[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Parmametrii "halucinanti" ai testerului CO2  XML
Forum Index » Apa
Author Message
monoceros
Member
[Avatar]

IP:

Am nevoie de ajutorul vostru!
Acvariu 66L, populatia: 2 gurami albastrii, 2 leeri, 3 otocinclusi; parametrii apei (masurati cu JBL Easy Test 6in1): PH 7.2; KH 10; GH 14; NO2 0; NO3 15-20
Testerul CO2 Permanent arata astfel image
Problema e ca nu mai stiu ce sa cred referitor la testul permanent JBL ptr ca dupa o schimbare a compozitiei de gelatina din bomba CO2, la reteta clasica am adaugat putin lapte ptr ca din cateva discutii pe forum am inteles ca daca adaugi in gelatina putin lapte, reactia va dura mai mult, insa e posibil ca prin fermentare sa rezulte si hidrogen care nu stiu ce influente are. Bomba a inceput sa elimine CO2 mai mult, insa am reglat debitul la aceeasi parametrii cu care eram obisnuit ca testerul sa rmana pe verde de cateva luni (1bula pe secunda). Nu am schimbat nimic altceva la acvariu. Solutia din tester a fost inlocuita acum o sptamana si parea totul in regula, alta data am avut chiar si un debit mai mare de CO2, insa niciodata nu a ajuns sa fie galbenul asta.
Comportamentul gurmilor albastrii si otocinclusilor nu s-a schimbat deloc, dar leeri sunt mai statici si stau mai mult la suprafata... nu stiu daca e cazul sa fiu ingrijorat sau nu?
kirucd
DIY Master
[Avatar]
IP:

Solutia pe care o pui in tester e diluata? E cu apa din acvariu? In mod normal trebuie sa fie 35 de picaturi din
solutia nediluata.
In cazul in care este asa cred ca ai prea mult CO2. Sau asa ar trebui intrepreatata culoarea galbena.
Nu stiu sa iti spun ce se intampla daca pui si lapte in bomba...

O zi buna,
Dragos

Filtre biologice
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24422.page
Reef 500+
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/17511.page
Scubaline 460 - Discusi
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/15524.page
Bean animal overflow
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20369.page
Humbert
Aquamaster
[Avatar]

IP:

fa si tu un test de ph cu un kit dedicat de testare si o sa-ti dai seama singur daca testul permanent a luat-o razna sau nu
uneori mi se intampla si mie la testul permanent sa arate complet aiurea si nu am o explicatie pentru asta
insa de cele mai multe ori testul permanent e bun, eu il tin la acvariu desi am si controller, pt ca mi s-a intamplat sa mi se strice sonda si sa bage CO2 cu nemiluita

deci trebuie sa verifici ph-ul cu un test de ph

This message was edited 1 time. Last update was at 21/05/2012 09:34:08

monoceros
Member
[Avatar]

IP:

kirucd wrote:Solutia pe care o pui in tester e diluata? E cu apa din acvariu? In mod normal trebuie sa fie 35 de picaturi din
solutia nediluata. ...

Solutia e nediluata si am respectat instructiunile (35 picaturi), iar pana acum (inainte de a schimba compozitia bombei) totul parea normal... indica bine, cred eu.

Humbert wrote:fa si tu un test de ph cu un kit dedicat de testare si o sa-ti dai seama singur daca testul permanent a luat-o razna sau nu
uneori mi se intampla si mie la testul permanent sa arate complet aiurea si nu am o explicatie pentru asta...

Din pacate sunt in plop cu banii, asa ca deocamdata nu pot sa imi iau un test dedicat de PH.
Dar daca ar fi sa ma iau dupa PH si KH indicat de testul 6in1, desi stiu ca nu se aplica prea des, conform tabelului relatiei PH<KH>CO2 ar rezulta ca am undeva la 20mg/L CO2 dizolvat in apa.
Daca pestii inca nu s-au intoxicat, tind sa cred (partial) testul 6in1 si sa dau vina pe lapte
O alta observatie ar fi ca frunzele tinere ale plantelor par sa sufere ceva deformari, iar frunzele cele mai vechi au inceput sa se "topeasca"... asta chiar ma pune pe ganduri.
monoceros
Member
[Avatar]

IP:

Am redus debitul de CO2 ptr siguranta vietuitoarelor, dar rog pe cei care au experimentat o reteta de gelatina cu lapte (pentru bomba), sa ne impartaseasca din exerienta lor, daca au observat schimbari/efecte vizibile.
Multumesc!

This message was edited 1 time. Last update was at 23/05/2012 00:47:59

viulian
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Am incercat si eu ceva asemanator - pentru prelungit durata la bomba - dar nu mai tin minte ce ... nu am sesizat decat poate 1, 2-ua zile in plus.

Intrebare caci nu mi-e clar: testerul tau permanent unde este in acvariu, in raport cu 'iesirea' (sau ce iti elibereaza tie) CO2-ul ? Daca nu ai circulatie mare, sau ai un curent care duce CO2-ul fix sub tester ..... te poate pacali. Incearca sa muti testerul permanent in alta parte in acvariu, sa zicem cat mai jos si mai departe si nu in curent direct ?

Acv. 30L, Acv. 10L, Acv. 16L, Reef 30L, Acv. 0.09L; In trecut: Acv. 25L, Acv. 8L
Pt. imbunatatit navigarea pe forum (My Stats, Big Images resize, Timezone fix)
[WWW]
monoceros
Member
[Avatar]

IP:

Testerul este pozitionat in coltul opus reactorului la ~10cm sub nivelul coloanei de apa si nu l-am miscat pana acum de acolo.
Returul apei este realizat ptrintr-un tub gaurit pe toata lungimea acvariului prins pe suprafata lateralei frontale, iar curentii se formeaza cumva de sus in jos destul de uniform.

image

This message was edited 1 time. Last update was at 23/05/2012 13:53:04

Dragos Matei
Membru de baza
[Avatar]

IP:

salut!
ti-a mai facut figuri testu' ?

Forever Two Wheels !!!
[WWW]

Forum Index » Apa
Go to: