Bre, matale nu te supara pe mine, dar uite ce zice nea Dragos:
Spre deosebire de acvariile de apa dulce, cele cu apa sarata trebuie sa
se "invecheasca". Apa din acvariile cu apa sarata este o apa cu tot felul
de "vietuitoare", in special bacterii, dar si fitoplancton. Apa proaspat preparata
este o apa "cruda" care nu contine niciun fel de organisme. In plus de asta
acvariile cu apa sarata sint mult mai sensibile la diferentele de parametri,
daca te apuci sa schimbi 30% din apa si apa are alti parametri se va vedea,
nu numai ca il poti decicla dar poti omora din vietuitoare. Si nu in ultimul
rand un schimb mare de apa presupune o cantitate mare de sare, ceea ce
inseamna costuri. La un bazin nano nu se vede asa tare, dar la un bazin
de sa zicem 1000 de litri daca vrei sa schimbi 300 de litri asta inseamna peste
10 kg de sare, care nu este ieftina.
- Nentoo Dragos vorbeste de mentenanta acvariului in conditii normale... adicatelea, de intretinerea lui.
- Eu ti-am spus ce-as face, acum, ca sa scap de problema cu algele... le-as "taia" sursa de hrana.
Aditie de bacterii + blonda ~ 40... asta ar fi recomandarea mea. Nu te arunca la "trufandale", ca o sa ai de munca si-o sa te umpli da nervi. Fitoplanctonu' e degeaba, in discutia asta... daca ai, pune... daca n-ai, nu-i duce doru'.
Nu, sunt tot nutrienti, in lipsa consumatorilor, si daca fiola nu e de nano, faci mai mult rau.
Nici frumos pâna la douazeci de ani, nici cuminte pâna la treizeci si nici macar bogat pâna la patruzeci nu m-am facut. Dar si sarac asa ca anul acesta, ca în anul trecut si ca de când sunt, niciodata n-am fost…(Ion Creanga).
Eu la pico de 23 L schimb mai mult de jumatate din apa o data pe saptamana.
Obisnuiam sa o pun la temperatura camerei, acum o incalzesc la 26 *C si asta e.
Dar poate ca nu e cel mai bun exemplu din lume, acvariul ala nu are decat un gorgonian, un frag de xenia, trei pesti si trei creveti.
Vezi si citeste si aici:
___________
Pana acum eram sarac dar mi-am cumparat un dictionar de sinonime si acum sunt nevoias, sarman, oropsit si necajit.
Ats-ul poti sa il faci si sa renunti la tot ce inseamna medii de filtrare, reactoare, skimmer ca se ocupa cu filtrarea acvariului, algele alea halesc nitratii si fosfatii si astfel ai acvariul curat.
Mi-as face dar e cam greu in sump-ul meu.....
E o metoda naturala de filtrare....
Eu nu am sump, asa ca nu-mi fac ats din motive de aspect vizual.
Dupa ce pun burta la cale si bag un vinisor pe care tocmai l-am primit de la Pietroasele-Buzau, fac un schimb de 10 litri de apa si mai schimb duminica inca 10 (e ok asa? ca parca n-as schimba brusc 20 de litri..)
Dar, ca idee, sa stii ca un schimb de 20 litri NU este egal cu 2 schimburi de cate 10 litri fiecare... mai ales daca faci aceste schimburi la cateva zile diferenta.
Ma refer la cantitatea de nutrienti eliminata din apa.
Calculul se face relativ simplu:
- presupunem (pentru usurinta demonstratiei) un bazin in care ai 40 litri apa... si, nitrati = 40.
- daca schimbi 20 de litri de apa, nitratii ajung la 20 (e o medie simpla, aritmetica).
- daca schimbi doar 10 litri, atunci nitratii tai ajung la 30... la urmatorul schimb de inca 10 litri, tu o sa iei si din apa "curata" (pe care ai pus-o la schimbul anterior)... deci, nitratii finali (dupa 2 schimburi x 10 litri) or sa fie (teoretic) undeva in jurul valorii de 22.5 (trei sferturi provin din apa "veche" + un sfert din apa "noua") ... tinand cont de faptul ca intre cele 2 schimburi de apa se mai acumuleaza ceva, nitratii "pe final" vor fi si mai mari de-atat.
Ca atare, pentru remedierea unei probleme legate de acumularea unor toxine in apa (nutrienti, nitrati, fosfati etc), e mai util sa faci un schimb mai mare... decat sa faci mai multe schimburi "mici" (chiar daca, per total, la sfarsitul exercitiului ai schimbat aceeasi cantitate de apa).
In uzanta obisnuita, cand ne referim la un bazin echilibrat si fara probleme, e in regula sa schimbi 10-15% din apa / saptamanal... dar, retine, vorbim de mentenanta unui acvariu unde totul merge bine!
PS: La 5 luni, bazinul NU este inca stabil si nici echilibrat... mai ales ca esti inca in perioada in care "bagi" lucruri noi in el (corali, oratanii etc). Fiecare organism viu, nou introdus in acvariu, reprezinta o crestere a incarcarii biologice a bazinului.
Bazinul meu este un bazin "marin"... pentru ca am pesti si alte oratanii de apa sarata. Ma rog, am si niste Xenia & Kenya tree ...
Reef-ul este un bazin orientat, in mod vadit, catre corali... pestii sunt doar un accesoriu, punctul de atractie al bazinului fiind colectia de corali.
Marine sunt toate si se impart in recif (cu vietuitoare reef safe, asica nu cu Suri), F.O., F.O.W.L.R, etc(adica cu cei mai superbi pestani dar care halesc nevertebrate/vertebrate....chiar si piatra vie)
Merci inca o data. Si nu te supara ca pun intrebari, asa sunt eu, ascult si urmez sfaturile, dar imi place sa intreb ca sa ma lamuresc cu toate aspectele.
"Faci cum vrei" - aceste cuvinte ne doare Daca vroiam sa fac cum ma trece prin izmene, nu ma mai oboseam sa intreb aici. Va pupa unchiu Pave, sa traiti permanent!