Author |
Message |
lucianvlad
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 29/09/2014 12:22:12
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
|
lucianvlad
Membru de baza
![[Avatar]](/forum/images/avatar/df7e148cabfd9b608090fa5ee3348bfe.jpg)
IP:
|
Multumesc Florian, cred ca este exact eea ce imi trebuie, imediat ce rezolv problema incalzirii voi comanda si controlerul pt coolere.
|
|
 |
lucianvlad
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 29/09/2014 12:36:00
|
lucianvlad
Membru de baza
IP:
|
In clipul asta: https://www.youtube.com/watch?v=op559oMrJrg de la minuntul 5 se vede un dispozitiv la sistemul de iluminat care plimba lampa dintr-un capat in altul al bazinului. Stie cineva cum se poate bricola sau de unde se poate cumpara asa ceva? Mi se pare o idee f buna si daca e functionala injumatateste consumul sistemului de iluminat.
This message was edited 1 time. Last update was at 29/09/2014 12:36:23
|
|
 |
2smokes
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 29/09/2014 18:08:51
|
2smokes
Member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/99f6a934a7cf277f2eaece8e3ce619b2.jpg)
IP:
|
se poate bricola relativ simplu cu 2 motorase cu reductor la 6 v care trag lampa infasurand o sfoara iar cand sfoara se termina de infasurat intr o parte se schimba sensul la celalalt motor sa traga in sensul opus,cauta gearmotor pe siturile de robotica de pe la noi ,ti ar trebui vreo 2 motorase o sina de perdele ceva mai buna care sa merga lin iar ,,sfoara,, ar fi buna din nailon folosit la pescuit mai gros iar motoarele trebuie sa le alegi in functie de cat de repede vrei sa culiseze lumina si de cat de mare faci tamburii pe care se infasoara sfoara
This message was edited 1 time. Last update was at 29/09/2014 18:12:54
|
|
 |
lucianvlad
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 29/09/2014 21:52:08
|
lucianvlad
Membru de baza
IP:
|
Ma gandeam la ceva mai fiabil de genul o curea sau bara zimtata pe suport si un motor cu pinion pe lampa iar in capete fie contacte de schimbare a sensului, fie niste relee ceva. Nu cred ca un sistem cu sfoara e suficient de fiabil sa functioneze ani de zile 12h/zi.
Il voi contacta pe Lucian sa vad daca poate bricola el asa ceva.
|
|
 |
lucianvlad
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 06/10/2014 07:56:50
|
lucianvlad
Membru de baza
IP:
|
De cateva zile am schimbat incalzitorul pe care il aveam cu unul Eheim. Problema oscilatiilor de temp s-a rezolvat, temp nu coboara mai jos de 25,5 si nu urca mai sus de 26,5. Avand in vedere ca iluminez cu MH cred ca este decent.
Referitor la iluminare nu pot spune ca sunt multumit de solutia pe care o am in acest moment din mai multe motive:
1. Consum ridicat
2. SPS nu cresc atat de repede pe cat as vrea pt ca am becuri de 20000K
3. Desi am becuri de 20000K culorile sunt departe de ceea ce-mi doresc
4. Proiectoarele de pe capetele bazinului sunt asimetrice si lumina care ajunge in bazin este mai mult reflectata decat emisa direct...
5. Oglinzile proiectoarelor nu sunt de calitate, drept urmare lumina nu este imprastiata corespunzator => cele 3 proiectoare nu acopera intreaga suprafata a bazinului.
M-am tot gandit la o varianta alternativa insa pana in acest moment din tot ce am studiat pe net nu exista nici un bazin special destinat cresterii si reproducerii de SPS care sa aibe succes cu o alta iluminare decat MH. T5 ar consuma la fel de mult, poate mai mult avand in vedere ca mi-ar trebui o lampa cu 8 sau 10 x 80W iar tuburile ar trebui sa le schimb la 8-12 luni. In LED-uri nu am incredere, am gasit o gramada de jurnale despre bazine in care SPS nu au mers pe varianta asta de iluminat, nu mai vb de ritmul de crestere sau de costurile initiale.
|
|
 |
lucianvlad
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 06/10/2014 21:30:53
|
lucianvlad
Membru de baza
IP:
|
Azi am facut un schimb de 10% folosind sare Kent Marine la bax de 26Kg.
Impresii:
Apa s-a "albit" putin insa pun asta pe seama faptului ca am lasat doar o ora la amestecat. La grotech era suficient si o jumatate de ora. Data viitoare voi lasa Kent-ul macar 2 ore. Mai mult decat atat, nu am respectat nimic din recomandarile producatorului referitor la temperatura apei in care se adauga sarea sau cantitatea. Am pus sare cam cat stiam eu ca ridic undeva la 1.020 si apoi am inceput sa masor si sa adaug putin cate putin pana am ajuns la 1.025.
Acropora asta a scos niste polipi de aproape un cm lungime:
E prima data cand face asa ceva. Ma uitam buimacit la ea si ma intebam daca isi da duhul sau e de bine. In mom de fata e ok. Este o foto de zilele trecute, nu am avut camera langa mine sa-i trag una.
Salinitate 1.025
KH - 9,5 pe net toata lumea da 10-10,2 Poate la o salinitate de 1.026 sau poate e testul meu prost desi nu cred. F f multumit de KH-ul asta, nu mi-a influentat absolut deoc kh-ul bazinului pe care il tin undeva la 7,6. Grotech-ul avea un KH 13 la salinitatea asta si imi ridica putin kh-ul la schimbul de apa.
Mg - 1360
Ca - 460
Nu am test de Iod, Fe si Sr.
Sunt doar 4 ore de la schimb, revin maine cu alte impresii.
This message was edited 1 time. Last update was at 06/10/2014 21:31:18
|
|
 |
2smokes
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 07/10/2014 00:05:43
|
2smokes
Member
IP:
|
da nu e fiabila sina aia facuta cu gear motor pentru roboti cum spui tu pe scripeti cu sfoara un reductor tot din scripeti folosind un motoras mai rezistent s ar putea sa mearga;ai amestecat apa rece cu sare si deaia s a albit si acropora aia s a hidratat cred ca de la kh ,pune o mai departe de lumina ca e cam alba...
This message was edited 3 times. Last update was at 08/10/2014 16:28:32
|
|
 |
lucianvlad
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 07/10/2014 12:24:05
|
lucianvlad
Membru de baza
IP:
|
@ 2smokes - multumesc mult de sfaturi. Acropora din imagine este culoarea asta de ceva vreme, singura diferenta pe care am sesizat-o dupa schimbul de apa fiind polipii extinsi neobisnuit de mult. Temperatura apei in acvariu nu s-a modificat nici macar o jumatate de grad, parametrii absolut deloc. Ce este cel mai important e ca la o ora dupa schimb apa era cristal. La urmatorul schimb voi lasa apa cu sare la amestecat de seara pana dimineata. As vrea sa vad si eu imagini cu un bazin cu SPS iluminat cu banda de led (probabil te referi la SMD 5050) sau macar sa vb cu o persoana care are un astfel de bazin. Voi experimenta si o sursa de lumina cu lungime de unda 6500K.
Am facut acest bazin special pt cresterea si inmultirea fragurilor de SPS. Asta este si motivul pentru care are o inaltime atat de mica (25 cm coloana de apa). Am folosit de la vechiul sistem tot ce se putea pentru a limita investitia initiala insa am probleme pentru ca, neavand suficienta experienta, intampin dificultati neprevazute.
In mometul de fata cel mai tare ma deranjeaza faptul ca majoritatea coralilor (acroporele in special) s-au inchis la culoare devenind maronii. Am problema asta de aproape 2 luni si momentul a coincis cu o scadere brusca de temp peste noapte. Cel mai vizibil a fost la Montipora capricornis care, din cate am citit, este foarte sensibila la oscilatii de acest gen. Pe langa acest aspect maroniu coralii s-au si oprit din crestere.
Cand am gandit sistemul am plecat de la ideea ca voi avea f putini pesti sau deloc. Acum am un clown si un midas blenny. Hranesc cateva granule/zi motiv pentru care am f putin NO3, undeva intre 0,5 si 1. Nu stiu cat PO4 am dar testul JBL imi spune 0. Mi-ar placea sa pot face un test cu un instrument mai precis insa nu am si nici nu vreau sa investesc in asa ceva, cel putin nu acum. Restul testelor sunt salifert si toti parametrii sunt buni. Cu toate ca am doar 2 pesti si hranesc putin ieri am constata ca in sump sub piatra vie se adunase o gramada de detritus. O fi din cauza ca piatra este plina de tot felul de lighioane? Daca as inlocui piatra vie cu siporax sau matrix ar fi mai bine?
De asemena am gasit pe net diferite pareri despre care lumina este mai potrivita pentru o crestere mai rapida a SPS. Unii spun ca o lumina mai albastra accelereaza cresterea iar altii spun ca o lumina mai alba este mai potrivita dar nimeni nu exemplifica cu imagini in care se vede evolutia lor in timp.
|
|
 |
koala
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 07/10/2014 12:27:28
|
koala
Batran si obosit
![[Avatar]](/forum/images/avatar/7f6ffaa6bb0b408017b62254211691b5.jpg)
IP:
|
lucianvlad wrote:... Cu toate ca am doar 2 pesti si hranesc putin ieri am constata ca in sump sub piatra vie se adunase o gramada de detritus. O fi din cauza ca piatra este plina de tot felul de lighioane? Daca as inlocui piatra vie cu siporax sau matrix ar fi mai bine?...
Detritusul apare si ca produs secundar al activitatii bacteriene, NU neaparat de la pesti.
|
Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020) |
|
 |
2smokes
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 07/10/2014 12:40:46
|
2smokes
Member
IP:
|
dupa ce schimbi apa la o ora devine cristal din cauza ca a crescut kh...
This message was edited 1 time. Last update was at 08/10/2014 16:30:12
|
|
 |
2smokes
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 07/10/2014 12:53:56
|
2smokes
Member
IP:
|
mai e o chestie de care nu stie multa lume,la temperatura mai mica sa zicem cu 2 -3 grade la acropore si la toti coralii le scade metabolismul si digera hrana mai incet ca la o temperatura mai mare deci la temperatura mai mica ar avea nevoie si de lumina mai putine ore sau intensitate mai slaba,pentru ca daca zooxantelae cresc mai repede decat are nevoie coralul acesta devine maro ,e valabil si la pesti cand e frig mananca mai putin si la orice vietate cu sange rece
|
|
 |
lucianvlad
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 07/10/2014 14:03:19
|
lucianvlad
Membru de baza
IP:
|
Detritusul apare si ca produs secundar al activitatii bacteriene, NU neaparat de la pesti.
Bun, inseamna ca am activitate bacteriana intensa deci nu schib nimic la partea de bio.
dupa ce schimbi apa la o ora devine cristal din cauza ca a crescut kh
Iti spuneam intr-un post anterior ca schimbul de apa nu mi-a afectat deloc KH-ul bazinului.
sunt baieti chiar si pe forum cu 50 50 sunt convins,sunt unele benzi chiar mai puternice ca alea iar la un frag tank cu inaltime mica ar putea sa mearga la acropore,eu pe cine stiu foloseste leduri cre da si benzile 50 50 mi se par puternice
As vrea sa stiu si eu macar o persoana care tine sps sub banda de led-uri indiferent de care este. Nu spun ca nu este dar eu nu am auzit.
Da, am citit si eu despre cree ca sunt printre cele mai bune led-uri dar fii putin mai explicit: de care, cate, in ce combinatie?
Nu cred ca este potrivita banda de led-uri pt mine pt ca trebuie sa o pun la inaltime astfel incat sa am acces cu usurinta pe toata suprafata bazinului de sus.
coralii devin maro sau se albesc de la prea multa lumina,ori e lumina prea intensa ori lumineaza prea multe ore sau de la fosfati,cresc zooxantelae peste masura iar culoarea lor e maro,cand coralul nu mai face fata ,,mancandule,, le expulzeaza polipii lui devenind transparenti
Asta este o alta enigma pe cae incerc sa o clarific. Unii spun ca zooxantelae se dezvolta prea mult in mom in care nu este suficienta lumina si incearca sa compenseze lipsa ei pe cand altii spun ca se intampla lucrul asta cand e prea multa lumina. Fosfati nu cred ca am, acum ceva vreme am adus o colonie de acropora afectata rau de cianobacterie. In maxim o saptamana cianobacteria a disparut. Cred ca daca aveam PO4 nu disparea asa usor, poate chiar se extindea.
la temperatura mai mica sa zicem cu 2 -3 grade la acropore si la toti coralii le scade metabolismul si digera hrana mai incet ca la o temperatura mai mare deci la temperatura mai mica ar avea nevoie si de lumina mai putine ore sau intensitate mai slaba,pentru ca daca zooxantelae cresc mai repede decat are nevoie coralul acesta devine maro
Lucrul asta l-am observat si eu. Nu am avut absolut nici o problema cand temp mi-a crescut la 28 pe timpul zilei. Insa a fost suficient sa am o sg scadere la 22 si s-au maronit ca naiba.
|
|
 |
2smokes
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 07/10/2014 15:45:03
|
2smokes
Member
IP:
|
... inca ceva ce am mai auzit,daca bagi o acropora noua intr un acvariu unde ai deja alte acropore uneori incep rtn aparent fara nici un motiv,unii chiar recomanda sa cumperi acroporele toate odata si sa nu mai introduci dupaia altele in bazin,e un coral pretentios
This message was edited 1 time. Last update was at 08/10/2014 16:31:13
|
|
 |
Shubi
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 07/10/2014 19:52:03
|
Shubi
CNC-ist de frunte
IP:
|
...In conditiile descrise de tine "albirea apei" se datoreaza precipitarii Calciului. Nu respecti conditiile minime de preparare a apei de schimb.
Albirea durului respectiv, dupa umila mea parere, se datoreaza temperaturii ridicate din acvariu si/sau iluminarii prea puternice si/sau de o calitate inferioara.
This message was edited 4 times. Last update was at 08/10/2014 16:34:41
|
|
 |
Cristi
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 07/10/2014 21:06:07
|
Cristi
POKEMBER
![[Avatar]](/forum/images/avatar/217dade2ab7db91d12f1bca7b0cd4c82.jpg)
IP:
|
Incearca sa mentii parametrii cat mai stabili (ma refer la toti parametrii, nu doar Ca,Mg, KH) si isi revin ei incet.
Nu-ti mai cresc,pentru ca au intrat in acea stare de "hibernare" specifica sps-ilor,atunci cand ceva nu e in regula.
Sunt de acord cu Shubi in ceea ce priveste albirea coralilor tai.
La asta as mai adauga posibilitatea prezentei parazitilor,lipsa unor elemente organice/inorganice.
Astea le spun asa , in mare.
Sunt atatea variabile in acvariile marine, incat e greu de spus daca nu stii in totalitate regimul de intretinere, daca nu vezi cu ochii tai cum arata coralul/ii, etc.
Ce pot sa-ti recomand e sa mergi pe o cale cunoscuta, dovedit functionala,mai ales ca tu vei face o afacere din asta, daca am inteles eu bine.
Un pic de experienta nu ti-ar fi stricat,inainte sa faci ferma.
Cand ai probleme, revino intotdeauna la lucrurile de baza,vezi daca alea sunt in regula si apoi mergi mai departe.
Cu ce hranesti bazinul?
This message was edited 3 times. Last update was at 07/10/2014 21:33:20
|
Proiect /-/ FOWLR |
|
 |
kirucd
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 07/10/2014 22:01:26
|
kirucd
DIY Master
IP:
|
@Lucian ce pH ai? Folosesti skimmer si scrubber pentru skimmer? Un pH mare (8,4-8,5) si o cantitate mica de CO2 in apa, plus un KH putin mai mare,
sa zicem un 9-10, sint conditii ideale pentru a accelera cresterea. Skimmerul in cazul de fata nu este pentru a te ajuta la diminuarea DOC-ului din
apa, care probabil este mic, ci te ajuta la marirea pH-ul si folosit cu scrubber CO2 iti micsoreaza nivelul de CO2 din bazin, esential pentru cresterea
coralilor. E de vazut si ce nivel de potasiu (K) ai in bazin.
In rest maronirea coralilor inseamna o cantitate mai mare de zooxantele, si poate avea multe cauze, iar aici parerile sint impartite.
O seara placuta,
Dragos
This message was edited 1 time. Last update was at 08/10/2014 16:35:51
|
|
 |
lucianvlad
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 07/10/2014 22:54:25
|
lucianvlad
Membru de baza
IP:
|
Va multumesc tuturor celor ce incercati sa ma ajutati. Am descoperit problema si este cat se poate de neasteptata:
Am FLATWORM:
Daca mergeti pe fotografia originala si faceti zoom se poate vedea la baza acroporei din imagine.
Am descoperit din intamplare vazand aceasta acropora ca pierde tesut de la baza spre varf. Este singura afectata vizibil in ceea ce priveste tesutul.
Din cate am citit se rezolva cu Flatworm eXit de la Salifert. A folosit cineva asa ceva? Imi puteti imrumuta sau vinde urgent solutia asta? A mai avut cineva de-a face cu parazitul asta?
Nu o sa spun de unde l-am luat pt ca nu este decat o presupunere desi mai am o confirmare. Cred ca l-am introdus acum 3 luni cu o colonie de acropora. Daca aveam ochiul format cu siguranta ii detectam de atunci.
Ce o sa spun insa este ca IMI CER SCUZE fata de toti cei care au cumparat corali de la mine. Va rog sa examinati cu atentie in urmatoarele saptamani coralii. Daca descoperiti parazitul va inapoiez banii si suport toate cheltuielile de de eradicare a lui cu tot ceea ce implica. Cred ca asa este corect si nu spun asta doar pentru ca am in plan o afacere. Si mie mi-ar fi placut sa fiu avertizat, nu m-as mai fi framantat luni de zile facandu-mi zeci de scenarii si planuri de schimbare a setupului. Este cat se poate de clar, coralii mei sunt stresati de animalutul asta.
Inca odata va rog sa acceptati scuzele mele, nu am facut-o cu intentie.
Momentan, pana cand nu voi fi 100% sigur ca am eradicat problema, tot ceea ce am de vanzare sau schimb in materie de stoc viu nu mai sunt disponibile.
CARANTINA
|
|
 |
r_o_n_i
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 07/10/2014 23:05:36
|
r_o_n_i
Membru de baza
![[Avatar]](/forum/images/avatar/1625abb8e458a79765c62009235e9d5b.jpg)
IP:
|
Parerea mea :
@2smokes : cand nu ai destule cunostinte legate de un subiect nu mai da solutii ; UV-A nu omoara nici o bacterie .. maxim le bronzeaza . Studiaza un pic legat de lungimi de unda .. de la uv pan la ir, si vezi ce este daunator si ce este benefic unui bazin marin
@lucianvlad : primul rand verifica lumina .. prea puternica sau/ si de o slaba calitate ( becuri/ tuburi obosite ) se traduce prin albire la duri; test de po4 de la jbl e jucarie .. arunca-l sau doneaza-l unuia pe care ai boala  ) ..nici salifert nu-i mai breaz la po4 , cand iti arata 0 sigur ai ceva dar ok pt un bazin bun. Cel mai bine orienteazate spre hanna si un bazin cu cheto legat in serie luminat minim 14 ore pe zi .
In rest total de acord cu ce au scris kiru si shubi
Spor
|
|
 |
Shubi
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 07/10/2014 23:15:19
|
Shubi
CNC-ist de frunte
IP:
|
O solutie rapida este sa mergi maine la o farmacie si sa-ti iei Lugol, o solutie ce are la baza 5% Iod, faci imbaieri de cateva minute urmata de clatirea energica a coralului intr-o apa curata pentru a se desprinde parazitii dupa care-i treci intr-un bazin de carantina si repeti operatiunea dupa cateva zile. Acvariul de carantina e obligatoriu mai alesc cand vrei sa faci o ferma de corali unde vei avea import permanent biologic din surse diverse.
|
|
 |
r_o_n_i
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 07/10/2014 23:17:09
|
r_o_n_i
Membru de baza
![[Avatar]](/forum/images/avatar/1625abb8e458a79765c62009235e9d5b.jpg)
IP:
|
Imprumuta o canistra si fa-ti stoc de carbune activ sa o umpli. Pregateste si apa de schimb cam 50% din volumul actual la aceeasi parametrii ce ai in bazin. Testeaza intr-un vas cat de rezistenti sunt .. Nu supradoza ; dupa ce scapi recomand 2 wrasse (yellow si six-line) cei mai mici care ii gasesti si un forktail blenny ca sa te scape de viitori paraziti + dip sever la orice frag care-l aduci nou ( facand comparatie sa zicem 30 euro ca pierzi cat ai plati fragul nou fata de pierderea pe care o ai daca iti infesteaza bazinul)
L.E.: flatworm exit gasesti cred la Florentina (magicnature.ro)
This message was edited 1 time. Last update was at 07/10/2014 23:18:28
|
|
 |
|