Ma declar total nemultumit de felul in care evolueaza acvariul in ultima perioada.
Am diatomee la greu pe nisip, alga verzuie pe anumite zone ale pietrelor, ba mai mult a inceput sa apara si niste macro alga in cantitati mici ce-i drept si inca un tip de alga gen mazga pe pietre pe care n-o mananca nimeni ...oricum nu am un Clean up crew asa mare incat sa se ocupe de ea.
Nu stiu care e problema.....phosguardul e schimbat la timp, lafel si carbunele, testele de no3 imi arata foarte putin undeva la 0 maxim 1, cresteri nu prea am nimic notabil,euphyliile nu se hidrateaza la maxim.
Restul coralilor au niste culori excelente vii, si forma sanatoasa insa la capitolul crestere nu ma declar multumit mai ales in conditiile de lumina noua:
2xaquablue ATI + Coral plus+Blue plus puse pe 2 lampi hagen de total 4x39W (la inaltime coloana de lichid 40cm) si volum de 200L
Plan hranire:
1x pe zi NLS marine formula flakes pt pesti
1xpe sapt zooplancton
1xpe sapt fitoplancton
2xpe sapt Seachem Reef plus (Amino+vitamine+trace elements)
1x pe sapt rotiferi congelati de la ON
1x pe sapt 5ml Microbacter 7 Brightwell Aquatics
Dozez manual cate 1ppm Calciu pe zi
Dozez in sistemul ATO bicarb de sodiu. (conform consumului)
Ce suspectez eu:
Pompa de recirculare baga mai putin de 1250L/ora cat scrie ea..... e o pompa chinezeasca dar care nu face zgomot si s-a dovedit fiabila pana acum
sau
Nu am destui curenti in apa desi daca as baga mai mult curent cred ca as avea probleme cu anumiti corali...mie vizual mi se pare destul curent (am 1 pompa hydor koralia de 4000l/ora si una de 2600l/ora puse pe controller) la 200L display de apa.
sau
Felul in care e conceput sumpul e defectuos la modul ca jumatate din debit mi se duce in camera skimmerului si apoi la reactoare (adica 600l/ora) si cealalta jumatate de debit se duce in refugiu unde am numai piatra vie.
sau
Bazinul nu s-a maturizat inca si e instabil.
Incarcatura biologica e ridicola. Am 1 chromis 1 domnisoara, 1 purple firefish si 1 six line wrasse (toti micuti) ...... nu ar trebui sa polueze prea mult in cond in care ii hranesc 1 data pe zi....
This message was edited 2 times. Last update was at 27/12/2012 13:45:09
De asemenea am 2 intrebari:
1) daca am alge care consuma nutrientii am inteles ca e posibil ca fosfatul sa iasa ZERO. E valabil si pt NO3 ?
2) toti coralii sunt superb colorati si hidratati mai putin euphylia. pur si simplu nu vrea sa se hidrateze corespunzator...nu am variatii in parametri, ce poate fi ? curentii nu sunt prea puternici...sta prea prost hidratata si nu creste absolut deloc.
This message was edited 1 time. Last update was at 27/12/2012 16:48:10
IP:
Parere:
1) da, este posibil insa nu obligatoriu. depinde in mare masura de tipul si metabolismul algei
2) Euphiliile sunt cunoscute de faptul ca agreaza cantitati mai mari de NO2 decat SPS. Una din cauze ar fi ca are, la tine in bazin, conditii mai putin identice cu ce a fost ea ''setata''. Mai mult ca sigur se va adapta
elven wrote:Ma declar total nemultumit de felul in care evolueaza acvariul in ultima perioada.
Dupa ce am lecturat tot mesajul tau mi se pare ca asta e cea mai mare problema
elven wrote:
Am diatomee la greu pe nisip, alga verzuie pe anumite zone ale pietrelor, ba mai mult a inceput sa apara si niste macro alga in cantitati mici ce-i drept si inca un tip de alga gen mazga pe pietre pe care n-o mananca nimeni ...oricum nu am un Clean up crew asa mare incat sa se ocupe de ea.
Pai era firesc sa apara si perioada diatomeelor.. o sa treaca daca dai cu lumina mai putina in ele, dar tu probabil esti tentat sa pui luminile cele noi la treaba
elven wrote:
Restul coralilor au niste culori excelente vii, si forma sanatoasa insa la capitolul crestere nu ma declar multumit mai ales in conditiile de lumina noua:
2xaquablue ATI + Coral plus+Blue plus puse pe 2 lampi hagen de total 4x39W (la inaltime coloana de lichid 40cm) si volum de 200L
Pai ai avut cam multe schimbari in ultimul timp si coralii au nevoie de adaptare.. Daca au forma sanatoasa si culori vii excelente nu mi-as face probleme.
elven wrote:1x pe zi NLS marine formula flakes pt pesti
eu am renuntat la astia cica ar baga fosfati mai multi decat alte produse
elven wrote:Dozez in sistemul ATO bicarb de sodiu. (conform consumului)
asta nu prea o inteleg. ATO baga cat e nevoie, iar nevoile pot diferi de la o zi la alta in functie de umiditatea din camera, de aerisire, de modul in care te joci tu cu pompele, etc.. "dozarea" prin ATO nu e ceva tocmai controlat..
elven wrote:Bazinul nu s-a maturizat inca si e instabil.
Daca ai problemele despre care vorbesti cu algele, da.
Cei doi colegi ti-au dat raspunsurile pe care ti le-as fi dat si eu.
Daca ai schimbat lumina e normal sa iti apara diatome, nu e obligatoriu dar se poate intampla.
Incearca sa mai scazi putin program pentru o perioada scurta (1-2 saptamani) apoi sa il cresti treptat.
Sau daca ai lampa suspendata sa o ridici mai sus pentru o perioada, si apoi sa o lasi mai jos treptat.
Pentru euphilie incearca sa ii schimbi locul pentru cel putin 1 saptamana, sa vezi ce se intampla.
Si da, faptul ca testele iti indica 0 sau aproape de 0 fosfati si nitrati asta nu inseamna ca nu ai, daca ai
alge acestea se hranesc cu nitrati si fosfati.
Aditia de bicarbonat cu ATO e destul de riscanta, e bine sa stii exact ceea ce faci. Daca ai pompa peristaltica
mai bine aditionezi cu pompa. Eu fac adaos de Kalkwasser odata cu ATO in timpul noptii, dar este un pic diferit
decat daca as aditiona bicarbonat. Si aditia la mine este controlata de controller, daca pH este peste o anumita
valoare (8,15) nu se face decat ATO cu apa de osmoza, iar daca pH este sub atunci se face ATO cu apa de osmoza
si in acelasi timp si aditie cu Kalkwasser din Kalkwasser stirrer.
Eu zic sa mai ai putina rabdare, bazinul inca nu s-a invechit suficient.
O seara placuta,
Dragos
This message was edited 1 time. Last update was at 28/12/2012 00:15:40
Astazi ceva minunat s-a intamplat. Cleaner shrimp-ul meu a sarit in ajutorul noului locatar - Convict tang pentru a il ajuta sa treaca prin perioada grea de recuperare.....e cam slabit dar sper sa-si revina !
by koala: Am editat linkul, ca sa putem vedea filmarea...
This message was edited 2 times. Last update was at 17/01/2013 00:28:19
O sa se ingrase rapid daca are pofta de mancare si daca are alga in bazin sau ii dai tu.
In alta ordine de idei asta e masuratoarea de fosfor - s-ar putea sa fie un pic mai mare pentru ca am clatit cuvetele cu apa de osmoza si le-am scuturat foarte bine dar e posibil ca proba sa fi fost un pic diluata.
Ca sa afli PO4 din valoarea asta inmultesti cu 3.066 si apoi imparti la 1,000.
Atata apa mi-a mai ramas dupa ce am pus 10+10ml in cuvete. Nu stiu cat era in borcan dar era inca ud la mine in masina azi dimineata
iar acum va prezint micul meu colt din natura.
multumiri lui pc.ciprian care a facut aceasta frumoasa filmare posibila.
eu am ramas fara cuvinte.
muzica: frederick rousseau la fille de pekin
This message was edited 1 time. Last update was at 18/01/2013 11:19:21