[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Filtru wet & dry -home made  XML
Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Author Message
nick_niculae
Member
[Avatar]

Joined: 04/10/2004 12:20:13
Messages: 160
Location: otopeni
IP:
Offline


Daca am fost de folos, ma bucur.

Eu am facut OFB din plexit de 3 mm si a iesit foarte estetic si practic.Si cele de firma tot din plexit de 3 mm sunt confectionate.


tocmai am facut rost de plexic (3 mm grosime).Am o intrebare: cu ce il pot lipi?(un exemplu ceva,marca, unde gasesc...?_chiar daca se consindera reclama)

Timpul le rezolva pe toate
Acvariul lui Nick_niculae
[Yahoo!]
siliconu`
Senior member
[Avatar]

Joined: 24/04/2002 20:58:15
Messages: 507
Location: Cluj-Napoca,Gruia
IP:
Offline

Primu` OWB l-am lipit cu un adeziv de la Bizon, in tub tip pasta de dinti .Pe tub scrie PLASTIC , se utilizeaza la PVC in special.S-a lipit f bine, etans, dar muchiile care au intrat in contact cu adezivul au suferit o serie de fisuri superficiale, de aprox 3 mm lungime, etanseitatea nu a fost compromisa, dar estetica da...
Al doilea OWB l-am lipit cu un adeziv cumparat de la SRL-ul care mi-a si vandut bucatile de plexit(tipii confectioneaza firme luminoase).Mi l-au dat "varsat" ca sa zic asa, intr-o siringa de 10 ml.Nu stiu sa-ti spun numele sau ce este.Am facut si o proba de toxicitate dupa uscare(cu un ...Hyphessobrycon innesi ).S-a dovedit a fi OK.Fisurile sint discrete, mai putin vizibile.Lipitura e f. puternica.

clin uatar for iu, mai uait frend!
[Yahoo!]
dreammer
Junior member

Joined: 17/10/2007 08:58:05
Messages: 91
Location: Barlad
IP:
Offline

Salutari.
Ma intereseaza si pe mine un filtru wet&dry sau macar un simplu filtru extern, n-are importanta in acest context pentru ca, indiferent de tipul filtrului, voi folosi sistemul de dual overflow (cum am vazut pe www.cyberreefguru.com).
Am inteles cum functioneaza, mi se pare destul de sigur, dar tot mai trebuie sa intreb ceva:
1. cat de mare sa fie bazinul (sump) comparativ cu dimensiunile (volumul) bazinului principal ? Concret, pentru un (viitor) acvariu 100x50x50, deci cam 180 litri net, ce capacitate si dimensiuni sa aiba sump-ul ?
2. in situatia de mai sus, este suficient pentru filtru powerhead-ul de la un Aquael Fan 2(450 l/h, asta conform specificatiilor producatorului) ?
3. am vazut ca unii folosesc sifonul in forma de U rasturnat, altii folosesc coturi si imbinari, astfel incat sifonul devine un fel de U dar cu unghiuri drepte.Intre aceste doua variante exista diferente d.p.d.v.functional ?
3. ca sa nu mai scriu in alta parte: vreau acvariu de 100x50x50, care va fi umplut cu apa cam 45 cm.pe inaltime. Ca sa nu fiu nevoit sa pun intarituri, ce grosime minima trebuie sa aiba sticla ?
Va multumesc.
[Email]
osa
Member
[Avatar]

Joined: 11/10/2005 15:55:36
Messages: 114
Location: Timisoara
IP:
Offline

cat de mare sa fie bazinul (sump) comparativ cu dimensiunile (volumul) bazinului principal ? Concret, pentru un (viitor) acvariu 100x50x50, deci cam 180 litri net, ce capacitate si dimensiuni sa aiba sump-ul ?

Din cate am studiat eu problema, sump-ul nu va fi niciodata suficient de mare. Totusi ca si o masura de dimensionare se zicea ca trebuie sa calculezi in asa fel incat sump-ul sa poata sa inmagazineze apa care ar curge din acvariu in cazul unei pene de curent.

3. ca sa nu mai scriu in alta parte: vreau acvariu de 100x50x50, care va fi umplut cu apa cam 45 cm.pe inaltime. Ca sa nu fiu nevoit sa pun intarituri, ce grosime minima trebuie sa aiba sticla ?

Eu am un acvariu care are aproape aceleasi dimensiuni cu cea pe care vrei tu sa il construiesti. Eu am sticla de 6mm si trebuia sa pun deasupra o bucata de sticla(lipita) pentru ramforsare. Deci de 6mm nu e bun. Sigur.
Poate te ajuta aceste informatii cu ceva.
Lofty
De-al casei
[Avatar]
Joined: 08/12/2005 12:32:30
Messages: 1239
Location: Bucuresti
IP:
Offline

dreammer wrote:... acvariu de 100x50x50, care va fi umplut cu apa cam 45 cm pe inaltime. Ca sa nu fiu nevoit sa pun intarituri, ce grosime minima trebuie sa aiba sticla ?


Pentru coloana de apa 45 cm: sticla de 10mm. Teoretic, ar trebui sa fie suficienta grosimea fundului de 9mm si a lateralelor de 8mm; practic, mergi mai sigur pe 10mm. Fara intaritoare.

In alta ordine de idei, daca vrei sa urci cu nivelul apei mai sus de 45cm, sa dormi si mai linistit, sa creasca "durata de viata" a acvariului, etc ai doua variante: sticla de 12mm fara intaritoare sau de 10mm cu intaritoare. Depinde cat de solid il vrei... una e sa tina apa si sa nu-ti fie frica sa stranuti langa el, alta e sa fie in jurul lui gradinita de copii... ::hammer:

Dupla & Dennerle - 360 l si Malawi - 550 l
sydney
Member
[Avatar]

Joined: 07/04/2006 15:44:52
Messages: 158
Location: Timisoara, zona Flora
IP:
Offline

siliconu` wrote:
In cazul meu asa am facut returul apei:tub PVC de 25 cm, cu vreo 12 gauri de 8 mm, orizontal, dar la 2 cm sub nivelul apei.Motivul?In caz de pana curent/oprire pompa, se creaza efect de sifon si apa este trasa in sump pana trage aer.Deci nu e chiar totuna cata apa trage


Deci până la urmă n-ai mai făcut returul după schema pe care ai dat-o aici:

image

La un moment dat discutam despre faptul ca apa de la retur să reintre în acvariu în adâncime, nu doar superficial, pentru a antrena şi apa din profunzime în curentul generat de filtru. Să înţeleg că în final ai considerat că totuşi nu are rost?

Şi schema ta prevedea un punct de "comunicare atmosferică" la retur tocmai pentru a evita sifonarea din profunzime a apei din acvariu. Ai renunţat şi la el de zici că ai pus ţeava aia la 2cm sub apă ca să nu se sifoneze prea multă apă înapoi în sump?

Legat de filtrul w&d pe care intenţionam şi eu să mi-l fac, am fost nevoit să-mi amân toate proiectele acvaristice până la o dată nedefinită (care probabil va fi anul viitor).

Îmi oglindesc sufletul în acvariu.
siliconu`
Senior member
[Avatar]

Joined: 24/04/2002 20:58:15
Messages: 507
Location: Cluj-Napoca,Gruia
IP:
Offline

returul se face printr-o teava prevazuta cu gauri ca un fluier.Teava ajunge pana la nivelul substratului.Sifonarea accidentala este evitata prin absorbtia aerului la nivelul gaurilor superioare.Returul se realizeaza in toata masa apei, simplu si eficient.

clin uatar for iu, mai uait frend!
[Yahoo!]
dreammer
Junior member

Joined: 17/10/2007 08:58:05
Messages: 91
Location: Barlad
IP:
Offline

Am o curiozitate legata de functionarea canistrelor, in special etanseitate si siguranta.
Filtrele wet&dry au nevoie, pe tur, fie de (Dual)OverFlowBox, fie de gaura prea-plin in peretele acvariului pentru a evita dezamorsarea; pe retur, teava trebuie pozitionata astfel incat la oprirea pompei (ex.pana de curent electric), apa din acvariu sa nu inceapa sa fie trasa toata inapoi in vasul-filtru (sump) si de aici pe podea cu destinatia imediata: vecinii de dedesubt.
Nu stiu daca e cea mai completa exprimare, dar am citit cate ceva despre aceste wet&dry, planuind si eu unul pentru urmatorul acvariu, clar este ca trebuie destule masuri de precautie (gaura, OFB, in general pentru turul-returul apei).
Pe de alta parte, din ce stiu eu despre canistre, astea au doua bucati furtun: tur si retur, care intra direct in acvariu; fara overflowbox, fara gaura de prea-plin, etc. Si totusi, daca pompa din canistra se opreste, apa nu va fi trasa toata din acvariu, turul nu se dezamorseaza, iar la pornirea pompei, filtrul-canistra isi va relua functionarea, fara ca posesorul canistrei sa intervina in vreun fel.
Sunt eu in eroare sau intr-adevar asa functioneaza canistrele ?
Daca e corect ce am scris mai sus, atunci care e sistemul de siguranta al acestor filtre (canistra) ? Ar fi interesant de aplicat acest sistem la un filtru wet&dry, deoarece ar elimina nevoia OFB-ului, gaurii in acvariu s.a. specifice wet&dry-ului.
Probabil ca nu se poate (altfel ar fi existat altii inaintea mea care sa modifice wet&dry-urile...), cu toate astea sunt curios care sunt sistemele de protectie ale canistrei.
Va multumesc.
[Email]
koala
Batran si obosit
[Avatar]

Joined: 05/03/2002 02:00:00
Messages: 21373
Location: Bucuresti
IP:
Offline

@dreammer :

... pe scurt, la canistre nu exista pericolul ca apa sa curga "pe covor" decat daca se strica garnitura care asigura etanseitatea capacului ... cantitatea de apa care intra in filtru este egala cu cantitatea de apa care iese din el ... e un fel de "circuit inchis", care permite filtrului sa-si reia functionarea si dupa o oprire a curentului electric ...

... la filtrele w/d, sistemul este "deschis" ... apa curge din bazin sub efectul gravitatiei si este urcata inapoi in mod fortat, de catre o pompa ... echilibrul dintre puterea pompei [ debitul sau ] si diametrul tevii de tur este o chestiune delicata si fragila si nu exista un capac ermetic care sa asigure etanseitatea sistemului ... de aceea se instaleaza tot felul de sisteme de siguranta ...

... oricum, in cazul unui filtru w/d, cel mai sigur mod de a evita "inundatia" mi se pare a fi existenta unei gauri de preaplin [ in filtru ] racordata la canalizare ...

Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015)
dreammer
Junior member

Joined: 17/10/2007 08:58:05
Messages: 91
Location: Barlad
IP:
Offline

Deci, la wet&dry, daca s-ar echilibra foarte bine cantitatea de apa ce intra cu cantitatea de apa ce iese, un echilibru foarte apropiat de cel existent in canistre, atunci mare parte din eventualele probleme s-ar rezolva, nu ?
[Email]
mircea peres
Junior member

Joined: 21/01/2008 12:41:41
Messages: 13
Location: cluj-napoca
IP:
Offline

La filtrele tip wet&dry precum si la cele tip sump trebuie aplicate 2 masuri de siguranta:
-in cazul opririi pompei care trimite apa din filtru in bazin din motive tehnice/pana de curent electric, pentru a evita efectul de sifon/sorb al returului, fie se pozitioneaza teava de retur la o adancime mica in bazin (pe verticala sau mai bina pe orizontala) pt a evita sifonarea unei cantitati mai mari de apa, fie amplasarea unei valve antiretur pe teava de retur care va bloca intoarcerea apei (cea mai buna varianta e mixarea celor doua)
-in ceea ce priveste nivelul de umplere initiala a filtrului inainte de a porni pompa, trebuie masurata fie prin teste, fie matematic (delimitand nivele atinse de apa in bazin/filtru) cantitatea de apa care ar fi absorbita de teava de retur- tinand cont de pozitionarea ei in bazin- in cazul in care pompa se opreste si nu sunt luate nici un fel de masuri de siguranta din cele descrise mai sus
-si ca sa dormi chiar linistit- mai practici o a 2-a gaura de preaplin in bazin, situata mai sus decat prima, ca sa nu fii luat prin suprindere daca teava de retur se infunda sau se obtureaza mai tare (asa am facut la mine).
Un echilibru perfect intre apa care alimenetaza filtrul si cea care paraseste nu vei putea realiza- in cazul canistrelor pompa este de tipul aspiro-respingatoare (daca nu ma insel)

galeria mea
m_3
Senior member
[Avatar]

Joined: 31/01/2008 02:52:17
Messages: 631
Location: Zalau
IP:
Offline

dreammer wrote:Deci, la wet&dry, daca s-ar echilibra foarte bine cantitatea de apa ce intra cu cantitatea de apa ce iese, un echilibru foarte apropiat de cel existent in canistre, atunci mare parte din eventualele probleme s-ar rezolva, nu ?

Eu din cate am vazut nu o sa le poti echilibra pentru prea mult timp. M-am gandit si eu la ideea asta dar am renuntat ca e prea dificil de echilibrat. Chiar daca o sa realizezi un echilibru intre apa care intra in acvariu si cea care iese gandeste-te ca, cu timpul mediile filtrante se infunda si nu mai permit apei sa treaca cu aceeasi viteza. Pompa cu care urci apa in bazin va avea insa acelasi debit. Si atunci deja iar apare echilibrul. Plus de asta sunt prea multe chestii care trebuie facute in cazul unui astfel de filtru: gauri prea-plin, racorduri, bazin pentru filtru, medii filtrante, pompa, plus alte lucruri marunte de care mai ai nevoie. Daca mai pui asta si pe langa faptul ca sunt si zgomotoase (datorita apei care cade prin teava de pvc in filtru) si calculezi cat te costa fiecare chestie care trebuie s-o cumperi ajungi aproape la valoarea unei canistre, care ofera garantia ca poti dormi linistit, fara grija ca se ia curentul iar in cazul ca se infunda ceva singurul inconvenient e scaderea debitului de apa.
Acuma asta e parerea mea. Eu asa m-am gandit si am optat pentru un filtru canistra.
dreammer
Junior member

Joined: 17/10/2007 08:58:05
Messages: 91
Location: Barlad
IP:
Offline

Va multumesc pentru ajutor.
Cred ca voi alege canistra. Desi ma mananca palmele sa fac un wet&dry sicu toate ca multi considera wet&dry pe locul intai la filtre, cred ca as sta mai linistit cu canistra.
[Email]
viulian
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 03/10/2007 22:03:37
Messages: 3646
Location: Buc./Brx.
IP:
Offline

O decizie excelenta Eu sunt totdeauna pro cumparat, caci la cat timp iti ia sa o faci si sa o ajustezi, castigi bani sa-ti cumperi 5 canistre facand ceea ce deja stii sa faci.

Success dom'le!
[WWW]
tropikana
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 10/08/2008 20:58:16
Messages: 314
Location: Bucuresti - Giurgiului
IP:
Offline

Supun atentiei voastre un tip de filtru "hibrid" pe care vreau sa mi-l construiesc eu.
Este un filtru extern, compartimentat, cu sicane cu rol de capcane de bule. Compartimentele vor sustine medii pentru filtrare mecanica si filtrare biologica. Filtrarea chimica (cu carbune activ) nu o voi folosi pentru ca doresc sa folosesc o linie de fertilizare pentru plante si nu o vreau oprita in carbune.
Modelul filtrarii biologice este luata dupa statia noastra de epurare, care are niste biobals-uri speciale ca mediu de crestere pentru bacteriile (mormolocii, cum le zic eu ) folosite in descompunere. Aceste rotite (caci seamana cu niste roti dintate cu spite) sunt barbotate permanent de un curent de aer ce asigura oxigenarea lor. Pe acelasi principiu vreau sa incerc si eu sa fac filtrarea biologica (bineinteles tot cu "roti" pentru "mormoloci" )
Ce parere aveti, o sa reziste bacteriile cu oxigenul pe care le ofera pompa de aer?

Proiectul meu:
Sectiune 1
Sectiune 2
Vedere laterala
Vedere de sus
Sectiune prin filtru echipat

DIY addicted
Valea Plangerii
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

Joined: 01/03/2002 09:35:00
Messages: 11108
Location: Egiptu' Antic
IP:
Offline

tropikana wrote:Aceste rotite (caci seamana cu niste roti dintate cu spite) sunt barbotate permanent de un curent de aer ce asigura oxigenarea lor. Pe acelasi principiu vreau sa incerc si eu sa fac filtrarea biologica (bineinteles tot cu "roti" pentru "mormoloci" )

Parerea mea e ca nu merita sa faci un asemenea filtru pentru un acvariu bazat pppaaa plante coolte™ , intr-un astfel de acvariu "mizeria" pe care trebuie s-o prelucreze filtru' e putina, un filtru cu capacitate de filtrare mare mai mult freaca menta .
In afara de asta bulele de aer scot cu multa nesimtire CO2 din apa, cu mult mai multa nesimtire decit iti imaginezi .

Cel mai frumos acvariu plantat pe care l-am vazut e ....... fara filtrare, doar o pompa care face un curent de apa favorabil plantelor, evident ca nu mai gasesc linku' :aaa: .......

Poze: smilie ... Poze cu plante
fipilica
Senior member
[Avatar]

Joined: 04/03/2004 10:52:05
Messages: 609
Location: Brasov, Calea Bucuresti nr. 106
IP:
Offline

Porcu wrote:
Parerea mea e ca nu merita sa faci un asemenea filtru pentru un acvariu bazat pa™ plante coolte™ , intr-un astfel de acvariu "mizeria" pe care trebuie s-o prelucreze filtru' e putina, un filtru cu capacitate de filtrare mare mai mult freaca menta .

De fapt nu poti spune ca freaca menta, iti haleste cu nesimtire crasa din fertilizantul pentru plante, cel putin asa erau niste discutii acu ceva vreme

...
[Yahoo!] [MSN]
tropikana
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 10/08/2008 20:58:16
Messages: 314
Location: Bucuresti - Giurgiului
IP:
Offline

Porcu wrote:In afara de asta bulele de aer scot cu multa nesimtire CO2 din apa, cu mult mai multa nesimtire decit iti imaginezi .

Chiar daca folosesc un reactor de CO2 in acvariu si o pompa de apa cu debit mic (600lph) pentru filtru?
Nu exista nici o solutie sa folosesc si filtru extern si CO2?

DIY addicted
Valea Plangerii
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

Joined: 01/03/2002 09:35:00
Messages: 11108
Location: Egiptu' Antic
IP:
Offline

tropikana wrote:Chiar daca folosesc un reactor de CO2 in acvariu si o pompa de apa cu debit mic (600lph) pentru filtru?

Chiar si asa. Cred ca si autoru' topicului se plingea de problema asta, baga CO2 din greu si in apa nu era aproape nimic , a sesizat problema doar cind a instalat pH-controlleru' .

tropikana wrote:Nu exista nici o solutie sa folosesc si filtru extern si CO2?

Daca spui "filtru extern" unei canistre, poti s-o folosesti .
Un filtru care contine valuri sau orice fel de agitatie la contactu' dintre apa si aer va elimina din apa cantitati enorme de CO2, cu atit mai mari cu cit e agitatia mai mare.
Intr-un acvariu plantat si cu injectie de CO2 e interzisa orice agitatie a apei.
Fenomenu' poate fi perceput la adevaratele lui dimensiuni daca folosesti un pH-controller - scula va injecta CO2 la greu, la debit mare si pH-u' nu va scadea asa cum ar spune bunu' simt .

Poze: smilie ... Poze cu plante
tropikana
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 10/08/2008 20:58:16
Messages: 314
Location: Bucuresti - Giurgiului
IP:
Offline

E foarte clar acum.
O sa revin cu alta versiune de filtru. Daca o sa o mai fac...
Nu stiu de ce, dar nu ma atrage ideea unui filtru canistra. In cazul in care renunt la filtru extern (ca la CO2 nu renunt), ce pot folosi pentru cei 30-40 de pestiuti pe care vreau sa ii am? Nu prea as vrea sa incarc peisajul cu accesorii urate.
Nu exista o solutie de compromis pentru situatia asta?

DIY addicted
Valea Plangerii
 
Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com