[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Re:Reactor CO2 handmade cu dizolvare 100%  XML
Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Author Message
Humbert
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Administratia: Aici sunt discutii referitoare la articolul: Confectionare reactor CO2 - calitativ, eficient si sigur si/sau cu referire la subiect

eu mi-am facut acelasi reactor, doar ca fara robinetul acela pt CO2: pur si simplu am dat o gaura cu burghiul in carcasa filtrului si am fortat pe acolo furtunul special de CO2 - nu sunt probleme cu etanseitatea (am acest reactor de aproape 2 ani deja)

iar pentru a asigura dizolvarea la maximum a CO2-ului, in interiorul filtrului de apa (in reactor, adica) am pus si un difuzor ceramic: nu mai este nevoie de nicio teava si de niciun burete, bulele mici care rezulta de la difuzorul ceramic sunt dizolvate complet in furtunul filtrului, pana sa ajunga in acvariu.

e pur si simplu o camera in care pun difuzorul ceramic in loc sa-l pun in acvariu.

This message was edited 1 time. Last update was at 23/03/2013 09:11:56

sorinnico
Member
[Avatar]

IP:

Salut. Ma gandesc sa imi fac si eu acest tip de reactor si am cateva intrebari:
1. In cazul in care se pune pe returul unui filtru extern conteaza pozitia tevii de out in acvariu? Ma refer daca e ok cum se pune in mod normal la suprafata sau trebuie sa fie jos aproape de substrat?
2. Am vazut ca ai folosit un filtru de 7". Unul de 5" ar fi ok? (pentru un acvariu de 180l )\

Multumesc.
[Yahoo!]
incepator
Member
[Avatar]

IP:

Salut, am construit si eu acest tip de reactor, in loc de acea canea am folosit o supapa unisens de la un nebulizator manual pentri stropit plante, intrebarea mea este urmatoarea: se aude un clipocit de apa in filtru din cauza pernei de aer ce se formeaza in partea superioara a filtrului, ce pot face sa dispara acel zgomot de apa curgatoare.Se aude la toata lumea? am un debit de co2 de cca 3 bule pe secunda relativ mic, daca inversez sensul de intrare al apei as avea acelas efect de diluare al co2-ului.

Multumesc
dberger
Member

IP:

incepator wrote:Salut, am construit si eu acest tip de reactor, in loc de acea canea am folosit o supapa unisens de la un nebulizator manual pentri stropit plante, intrebarea mea este urmatoarea: se aude un clipocit de apa in filtru din cauza pernei de aer ce se formeaza in partea superioara a filtrului, ce pot face sa dispara acel zgomot de apa curgatoare.Se aude la toata lumea? am un debit de co2 de cca 3 bule pe secunda relativ mic, daca inversez sensul de intrare al apei as avea acelas efect de diluare al co2-ului.

Multumesc

La 3 bule pe secunda, cantitatea de gaz este prea mare ca sa se poata dizolva intrun timp relativ scurt astfel incat, sa nu se mai formeze perna de gaz. Daca inversezi sensul de scurgere gazul se va elibera prin spraybar nedizolvat direct in apa.
[Yahoo!]
daniel12
Senior member
[Avatar]

IP:

Clipocitul nu-l poti evita cand se acumuleaza gaz in reactor. Poti doar sa reduci debitul prin el daca il instalezi prin bypass. Cu debitul redus sunetul va fi mai greu observabil.
CALINDAN
Member
[Avatar]

IP:

Salut.Poate ma lamureste si pe mine cineva ca eu nu prea inteleg cum functioneaza "inventia" asta.Se monteaza pe returul de la filtrul extern?
[Email]
pc.ciprian
Moderator
[Avatar]

IP:

CALINDAN wrote:Salut.Poate ma lamureste si pe mine cineva ca eu nu prea inteleg cum functioneaza "inventia" asta.Se monteaza pe returul de la filtrul extern?

da

Inceputul | 100x60x45 first setup ADA | 100x60x45 JBL | 30cm ADA Cube | 100x60x45 Tropica Garden | 100x60x45 Tropica Moss | 30cm Nano Reef Cube (inceputul) | 100x60x45 Rimless Reef | 200x80x65h Reef Coloristic | ... ?
[Email] [WWW] [Yahoo!]
CALINDAN
Member
[Avatar]

IP:

Hai Ciprian ca nu te las pana nu ma lamuresti si pe mine pana la capat.Am inteles ca se monteaza pe returul de la filtrul exterior.Trecem la pasul urmator.Furtunul care se cupleaza la robinetul de aer montat in capacul filtrului asta de apa(ca asta vad ca a fost la baza) unde duce?
[Email]
CALINDAN
Member
[Avatar]

IP:

Cumva la numaratorul ala de bule,si apoi spre acvariu,probabil prin furtunul care are montata pe el valva aia unisens?Si probabil in acvariu se termina cu un difuzor CO2.Gresesc?
[Email]
narcis
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Treba sta cam in felul urmator: Co2 din butelie trece prin reductor, din reductor in numaratorul de bule, din numaratorul de bule la acel robinet de metal care se monteaza pe capacul filtrului de apa. In acel filtru pe o parte intra apa din canistra(de la filtrul extern) iar din cealalta parte a filtrului de apa pleaca un alt furtun care merge in acvariu. Nu se mai monteaza nici un fel de difuzor de co2, acel filtru de apa invarte bulele de co2 si il dizolva. Valvele acelea de sens unic se monteaza una intre reactor si numarator, una intre numarator si robinet.

This message was edited 1 time. Last update was at 07/01/2013 22:36:49

[ICQ]
CALINDAN
Member
[Avatar]

IP:

Multumesc.Acum am inteles sistemul.Daca nu a pozat nimeni butelia si reductorul ma tot intrebam de unde mama dracului iese CO2.
[Email]
incepator
Member
[Avatar]

IP:

O sa incerc sa reduc debitul de co2, deocamdata am mutat reactorul inaintea filtrului, asta din cauza ca se acumulau mici depuneri in reactor si la fiecare atingere aveam o gramada de chestii marunte in acvariu, se pare ca am scapat de problema mizeriei, ce va intreb acuma, afecteaza cumva colonia de bacterii din filtru acest fapt, trebuie montat neaparat dupa filtru ?

Multumesc pentru raspunsuri.
adu
Membru de baza
[Avatar]

IP:

am si eu o intrebare:
De ce nu se monteaza pe turul filtrului, astefel apa va curge prin reactor datorita gravitatiei si a vidului format de pompa de apa care trage din canistra,

decat sa impinga biata pompa in sus apa pana in acvariu + rezistenta reactorului, ceea ce rezula un debit micsorat.

mmm? sa imi explice si mie, va rog, cineva de ce nu ar fi bine asa

si in primul rand MULTUMIM PENTRU TURORIAL! (cred ca ar merge facut sticky la hardwere DIY)

This message was edited 1 time. Last update was at 07/01/2013 23:15:30

[Email] [WWW] [Yahoo!]
daniel12
Senior member
[Avatar]

IP:

Raspunsul e simplu, se colmateaza reactorul daca apa ce trece prin el nu este filtrata.

Forta sifonului este identica si inainte si dupa filtru. Adica pierderea debitului este identica indiferent unde este pus filtrul.

Bypass daca nu se doreste pierderea debitului. Cam orice accesoriu de genul asta ar trebui introdus in circuit prin bypass pentru simplul fapt ca poti servisa accesoriul fara intreruperea circuitului/filtrului.
florentina_ionela
Junior member
[Avatar]

IP:

este simplu de gasit cauza montarii pe retur si nu pe tur
ce facem cu saracele bacterii din filtru daca bagam pe tur CO2.....le distrugem
sau poate gresesc eu..?
kirucd
DIY Master
[Avatar]
IP:

In plus de ceea ce a spus Daniel, cred ca poate aparea urmatorul fenomen: apa va contine mai
mult CO2 dizolvat si in interiorul mediilor filtrante biologice pot apare mai usor zone anaerobe,
ceea ce nu e neaparat rau, pentru ca acolo se poate face denitrificare. Dar asta inseamna reducerea
nitratilor, care intr-un plantat se vrea la un anumit nivel. Si am mai auzit si cazuri in care CO2-ul
se acumula in capacul filtrului, desi mi se pare putin probabil.

Bacteriile nu se distrug, pentru ca apa contine si oxigen. Si o parte din ele pot face denitrificare anaeroba.

O seara placuta,
Dragos

This message was edited 1 time. Last update was at 07/01/2013 23:57:41

Filtre biologice
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24422.page
Reef 500+
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/17511.page
Scubaline 460 - Discusi
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/15524.page
Bean animal overflow
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20369.page
stefanp
Moderator

IP:

Pe de alta parte co2-ul s-ar putea sa "roada" plasticele/cauciucul din canistra. N-am incercat, dar teoretic cred ca e posibil, in timp.
Si ma mai gandesc si la o acumulare de gaz in canistra. (adica zgomot si eventual rotor invartit in gol)

This message was edited 1 time. Last update was at 08/01/2013 01:28:53

Zambesc chiar de traiesc in conditii austere, caci bucuria mea se trage din alte sfere ! Jurnal acvariu (proiect finalizat) | Unu' micu' pentru creveti (proiect finalizat) | Borcanu' lu' Grigore (proiect finalizat)
Incercare de aquascaping (proiect finalizat) | La munte - nano (finalizat) | Highway to hell (finalizat) | The great Danish | Dennerle tank

Romanian Aquascaping Contest 2016

Blog despre acvaristica

Despre Dennerle
[WWW]
daniel12
Senior member
[Avatar]

IP:

florentina_ionela wrote:

este simplu de gasit cauza montarii pe retur si nu pe tur
ce facem cu saracele bacterii din filtru daca bagam pe tur CO2.....le distrugem
sau poate gresesc eu..?

Bacteriile nu mor in prezenta CO2-ului, il folosesc sa prepare mancare. Oxigenul il folosesc la oxidarea amoniacului/nitritilor pentru a obtine energie deoarece nu fac fotosinteza iar CO2-ul pentru mancare. Energie+CO2 = Carbohidrati. La fel ca in plante. Aceste bacterii se numesc autotrofe, isi prepara mancarea singure.

In absenta Oxigenului trec pe chimiosinteza anaeroba si fac reversul procesului de nitrificare tot pentru a obtine energie. Aici e o discutie mai complicata. Am gasit articole care spuneau ca aceeasi specie de bacterie care face aerob nitrificare va face reversul anaerob dar am gasit si informatii cum ca ar fi o specie diferita de bacterie care se ocupa cu denitrificare anaerob.

Eu am facut un experiment punand mini-Siporax intr-un reactor de CO2 la acvariul cu creveti si supriza, peletele nu s-au colorat pana nu am renuntat la aditia de CO2. Banuiesc ca lipsa de Oxigen le inhiba cresterea daca nu le omoara.

Experimentul l-am facut special pentru a urmari sa vad daca se face denitrificare in mediu bogat in CO2. Ma asteptam ca peletele sa se faca mai negre dar nu s-au colorat deloc. Am oprit CO2-ul sa vad daca omor BBA-ul facad adaos doar de EasyCarbo.

Da, stiu, imi place sa experimentez cu multe chestii
kirucd
DIY Master
[Avatar]
IP:

Mini siporaxul din cate stiu eu nu are canalele suficient de mari pentru a permite un proces
anaerob. Posibil sa ma insel dar asa imi amintesc ca am citit. Ai putea sa refaci experimentul
cu Matrix sau cu BioRio de la ADA. Bacteriile autotrofe facultativ anaerobe cred ca ar trebui
sa faca denitrificare intr-un mediu plin de CO2, unde oxigenul nu mai ajunge in interiorul materialului
filtrant.

O seara placuta,
Dragos

Filtre biologice
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24422.page
Reef 500+
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/17511.page
Scubaline 460 - Discusi
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/15524.page
Bean animal overflow
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20369.page
daniel12
Senior member
[Avatar]

IP:

Am niste SubstratPro ramas de la o achizitie. Pot sa incerc cu asta? Nu e mare lucru sa fac schimbul.

M-am lamurit de ceva vreme ca BBA-ul nu da inapoi fara CO2

Nenorocitii aia de creveti Amano s-au invatat prost cu mancarea si acum nu mai baga in seama decat chestii cu proteine in ele

Ii mai dau ragaz lui EasyCarbo pana la sfarsitul lunii dupa care bag codoiul la loc.

Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Go to: