[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Filtru wet & dry -home made  XML
Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Author Message
tropikana
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 10/08/2008 20:58:16
Messages: 314
Location: Bucuresti - Giurgiului
IP:
Offline

Eu nu am experienta deloc cu acvariile marine, dar ma intreb (si ii intreb pe cei ce au asa ceva) CO2 din reactorul de calciu are doar rolul de a dizolva calciul din spartura de cochilii?
Dar cei ce folosesc sump, la acvariile de apa dulce nu au aditie ce CO2?
Tot pun intrebari prostesti pentru ca eu sunt DIY addicted si tare mi-ar fi placut sa mai mesteresc ceva. Plus satisfactia. De fapt cred ca doar asta este.

DIY addicted
Valea Plangerii
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

Joined: 01/03/2002 09:35:00
Messages: 11132
Location: Egiptu' Antic
IP:
Offline

tropikana wrote:Dar cei ce folosesc sump, la acvariile de apa dulce nu au aditie ce CO2?

Cred ca cei cu sump folosesc pH-controller si un debit de CO2 foarte mare sa compenseze pierderile , altfel nu vad cum ai putea aproxima pierderea de CO2 cauzata de agitatia apei .......

Pierderea de CO2 n-ar fi o problema, e ieftin, marea problema pe care o vad e compensarea ei astfel incit sa obtii in apa o concentratie corecta ....... si nu-i vad rezolvarea fara pH-controller.

Poze: smilie ... Poze cu plante
zulu
Unripe member

Joined: 27/07/2009 09:01:27
Messages: 3
Location: Romania
IP:
Offline

M-am uitat pe schemele voastre cu filtrul intr-un "acvariu" extern cu pereti despartitori ....gen labirint. Apa intra pe o parte prin cadere libera din acvariu presupun sau cu o pompa si ajunge in alta incapere a filtrului de unde este ridicata inapoi in bazin de o pompa. Eu vad aici cateva probleme. Filtrul ca sa poata functiona prin cadere libera a apei trebuie sa fie mai jos decat nivelul apei din acvariu. De exemplu acvariul pe un suport iar filtrul sub suport. Stiu ca e greu sa realizezi controlul apei exact, cat intra atat trebuie sa si iasa, in timp asta se va schimba din pricina incarcari mediilor filtrante. Dar o problema pe care o vad eu este urmatoarea. Apa curge din acvariu in filtru, din filtru e urcata sus... pac sa ia curentul... apa este trasa inapoi prin pompa in filtru.... aici se poate opri printr-o valva care se inchide dar ce faci la furtunul de tur... cel prin care apa oricum curgea din acvariu? Asta este problema legata de aceste filtre. Am vazut parca si un model in care era data gaura pt aspirare undeva in baza acvariului. Sa zicem ca pt prima varianta ar fi sa pui sorbu undeva la o limita in care sa nu se traga prea multa apa in filtru care sa se imprastie pe parchet, dar in cazul asta nu stiu cat de eficient ar mai fi filtrul pt ca toata mizeria va ramane intr-un loc pe fundul acvariului.
Ce solutie aveti pt aceste probleme?
tropikana
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 10/08/2008 20:58:16
Messages: 314
Location: Bucuresti - Giurgiului
IP:
Offline

zulu wrote:M-am uitat pe schemele voastre cu filtrul intr-un "acvariu" extern cu pereti despartitori ....gen labirint. Apa intra pe o parte prin cadere libera din acvariu presupun sau cu o pompa si ajunge in alta incapere a filtrului de unde este ridicata inapoi in bazin de o pompa. Eu vad aici cateva probleme. Filtrul ca sa poata functiona prin cadere libera a apei trebuie sa fie mai jos decat nivelul apei din acvariu. De exemplu acvariul pe un suport iar filtrul sub suport. Stiu ca e greu sa realizezi controlul apei exact, cat intra atat trebuie sa si iasa, in timp asta se va schimba din pricina incarcari mediilor filtrante.

In primul rand ai dreptate: un filtru extern este un fel de labirint cu medii filtrante prin care trece apa din acvariu. In al doilea rand nu este necesar ca filtrul sa fie situat SUB acvariu. E suficient ca nivelul din primul compartiment (in care intra apa din acvariu si in care se face filtrarea mecanica, de obicei) sa fie cu cativa centimetri mai jos decat nivelul acvariului iar principiul vaselor comunicante face restul.
Un filtru de genul asta are nevoie de cateva "protectii" (ca sa le zic asa) asfel incat sa nu dea apa pe dinafara sau sa ramana pompa pe uscat.
E adevarat ca exista posibilitatea de a avea filtrul sub acvariu. Acest tip de filtru se numeste "sump". In orice tip de filtru (extern, sump sau canistra), apa trebuie sa ajunga printr-un sistem overflow, care poate fi de 3 tipuri: pentru gaura in fundul acvariului, pentru gaura in peretele acvariului sau pentru acvarii fara gaura (o simpla teava in forma de U intors constituie un overflow pentru canistre, de exemplu).
Eu folosesc un overflow pentru perete gaurit de vreo cateva luni bune si nu am avut niciodata vreun incident (la inundatie, ma refer).
zulu wrote:Stiu ca e greu sa realizezi controlul apei exact, cat intra atat trebuie sa si iasa, in timp asta se va schimba din pricina incarcari mediilor filtrante. Dar o problema pe care o vad eu este urmatoarea. Apa curge din acvariu in filtru, din filtru e urcata sus... pac sa ia curentul... apa este trasa inapoi prin pompa in filtru.... aici se poate opri printr-o valva care se inchide dar ce faci la furtunul de tur... cel prin care apa oricum curgea din acvariu? Asta este problema legata de aceste filtre. Am vazut parca si un model in care era data gaura pt aspirare undeva in baza acvariului. Sa zicem ca pt prima varianta ar fi sa pui sorbu undeva la o limita in care sa nu se traga prea multa apa in filtru care sa se imprastie pe parchet, dar in cazul asta nu stiu cat de eficient ar mai fi filtrul pt ca toata mizeria va ramane intr-un loc pe fundul acvariului.

La canistre, pentru ca sunt sisteme etanse, nu apar scapari de apa decat daca sunt probleme de etansare. La filtrele deschise, se calculaza volumul de apa care se scurge inapoi in filtru la oprirea curentului si se dimensioneaza corespunzator bazinul.
Sunt multe chestii de spus despre fitrele astea, asa ca mai cauta solutii pe net si daca mai ai nelamuriri te ajut.

DIY addicted
Valea Plangerii
zulu
Unripe member

Joined: 27/07/2009 09:01:27
Messages: 3
Location: Romania
IP:
Offline

Stiu unde gresisem si eu in proiectarea filtrului pe care l-am facut.
Eu am un filtru de urmatoarele dimensiuni facut de mine. are 6 camere. 2 camere mari si 4 mici. m-am gandit in felul urmator. In prima camera mare imi vine apa murdara din acvariu iar la baza exista un burete unde se va depune murdaria, o parte, apoi urmeaza alte 4 camere mai mici cu diverse medii filtrante. Bio balls, inele ceramice, carbune activ, vata perlon, burete. Iar in ultimul compartiment, tot mare, de dimensiunile primului am pompa care imi duce apa inapoi in acvariu, termostatul, aerul si termometrul.
Dimensiunile daca mai tin bine minte ar fi cam asa:
camerele mari au 20 cm inaltime, 14 cm lungime si 10 cm latime. Astea sunt dimensiunile interioare adica volumul efectiv al camerei. celelalte sunt variabile pt ca este un filtru gen labirint. dar ca latime camerele mici au 6 cm.

Unde am gresit si cum cred ca pot rezolva problema.
Daca cade curentul apa se intoarce in filtru nu numai prin pompa dar si prin tubul de tur. Pe tubul de retur as putea sa pun o valva.
Dar am gasit o idee mai buna cu ajutorul colegului Tropikana. Din acvariu imi pleaca un tub de tur spre filtru, iar cand ajunge undeva in spatele acvariului ii formez un U cu curbura deasupra nivelului apei din acvariu. Acelasi sistem va fi si pt tubul de retur. Astfel apa care se va scurge inapoi in acvariu va fi atat cat este pe tub pana la nivelul apei. Sper ca nu gresec pana aici.. Mentionez ca momentan este teorie nu am testat daca functioneaza pana acum. Urmeaza zilele acestea.
Problema care se mai pune este atunci cand revine curentul. Pompa din filtru porneste baga toata apa pe care o are la dispozitie in acvariu dupa care se va arde pt ca apa nu va mai circula prin filtru daca tubul de tur s-a golit iar pt aceasta ma gandesc ca ar mai trebui o pompa in acvariu care sa pompeze apa cat sa treaca de U .... restul va face gravitatia.

Nu stiu de ce dar cred ca pe undeva am gresit cu ceva...
Daca am gresit astept sa ma corectati.
tropikana
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 10/08/2008 20:58:16
Messages: 314
Location: Bucuresti - Giurgiului
IP:
Offline

Pentru a opri apa sa coboare pe overflow, exista o solutie foarte simpla. Vezi poza de mai jos. Clic pe poza te duce la explicatiile originale. Mai exista multe alte variante, dar asta mi se pare cea mai ok. Vezi ca face niste referiri la dimensiuni, se pare ca partea din dreapta, cea din afara acvariului mergea lasata un pic mai jos. Daca te mai uiti prin site-ul lui o sa mai gasesti chestii foarte interesante, inclusiv modificarile ulterioare, chiar daca sunt pentru acvarii marine.

image

Pentru a opri apa de pe retur, adica de la pompa, faci o gaura de 1-2mm (prin probe) la 2 cm sub nivelul apei pe partea verticala a returului, astfel incat la un moment dat sa intre aer pe furtun si sa rupa sifonul. In felul asta poti calcula cata apa iti iese din acvariu la oprirea curentului si sa calculezi rezerva in filtrul extern.

Nu te sfatuiesc sa pui supape de sens pe nici un furtun, pentru ca in mai putin de 2 saptamani nu vor mai functiona, din cauza mizeriei, algelor sau chiar a unui melc aventurier sau neatent.

Avantajul overflow-ului de mai sus este ca nu se rupe sifonul si cand pompa incepe iar sa bage, apa din acvariu o sa curga normal prin overflow si nu peste acvariu in parchet sau la vecinii de mai jos.

DIY addicted
Valea Plangerii
tropikana
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 10/08/2008 20:58:16
Messages: 314
Location: Bucuresti - Giurgiului
IP:
Offline

http://www.randystacye.com/dursostandpipe.htm
Inca un link pentru cei ce vor sa afle cum au facut altii overflow. A plecat de la versiunea de mai sus si a inbunatatit-o.
Probabil ca sunt multe versiuni, dar principiul de functionare este acelasi.

DIY addicted
Valea Plangerii
zulu
Unripe member

Joined: 27/07/2009 09:01:27
Messages: 3
Location: Romania
IP:
Offline

Am vazut schema si ms pt ea tropikana.
Ar trebui sa mentionez ca eu folosesc filtrul pt un acva-terariu cu broscute. Ce difera la mine este faptul ca nivelul apei este undeva la jumatatea inaltimi acvariului ceea ce imi face oarecum greoaie utilizarea sistemului asta mot a mot. Dar ma gandesc la o solutie... cumva facuta doar din tevi de pvc. Cam acelasi sistem. Un U in interiorl acvariului pe care ar intra apa, apoi alt U peste peretele acvariului, iar in afara acvariului ceva mai jos ca primul U alt U care ar avea conectat furtunul catre filtru iar de acolo apa este ridicata cu pompa inapoi in acvariu. Trebuie sa caut materialele si sa ma apuc de treaba sa vedem ce iese.
Momentan incerc sa fac si un fel de filtru canistra si am sa va spun cum evolueaza treaba.

thanks tropikana
 
Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com