot tot din el fac si spatiu mai mare pentru materialul de filtrare ca se aseaza mai bine siporaxul si nici nu se va mai colmata repede.Mai ales daca o sa folosesc pentru filtrarea mecanica un filtru intern.Voiam sa stiu daca a mai facut cineva asa ceva si functioneaza.
[Email]
Lucian
Administrator
[Avatar]

IP:

Nu stiu cum este la interior filtrul tau dar in general acele sertare, in afara de suport pentru materialul filtrant, mai au rolul de a directiona fluxul de apa prin filtru: este trimisa la fundul canistrei de unde parcurge toate mediile de filtrare si dupa iese din filtru.
Recomandarea mea: poti sa schimbi orice material de filtrare, dar lasa sertarele.

„Singurele lucruri care se intampla rapid intr-un acvariu sunt cele rele. Lucrurile bine facute se observa in timp si necesita rabdare, rabdare, rabdare...”
CALINDAN
Member
[Avatar]

IP:

Filtrul arata asa:

http://www.google.ro/imgres?imgurl=http://www.acvariidevis.ro/forum/uploads/2012_03/eheim_ecco_pro_300_a.jpg&imgrefurl=http://www.acvariidevis.ro/forum/topic/13564/vand-filtru-extern-eheim-ecco-pro-300/&h=998&w=800&sz=73&tbnid=syLVwDJefOwpUM:&tbnh=90&tbnw=72&prev=/search%3Fq%3Deheim%2Becco%2Bpro%2B300%26tbm%3Disch%26tbo%3Du&zoom=1&q=eheim+ecco+pro+300&usg=__t6tTIe4yxXO0YAepNhc2e6bRMGo=&docid=_swAEI_KIQhRHM&hl=ro&sa=X&ei=CMMtUaWiMcm2hQer8YG4CQ&ved=0CDkQ9QEwAg&dur=16

Sincer sa fiu si eu m-am gandit cumva la directionarea fluxului de apa,tocmai de asta am zis sa mai intreb daca a mai facut careva asa,inainte sa experimentez eu.Dar daca pastrez sertarele si pun in capul lor,unde este acum buretele,tot siporax,este bine?
[Email]
koala
Batran si obosit
[Avatar]

IP:

In general, canistrele Eheim au sensul de parcurge a apei prin mediile filtrante de jos -> in sus... nu stiu modelul tau, trebuie sa verifici asta.
In mod obisnuit, se scot buretii si perlonul si se lasa doar materialul de filtrare biologica... Eu asa am procedat la 2028-urile mele.

Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020)
kirucd
DIY Master
[Avatar]
IP:

La modelul asta am impresia ca apa trece de sus in jos. Mi-am luat si eu unul ieri dar momentan
sint plecat, o sa verific cand ma intorc. Si eu cred ca ar trebui lasate sertarele, primul sertar unde
vine buretele de prefiltrare are o forma mai speciala, nu e un sertar obisnuit.

O zi buna,
Dragos

Filtre biologice
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24422.page
Reef 500+
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/17511.page
Scubaline 460 - Discusi
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/15524.page
Bean animal overflow
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20369.page
viulian
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Eu am celelalte 2 variante, 130 si 200 - nu cred ca poti renunta totusi la "sertare" cum le numesti tu pentru ca altfel nu mai are apa nici un circuit. De plastice in interior ai nevoie, caci ele ghideaza fluxul de apa.

Prin furtunul de in, apa 'cade' pe un burete de prefiltrare rotund si apoi se scurge pe lateralele plasticului (intre cilindrul de plastic din interior si carcasa filtrului) si odata ajunsa jos este ridicata printr-un grilaj al cilindrului, urca prin mediile pana sus la pompa si hop inapoi la acvarii.

Ce poti sa sa faci este ca perlonul sa-l inlocuiesti cu siporax (Adica sa mai pui un pic in plus, dar o sa fie greu sa il desfaci fara sa imprastii dupa aceea mediul respectiv. Insa NU cred ca e asa mult spatiu acolo incat sa faca mare diferenta siporaxul suplimentar.

De asemenea, daca ti se colmateaza atat de repede filtrul, inseamna ca e o alta problema la acvariu sau ... filtrul e subdimensionat pentru cata mizerie fac pestii.

Singurul lucru care il pot recomanda este sa cumperi o plasa cu ochi rari, si sa o umpli cu siporax incat sa obtii un volum asemanator perlonului. Asta ca sa nu fie probleme la deschidere. De deschis tot e nevoie din cand in cand ca sa umbli la pompa (ceea ce e un alt punct sensibil, vei avea nevoie obigatoriu de un burete de prefiltrare - daca nu cel din filtru, macar in acvariu pe IN) ca sa nu ajunta totusi asa multa mizerie la pompa.. E spatiu mic acolo

Later edit:

M-am mai gandit. Filtrare mecanica cu filtru interior mie mi se pare o iluzie totusi. De ce ? Daca filtrul EXTERN de 3L se colmanteaza atat de repede, cat de repede se va umple un buretel de filtru intern - care prin definitie este mult mai mic .... Plus, cand o sa-l scoti totusi sa-l cureti - jumatate din mizerie o sa curga inapoi in apa (eu n-am vazut inca filtru intern care sa nu lase totusi niste mizerie inapoi cand in scoti).
Sincer, ca sa-ti faci viata mai usoara - necunoscand conditiile din acvariu ci incercand sa deduc din contextul descris, cred ca ar trebui sa mai iti cumperi un filtru extern. O sa umbli mult mai rar, si la unul din ele poti renunta la perlon ( cu toate ca ai vazut, perlonul e maro, asta din cauza ca se umple si el cu bacteriile care sunt luate de curentii de apa in timp, si bacterii care ti le va intoarce inapoi in apa de acvariu).
Eu pana si la acvariul de 16L folosesc un Ecco Pro-ul de 130 (debitul redus mult) dar mereu cand umblu, mi se pare super curat perlonul. Hranesc putin, ma rog ... Ideea e ca daca ai multa mizerie produsa acolo, un filtru poate nu e de ajuns, iar unul intern mai multe batai de cap da (avantajul lor e ca sunt super silentioase, dar cu pretul de a varsa mizerie inapoi in apa cand umbli la ele).

This message was edited 2 times. Last update was at 27/02/2013 19:54:11

Acv. 30L, Acv. 10L, Acv. 16L, Reef 30L, Acv. 0.09L; In trecut: Acv. 25L, Acv. 8L
Pt. imbunatatit navigarea pe forum (My Stats, Big Images resize, Timezone fix)
[WWW]
ezatemi
Member

IP:

Eu am modificat un filtru extern in felul urmator: am scos sertarele si am facut o sita dintr-o bucata de plexic. Acea sita sta in partea de jos a galetii pe suportii cu care este dotata galeata. Circuitul apei este asigurat de o teava care face legatura intre stutul de IN al filtrului si spatiul ramas intre sita si fundul galetii. Peste sita am asezat siporax si Eheim substrat pro. Siporaxul l-am asezat in straturi ordonate pentru a folosi la maxim spatiul aferent. Pe furtunul de IN am interpus galeata unui alt filtru extern (Vitakraft) fara pompa, plina cu burete grosier si ceva perlon. De asemenea, pentru a usura accesul la ambele galeti, folosesc robineti dubli Eheim.
CALINDAN
Member
[Avatar]

IP:

Ma mai gandesc si la varianta folosirii unui prefiltru ca cel din link-ul de mai jos.
http://www.petmagia.ro/cumpara/prefiltru-eheim-4004-4617779
sau
http://www.nevertebrate.ro/Prefiltru-Eheim?utm_source=shopmania&utm_medium=cpc&utm_campaign=direct_link
A mai folosit cineva asa ceva? Ar merge sa scot buretii si vata de perlon din filtru extern daca folosesc unul din prefiltrele de mai sus?Care din ele credeti ca este mai eficient?
[Email]
Lucian
Administrator
[Avatar]

IP:

primul pare mai mare si in cazul de fata (ca si in altele ) mai mare => mai bun .
In general, la pompele echipate cu rotoare cu paleti/pale, nu este indicat sa strangulezi absorbtia. De aceea debitul se regleaza prin strangularea refularii.

„Singurele lucruri care se intampla rapid intr-un acvariu sunt cele rele. Lucrurile bine facute se observa in timp si necesita rabdare, rabdare, rabdare...”
Severus
Senior member
[Avatar]

IP:

Lucian wrote:In general, la pompele echipate cu rotoare cu paleti/pale, nu este indicat sa strangulezi absorbtia.

Daca se stanguleaza absorbtia exista un risc destul de mare sa se arda motorul pompei, cu atat mai mult cu cat motoarele de la pompele speciale pentru acvariu sunt de 2-3 ori mai mici decat motoarele pomelor folosite in mod uzual (ex: alimentari cu apa, instalatii interioare/termice etc).
Chiar ma si intreb (la modul cel mai serios) cum au fost determinati parametrii acestor pompe.

Lucian wrote:De aceea debitul se regleaza prin strangularea refularii.

Ce draq sa mai strangulezi, ca daca ai pus un reactor CO2 "tip bitanu" sau un sterilizator UV-C ai cam terminat debitul de la filtru.
Cred ca ideea se poate aplica numai cand pompele (filtrele externe) sunt alese din start cu mult peste necesitatile acvariului.

Festina lente !
Lucian
Administrator
[Avatar]

IP:

Severus wrote:
Lucian wrote:De aceea debitul se regleaza prin strangularea refularii.

Ce draq sa mai strangulezi, ca daca ai pus un reactor CO2 "tip bitanu" sau un sterilizator UV-C ai cam terminat debitul de la filtru.
Cred ca ideea se poate aplica numai cand pompele (filtrele externe) sunt alese din start cu mult peste necesitatile acvariului.

Era doar un exemplu generic Poti sa vrei sa micsorezi debitul unei pompe. Un exemplu este chiar si la lampa cu UV, care ca sa aiba randament trebuie ca apa sa aiba o anumita viteza ca sa stea destul de mult ca sa se bronzeze si atunci poti sa mai reduci debitul sau vrei sa faci un filtru in pat fluidizat si nu vrei sa cumperi o alta pompa si deci....
Severus wrote:Daca se stanguleaza absorbtia exista un risc destul de mare sa se arda motorul pompei, cu atat mai mult cu cat motoarele de la pompele speciale pentru acvariu sunt de 2-3 ori mai mici decat motoarele pomelor folosite in mod uzual (ex: alimentari cu apa, instalatii interioare/termice etc).
Chiar ma si intreb (la modul cel mai serios) cum au fost determinati parametrii acestor pompe.

Dar si inaltimea de pompare si/sau debitul este de tot de atatea ori mai mic... Calculul este foarte simplu. Au trecut 'jde ani de cand nu am mai proiectat pompe... datele de intrare sunt randamentul tipic al fiecarui tip constructiv de pompa, debitul necesar si inaltimea maxima de pompare => puterea teoretica necesara. Se proiecteaza camera pompei (la care punctul cel mai sensibil este forma partii de iesire) si se face prototipul pe care se testeaza caracteristicile, se ridica curbele. Motorul la prototip este unul la care se pot schimba caracteristicile in jurul celor calculate. Se mai modifica proiectul, se valideaza si in productie...
Ele doar par mai mici si mai putin fiabile deoarece lucreaza intr-un regim favorizat: intr-un fluid de racire. Daca stam insa sa ne gandim, o pompa de acvariu lucreaza in regim non-stop ani de zile, fara gresare, schimbare de "carbuni" si alte mentenante Cele mai multe decese sunt din cauza imbatranirii si a pieselor de plastic.
CALINDAN, hai ca am deviat mult de la canistra si tema ta

Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Go to: