[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Cateva intrebari de la un incepator.  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

Joined: 01/03/2002 09:35:00
Messages: 11163
Location: Egiptu' Antic
IP:
Offline

LYM wrote:Hm, pai atunci pentru ce tii acvariul, ca sa cresti plante?
EXAAAAAACT

Poze: smilie ... Poze cu plante
LYM
Member

Joined: 09/03/2008 09:03:01
Messages: 224
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Adevarul ca la cum arata acvariul ala al tau ... tot respectul
[Yahoo!]
LYM
Member

Joined: 09/03/2008 09:03:01
Messages: 224
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Un mic update:

Mi-a fost livrat aspiratorul de substrat (EHEIM 3531) si multumesc ZooPlus pe aceasta cale pt. promptitudine si amabilitate! (livrare moka la usa)

Impresii: ajuns acasa il asambrez repede, infig bateriile si tzup cu el in acvariu. Cand colo, stupoare, nu tragea mai nimic!
Zic ... WTF?! Ma si gandeam ca am dat 2mil pe un rahat inutil cand imi da in minte sa schimb bateriile cu care a venit cu acumulatorii de la aparatul foto.
Rezultatul - avion!
Aspiratorul trage foarte bine - m-am jucat cu el cateva minute prin acvariu si a tras o groaza de mizerie chit ca nu era nimic vizibil in acvariu. Daca il bagi asa 1cm in substrat disloca toate particulele de mizerie dintre boabele de pietris.
Singurul neajuns pt mine ar fi ca este cam gros si nu prea poti sa-l manuiesti bine printre plante si decor, dar asta e acum.
Sita este foarte fina si nu cred ca scapa particule de mizerie din ea. Dupa ce aspiri apa devine putin tulbure pt ~ 30min, dar e si normal.
De curatat se curata in 30secunde la jet de apa, no problems.
Per total mi se pare un produs bun, dar cam scump!

Am comandat si JBL Ferropol + Ferropol 24 si o sa incep fetilizarea cu 1/2 din doza recomandata, urmand sa o cresc gradual.
[Yahoo!]
viulian
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 03/10/2007 22:03:37
Messages: 3646
Location: Buc./Brx.
IP:
Offline

Excelent :) Nici nu stiam ca exista minune din asta care aspira electric - am studiat si eu dupa ce am citit ieri pe aici. Suna fain, sa-l stapanesti sanatos!
[WWW]
LYM
Member

Joined: 09/03/2008 09:03:01
Messages: 224
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Momentan tin lumina aprinsa 7h/zi in acvariu (16:00 - 23:00)

Q: Este mai recomandat sa o impart in 2: 3-4h dimineata si 3-4h dumamasa?

Sa las acvariul acoperit cu patura in afara 'orelor de lumina'? (acvariul nu sta in geam, dar tot e ceva lumina in camera) Ce parere aveti?

@viulian - multumesc
[Yahoo!]
Val
Magister Ludi
[Avatar]

Joined: 13/11/2002 12:14:10
Messages: 1282
Location: Papenburg
IP:
Offline

2x18W la, hai sa zicem, 100 de litri de apa si cheama ca e lumina putina. Sincer sa fiu, ma indoiesc ca o sa ai probleme serioase cu algele la lumina asta.

Chestia cu pauza la pranz sa stii ca e o idee controversata. Se recomanda pauza de iluminare la pranz, de obicei, din doua motive: unul, deloc de neglijat, este sa poti privi acvariul mai mult timp cu lumina aprinsa... avand in vedere ca mai toti dintre noi suntem in timpul zilei la munca, preferam sa avem acvariul aprins de dimineata cand ne bem cafeaua si seara cand... ce-o face fiecare seara. Al doilea motiv ar fi ca schimbari bruste de parametri ai mediului, mai ales iluminarea (se zice) afecteaza negativ cresterea si inmultirea algelor.

Pe de alta parte, plantele functioneaza tot cu lumina si stingand lumina la pranz le tai tot elanul in plina fotosinteza.

Am avut si eu alge (ma rog, inca mai am, toti avem) si am incercat si aceasta metoda ca metoda ajutatoare. Am incercat si cu pauza la pranz, am incercat si o fotoperioada mai scurta cu intensitate mai mare si o fotoperioada mai lunga cu intensitate mai mica...

Ce am observat (cel putin in cazul meu):

1. Sa faci o pauza de iluminare la pranz e ... cam ca medicul de familie - e bun pentru ca nu face nici bine nici rau algelor. Cu siguranta face insa rau plantelor, asa ca am renuntat la aceasta metoda.

2. O fotoperioada mai mare cu intensitate mai scazuta e cazul ideal. Nu prea ai parte de alge din alea rele (cladophora sau BBA) dar nici plantele pretentioase nu iti merg asa cum ar trebui.

3. O fotoperioada mai mica dar cu intensitate mare e varianta ideala pentru plante, in special pentru cele pretentioase la lumina, dar din pacate sunt alge care adora si ele lumina intensa. Se regleaza cata lumina si cat timp sa stea aprinsa cu rabdare si prin incercari. Eu la metoda asta am ramas si am ajuns la o iluminare de 10 ore pe zi cu 5x18W (cu capac reflectorizant) la aproximativ 120 litri de apa net.

4. O fotoperiada mare cu intensitate mare. In cazul asta, daca nu stii foarte bine ce faci si vreau sa zic FOARTE bine, atunci cu siguranta o sa iti apara un fel sau altul de alge. Si nu in cantiate mica.

In cazul tau, nu mi-as face prea mari probleme. Ai lumina putina. Coreleaz-o cu fertilizarea si injectia de co2 si vei dormi linistit, daca nu faci vreo greseala mare. Cu cat esti mai departe de limite cu atat greselile au repercusiuni mai mici. Si tu cu aproximativ 0,4W/l esti cam pe la mijloc.

Daca imi permiti o recomandare, eu, in locul tau, as incepe cu 7-8 ore pe zi, fara pauza la pranz, cu fertilizarea la jumatate si o injectie subtire de CO2... undeva pe la 15ppm, sa zicem. Vezi ce iese. Daca acvariul e stabil la parametri astia, potin incepe sa sa ii modifici incet si cate putin.

Am lasat intentionat afara din discutie calitatea luminii pentru asta e un capitol separat si o controversa separata si nu ii e locul aici.

Sper ca am ajutat.
Spor!
viulian
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 03/10/2007 22:03:37
Messages: 3646
Location: Buc./Brx.
IP:
Offline

Intalnisem ideea ca metabolismul plantelor este mult mai 'ready to go' sau cum sa ma exprim.. decat al algelor.
Adica imediat cum ai deschis lumina, planta incepe fotosinteza, pe cand algelor le ia mult mai multa vreme sa intre in regim; si ca la 8 ore, algele au lumina pt un timp suficient cat sa-si faca de cap, dar daca le 'opresti' 1 sau 2 ore la pranz, le zadarnicesti destul de mult efortul.

Eu tin pauza de 2 ore - si per total cred ca e ok. N-am incercat fara pauza pentru ca vreau lumina si seara cand ajung acasa :)
[WWW]
Val
Magister Ludi
[Avatar]

Joined: 13/11/2002 12:14:10
Messages: 1282
Location: Papenburg
IP:
Offline

Nu intentionez de nici un fel sa intru intr-o polemica. Ce am scris se bazeaza in mare parte pe experienta si observatii.

Daca e sa o luam cu cititul, nu am gasit studii relevante care sa dovedeasca una sau alta dintre opinii. Daca gasesti poti sa ne impartasesti si noua. Repet, studii relevante, nu "just articole".

Dar, intuitiv vorbind, eu zic ca algele sunt oportunistele si nu plantele. ele sunt... gunoierii (nu stiu sa traduc altfel "scavengers"). De aia au supravietuit atatea milioane de ani pentru ca se adapteaza repede la orice conditii. Daca nu o alga, poate surioara ei, sau verisoara.
Ce faci? Le dai lumina putina, apare o alga care se descurca la lumina putina, maresti lumina, apar algele verzi care sunt mai apropiate de plantele evoluate. Nu cred ca plantele sunt cele care pornesc primele. Eu cred ca algele sunt cele se vor descurca si la intreruperi neasteptate de iluminare.

Plantele sunt mai complexe, e normal sa porneasca mai greu. Avantajele plantelor sunt altele, nu viteza de reactie. Acestea sunt, printre altele, faptul ca au radacini si isi pot obtine nutrientii si altfel decat din masa apei, adica din substrat, faptul ca au frunze, unde isi pot stoca mult mai bine carbohidratii si microelementele etc.

Toate cele bune!
Lofty
De-al casei
[Avatar]
Joined: 08/12/2005 12:32:30
Messages: 1242
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Val wrote:Daca e sa o luam cu cititul, nu am gasit studii relevante care sa dovedeasca una sau alta dintre opinii. Daca gasesti poti sa ne impartasesti si noua. Repet, studii relevante, nu "just articole".


Apropo de impartasit, nu e un studiu, nu sunt eu in masura sa apreciez relevanta, e doar recomandarea unuia care o fi facut (presupun) niscaiva cercetari - Dennerle (si incearca chiar sa explice "naturaletea fenomenului" - am boldat eu mai jos):

"Reduce the lighting duration from 12 hours to 10, 9 or 8 hours, for example. Or even better: Grant your plants and fish a “midday break”.
The following rhythm has proven effective: At least 4 - 5 hours of light in the morning. Then a break of 2 - 4 hours without light. Followed by at least 4 to 7 hours of light. The tank should not be totally blacked out during the break (diffuse light from a window 2 - 3 metres away or an incandescent lamp positioned 1 - 2 metres away).
The periods with bright light should always be of at least 4 hours’ duration. Plants will be unable to make effective use of shorter periods. Contrary to common belief, we have not observed any negative effects on either fish or plants. Presumably because strong reductions in light are relatively common in the tropics, as a result of thunderstorms, for example.
Algae evidently do not like these “midday breaks”. It remains to be established whether this is due to the fact that the “primitive” algae are less adaptable than the “modern” aquarium plants or whether an improvement in the oxidation/reduction balance is the primary factor here. This method proves amazingly effective at combating algae.
(During the first days of this change in the lighting rhythm, you should measure the O2 and CO2 content regularly and adjust the CO2 supply accordingly. Less CO2 is usually required)
."

Scuze ca e in engleza.
Una peste alta, subiectul asta o sa ramana inca mult timp deschis.

Dupla & Dennerle - 360 l si Malawi - 550 l
andreic
Membru de baza

Joined: 14/09/2007 22:03:09
Messages: 334
Location: Bucuresti - Sector 6
IP:
Offline

Eu folosesc pauza de pranz in ceea ce priveste iluminarea bazinului, consider ca este un lucru benefic si, desi, nu este un panaceu impotriva algelor, totusi ajuta la controlul acestora.
Val
Magister Ludi
[Avatar]

Joined: 13/11/2002 12:14:10
Messages: 1282
Location: Papenburg
IP:
Offline

Ei vezi... de-ai ziceam un studiu serios. Tot respectul pentru Dennerle. Sunt tatici la multe lucruri legate de acvaristica. Dar am mai citit, mai demult, pe la ei si alte scenarii cel putin "greu de crezut" de genul... schimbi un neon cu unul nou -> lumina e mai multa si mai de calitate -> plantele produc mai mult oxigen -> procesele de oxidare se intensifica -> se produce mai mult amoniac -> se inmultesc bacteriile din filtru -> se produc mai multi nitrati -> faci alge. (Nu stiu daca suna fix asa, dar cam asta era ideea). Suna logic, frumos si usor de evitat, dar sunt sceptic.

Nu exista studii care sa confirme multe din lucrurile pe care le credem pentru ca... asa pare logic.

Nu exista studii care sa confirme vreo legatura intre antelene de GSM si inmultirea cazurilor de cancer si totusi exista recomandari referitoare la strategiile de plasare ale acestora in marile aglomerari urbane (ma rog, cel putin pe-afara... nu in RO)
Nu exista nici studii serioase care sa ne spuna despre cafea daca face mai mult bine sau mai mult rau...

Revenind la acvaristica, hai sa ne aducem aminte ce recomandam acum cativa ani impotriva algelor? Schimburi dese de apa, nitratii si fosfatii cat mai jos, cat mai aproape de zero... Pai si atunci cum ramane cu succesul lui Tom Barr cu al lui EI?
Lucrurile nu sunt ce par a fi, intuitia ne poate induce adesea in eroare. De-aia s-au nascut studiile serioase, intinse pe ani intregi si pe esantioane reprezentative...
Mai sunt si altele, dar hai sa stam ontopic.

As putea trage insa o concluzie scurta.
Fiecare acvarist va face asa cum crede el ca e mai bine, cel putin pana cand cineva vine cu argumente foarte serioase, sau, (the hard-way) cazul cel mai neplacut, acvariul in sine incepe sa decada si devine evident ca ceva nu e in regula.

Imi cer scuze, dar este ultimul meu post referitor la acest subiect pentru ca pot considera ca mi-am exprimat punctul de vedere. Va multumesc pentru intelegere.
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

Joined: 01/03/2002 09:35:00
Messages: 11163
Location: Egiptu' Antic
IP:
Offline

Val wrote:Imi cer scuze
N-ai motiv, discutia mi se pare foarte potrivita .

Poze: smilie ... Poze cu plante
LYM
Member

Joined: 09/03/2008 09:03:01
Messages: 224
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Vesti triste ...
Dupa ce am renovat acvariul si am mai dat din pesti (cei mai mari) am mers in Hornbach si am mai cumparat 2 SAE, 2 Melanotaenia Praecox mici si o femela pui de macropodus opercularis.

La nici 2 zile dupa ce i-am introdus in acvariu (am facut tot procedeul de acomodare) pestii au inceput sa-mi moara pe capete!

Intai au fost cei 2 Melanotaenia Praecox carora le-a aparut ceva alb la gura, nu mai mancau nimic si stateau numai la suprafata. Au murit imediat si NU ESTE PRIMA DATA cand mi se intampla acest lucru cu specia asta de pesti! MEREU (ABSOLUT) cand am cumparat din Hornbach mi-au murit acesti pesti pe capete!!! cred ca mi-au murit in jur de 15 pesti pana cand am ramas cu 3-4 sanatosi!!! MARE ATENTIE cand mai cumparati de acolo ca pestii aia sunt bolnavi mai mult ca sigur!

A doua zi am gasit un macropodus opercularis matur cu aceleasi simptome - aripioarele 'mancate', pete albe pe el si pete albe la gura. In 12h a murit si ala.

Astazi n-am venit bine de la serviciu ca am gasit 2 neoni morti (nu aveau nimic suspect pe corp, doar ca erau cu gura maxim deschisa) si alt Melanotaenia Praecox, matur, pe care il aveam de foarte multa vreme are fix aceleasi simptome - ceva alb la gura, nu mananca nimic si e apatic!

Pe langa el, da semne de duca si cel de-al doilea macropodus opercularis pe care il aveam iarasi de super mult timp - inca nu are semne vizibile dar este decolorat si foarte apatic, nu mananca nimic. Probabil maine il voi gasi mort si pe el...

Asta pe langa plantele pe care le-am luat din Hornbach si care, dupa cum a spus un coleg mai sus, sunt plante de apartament .... s-au descompus pur si simplu - au putrezit cu totul, deja am inceput sa le arunc - alti bani aruncati.

Mentionez ca n-am mai avut probleme cu boli in acvariu sau cu pesti morti de nu stiu cand, totul a fost perfect pana cand am introdus in acvariu pestii aia. Acum aproape toti pestii din acvariu sunt apatici, nu mananca si stau numai pe fund!

MARE ATENTIE CAND CUMPARATI DIN HORNBACH!!!
Sunt niste amatori acolo, care nu au absolut nicio tangenta cu acvaristica!


Nu stiu ce sa fac acum - sa aplic un tratament cu baktopur in tot acvariul sau sa continui cu schimburi mai dese de apa si sa astept pana se linistesc apele? Ce parere aveti?
[Yahoo!]
Dolly
Dust in the wind
[Avatar]

Joined: 06/07/2004 10:53:13
Messages: 4562
Location: Bucuresti
IP:
Offline

LYM wrote: Nu stiu ce sa fac acum - sa aplic un tratament cu baktopur in tot acvariul sau sa continui cu schimburi mai dese de apa si sa astept pana se linistesc apele? Ce parere aveti?


Pestii pe care ii cumperi ii tii mai intii in carantina? Presupun ca nu, daca exista atitea victime. Carantina e valabila in toate cazurile, indiferent de peste sau de locul/persoana de unde il iei.

Ai identificat boala si stii cu siguranta ca Backtopur e leacul sau il consideri un panaceu universal?
Humbert
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 26/10/2008 15:59:25
Messages: 2620
Location: Bucuresti, P-ta 1 Mai
IP:
Offline

mda, si eu am luat pesti bolnavi sau purtatori de boli din hornbach (am luat odata 2 scalari si la 2 zile dupa ce i-am pus in acvariu toata lumea a facut gris, in afara de ei). am avut totusi putine decese, dar poate m-a ajutat si sterilizatorul UV, cine stie.

oricum, atunci cand aduceti pesti noi, nu mai bagati punga in acvariu si nici nu turnati apa din punga in acvariu. puneti pestii in apa in care au venit intr-un recipient separat si adaugati treptat apa din acvariu acolo. in felul acesta se egalizeaza si temperatura si ph-ul. apoi mutati pestii in acvariu cu minciocul. in felul acesta se reduce semnificativ cantitatea potentiala de microbi pe care-i puneti in acvariu.
LYM
Member

Joined: 09/03/2008 09:03:01
Messages: 224
Location: Bucuresti
IP:
Offline

- Nu am posibilitatea sa tin pestii 2-3 sapt in alt acvariu. Pestii i-am tinut aprox 1h intr-un recipient separat, adaugand treptat apa din acvariu.
- Boala pare sa fie cea din linkul lui ReBella. Am mai avut o data aceasta boala in acvariu si am aplicat tratament cu baktopur in tot acvariul. Nu stiu daca Baktopurul a distrus bacteria sau s-a dus de la sine, dar de atunci n-am mai avut probleme.

Ca si acum, si atunci boala a plecat tot de la niste pesti (Melanotaenia Praecox) luati din HORNBACH! ... se pare ca nu m-am invatat minte Nici atunci si nici acum evolutia bolii NU a fost una lenta! In cateva zile (2-3) mi-a nimicit jumatate din pesti!

@humbert - am si eu sterilizator UV dar rolul lui nu este de a preveni/combate bolile, prin urmare nu are efect in aceste cazuri.
Inainte sa bag pestii in acvariu am facut exact cum ai drescris tu acolo, ba mai mult, am adaugat si cateva picaturi de baktopur in apa inainte sa-i bag in acvariu. Degeaba...

Singurele modificari aduse acvariului in ultima vreme au fost:
- schimbarea plantelor cu unele noi (culmea, luate tot din Hornbach)
- adaugarea de fertilizanti: Ferropol si Ferropol 24 (dar am adaugat 1/2 din doza recomandata, ma indoiesc sa fie de acolo).

Exista vreo sansa sa dispara de la sine aceasta boala, in conditiile in care am inlaturat pestii ce prezentau simptome?
Momentan parca s-au mai inviorat un pic, au venit toti pestii si au mancat, dar raman rezervat momentan in ceea ce priveste evolutia ...
[Yahoo!]
Humbert
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 26/10/2008 15:59:25
Messages: 2620
Location: Bucuresti, P-ta 1 Mai
IP:
Offline

pai eu stiam ca UV-ul omoara toate chestiile organice care trec prin fata lui. bacteriile, microbii etc fiind organisme vii, eu zic ca mor atunci cand sunt expusi la UV. bine, asta e valabil pt bolile care se propaga prin apa (si cred ca sunt destule).
deci UV-ul ajuta in mod sigur.
acum evident ca nu e o regula ca daca o sa ai UV n-o sa mai boli in acvariu, de asta am si scris initial ca "poate din cauza UV-ului".


vezi ca baktopur-ul decicleaza filtrul, pt ca e antibiotic. cu el omori tot felul de bacterii, inclusiv alea din filtru.
LYM
Member

Joined: 09/03/2008 09:03:01
Messages: 224
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Da, stiu ca baktopur decicleaza. Cand l-am folosit data trecuta am folosit Sera Nitrivec dupa tratament si totul a fost ok.
Totusi n-as mai vrea sa folosesc baktopur, cred ca o sa mai astept cateva zile sa vad cum evolueaza.
[Yahoo!]
Dolly
Dust in the wind
[Avatar]

Joined: 06/07/2004 10:53:13
Messages: 4562
Location: Bucuresti
IP:
Offline

LYM wrote:Ca si acum, si atunci boala a plecat tot de la niste pesti (Melanotaenia Praecox) luati din HORNBACH! ... se pare ca nu m-am invatat minte Nici atunci si nici acum evolutia bolii NU a fost una lenta! In cateva zile (2-3) mi-a nimicit jumatate din pesti!


Si totusi continui sa cumperi pesti intr-o veselie...Se pare ca ai inceput cu stingul, prietene. Nu ai asteptat sa se cicleze acvariul, pui tot felul de substante total aiurea, bazin de carantina nu ai...Si nu ai inca ceva - ceva foarte important pentru aceasta pasiune care e destul de costisitoare - rabdare. Te grabesti mereu si o dai in bara. E problema ta, acvariul tau, dar noi, oricit am vrea sa te ajutam nu te putem obliga sa tii cont de sfaturi. De altfel, se pare ca nici nu iti pasa. Tot ca tine faci.

Tu sa fi sanatos si bani sa ai, ca pesti se mai gasesc de cumparat.
viulian
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 03/10/2007 22:03:37
Messages: 3646
Location: Buc./Brx.
IP:
Offline

Eu l-am facut baie separat in Baktopur, jumatate de pastila la 2L de apa - tinut jumatate de ora (intr-un recipient separat), de frica sa nu deciclez acvariul.
[WWW]
 
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com