Humbert wrote:cred ca din simplul motiv ca e giesemann
si neoanele de la ei sunt scumpe fata de altele, dar se zice ca sunt the best of the best pt plantate
acum, sincer sa fiu, cred ca aspectul si pretul sunt cele mai importante la o asemenea lampa, nu cred ca electronicele din ele sunt foarte diferite, ca in principiul e vorba doar despre niste drosere, care la o adica ar putea fi si inlocuite (iar neoanele oricum sunt consumabile)
Mai difera reflectoarele care conteaza foarte mult intr-un sistem de iluminat si droselul intr-o oarecare masura (am vazut niste drosele de doi lei pe care in momentul in care le-am schimbat am avut o alta lampa). In rest ai dreptate, se plateste si numele/brandul...
„Singurele lucruri care se intampla rapid intr-un acvariu sunt cele rele. Lucrurile bine facute se observa in timp si necesita rabdare, rabdare, rabdare...”
cateva experimente facute pe diferite tipuri de reflectoare si rezultatele obtinute. De multe ori la produse se plateste brandul, dar pe langa brand e vorba de calitatea materialelor, rezistenta lor in timp, eficacitate etc. Tu mai studiaza si inainte sa iei o hotarare mai intreaba-ne si pe noi
E o discutie pe forum actuala legata de performanta ledurilor pt acvarii plantate. Pt moment ca sa reusesti o lumina propice plantelor cu leduri, cu siguranta investitia este foarte mare. Eu de ex, pt viitorul acvariu o sa optez intre AquaMedic Ocean Light si Arcadia. Am studiat sufiecient de mult ca sa trag aceasta concluzie. Arcadia este mai buna dar cu 25% mai scumpa. Restul lampilor nu cred ca sunt o solutie buna ca si raport pret/calitate. Bine, fac referire acum doar la lampi premium.... ca poti lua si o lampa de acest fel, cu siguranta ok.... dar.....
Daca la caliatea luminii va uitati (lampi premium), atunci priviti si inspre ATI http://www.atinorthamerica.com/sunpower_dimmable.php?tabbedtabs=0 Este de departe cea mai buna realizare in materie de iluminat cu tuburi de neon pe care eu am vazut-o E mai prost cu service-ul la noi in tara dar nici la celelalte marci nu ai...
This message was edited 1 time. Last update was at 07/01/2014 22:31:39
„Singurele lucruri care se intampla rapid intr-un acvariu sunt cele rele. Lucrurile bine facute se observa in timp si necesita rabdare, rabdare, rabdare...”
Iar eu am lampa de la Blau 8x54w lungime 122 cm la un bazin de 468 litri (130x60x60)
I-am facut ceva modificari (schimbat balasturile cu unele dimmabile ca sa o pot controla
din controller) si sint foarte multumit de ea.
Multumesc domnilor pt raspunsuri, desi inca n-am hotarat nimic, cred ca sunt pe drumul cel bun. E greu sa impac nevasta (care vrea sa aiba lampa frumoas care atarna, alba daca se poate), calitatile lampii (caldura, lumina) si pretul
Amandoua erau montate pe cate un 90x45x45 spre norocul meu.
Solar I era foarte calda deasupra (dar ok sa tii mana cateva secunde bune) iar ce emana din ea spre acvariu nu era nici pe departe atat de cald cum imi imaginam de la o lampa hqi. L-am intrebat pe tip daca foloseste coolere pt apa si a zis ca nu e nevoie, nici nu am vazut echipamente in apa sau in dulapul de sub.
Lampa LED de la Fluval era putin weird in sensul ca era intinsa flat pe acvariu, daca nu vedeam lumina as fi crezut ca e vre-i sipca de plastic Acvariul pe care era pusa era plantat cu niste anubias dar tipul a zis ca 2 lampe din astea ar face fata unui plantat cu plante de gazon.
Ca pret, ADA era can 2100RON si Fluval 1500RON (transformat PLN in RON sa fie mai usor pt toata lumea).
daca LED-urile alea sunt ok sau nu pentru un plantat cu cerinte ridicate de lumina trebuie sa spuna cineva care a experimentat si din cate stiu eu, nu sunt multi din astia, cel putin pe la noi.
restul sunt doar ghiceli mai mult sau mai putin educate.
Lampa ADA trebuie montata si ceva mai sus..... nu stiu cum o sa fie cu lumina prin camera, cred ca depinde f mult amplasamentul in camera respectiva si destinatia ei.....
Intre ADA si Hagen/Fluval nu cred ca poti sa o alegi pe ultima. Sau eu unul nu
as alege-o. In pkus de asta intre MH si leduri pentru un plantat eu inca nu as alege
leduri. Am leduri la reef si sint foarte multumit de ele, dar pentru un plantat ori aleg
MH sau T5 de calitate (ADA, Giesemann, ATI etc.) ori imi fac singur lampa cu leduri
si ma apuc sa experimentez diferite variante. Ledurile inca nu sint suficient de bine
implementate pentru plantate, mai dureaza ceva timp pina ajungem acolo.
Acestea fiind spuse alegerea mea ar fi ADA (dintre cele doua).
Dar o lampa cu neoane T5 si eventual controller (desi nu stiu daca nu sare la pret)
poate ar fi mai indicata.
O zi buna,
Dragos
LE asta ar fi o lampa civilizata la pret si interesanta:
iar asta este o lampa ATI dimmabila, 4x39w, are computer din care poti programa cum sa dimmeze
lumina (de la 0 la 100% pe fiecare tub in parte), are un pret mai mult decat civilizat, arata suficient
de bine, sipoti sa iti alegi ce tuburi vrei tu (eu as merge pe Giesemann) pentru ca se poate vinde
fara tuburi (ATI nu produce tuburi pentru plantate ci doar pentru acvarii marine):
Iar daca totusi vrei sa "arunci" niste bani pe leduri poti sa incerci varianta asta (cam scumpa
ce-i drept, dar stie sa faca tot ce iti poti imagina de la o lampa, controllerul pe care il are
incorporat stie de toate in domeniul iluminarii):
Cu placere Raportul pret/calitate cred ca este imbatabil la ATI in acest moment. Si pe undeva
este normal, au fost primii care au introdus pe piata lampile T5 pentru acvaristica.