[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Bat-reef  XML
Forum Index » Bazine mari
Author Message
dan.pavelescu
Liliacul
[Avatar]

IP:

Multam! smilie

I'm Batman!

The Forgotten Sands
Release the kraken!
Soupe de poisson

Mi te supui.
[WWW]
Cristi
POKEMBER
[Avatar]

IP:

Ca sa ai un oarecare randament in tratarea grisului cu UV-u',desi e discutabila si treaba asta,in-take-ul uv sa fie cat mai aproape de fundul bazinului. Asta pentru ca parazitul in perioada de inmultire cade,si atunci cu un curent bun la nivelul substratului poate fi absorbit in uv,intra la bronzat si moare.
Stiu treaba asta de cand am avut si eu probleme si citisem pe reefcentral.com,unde incercase cineva dar nu obtinuse chiar rezultatele la care se astepta.
In FO,cea mai sigura zic eu,e hiposalinitatea. Cuprul din cate am vazut (cel putin Cupramine),le da la ficati,scapi de gris,dupa aia se face pestele ca biscuitu' dunga si pana la urma moare.

Proiect /-/ FOWLR
[Yahoo!]
elven
Ultrahigh member
[Avatar]

IP:

kirucd wrote:UV-ul nu eradica ich-ul, este tot in bazin. Ca sa nu mai fie trebuie sa sterilizezi bazinul, nisipul, piatra
etc. Intreaba-l pe nentu' Koala cum e cu ich-ul. O solutie este hiposalinitatea, daca nu ai corali.
Dar e complicata si dureaza.

Apa marina este mult mai complexa decat apa dulce iar UV nu face decat sa distruga. Eu nu am folosit
niciodata si nu recomand.

Pentru ich un tratament bun este Herbtana. Mancare buna pentru pesti, parametri ok ai apei ca sa nu
fie stresati pestii si rabdare.

Si bineinteles carantina este cea mai simpla solutie, inainte de a introduce pestii ii tii in carantina si
ii tratezi pentru ich si ii bagi in bazin sanatosi. Dar daca ai doar un singur peste bolnav in bazin atunci
ai ich in tot bazinul.

+1 exact asta stiam si eu dar am zis ca poate stiu gresit ;)
PS treaba cu ich-ul e simpla. Ich-ul dupa parerea mea exista in cam toate bazinele dar daca ai sistemul imunitar bun la pesti (stau in apa curata, nu sunt stresati, au alimentatie buna) acestia nu se vor imbolnavi.

This message was edited 1 time. Last update was at 26/01/2017 08:43:45

My "Black Water" reef 300L
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/0/28045.page
image
koala
Batran si obosit
[Avatar]

IP:

kirucd wrote:UV-ul nu eradica ich-ul, este tot in bazin. Ca sa nu mai fie trebuie sa sterilizezi bazinul, nisipul, piatra etc. Intreaba-l pe nentu' Koala cum e cu ich-ul. O solutie este hiposalinitatea, daca nu ai corali.
Dar e complicata si dureaza. ...

Si bineinteles carantina este cea mai simpla solutie, inainte de a introduce pestii ii tii in carantina si ii tratezi pentru ich si ii bagi in bazin sanatosi. Dar daca ai doar un singur peste bolnav in bazin atunci ai ich in tot bazinul.

CristiC wrote:... Stiu treaba asta de cand am avut si eu probleme si citisem pe reefcentral.com,unde incercase cineva dar nu obtinuse chiar rezultatele la care se astepta.
In FO,cea mai sigura zic eu,e hiposalinitatea. Cuprul din cate am vazut (cel putin Cupramine),le da la ficati,scapi de gris,dupa aia se face pestele ca biscuitu' dunga si pana la urma moare.

Plm, asta i-am zis si eu ieri... da' el, nu si nu: "Batman! Batman!"

Pavelescule, ma apuc deseara sa demontez saracia aia de lampa?

Ce-as face eu acum:
- luat pestii din bazin si incercat tratament separat... hiposalinitate sau "transfer" (am detaliat metoda, pe aici pe undeva).
- lasat bazinul fara pesti, timp de 2 luni... doar coralii si "ganganiile": crabi, creveti, stele, plm.

Dupa 2 luni o sa ai bazinul "ich free"... trebuie sa fii atent sa nu bagi pesti bolnavi (necarantinati). Asta e singura solutie care te scapa de gris... restu' sunt vrajeli.

This message was edited 1 time. Last update was at 26/01/2017 09:17:15

Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020)
CreatoR
Senior member
[Avatar]

IP:

Sunt de accord cu voi. O sa fac un mic experiment si va spun cum decurge.

Am citit mult despre boala asta ich, exact care sunt etapele cum functioneaza si cel mai comun lucru am citit ca parazitul asta nu supravietuieste fara o gazda, are o durata de viata foarte mica. (de aici si perioada de 6-8 saptamani)

De cand a murit Angelfish emperor nu am mai bagat nici un peste. Deja am 1 luna si jumate si momentan nici un peste nu prezinta simptome.

Peste 2-3 luni o sa bag 7-8 pesti mentionati in topicul meu. Acesti pesti o sa fie carantinati 2-6 saptamani in functie de cum se prezinta.

Daca nici unul din peste nu o sa faca ich si o sa fie totul ok inca 1-2 luni eu zic ca experimentul e un succes.

Esti de accord cu mine Ricardo?

This message was edited 1 time. Last update was at 26/01/2017 09:45:19

----

My 130L marine aquarium: https://www.flickr.com/photos/47236990@N04/sets/72157652684731282
[Yahoo!]
koala
Batran si obosit
[Avatar]

IP:

CreatoR wrote:... Esti de accord cu mine Ricardo?
Vrei sa fiu de acord? Ca nu ma doare gura sa zic ca DA.

- este stiut faptul ca parazitul "nu moare" atata vreme cat exista pesti in acvariu... el (parazitul) sta acolo si pandeste prima ocazie favorabila.
- faptul ca pestii nu arata "semne de gris" NU inseamna ca boala a disparut din bazin.
- la primu' semn de stres (apa nasparlie, pesti noi, modificare a ierarhiei din bazin, fazele lunii si plm), o sa te trezesti ca TOTI pestii fac gris instantaneu.

Asta e parerea mea.

Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020)
dan.pavelescu
Liliacul
[Avatar]

IP:

Eu zic s-o dam la barbotaj, sau la lovituri de la unshpe' metri

I'm Batman!

The Forgotten Sands
Release the kraken!
Soupe de poisson

Mi te supui.
[WWW]
koala
Batran si obosit
[Avatar]

IP:

Plm, nu-s pestii mei si nu e problema mea. Facem ce vreti voi!

- ala care descopera medicamentul impotriva grisului o sa se imbogateasca... sa arunci pastila in apa si pestii sa se insanatoseasca. Fara riscuri si fara efecte secundare.
- pana atunci, daca vrei sa scapi de gris ai doar 3 posibilitati: cupru, hiposalinitate, transfer.
- toate astea tre' combinate cu un bazin complet clean si ich free.

Doar asa poti avea garantia ca nu ai boala in display.
Restul e loterie si "Doamne ajuta!"

Glorie Mielului!

CreatoR
Senior member
[Avatar]

IP:

koala wrote:

- ala care descopera medicamentul impotriva grisului o sa se imbogateasca... sa arunci pastila in apa si pestii sa se insanatoseasca. Fara riscuri si fara efecte secundare.

abia astept descoperirea secolului

OK va tin la curent, sper sa nu am probleme

----

My 130L marine aquarium: https://www.flickr.com/photos/47236990@N04/sets/72157652684731282
[Yahoo!]
atar
Membru de baza

IP:

Chiar daca nu am experieta voastra in marine, studiind problema grisului, am ajuns la concluzia ca peste 90% din bazine il au.
Atata timp cat sursele de pesti sunt aceleasi 6-7 in toata tara, iar ei au avut gris in bazinele lor, cred ca toti pestii care vor trece pe la ei vor avea.
Eu am hotarat clar sa scap de ich, dar nu voi face nimic pana nu finalizez stocul viu si pana nu vine primavara.
Mai am de scos 3 pesti si de bagat alti 4 si deabia apoi ma apuc de tratat.
Eu am pastrat bazinul vechi de 200l, pe care il voi transforma in acvariu-spital, steril. Voi tine numai pestii, doua luni si jumatate, la salinitate de 1.008-1.009, numai cu un skimmer si schimburi regulate de cate 50L. In timpul asta, in acvariul mare vor ramane toate nevertebratele (coralii, creveti, melci, crabi, arici, stele si anemonele).
In perioada asta voi scapa de ich in bazinul mare si sper sa moara si pe pestii din acvariul-spital.
Eu alta solutie nu vad.

koala
Batran si obosit
[Avatar]

IP:

Da, este o solutie corecta si va da rezultate.

dan.pavelescu
Liliacul
[Avatar]

IP:

Sa notam ca negustorii de afara (dejong si care or mai fi), care aprovizioneaza cu pesti magazinele din RO, cel mai probabil (e doar o presupunere) tin pestii in apa cu salinitate mica, unde riscul de a face ich e scazut.
Pestii ajung la noi, ii bagam in saramura cu 1024, ii stresam cu transportul si aia e.

I'm Batman!

The Forgotten Sands
Release the kraken!
Soupe de poisson

Mi te supui.
[WWW]
adivb
Senior member
[Avatar]

IP:

imi cer scuze ca ma bag si eu, dar am gasit un articol interesant pentru cine are rabdare sa-l citeasca:
http://www.wetwebmedia.com/ca/volume_4/V4I4/hyposalinity/OST.htm

cateva aspecte mi-au atras atentia:
- exportatorii de pesti se pare ca ii tin pe la 1.010-1.011, doar asa... ca sa nu aiba probleme. Normal ca atunci cand ajung in acvariile noastre la 1.025, pe langa stres si ich-ul cu care se vor confrunta, mai lupta si cu o salinitate mai mare; pestilor fiindu-le mai usor sa lupte cu ich la o salinitate mai mica.
- o varianta a tratamentului cu hiposalinitate pt acvariile "reef" ar fi cu o salinitate 1.017. Interesant fiind ca speciile de "soft corals" si Acroporele in general suportand bine aceasta salinitate. O atentie speciala se va acorda alcalinitatii si nivelului de calciu, acestea fiind mai diluate.
dan.pavelescu
Liliacul
[Avatar]

IP:

Parca ne-am fi vorbit. Ah, chiar ne-am vorbit

I'm Batman!

The Forgotten Sands
Release the kraken!
Soupe de poisson

Mi te supui.
[WWW]
adivb
Senior member
[Avatar]

IP:

dan.pavelescu wrote:Parca ne-am fi vorbit. Ah, chiar ne-am vorbit

IEGZACT... ca sa citez
adivb
Senior member
[Avatar]

IP:

Am uitat sa mentionez ca totusi precizeaza: The delicate animals generally tolerate 1.017 well and although that's not as effective in eradicating parasites, a specific gravity of 1.017 is still low enough to provide many of the benefits of hyposalinity.
dan.pavelescu
Liliacul
[Avatar]

IP:

Am uitat de va zic de Seachem Phosguard. Dupa 6 zile (am uitat de el, l-am pus in plasa de usturoi si i-am dat drumul in ciorapul de nylon din sump) l-am scos si l-am aruncat.
Ca prin minune nisipul meu e curat luna, fara urme de diatome

I'm Batman!

The Forgotten Sands
Release the kraken!
Soupe de poisson

Mi te supui.
[WWW]
elven
Ultrahigh member
[Avatar]

IP:

vezi ? ti-am zis eu

PS se face in felul urmator:
1) bagi seachemul intr-o zona unde circula apa bine
2) astepti 4 zile
3) testezi apa cu ceva relevant gen Hanna
4) daca apa are sub 0.05 fosfatul, mai lasi phosguardul.
5) daca apa are peste 0.05, inlocuiesti phosguardul pana valorile scad sub valoarea decenta. Dupa ce ai scazut fosfatul la nivel satisfacator, schimbi regulat la 1-2 luni phosguardul in functie de cat de des hranesti pestii.

daca n-ai tester hanna (cazul meu), pur si simplu inlocuiesti phosguardul pana vezi ca nu mai ai alge si bazinul merge bine, coralii cresc si au culori (semn ca nu au mult fosfat in apa, fosfatul fiind factor inhibitor de crestere) Dupa ce vezi ca totul merge bine, il schimbi la 1-2 luni GATA !

PS nu supradoza deoarece absorbantul de fosfat pe baza de aluminiu, e mai agresiv la reducerea fosfatilor si poti da soc sistemului.

My "Black Water" reef 300L
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/0/28045.page
image
georgemonda
Ultrahigh member
[Avatar]

IP:

dan.pavelescu wrote:Am uitat de va zic de Seachem Phosguard. Dupa 6 zile (am uitat de el, l-am pus in plasa de usturoi si i-am dat drumul in ciorapul de nylon din sump) l-am scos si l-am aruncat.
Ca prin minune nisipul meu e curat luna, fara urme de diatome

Norocosule!!!!!!
dan.pavelescu
Liliacul
[Avatar]

IP:

Acum o saptamana si ceva - doua, a fost la mine nenea Dragos. Conform sfaturilor primite si pentru ca lucrez de noapte si am timp de frecat motanul in timpul zilei, am facut ce mi s-a spus.
Am scurtat pieptanul pe inaltime, cu 1 cm (nivelul apei era un pic exagerat, cam la limita), am ajustat open siphon-ul, full siphon-ul si teava de emergenta si am reusit sa gasesc o pozitie pentru pompe, in asa fel incat sa am o miscare prin toata suprafata acvariului.
In plus, am reusit sa termin si dulapiorul care mascheaza panoul electric (terminat relativ, mai trebuie sa fac blatul dupa metoda craquele si sa-l lacuiesc). Momentan e asamblat, baituit la culoare si am patinat usa.
Am mai facut o chestie de capul meu, nu stiu daca e bine or ba. In spatele acvariului adunasem toate rocile care ma zgariau la ochi si acolo se umplusera de alge si formasera un depozit frumos de detritus.
Le-am scos si le-am bagat in sump, unde exista circulatie de apa.
Poze altatada, dupa ce curat acvariul

I'm Batman!

The Forgotten Sands
Release the kraken!
Soupe de poisson

Mi te supui.
[WWW]

Forum Index » Bazine mari
Go to: