[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Cateva intrebari de la un incepator.  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
LYM
Member

IP:

Baieti, tot n-am reusit sa scap de alga asta. I-am facut cateva poze, in speranta ca ma veti putea ajuta s-o identific si s-o combat.

http://img369.imageshack.us/my.php?image=p1010001va4.jpg
http://img509.imageshack.us/my.php?image=p1010002pm1.jpg
http://img509.imageshack.us/my.php?image=p1010004cb9.jpg
http://img338.imageshack.us/my.php?image=p1010005vo2.jpg
http://img131.imageshack.us/my.php?image=p1010006hn9.jpg
http://img60.imageshack.us/my.php?image=p1010008lw6.jpg
http://img131.imageshack.us/my.php?image=p1010012gp5.jpg
http://img263.imageshack.us/my.php?image=p1010015tj3.jpg

Astept pareri
[Yahoo!]
Dolly
Dust in the wind
[Avatar]

IP:

Ih, urita mai e...am avut-o si eu. Eu am rupt frunzele afectate, ca nu mai scapam de ea. Si intuneric total cam din 3 in 3 zile timp de 2 saptamini.
LYM
Member

IP:

Si ai scapat de ea pana la urma? Cum ai facut ca sa nu mai apara?
Am incercat sa rup si eu frunzele afectate dar apare mereu si pe cele noi.
[Yahoo!]
Dolly
Dust in the wind
[Avatar]

IP:

LYM wrote:Si ai scapat de ea pana la urma? Cum ai facut ca sa nu mai apara?
Am incercat sa rup si eu frunzele afectate dar apare mereu si pe cele noi.

De aceea am scapat, dar m-am pricopsit cu una barboasa de toata frumusetea. Iar pe asta am rezolvat-o cu doar 2 black molly si foarte putina mincare. Adevarul e ca acvariul meu a trecut printr-o perioada critica timp de citeva luni si nu din vina mea...asa a fost sa fie...

Cred ca totusi plantelor tale le lipsesc niste substante nutritive. Ce fertilizanti folosesti? Spun asta pt ca practic frunzele se degradeaza, se sfarima...cel putin asa mi se pare mie in poze.

Vezi daca te ajuta artcolul acesta cu ceva. Poate niste mincatori de alge sa-ti fie de folos. http://www.acvariu.ro/forum/viewtopic.php?t=5909
viulian
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Da, de acord cu HARUKO.
Frunzele de echinodorus sunt transparente aproape. Ar trebui sa fie de un verde crud, si tari.
LYM, fertilizezi cu ceva ?

Pentru ca iti pot apare orice fel de alge, daca plantele stagneaza si nu consuma si ele ceva nutrienti.
[WWW]
Dolly
Dust in the wind
[Avatar]

IP:

Cauta bilute de la JBL care se adauga la radacina plantelor. Sunt foarte bune. Daca imi namintesc eu bine, parca asa am scapat de ea.
LYM
Member

IP:

Frunzele sunt asa fiindca am incercat sa le curat cu o carpa la fiecare schimb de apa si s-au cam "subtiat".

Stie cineva cum se numeste alga asta pe care o am eu?
[Yahoo!]
Dolly
Dust in the wind
[Avatar]

IP:

LYM wrote:Frunzele sunt asa fiindca am incercat sa le curat cu o carpa la fiecare schimb de apa si s-au cam "subtiat".

Stie cineva cum se numeste alga asta pe care o am eu?

Asta nu trebuie sa se intimple cu o planta sanatoasa. Frunzele ei trebuie sa ramina rezistente, verzi. Cit despre alga - vezi in link-ul pe ca ti l-am dat, ca e acolo.
LYM
Member

IP:

- Nu fertilizez cu nimic

@Haruko - zici ca ai facut intuneric total o data la 3 zile. Pentru cat timp? 1zi intuneric la 3 zile lumina sau cum?
Mie nu mi se pare ca seamana cu nicio alga din linkul ala al tau ... De fapt, nu prea seamana cu o alga, mai mult cu o 'depunere'

Anyway, m-am apucat asta seara sa-l curat un pic dar mi-am dat seama ca daca arunc frunzele afectate n-o sa mai raman cu mai nimic, asa ca am aruncat toate plantele, o sa iau maine altele noi. Cu ocazia asta o sa curat bine si decorul si geamul si o sa inlocuiesc si stratul superior de pietris.

Daca nici asa nu scap de chestia asta ... ma las de meserie
[Yahoo!]
viulian
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Aoleu man :) nu suna bine.

Vei scapa de chestia aceea. In principiu, eu de frica am citit multe chestii legate de acvaristica, inainte sa ma apuc - inclusiv mult din forumul asta. Ca o sinteza - chiar spusa si de cel care a inventat metoda EI - poti citi mai mult aici http://www.barrreport.com/estimative-index/62-estimative-index-dosing-no-need-test-kits.html este ca lipsa algelor = doar daca ai plante sanatoase.

Motivul e asa: plantele au un metabolism mult mai eficace decat al algelor. Cand o planta este sanatoasa, iar tu reusesti sa mentii un echilibru intre CO2 / Lumina / Nutrienti (macro si micro), cat bagi, atata papa plantele si nu mai ramane nimic pentru alge. Deci cam orice alga ai avea tu acolo, fara plante sanatoase (fertilizare + CO2 + lumina adecvata lor) n-o s-o scoti la capat, o sa fie mereu o lupta.

Daca vrei plante dificile, e greu sa le asiguri si lumina si CO2-ul si nutrientii pe care ii consuma fiecare, incat sa nu fie surplus pentru alge. Daca insa tii plante nepretentioase la inceput, poti avea o apa limpede si fara alge si cu bomba CO2 + fertilizare ieftina.

Fara CO2 insa si fara fertilizare... vei avea mereu surplus de lumina - excelent pentru alge.

Bun, asta ca teorie pe care o stiu io. Mai multe nu stiu docamdata :)

Dar. Concluzia e: tu ai plante bolnave, nu fertilizezi, probabil nici CO2 nu bagi. Cum nutrienti pentru plante nu sunt in exces, iar CO2 e ~zero, singurele chestii care sunt prezente la tine in acvariu si care pot fi folosite de alge sunt: lumina + resturile de mancare de la pesti.

Ca sa poti tempera alga ta trebuie sa:
a) reduci drastic lumina (oricum plantele neavand nutrienti si nici CO2, n-au ce sa faca doar cu lumina) nu ? Ai putea sa luminezi doar 4 ore pe zi.
b) reduci mancarea data pestilor + ca sa grabesti scaparea de alge = schimburi de apa mult mai dese la inceput (nu la 2 sapt ci la 2-3 zile).

Si o sa se reduca destul de mult.

Recomandarea mea este ca pe viitor sa te interesezi de niste scheme de filtrare ieftine (eu ma descurc cu niste Tetra Plant Crypto gasesti peste tot (pastilute - le rupi in patru si le pui pe unde sunt mai multe radacini de plante, in susbstrat) + tetra plantamin (sau sera florena) cf. indicatiilor (sau mai bine la schimbul de apa) + CO2 (de la o bomba cu drojdie).

M-am chinuit luni bune cu acvariu cu schimburi regulate, etc, de apa, da' abia dupa ce am bagat CO2 apa a devenit limpede de zici ca pestii plutesc prin aer, nu prin apa. Try ut :ok:

Si incercand sa gasesti echilibru, vei scapa si de alge (sau te lovesti de altele cand intinzi coarda, etc). In principiu, fara munca sustinuta la acvariu insa, nu prea merge nimic.
[WWW]
LYM
Member

IP:

O sa merg maine sa cumpar niste plante noi si sanatoase
Am curatat acvariul, l-am facut luna. L-am acoperit cu niste paturi ca sa fie intuneric total pana maine seara cand o sa vin cu noile plante.

Fertilizant am doar in substrat, un strat de 2-3cm de fertilizant asezat sub pietris. Am mai folosit mai demult Sera Florena, chiar si Plantamin de la Tetra, dar recunosc ca n-am mai pus de o perioada buna de timp. O sa cumpar maine altele.

Multumesc pentru sfaturi! O sa incerc sa le aplic, pe cat posibil, si o sa revin cu noutati.

PS: apa mea a fost super limpede din momentul in care am luat sterilizatorul UV, si nici n-am avut nicio treaba cu asemenea alge & stuff (tare ma gandesc daca o trebui schimbata lampa UV...)
[Yahoo!]
RaresLuc
Senior member
[Avatar]

IP:

Algele se hranesc cu nitrati si fosfati. Nitratii sunt un fertilizant bun pentru plante ca si fosfatii insa in cantitati foarte mici. La cresterea concentratiilor acestor substante peste limita folosita de plante apar algele care le vor folosi cu mare pofta. Algele chiar stocheaza fosfati pentru un timp mai lung in asa fel incat vor continua sa prospere si dupa ce se stabileste un echilibru in acvariu, dar asta doar cat le permite rezerva de fosfati, asa ca echilibrul in acvariu trebuie sa fie sustinut cu precizie.
Nu cred ca reducerea drastica a luminii este o solutie. Plantele au nevoie de microelemente, macroelemente, lumina si CO2 ca sa traiasca.
[Email]
viulian
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Sper sa nu fi fost inteles gresit cu lumina :)
Am recomandat reducerea drastica a luminii in conditiile in care nici nu se fertilizeaza nici nu se adauga CO2 - asta pentru a controla algele din acvariul respectiv.

Daca se aplica ritmul bun, evident ca trebuie si lumina :D
[WWW]
RaresLuc
Senior member
[Avatar]

IP:

Este greu de spus cam la cate ore trebuie redusa lumina pentru ca nu stim cati nutrienti exista in acvariul respectiv si nici cat consuma(au..) plantele lui LYM. Teoretic este logic ce spui insa gandeste-te ca lumina nu se poate lua ca un nutrient cantitativ, dupa parerea mea lumina este un stimulent in actionarea fotosintezei, daca aceasta se reduce se reduc si sansele de a mai exista fotosinteza.
Adica daca am 1w/litru de lumina nu pot sa spun ca plantele imi consuma cam 0,8 w si atunci imi mai raman inca 0,2 w pentru alge...; unde bate lumina acolo se face si fotosinteza .
[Email]
LYM
Member

IP:

Problema asta e si la mine: unde bate lumina, acolo apare chestia aia.
[Yahoo!]
viulian
Aquamaster
[Avatar]

IP:

:-) Adevarul probabil e undeva la mijloc. Ai un surplus de 'ceva' (care se tempereaza cu schimburi dese de apa) iar algele il folosesc ajutandu-se de lumina care le e necesara.

Deci daca ai reduce lumina (sau ai face pauze de o ora OFF, o ora ON - cu un timer) si ai face schimburi, s-ar tempera mult cresterea lor.

Oricum, tehnic surplusul acesta (de nutrienti) este folosit si de plante odata ce sunt sanatoase si au combinatia de nutrienti + lumina + CO2 necesare. Si algele n-or sa mai aiba nutrientii, chiar daca vor avea lumina.

Ai cumparat toate cele trebuincioase ?
[WWW]
LYM
Member

IP:

Gata baieti, am dat o fuga pana in Hornbach Militari si am cumparat noile plante.
POZE:

http://img404.imageshack.us/my.php?image=p1010003oj9.jpg
http://img380.imageshack.us/my.php?image=p1010001yr2.jpg
http://img380.imageshack.us/my.php?image=p1010004pl9.jpg

Am cumparat si un Tetra Algizit (patile), insa cam am retineri in a-l folosi. Zice pe el ca ajuta plantele si opreste algele, dar in acelasi timp zice sa pun pastilele intr-un loc in care nu sunt plante
Sa folosesc din asta sau sa iau niste Tetra Plantamin?

Cat de necesar este CO2-ul in cazul meu? Un sistem CO2 este mult prea scump si nu cred ca merita (financiar) pt un acvariu asa mic. Alternativa am inteles ca ar fi acea "bomba de CO2". O sa caut pe net despre cum se poate confectiona. Daca mi-ati putea da cateva indicatii din experienta voastra ar fi si mai bine.

Cum sa procedez in continuare?
- Sa continui sa fac intuneric 1zi la 3zile? Nu va afecta plantele?
- Cata lumina sa le las? (momentan au ~ 7h/zi)
- Sa reduc mancarea pt pesti? (cu toate ca le dadeam cate putin, nu prea cadea pe fund mai deloc)
- Sa fac schimburi mai dese de apa? La cat timp? Inainte sa schimb apa am masurat si aveam NO3 in jur de 50. NO2=0, PH= ~6.4. Temp=25-26*C
[Yahoo!]
LYM
Member

IP:

Si inca ceva: am 2 neoane OEM 18W (care au venit cu capacul), 1X Philips Aquarelle, si 1X Osram Fluora.

Care combinate de 2 neoane sa folosesc? Am inteles ca Osram-ul ar fi mai bun pt plante, dar nu va fi la fel de bun si pt alge? Ce parere aveti?
[Yahoo!]
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

IP:

LYM wrote:Am cumparat si un Tetra Algizit (patile), insa cam am retineri in a-l folosi.
E un toxic baban . Foloseste-l doar in caz de urgenta. Io l-as baga in acvariu doar daca mi-ar tine cineva mort de beat si bolnav de Parkinson un pistol al timpla .

LYM wrote:Tetra Plantamin?
E, probabil cel mai prost fertilizant . Incerca ceva de la JBL: Ferropol si picaturi zilnice pentru apa si bile pentru substrat. Asta in caz n-ai bagat sol fertil ca nu mai tin minte .

LYM wrote:Cat de necesar este CO2-ul in cazul meu? Un sistem CO2 este mult prea scump si nu cred ca merita (financiar) pentru un acvariu asa mic. Alternativa am inteles ca ar fi acea "bomba de CO2". O sa caut pe net despre cum se poate confectiona.
Pui intr-o sticla din plastic de 2 litri zahar (4-5 cm), putina drojdie si apa. Durata de viata o reglezi din cantitatea de zahar. Debitu' il reglezi din cantitatea de drojdie. Depinde si de temperatura. Asta ar fi in mare. Experimental vei stabili o reteta proprie si te vei plictisi repede si vei lua o instalatie serioasa .

LYM wrote:- Cata lumina sa le las? (momentan au ~ 7h/zi)
- Sa reduc mancarea pentru pesti? (cu toate ca le dadeam cate putin, nu prea cadea pe fund mai deloc)
- Sa fac schimburi mai dese de apa? La cat timp? Inainte sa schimb apa am masurat si aveam NO3 in jur de 50. NO2=0, PH= ~6.4. Temp=25-26*C

Nu infometa pestii, din ce spui ii hranesti corect.
NO3 de 50 e mult, fa schimburi de apa (zilnic 10 %, sa zicem) pina reduci la 10-20.

LYM wrote:Si inca ceva: am 2 neoane OEM 18W (care au venit cu capacul), 1X Philips Aquarelle, si 1X Osram Fluora.

Care combinate de 2 neoane sa folosesc? Am inteles ca Osram-ul ar fi mai bun pentru plante, dar nu va fi la fel de bun si pentru alge? Ce parere aveti?
Categoric foloseste acel Osram Fluora si inca un Osram Fluora . Daca nu mai poti lua unu', merge si Aquarelle. De OEM nu zic nimc ca n-am auzit de ele , poti da detalii?

Poze: smilie ... Poze cu plante
viulian
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Daca te decizi sa faci bomba - o sa-ti trimit reteta pe care o folosesc eu (merge 2-3 sapt in f. de noroc) pe privat.

Apoi - trebuie sa mai verifici si KH caci daca e sub 4, risti sa faci mult mai mult rau decat bine :)

In rest, e fain :) - prea troneaza planta aceea mare in centru - si trebuie mult mai multe plante decat atat - la cata apa ai!
[WWW]

Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to: