I trebare de necunoscator, nu se preteaza la alimentarea ledurilor si sursele in comutatie de 24v ?
intreb pentru ca am 2 surse de 100 respectiv 150 w.
Shubi wrote:I trebare de necunoscator, nu se preteaza la alimentarea ledurilor si sursele in comutatie de 24v ?
intreb pentru ca am 2 surse de 100 respectiv 150 w.
Ba da. Conditia este ca pe o serie de led-uri caderea de tensiune sa fie de cel mult 24-3=21V (aici depinde de sursa daca se mai pune sau nu acei 3V). Un exemplu: daca la curentul ales (sa spunem 700mA) caderea de tensiune pe un led este de 3.1V se pot monta in serie 24V / 3,1V~7 buc. Daca avem mai multe putem sa punem mai multe astfel de serii in paralel. Daca sursa debiteaza 6,25A putem pune 6,25A / 0,7A ~ 8 serii a cate 7 led-uri fiecare Total 56 led-uri cu caracteristicile presupuse.
Asta nepunand in calcul ca intre sursa in comutatie si led-uri iti trebuie drivere = dispozitive care sa genereze curentul constant necesar, pentru exemplul de mai sus pentru fiecare ramura cate unul, fiecare debitand 700mA...
„Singurele lucruri care se intampla rapid intr-un acvariu sunt cele rele. Lucrurile bine facute se observa in timp si necesita rabdare, rabdare, rabdare...”
Shubi wrote:I trebare de necunoscator, nu se preteaza la alimentarea ledurilor si sursele in comutatie de 24v ?
intreb pentru ca am 2 surse de 100 respectiv 150 w.
Pt. a fi cat mai profitabil iti trebe surse de 48v si un ldd-700h sau ldd-1000h pt a lega 12-14 leduri in serie, la 24v legi doar 7 leduri dar iti trebuie 2 ldd ca sa duci acelasi nr de leduri ...ce iei pe mere dai pe pere plus ca o sa tragi la fire de te saturi.
Cel mai convenabil este sa-ti iei o sursa de 48v 350-400 wati si cate un ldd pt fiecare serie de 12-14 leduri.
Ma folosesc si eu de topicul asta ca sa nu creez altul, fiind in ton cu subiectul.
A auzit cineva de firma asta? www.ledima.de
Am vazut cateva din produsele lor la o prezentare in Berlin si erau destul de interesante, in sensul ca, puteau modifica atat temperatura de culoare cat si intensitatea neoanelor dintr-o telecomanda.
Din pacate, mi-au spus ca deocamdata nu au un modul de comanda care sa poata fi automatizat dar, cu putina inspiratie, un electronist cred ca il poate face.
Produsele erau atat neoane T8 cat si T5 de diverse lungimi si puteri.
Sunt LED-uri RGB puse intr-un suport de tub de neon si controller cu telecomanda. Este asemanator cu led-uri pe benzi cu controller si telecomanda care se gasesc in toate magazinele de la noi. Sunt utilizate mai ales pentru iluminat arhitectural
„Singurele lucruri care se intampla rapid intr-un acvariu sunt cele rele. Lucrurile bine facute se observa in timp si necesita rabdare, rabdare, rabdare...”
Electronica este simpla daca este inteleasa. Recomand legea lui Ohm, Kirchhoff si totul va fi putin mai simplu, inaite de a posta scheme de electronice, skimmere, reactoare si tratate expirate din 1960..
Si pe afara se fac greseli ......... Consider ca nu este cazul sa le repetam pe banii nostrii .....nu merita.
Acel LM 317 este doar pe post de rezistenta daca nu il polarizezi negativ. Norocul tau cu "schema testata" este pur intamplatoare. lm 317 asa cum la pus, cine la pus, nu functioneaza fara sa fie polarizat pozitiv SI negativ.
Asa e ( ) electroniii astia. Se atrag.in acea schema este folosita doar rezistenta lui interna + rezistenta R1 astfel : 12volti - (estimat 2x Tensiune led) = 12v(main) - 2x 3,5V(led)=5v. Ok. Acum stim diferenta de voltaj aproximata. (3v). Dar lm 317 fara polarizare - ( negativa) pe ADJ va conduce o tensiune mai mica din cauza rezistenti interne, undeva la 9,5 -10v.(testat de mine intr-un caz nefericit de multa bere cand am uitat sa leg acel circuit la -). In cazul acesta vorbim de 10V - 7V= 3 V. Explicatia poate fii mult mai complexa in realitate avand un consum bine definit al ledurilor ( pe acea schema).Intradevar calculatoarele de rezistenta pentru leduri gasite cu google, omit sa iti aminteasaca de posibilitatea de a folosi un aparat antitantari cand disipi 2 W, cand poti sa nu ..... Despre amperi.....alta cale batuta dar inca neinteleasa. Considera ca ai avut un caz fericit in care nu s-au produs pagube (leduri) si te-a ajutat toleranta ledurilor ( daca ai tensiunea corecta, le poti alimenta si la 100 amperi pt ca nu se ard, insa vor lumina ....diferit de grafice si parametriii).
Concuzie : Daca pentru un geam, un pieptane, un fundal, un ka ideal, o bula intr-un skimmer, un ph perfect...etc, mai poti trage cu ochiul pe afara, la electonica ii place sa cred a romaniii nu au in pedigree si gene chinezesti. Chiar nu suntem capabili sa avem un cuvant in acvaristica ?????
koala wrote:
Aiptasia_Free wrote:Circuitul de mai sus folosit si testat de mine, merge sigur, iar piesele nu sunt scumpe.
Grase, fugi la culcare, ca maine avem drumuri multe de facut!
Skimmerele, reactoarele si poate si tratatele expirate din '60 nu prea au de a face nici cu legea lui Ohm nici cu
a lui Kirchoff. La teorie nu ne bate nimeni, practica ne omoara. Sincer sa fiu nu stiu daca apropos-urile m-au
vizat pe mine, alea legate de pieptani, skimmere si reactoare, si sincer nici nu ma intereseaza. Dar nici
indiferent nu prea pot sa stau, ca nu imi sta nici in fire nici in caracter. Nu o'i fi eu desteptul desteptilor,
nu cunosc electronica la fel de bine ca tine, dar sint un autodidact. Si imi place sa invat. Si sa invat si pe
altii daca se poate. Asa incat remarcile tale sincer nu mi-au picat bine. Te astept sa ne demonstrezi
ca esti la fel de autodidact si de tolerant ca si mine. Daca tie ti se pare usor sa copiezi un skimmer si
un filtru biologic bine facut, eventual un sump bine proiectat, poate ii inveti si pe altii. Ca sa nu mai
fie nevoie sa mai tragem cu ochiul pe afara, sa ne inspiram de la concetatenii nostri.
Probabil tu chiar esti unul dinre cei care chiar stiu ce fac, in urma multor ore si zile de adunat informatii. Cand am spus skimmer, nu nu am avut intentia de a face vre-o referire la tine.Nu esti tu vinovat ca pentru acvariu ai nevoie de acele produse.... Daca am lasat aceasta impresie te rog sa ma ierti. Te asigur ca este doar o discutie generla despre fapte si lucruri care chiar se intampla pe aici si prin casele noastre. Mi-as dori sa nu se mai simta nimeni ofensat sau desconsiderat pana nu este cazul. Despre mine, fii sigur ca nu am inventat roata...si daca pe aici sant vetrani cu experienta, eu sant doar la inceput.
Sper sa fi intes scopul si sa nu ne pierdem vremea cu "a spus si a scris" pierzand astfel vremea. Daca tot te simti implicat, hai cu skimmerul acela sa vedem cum putem imbunatati si optimiza set-upurile viitoare. ( protectie la cupa).
Din cate am intels, canad skimmerul se pune pe treaba produce fff multa spuma, apa in cupa si implicit in recipientul de colectare. Ideea este ca sa functioneze independent de prize sau senzori externi pe care uni ii au alti nu. Ceva de genul : il bagi in priza si nu stai cu teama ca ti-a spumat si pe covor. Ce parere ai ???
Un senzor de nivel in recipientul unde se strange lichidul care actioneaza bobina unui releu
care comanda pompa. Preferabil ca bobina sa fie in 12 sau 24 de volti. Cred ca e foarte simplu
de realizat, atat independent cat si prin Arduino. Prin Arduino ai avantajul ca te si poate alarma
cand s-a umplut vasul si s-a oprit pompa.
O zi buna,
Dragos
P.S. hai sa discutam in topicul de skimmer Beckett ca sa nu poluam topicul lui Lucian.
Koala sau Lucian poti sa ne muti tu astea ultime doua postari in topicul de skimmer?
Mersi anticipat
This message was edited 1 time. Last update was at 01/03/2014 10:42:28
Si a venit momentul adevarului . Maestrul Shubi a executat noaptea care tocmai s-a incheiat o lucratura de arta pentru care ii multumesc . Este rodul unei saptamani de schimburi de proiecte, schite si notite Iata ce a iesit:
Astea sunt niste placi de aluminiu pe care se prind LED-urile, firele intra in acel canal care va fi astupat cu placuta de aluminiu si in capete ies prin spate la "cutia cu maimute" ca asa o sa-i ramana numele
Placile au 5mm grosime. De ele pe spate se prinde radiatorul - care in cazul de fata va fi profilul de aluminiu pe care bine l-a gasit Luc7777
„Singurele lucruri care se intampla rapid intr-un acvariu sunt cele rele. Lucrurile bine facute se observa in timp si necesita rabdare, rabdare, rabdare...”
Asa avea el intentia la inceput, dar nu se merita.
Daca ai sti cate idei ne-au venit pe parcursul zileleor si noptilor Acum ca am facut un model trebuie sa-l testam si vedem ce se poate imbunatati.
Va iesi o lampa mai inalta decat una doar cu Led-uri deoarece doar reflectorul tuburilor de neon are 20mm inaltime...
„Singurele lucruri care se intampla rapid intr-un acvariu sunt cele rele. Lucrurile bine facute se observa in timp si necesita rabdare, rabdare, rabdare...”
Acum am primit cele doua drosele dimabile Osram Quicktronic QTi 2x28/54 DIM
Este foarte mare (40cm la ochi).
„Singurele lucruri care se intampla rapid intr-un acvariu sunt cele rele. Lucrurile bine facute se observa in timp si necesita rabdare, rabdare, rabdare...”
Dupa mai multe teste facute cu prinderea placutelor haxagonale cu LED-uri am ajuns la varianta castigatoare: suruburi autofiletante pentru tabla 2,9mm cu gauri in radiator de 2,6mm. La 2,5mm merge foarte greu si mai sare surubelnita cu varf PH1 - la 2,6mm este perfect.
Am testat gauri filetate de M2, M2,5 si M3. M2 este prea mic si filetul dat de mana se poate rupe si se invarte pe loc. M2,5 si M3 mai merg dar se lucreaza foarte mult si este foarte greu... Am incercat si popnituri. Solutia la inceput parea buna dar cand treci la partea practica nu mai este chiar asa. cand se strange un nit, partea opusa se ridica... Daca se puteau prinde odata poate ar fi fost o solutie lucrativa (s-ar putea imagina o prindere a placutei cu led, prinderea intr-o parte si dupa prinderea in cealalta parte, dar nu este o solutie usoara).
In cursul testelor pe bucata de radiator primita de la Dragos am mai curatat-o cu apa si sapun. Dupa o zi am gasit niste suruburi si saibe care au prins deja o pojghita de rugina asa am majuns la concluzia ca nichelul este solutia (mai ales pentru cei care isi fac ceva pentru acvarii marine).
Zilele trecute am cumparat suruburi autofiletante pentru tabla 2,9mm cu doua lungimi 6,5mm si 13mm, saibe 3,2 toate de inox si am mai gasit si saibe de plastic 3,2 intern. fata de alte soaibe gasite prin Obi sau magazine de electronice astea sunt mai rigide si au trecut testul de temperatura (le-am pus pe statia de lipit la 120 grade). Toate le-am luat de la Rocast.
Dragos tocmai ai puse deoparte 59g de saibe, 130g suruburi 2,9x13 si 110g de suruburi 2,9x6.5 si nu mai stiu cate grame de saibe (adica ceva sa acopere 240 piese din fiecare)
„Singurele lucruri care se intampla rapid intr-un acvariu sunt cele rele. Lucrurile bine facute se observa in timp si necesita rabdare, rabdare, rabdare...”