[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Cateva intrebari de la un incepator.  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
LYM
Member

Joined: 09/03/2008 09:03:01
Messages: 224
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Salut baieti.

Mi-am luat aseara un acvariu de 112 L si am cateva intrebari:

1. Vreau sa-mi un filtru (extern). M-am orientat catre Tetratec EX700. Este ok, va face fata acvariului? Am vazut ca au probleme cu debitul real - este o chestiune generala la ele sau cum iti este norocul? Ma intereseaza in mod deosebit SILENTIOZITATEA (daca nu e suficient de silentios pot sa-l bag intr-o cutie, ceva? Presupun ca racirea si-o face cu apa din acvariu). As putea sa iau altceva la aprox. acelasi pret? ( ~ 250 ron ).

2. Am luat deja din Hornbach un substrat pt. plante (un fel de nisip negricios, destul de fin). Peste asta trebuie sa pun inca 3-4cm de pietris de 2-3mm (asa scrie pe-acolo). Este ok? Are ceva daca pun pietris de 3-5mm? Substratul pt. plante are efect nociv daca intra in contact cu apa?

3. Vreau sa-mi iau mai multe plante. Este vreo problema cu nr. de plante din acvariu (prea multe) ?

4. Cam la ce interval trebuie curatat (sifonat?) substratul?

5. Capacul are 2 neoane de 18W. Ce alte neoane recomandati pt. plante & pesti? Gasesc un neon cu lumina albastruie, care sa creeze o ambianta de ambastru-deschis?

6. In primele zile trebuie sa schimb din apa mai des?


Intrebarile astea imi vin in minte momentan. Daca m-ati putea ajuta cu niste respunsuri v-as fi recunosctor

Multumesc anticipat !
[Yahoo!]
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

Joined: 01/03/2002 09:35:00
Messages: 11163
Location: Egiptu' Antic
IP:
Offline

LYM wrote:M-am orientat catre Tetratec EX700. Este ok, va face fata acvariului?
E ok , e si silentios.


LYM wrote:Am luat deja din Hornbach un substrat pentru. plante (un fel de nisip negricios, destul de fin). Peste asta trebuie sa pun inca 3-4cm de pietris de 2-3mm (asa scrie pe-acolo). Este ok?
Baga detalii despre substrat (producator). De regula substratu' de firma de foloseste exact cum recomanda producatoru'.


LYM wrote:Vreau sa-mi iau mai multe plante. Este vreo problema cu nr. de plante din acvariu (prea multe) ?
Nu .

LYM wrote:Cam la ce interval trebuie curatat (sifonat?) substratul?
Depinde citi de multi pesti care fac mizeria sint in acvariu, nu exista o regula universal valabila.

LYM wrote:Capacul are 2 neoane de 18W. Ce alte neoane recomandati pentru. plante & pesti? Gasesc un neon cu lumina albastruie, care sa creeze o ambianta de ambastru-deschis?
Daca te marginesti la plante nepretentioase la lumina, e bine asa. Daca vrei performanta ai nevoie de inca 2 tuburi + CO2 + o schema de fertilizare de calitate.

LYM wrote:In primele zile trebuie sa schimb din apa mai des?
Daca pui foarte putini pesti poti sa nu schimbi apa des. Vei creste nr. de pesti in timp, in paralel cu inmultirea bacteriilor din ciclu' azotului' .

Poze: smilie ... Poze cu plante
Ioan
Senior member
[Avatar]

Joined: 10/03/2005 23:31:43
Messages: 542
Location: 25826 St.Peter-Ording
IP:
Offline

1.Filtrul este potrivit, chiar ceva cam mare, debitul depinde de felul in care echipezi filtrul cu suportul pentru bacterii si de natura suportului, (acest filtru nu are destinatia sa adune particule aflate in suspensie ci sa transforme amoniu, amaoniac si nitrit in nitrat) asa ca se rcomanda echiparea cu siporax, efiheim sau biomax. Aceste materiale lasa apa sa treaca nestanjenita prin ele, ceea ce face ca debitul filtrului sa trebuiasca chiar sa fie redus, ca sa nu treaca apa cu viteza prea mare prin material, aceasta diminuand eficienta bacteriilor si viteze de prelucrare a amoniului in nitrat. Eu am constatat ca este suficienta o viteza de trecere a apei prin suport de cam 10-15L pe minut, la acest volum al filtrului. Daca judecam logic, orice modificare a conditiilor optime vietii bacteriilor duce la reducerea eficientei lor, asa ca filtrul ar trebuii echipat doar cu suportul pentru bacterii, protejata intrarea cu un burete de cca. 8 x 8 x 15cm fixat la capatul absorbant al furtunului, contra patrunderii particulelor din apa, si lasat sa-si faca treaba pana se defecteaza pompa din cauza uzurii. In instalatia mea se afla filtre biologice care n-au mai fost oprite de cca. 6-8 ani, timp in care n-a fost necesara nici macar curatarea furtunelor. Filtrul se poate izola fonic, acesta neavand influenta negativa asupra functionarii sale normale.
2.In pietrisul cu diametru mai mare se si pot depune mai multe reziduuri, care vor fi mai greu de scos decat din pietris mai marunt. Substratul pentru. plante nu are efect nociv daca intra in contact cu apa.
3.Doar daca se ingradeste prea mult spatiul pentru inot de care au nevoie pestii. Atentie la potrivirea cerintelor plantelor la proprietatile apei necesare pestilor.
4.Daca sunt resturi de hrana, imediat ce nu mai mananca pestii. Daca sunt alte reziduuri, cand strica aspectul curat al acvariului.
5.Exista informatii amanuntite pe acest forum, eu nu mai sunt in tema cu acest subiect, dar lumina albastra este cu siguranta o alegere nepotrivita cu cerintele plantelor. Probabil ca poate fi de ajutor functia de cautare "Search".
6.Felul in care este pusa intrebarea ma face sa cred ca nu stii suficient ce inseamna ciclarea filtrului biologic. Cand vei stii ce este ciclarea, adica cel mai important lucru de stiut in acvaristica de apa dulce, vei cunoaste si raspunsul la aceasta intrebare.
Un sfat pritenesc: nu pune pesti in acvariul neciclat, si nu subaprecia rolul ciclarii filtrului biologic.
LYM
Member

Joined: 09/03/2008 09:03:01
Messages: 224
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Buna seara si multumesc pt. raspunsuri!

Am dat drumul la acvariu. Am cumparat astazi filtrul de la Zooplus (f. de treaba baietii, btw) si vreo 4 plante.
Acvariul este acum la ciclat pt. cca 4zile (oricum o sa fiu plecat).
Apropo, substanta AquaSafe face ca ciclarea sa dureze mai putin? Momentan nu am pus nimic in apa ...
[Yahoo!]
LYM
Member

Joined: 09/03/2008 09:03:01
Messages: 224
Location: Bucuresti
IP:
Offline

A, si mai am o intrebare care ma macina: ce se intampla cu filtrul ( Tetratec EX700) daca se ia curentul pentru o perioada mai mare de timp si eu nu sunt acasa? Va ramane amorsat si va porni singur cand revine curentul, sau nu?
[Yahoo!]
koala
Batran si obosit
[Avatar]

Joined: 05/03/2002 02:00:00
Messages: 23583
Location: Bucuresti
IP:
Offline

LYM wrote:A, si mai am o intrebare care ma macina: ce se intampla cu filtrul ( Tetratec EX700) daca se ia curentul pentru o perioada mai mare de timp si eu nu sunt acasa? Va ramane amorsat si va porni singur cand revine curentul, sau nu?


... da, filtrul ramane amorsat si ar trebui sa "porneasca" odata cu revenirea tensiunii pe retea ... riscul, in cazul unei pene de curent cu durata mare de timp, este doar acela al distrugerii componentei biologice a filtrului ( nemaifiind "oxigenate", bacteriile mor sufocate ) ...

Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020)
Lofty
De-al casei
[Avatar]
Joined: 08/12/2005 12:32:30
Messages: 1242
Location: Bucuresti
IP:
Offline

LYM wrote:
Apropo, substanta AquaSafe face ca ciclarea sa dureze mai putin? Momentan nu am pus nimic in apa ...

AquaSafe nu reduce durata ciclarii. Este o substanta care are rolul de a neutraliza clorul si metalele grele din apa (de la robinet). Acelasi lucru il fac si SERA Aqutan sau JBL Biotopol.

Dupa conditionarea apei cu oricare din aceste produse, perioada ciclarii poate fi redusa prin folosirea produselor TETRA Bactozym, SERA Ammovec sau JBL Denitriol.

LYM wrote:
Acvariul este acum la ciclat pentru. cca 4zile (oricum o sa fiu plecat)

In general, 4 zile reprezinta o perioada prea scurta pentru ciclarea unui acvariu. Chiar si cu folosirea produselor de mai sus. In prospecte o sa vezi ca trebuie sa adaugi zilnic o anumita cantitate pe o perioada de 10 zile. Una e ca poti sa bagi pesti dupa doua zile si alta inseamna sa ai acvariul ciclat. Mai citeste si AICI

Dupla & Dennerle - 360 l si Malawi - 550 l
Lofty
De-al casei
[Avatar]
Joined: 08/12/2005 12:32:30
Messages: 1242
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Ca sa fie totul clar:
- Denumirea corecta a produsului: JBL Denitrol (am scris Denitriol din graba);
- "Una e ca poti sa bagi pesti dupa doua zile..." inseamna ca asa scrie in prospectele produselor mentionate. Eu iti recomand sa bagi primii pesti dupa cele 10 zile in care conditionezi apa.

Dupla & Dennerle - 360 l si Malawi - 550 l
Ioan
Senior member
[Avatar]

Joined: 10/03/2005 23:31:43
Messages: 542
Location: 25826 St.Peter-Ording
IP:
Offline

Adica exact in perioada in care se formeaza nitritul?
Lofty
De-al casei
[Avatar]
Joined: 08/12/2005 12:32:30
Messages: 1242
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Carja Ioan wrote:Adica exact in perioada in care se formeaza nitritul?


1. Pe de o parte, dupa folosirea "retetei" JBL Biotopol + JBL Denitrol (de exemplu) pe parcursul a 10 zile, bacteriile sunt suficient de dezvoltate pentru a transforma nitritii in nitrati. Nu laud aceste produse, spun ca la mine, conform masuratorii valorilor apei, au avut rezultatele scontate in cazul ciclarii a 3 bazine din 3. Probabil ca perioada poate fi redusa (folosirea produsului Bio Digest - concentrat anti-nitritic) sau poate fi cea clasica (1 luna - fara folosirea de substante ajutatoare), eu am optat pentru varianta de mijloc.

2. Pe de alta parte, am zis ca dupa aceea poti baga primii pesti si nu toti pestii.

Dupla & Dennerle - 360 l si Malawi - 550 l
LYM
Member

Joined: 09/03/2008 09:03:01
Messages: 224
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Salutari din nou.

Dupa 6 zile nu am mai avut rabdare si am bagat primii pesti in acvariu.

Ce ma nelamureste:
- am fot plecat 5 zile, filtrul a mers permanent insa neonul a fost stins. Cand m-am intors acasa, am vazut ca apa are o usoara tenta verzuie, iar in cateva locuri s-au fost un fel de "muci" gelatinosi. Pe peretii acvariului se simte un fel de "slime" (gelatina) la atingere.

Q: De ce s-a inverzit apa daca filtrul a fost pornit? Ce masuri trebuie sa iau ca sa evit lucrul acesta pe viitor?
[Yahoo!]
Lofty
De-al casei
[Avatar]
Joined: 08/12/2005 12:32:30
Messages: 1242
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Citeste Articolul asta.

Dupla & Dennerle - 360 l si Malawi - 550 l
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

Joined: 01/03/2002 09:35:00
Messages: 11163
Location: Egiptu' Antic
IP:
Offline

LYM wrote:De ce s-a inverzit apa daca filtrul a fost pornit?
Inverzirea apei n-are legatura cu filtrul.
Daca lumina acvariului n-a functionat, probabil c-a fost soare in camera.

Poze: smilie ... Poze cu plante
LYM
Member

Joined: 09/03/2008 09:03:01
Messages: 224
Location: Bucuresti
IP:
Offline

1. - acvariul nu a stat in soare ci din contra, la intuneric
2. - filtrul este Tetratec EX 700 in 112L de apa. Nu-mi pare sa fie alge in suspensie, pur si simple e apa de culoare verzulie.
3. - apa nu a fost aerata deloc in aceste zile
4. - lumina a fost stinsa

5. - am un strat de nisip fertilizator pt. plante, peste care am pus alt strat de nisip normal. De la asta sa fie?!

6. - intr-adevar, nu am schimbat apa in aceste 6 zile. Deseara o sa schimb partial.
7. - nu am pus medicamente
[Yahoo!]
Lofty
De-al casei
[Avatar]
Joined: 08/12/2005 12:32:30
Messages: 1242
Location: Bucuresti
IP:
Offline

LYM wrote:5. - am un strat de nisip fertilizator pentru. plante, peste care am pus alt strat de nisip normal. De la asta sa fie?!

Ai mai fost intrebat de producatorul substratului, dar esti cam secretos ...din modul de utilizare descris sumar de tine ar semana cu JBL Aqua Basis plus... daca ai ramas la cele 4 plante in total ar putea fi o cauza... despre cum se trateaza poti citi si aici.

Dupla & Dennerle - 360 l si Malawi - 550 l
LYM
Member

Joined: 09/03/2008 09:03:01
Messages: 224
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Sorry, uite am uitat sa ma uit pe cutie ce firma este. O sa ma uit cum ajung acasa si postez aici.

A venit intr-o galetusa galbena de 5.8 kg si l-am pus pe tot.
Plante am doar 4 momentan. Ma rog, 4 aveam, ca au inceput sa le cam haleasca pestii.
[Yahoo!]
LYM
Member

Joined: 09/03/2008 09:03:01
Messages: 224
Location: Bucuresti
IP:
Offline

M-am uitat pe cutie.

Stratul fertilizant este: TetraPlant CompleteSubstrate - 5.8 KG ( recomandat pt. 100-120L acvariu. Al meu are 112L)
[Yahoo!]
LYM
Member

Joined: 09/03/2008 09:03:01
Messages: 224
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Buna seara tuturor.
Am cateva nelamuriri. Am cumparat ieri vreo 6 neoni si de dimineata i-am gasit pe toti morti

In afara de astia, mi-au mai murit acum cateva zile 2 rechinasi de acvariu, tot asa i-am gasit dimineata morti. Acum am luat inca 2 si vad ca astia supravietuiesc, insa cateodata stau mult timp la suprafata si nu par foarte sanatosi (unul e mai rau, celalalt e relativ ok), dar isi revin de obicei dupa ce schimb 10-15% din apa.

Mai am si alti pestisori (nu prea le stiu bine numele ...) printre care un betta, 2 rechinasi de acvariu, 2 mici ca neonii dar galbeni si inca 4 care nu stiu ce rasa sunt (micuri, oricum)

Ma rog.
Am cumparat astazi niste strip-uri de test 5 in 1 de la JBL si am masurat apa.
Rezultatele sunt:

NO2 = 0
No3 = 0
PH = aprox 7.2 - 7.6
GH = >7
KH = 3

Din cate am citit pe net, PH-ul este spre limita superioara dar inca ok, iar KH-ul este cam mic. Voi ce parere aveti?

Merita sa incerc sa pun o lingura de bicarbonat de sodiu in acvariu ca sa cresc KH?

Acvariu:

112L brut
un strat fertilizator + strat de nisip (4-5cm)
Tetratec EX700 (filtrele originale, fara carbune activ)
UV Sterilizer JBL 9W
vreo 6 plante
[Yahoo!]
LYM
Member

Joined: 09/03/2008 09:03:01
Messages: 224
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Cateva poze cu acvariul:
http://img398.imageshack.us/my.php?image=24033wk4.jpg
http://img384.imageshack.us/my.php?image=24032dc0.jpg
http://img384.imageshack.us/my.php?image=24031qg6.jpg
[Yahoo!]
Sesmar
POKEMBER
[Avatar]

Joined: 07/10/2007 09:32:07
Messages: 509
Location: Insulele Virgine, Inteligente si Devreme Acasa
IP:
Offline

Ti-ai luat acvariul pe 10.03 ai scris. Azi este 24.03...14 zile
Ciclul azotului
Daca ai nelamuriri sau nu intelegi poti pune intrebari.
Sigur no2 e zero?

865
[Yahoo!]
 
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com