[Logo] Relansare magazin online acvaristica shop.acvariu.ro
Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] Back to home page 
[Register] Register / 
[Login] Login 
iluminare acvariu cu banda LED  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
sursy2003
Junior member
[Avatar]

Joined: 19/01/2013 07:39:58
Messages: 56
Location: Braila
IP:
Offline

Din nou buna tuturor
Au aparut in ultima vreme benzi cu led-uri.
Am luat pentru iluminarea zonei de blat de lucru la mobila din bucatarie banda alimentata direct la 220v, 60 led / m, consum 8w / m.
este pentru exterior ca grad de protectie, sectiune dreptunghiulara, pret 30 lei / m. Se alimenteaza printr-o mufa la un mini prelungitor cu steker. Dezavantaj ca nu se pot separa decat in benzi de 1 m lungime.
Ma gandeam sa-mi confectionez pentru acvariul meu ( care e neacoperit si neiluminat ) o rama dreptunghiulara de latime 2 cm, care sa intre inspre acvariu 1,5 cm si pe care cu banda biadeziva sa lipesc banda cu leduri. Evident ledurile orientate spre fundul apei.
In acest caz iluminarea va fi de baza in zona geamurilor acvariului.
Voi ati incercat aceasta varianta?
Astept sugestii si reclamatii.
Sorin

Decat sa traiesti putin si prost, mai bine mult si bine!
[Email] [Yahoo!] [ICQ]
Severus
Senior member
[Avatar]

Joined: 10/11/2012 13:43:13
Messages: 686
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Buna Sorin,
O sa incep cu sugestiile, dupa care vor urma si reclamatiile (asa cum ne-ai rugat).
Sugestii:
Nu ne-ai dat prea multe informatii nici despre acvariu, nici despre tipul de banda cu LED-uri pe care vrei sa o folosesti, asa ca iti voi da niste sugestii cu caracter general.
1. Nu te baza numai pe banda (bi)adeziva. Oricat de buna ar fi ea, isi pierde calitatile in timp si risti sa te trezesti cu instalatia electrica in apa. Ca sa eviti o astfel de situatie (trista) iti sugerez sa adaugi si fixare mecanica (eventual niste mici bride montate din loc in loc si fixate cu surubele de suportul pe care se gaseste banda cu LED-uri).
2. Cauta banda cu LED-uri la 12 V, pe care sa o folosesti in locul celei la 220 V. Sursa de alimentare o sa te coste un pic mai mult, dar o sa-ti aduca si avantaje.
3. Benzile cu LED-uri care se gasesc in comert nu asigura o imprastiere prea buna a luminii (au un grad de imprastiere de 140 grd). Cea mai simpla metoda de a rezolva aceasta problema este sa fixezi o banda de autocolant tip oglinda pe acvariu, la nivelul LED-urilor. In felul acesta se reduce cantitatea de lumina care se imprastie in camera si creste cantitatea de lumina reflectata in acvariu.
Reclamatii:
Ideea de a pune o banda cu LED-uri, care sa lumineze conturul acvariului, mi se pare originala si interesanta, dar nu o sa asigure o cantitate de lumina decenta pentru plante. In plus, o sa ai o "insula de intuneric" chiar in mijlocul acvariului. Eu te sfatuiesc sa iei in considerare si adaugarea a 1-2-3 neoane deasupra acvariului.

Festina lente !
sursy2003
Junior member
[Avatar]

Joined: 19/01/2013 07:39:58
Messages: 56
Location: Braila
IP:
Offline

Ideea de a fixa banda pe rama e ok. Ma gandeam sa folosesc cornier de lemn. Ar arata super rama. Acvariul e slab plantat cu ceva gen bradis.. 3plante mature . Dimensiuni 45*23*30. Alti crescatori mi-au sugerat sa las acvariul cu lumina naturala.
Ce zici?

Decat sa traiesti putin si prost, mai bine mult si bine!
[Email] [Yahoo!] [ICQ]
Severus
Senior member
[Avatar]

Joined: 10/11/2012 13:43:13
Messages: 686
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Daca acvariul o sa ramana slab plantat cu "ceva gen bradis" poti sa lasi acvariul cum vrei (dar daca il lasi la lumina naturala o sa se "inverzeasca apa" = alge).

Daca vrei sa treci se stadiul acesta si ai de gand sa pui plante de acvariu si eventual niste vietuitoare ar trebui sa te pui pe citit, nu gluma.
Cauta pe forum (sau direct pe net - google.com) articole despre iluminarea acvariilor, ciclul azotului, apa, fertilizanti, necesaitatile plantelor (aici si aici) si urmareste cateva jurnale ale altor colegi, mai "batrani" pe forum.
In felul acesta iti faci un "pachet" de cunostiinte de baza, pe care il poti dezvolta ulterior.
Bafta.

Festina lente !
sursy2003
Junior member
[Avatar]

Joined: 19/01/2013 07:39:58
Messages: 56
Location: Braila
IP:
Offline

Multumesc de indicatii. Citesc de o luna... Teoria e una si practica e alta.
Cand o sa am poze ce o sa merite aratate ... O sa le postez. Si sa nu imi fie rusine cu ele.
Multi pesti sanatosi!

Decat sa traiesti putin si prost, mai bine mult si bine!
[Email] [Yahoo!] [ICQ]
Adrian Ionut
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 05/02/2004 14:24:13
Messages: 472
Location: Canada - Montreal
IP:
Offline

sursy2003 wrote: Alti crescatori mi-au sugerat sa las acvariul cu lumina naturala.
Ce zici?


Sigur... mai ales sa-l pui la soare, nu? Fa asa si o sa te lasi de acvaristica, garantat

Cauta si vei gasi, intreaba si ti se va raspunde. (oarecum din Biblie)
sursy2003
Junior member
[Avatar]

Joined: 19/01/2013 07:39:58
Messages: 56
Location: Braila
IP:
Offline

Rectific datele despre banda cu led.
60 leduri...220 v ... Clasa protectie ip 66...consum 4,8 w....200 lumeni. Datele sunt pt un metru.
Cred ca ar trebui sa discutam in cantitatea de lumina emisa de corpul de iluminat. Deci cati lumeni bagati voi in acvarii?

Decat sa traiesti putin si prost, mai bine mult si bine!
[Email] [Yahoo!] [ICQ]
daniel12
Senior member
[Avatar]

Joined: 20/12/2011 15:58:38
Messages: 855
Location: Bucuresti/Dr.Taberei
IP:
Offline

Eu bag cam 15.200 daca e sa-i adunam. Dar nu stiu cat de corect e sa-i aduni.
kirucd
DIY Master
[Avatar]
Joined: 07/05/2011 19:27:18
Messages: 6127
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Un articol pe tema asta, lumeni si watti per litru gasiti aici:

http://www.plantedtank.net/forums/showthread.php?t=21052

Cea mai apropiata de adevar masura este PUR (photosintetic used radition) dupa care
urmeaza PAR (photosintetic active radiation).

In ceea de priveste lumenii si watti, mi se pare mai util folosirea lumenilor, dar mai facila,
mai usor de folosit regula wattilor per litru.

Si toate de mai sus se reduc la lungimile de unda folosite de plante in procesul de fotosinteza,
domeniu in care PAR iti da cele mai bune rezultate.

O seara placuta,
Dragos

Reef 500+
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/17511.page
Scubaline 460 - Discusi
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/15524.page
sursy2003
Junior member
[Avatar]

Joined: 19/01/2013 07:39:58
Messages: 56
Location: Braila
IP:
Offline

daca al nostru coleg daniel12 spune ca are 15200 lumeni inseamna ca trebuie sa mai verific o data intensitatea data de banda cu led. Este intr-o cutie pusa pe o rola si e posibil sa mai fie vre-un zero acoperit de eticheta ( adica sa aiba de fapt 2000 lm) . Verific pentru ca nu vreau sa dau indicatii si / sau date gresite.
Foarte bun linkul tau Dragos. chiar de exceptie as spune.
Dar am dreptate sa spun ca ar trebui sa discutam de lumeni intr-un acvariu, pentru ca intensitatea si consumul e diferit intre sursele de iluminare, si pe doamnele plante nu le intereseaza cati wati consumam noi ci cata lumina au ele.
Nu am vazut pe cutie nicio informatie despre cati "k" au, dar sunt in 2 variante... lumina rece si lumina calda.
Evident ca o sa incerc cu cele cu lumina calda.
Marea majoritate recomanda folosirea tuburilor T8... daca luam un tub de 45 cm de 15w, gasim ca poate avea intre 850 si 1250 lumeni.
deci mai bine folosesti banda led. Asta e punctul meu de vedere.
Ca sa nu mai spun ca poti sa il introduci si sub linia apei.
Ape limpezi si pesti sanatosi tuturor.
Sorin

Decat sa traiesti putin si prost, mai bine mult si bine!
[Email] [Yahoo!] [ICQ]
daniel12
Senior member
[Avatar]

Joined: 20/12/2011 15:58:38
Messages: 855
Location: Bucuresti/Dr.Taberei
IP:
Offline

Fara PAR metru n-ai nici cea mai vaga idee despre cat de utila este lumina care ajunge la plante.

Care-i marea majoritatea asta care recomanda tuburile T8?
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

Joined: 01/03/2002 09:35:00
Messages: 11116
Location: Egiptu' Antic
IP:
Offline

sursy2003 wrote:trebuie sa mai verific o data intensitatea data de banda cu led. Este intr-o cutie pusa pe o rola si e posibil sa mai fie vre-un zero acoperit de eticheta ( adica sa aiba de fapt 2000 lm) .

Cred c-ai vazut bine, e vorba de 200 lm, nu cred ca banda respectiva are leduri de putere mare (de fapt sint convins ca n-are).

Poze: smilie ... Poze cu plante
kirucd
DIY Master
[Avatar]
Joined: 07/05/2011 19:27:18
Messages: 6127
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Da, un led de putere mare gen Cree XP-G are are intre 300 si 500 de lumeni,
dar are si un pret pe masura, destul de ridicat.
Benzile cu leduri sint facute cu leduri de putere mica, si probabil ca ai vazut
corect 200 de lumeni.
Varianta cu leduri poate fi o solutie, dar nu banda cu leduri, din punctul meu
de vedere.

O zi buna,
Dragos

Reef 500+
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/17511.page
Scubaline 460 - Discusi
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/15524.page
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

Joined: 01/03/2002 09:35:00
Messages: 11116
Location: Egiptu' Antic
IP:
Offline

Uite aici un led de putere. Are CRI de 92 si 308 lm.

Poze: smilie ... Poze cu plante
sursy2003
Junior member
[Avatar]

Joined: 19/01/2013 07:39:58
Messages: 56
Location: Braila
IP:
Offline

banda cu led are 240 lumeni / metru.
Ajunge aceasta intensitate luminoasa pentru 22 l apa net? Suprafata 970 cm2 si adancimea 22 cm

Decat sa traiesti putin si prost, mai bine mult si bine!
[Email] [Yahoo!] [ICQ]
Gabalex
Junior member

Joined: 21/07/2011 08:44:52
Messages: 12
IP:
Offline

Salutare, am citit toate cele de mai sus, si la fel am si eu o intrebare despre iluminatul cu led-uri. Daca pe langa un neon "NARVA aquarium basic" LT de 15 watti daylight, mai pot adauga iluminat suplimentar cu led-uri. Am gasit led-uri cu lumina calda de exterior rezistente la umezeala. Nu stiu puterea lor in lumeni dar vreau sa stiu daca au de suferit plantele si pestisorii mei de la acest tip de iluminat. As apela la aceasata metoda deoarece mi se pare ca acesti 15W ai neonului nu sunt suficienti pentru un acvariu de 60L, cumparat de la Hornbach cu tot cu capac. Si inca un alt motiv este acela ca forma capacului nu imi permite instalarea unui al 2- lea neon, practic oricat de mult m-as chinui nu am unde sa il montez in acel capac si in acelasi timp sa fie si sigur din punct de vedere al functionarii.
Astept cu interes sfaturile voastre, multumesc anticipat.
[Yahoo!]
tehrez
Member
[Avatar]

Joined: 07/10/2012 02:02:27
Messages: 143
Location: Bucuresti - Romana
IP:
Offline

Gabalex wrote: Salutare, am citit toate cele de mai sus, si la fel am si eu o intrebare despre iluminatul cu led-uri. Daca pe langa un neon "NARVA aquarium basic" LT de 15 watti daylight, mai pot adauga iluminat suplimentar cu led-uri. Am gasit led-uri cu lumina calda de exterior rezistente la umezeala. Nu stiu puterea lor in lumeni dar vreau sa stiu daca au de suferit plantele si pestisorii mei de la acest tip de iluminat. As apela la aceasata metoda deoarece mi se pare ca acesti 15W ai neonului nu sunt suficienti pentru un acvariu de 60L, cumparat de la Hornbach cu tot cu capac. Si inca un alt motiv este acela ca forma capacului nu imi permite instalarea unui al 2- lea neon, practic oricat de mult m-as chinui nu am unde sa il montez in acel capac si in acelasi timp sa fie si sigur din punct de vedere al functionarii.
Astept cu interes sfaturile voastre, multumesc anticipat.



Acvariul ala al tau de 60L e cumva Juwel?
De pus inca un neon pe langa cel standard, in mod cert se poate. Si eu aveam un singur neon, din fabrica, dar mi-am mai bricolat inca unul destul de usor. Ca pret pe echipamente te poate ajunge, in cazul tau cu neoane de 15W, de la 50 lei in sus.

Banda cu LED-uri nu recomand deoarece lumina generata nu o sa se duca asa cum trebuie/vrei catre plante.

Multumesc frumos!
Adrian.

Sa auzim numai de bine!
luci93
Junior member
[Avatar]

Joined: 28/01/2013 14:55:44
Messages: 39
Location: Constanta
IP:
Offline

Si eu imi luminez acvariu cu banda de leduri si vreau sa zic ca fac fatza chiar bine.Daca vreti pot sa postez cateva poze
[Yahoo!]
Severus
Senior member
[Avatar]

Joined: 10/11/2012 13:43:13
Messages: 686
Location: Bucuresti
IP:
Offline

@ luci93
Ar fi interesant sa postezi niste poze si sa ne dai cateva informatii despre modul in care este iluminat acvariul tau.
Si eu am folosit o perioada LED-uri, dar doar pentru a completa lumina de la neoane.

Festina lente !
luci93
Junior member
[Avatar]

Joined: 28/01/2013 14:55:44
Messages: 39
Location: Constanta
IP:
Offline

scz de intarziere .Folosesc o banda de la 3M cu 120 leduri pe metru si am 60 cm de banda,in acvariu de 100 de cm lungime cu tot cu un tub special de protectie deoarece ele sunt foarte sensibile la umezeala.poate sa imi spuna si mie cineva dc a inceput sa imi apara depuneri galben verzui pe furtun si pe filtru?
[Thumb - 2013-02-06 16.33.08.jpg]

[Yahoo!]
 
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com