Nici nu am zis ca se vor colmata grilele, alea nu au cum sa se colmateze
Se pot colmata mediile de filtrare, despre alea era vorba. Dar daca le cureti
in mod constant atunci nu e nicio problema.
In privinta timpului de retentie hidraulica acolo e foarte simplu. Pe mine nu
ma intereseaza ce spune Seachem sau oricare alt producator de materiale filtrante
biologice, eu iti spun ce am experimentat si ce am citit si deductiile mele din
ceea ce am citit in domeniu. Daca vrei sa ma crezi bine, daca nu iarasi bine, e decizia
ta. Timpul de retentie hidraulica se calculeaza ca raport dintre volumul de apa cuprins
de materialele filtrului si debitul de apa care trece prin acel filtru. Tu spui ca e vorba de
4 litri de material filtrant prin care trec 2000 litri pe ora, care e acelasi lucru cu 1 litru material
prin care trec 500 litri pe ora. 1 litru de matrial filtrant, in medie, contine in jur de 0,5 litri de
apa. Daca pui 1 litru de material filtrant uscat intr-o cana gradata de 1 litru dupa care completezi
cu apa pina la gradatia de 1 litru, in medie ai sa completezi cu 500 ml de apa (la matrix e in jur de
450 ml, la siporax e in jur de 600 ml, etc., pentru usurinta calculelelor eu consider 0,5 litri). Deci
cei 0,5 litri de apa din 1 litru de material biologic stau in contact cu materialele, in fiecare ora, de
0,5 litri impartit la 500 litri/ora, adica pentru un timp de 0,001 ore, care inseamna 3,6 secunde.
Cu alte cuvinte la fiecare 3,6 secunde apa se schimba. Daca tu crezi ca procesele biologice pot
avea loc eficient in aceste conditii, e parerea ta. Parerea mea, in urma a ceea ce am citit si
studiat pina acum, este ca nu se va intampla asa, timpul este extrem de scurt. Cu alte cuvinte
o mare parte din nutrientii din apa (amoniac, nitriti, nitrati) nu vor sta suficient timp in contact
cu biofilmul care ar trebui sa se formeze pe si in materialele filtrante in asa fel incat sa fie redusi
eficient. Sigur ca o anumita filtrare se va face, dar eficienta filtrului va fi foarte scazuta. Practic tu
folosesti acest material filtrant biologic pe post de material de filtrare mecanica. Un timp de retentie
hidraulica care sa faca eficienta filtrarea este de la 30 de secunde in sus. In cazul denitrificarii acest
timp trebuie sa fie mult mai mare, asta e motivul pentru care filtrele de denitrificare au debite reduse.
Oricum in lipsa aditiei unei surse de carbon organic nu va avea loc decat o denitrificare partiala, oricat
denitrate ai folosi. Daca o parte din carbonul organic existent in biopelete ajunge in sump, acesta poate
ajuta, dar de asemenea poate provoca dezechilibre si evolutii neasteptate gen bacteria bloom, de asta se
recomanda ca iesirea din reactorul de biopeleti sa fie la intrarea in skimmer, pentru a fi skimmat excesul de
carbon organic care poate iesi din reactor impreuna cu mulmul.
Daca inca nu ai citit topicul meu referitor la filtrarea biologica si filtre biologice poti sa arunci un ochi
acolo, ai destule exemple si argumente.
Eu doar mi-am dat cu parerea la ceea ce ai improvizat acolo, mai departe tu vezi daca functioneaza sau nu
si ca de eficient functioneaza.