[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Bibils Aquarium - journal  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
viulian
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Salut,

M-am grabit cand mi-am luat acvariul de 30L - l-am vazut ca arata cum as vrea eu (un pic mai inalt sa nu tund des), si l-am luat in cutie.

Cu surprindere, capacul rabatant e prins pe o rama suport, fixata la randul ei pe sticla acvariului cu silicon.

Initial am tras de ea cat am putut, dar nu cedeaza chiar daca acvariul este plin

Apoi tot incercand sa 'simt' ce este acolo dedesupt, si tot cautand ceva subtire am dat de cutter. Era ceva de o consistenta elastica care se rupe in bucatele. Silicon negru.

Si acum am doua probleme:
1) Cedeaza foarte greu, imi pierd rabdarea pana cand o sa reusesc sa-l tai complet, milimetru cu milimetru. Aproape ca ma tenteaza sa arunc acvariu si sa cumpar altceva (vreau capac, caci sunt perioade cand sunt plecat 2 saptamani, si sa nu se evapore asa repede apa).
2) Tot taind, am realizat ca siliconul acela e pus cu foarte mare simt de raspundere. Deci nu e in puncte sau ceva, ci tot perimetrul exterior al acvariului, intre sticla si rama suport a capacului. Ceea ce ma face sa ma gandesc, de ce oare atat de multa cheltuiala a producatorului, nu cumva rama aceea are si rol de a rigidiza acvariul ?
Sticla de de 2.5mm, dimensiuni 35x22.5x31.5

Aveti vreo idee mai buna despre cum sa rezolv problema asta ?

This message was edited 1 time. Last update was at 16/01/2012 11:21:25

Acv. 30L, Acv. 10L, Acv. 16L, Reef 30L, Acv. 0.09L; In trecut: Acv. 25L, Acv. 8L
Pt. imbunatatit navigarea pe forum (My Stats, Big Images resize, Timezone fix)
[WWW]
scificuss
Senior member
[Avatar]

IP:

Nu este silicon. E un fel de hotmelt cu adeziune puternica de sticla si plastic. E turnat in rama si dupa infipta rama pe marginea acvariului. Ca sa o scoti, ar trebui golit acvariul si incalzita si rama si sticla cu un pistol cu aer cald si sunt sanse sa o poti extrage. Mai ramane varianta cu ciobanitul la lama dar o sa iti ajunga copii la facultate pana termini.

Mai ramane varianta cu vandutul acvariului si iti confectionezi/cumperi altul sau chiar la schimb daca ai nitel noroc.

This message was edited 1 time. Last update was at 15/11/2011 14:13:23

Multe din tainele acvaristicii le gasiti AICI.
[Yahoo!]
Radu.U
Ultrahigh member
[Avatar]

IP:

viulian wrote:
Sticla de de 2.5mm

Ia in calcul grosimea sticlei. Este foarte subtire si are un risc foarte mare de a crapa. Operatiunea este firava, gandeste'te ca mangai :18: o femeie cand bagi orice lama , sau mai simplu lasi o femeie sa faca treaba.
viulian
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Multumesc la amandoi.

Deci stau in banca mea - cel mult o sa reusesc sa dau capacul la o parte, rama va ramane pe pozitie.
Mi-au venit de curand plantele comandate, si nu am chef sa incep acum un alt acvariu - dupa sarbatori o sa schimb probabil la un cube + led lighting si nu imi mai bat capu cu o mie de improvizatii...

Acv. 30L, Acv. 10L, Acv. 16L, Reef 30L, Acv. 0.09L; In trecut: Acv. 25L, Acv. 8L
[WWW]
viulian
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Am rezolvat partial problema

In loc sa renunt la capac, am dat o gaura si am instalat o lumina suplimentara (de fapt asta ma rodea), incat sa am si eu cam 1W/l ->

Capacul doar cu lumina de 16W:

image

Capacul cu inca un bec de 11W:

image

O vedere de ansamblu:

image

[WWW]
Radu.U
Ultrahigh member
[Avatar]

IP:

dragut
kirucd
DIY Master
[Avatar]
IP:

Frumos si de efect

Filtre biologice
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24422.page
Reef 500+
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/17511.page
Scubaline 460 - Discusi
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/15524.page
Bean animal overflow
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20369.page
viulian
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Intr-un final am reusit sa instalez si filtru extern pentru acvariul de deasupra. Mi-a luat cateva ore toata operatiunea - cu tot cu pusul unei noi buturugi:

Inainte de operatiune:
image

La final:
image

Al doilea mic filtru interior o sa dispara si el dupa vreo saptamana (am stors buretele primului filtru din stanga in filtrul exterior). Singura problema

Din timpul operatiunii:

image image
image image
image image
image image
image image
image image
image image

Galeria este aici: Eheim Ecco Pro 130

[WWW]
kirucd
DIY Master
[Avatar]
IP:

Da' iti place sa bricolezi, nu gluma Si ai si scule vad
A iesit super!

O zi buna,
Dragos

Filtre biologice
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24422.page
Reef 500+
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/17511.page
Scubaline 460 - Discusi
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/15524.page
Bean animal overflow
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20369.page
eugen.popp
Senior member
[Avatar]

IP:

Doamne cu cata grija lucrezi tu, iar mie nu mi-a iesit o polita dreapta (e adevarat ca nu incapea bormasina pe lungime in interior si am dat cu ea dintr-o parte)

I must not fear. Fear is the mind-killer. Fear is the little-death that brings total obliteration.
[Email] [WWW] [Yahoo!]
stefanp
Moderator

IP:

Foarte bine ti-a iesit

Zambesc chiar de traiesc in conditii austere, caci bucuria mea se trage din alte sfere ! Jurnal acvariu (proiect finalizat) | Unu' micu' pentru creveti (proiect finalizat) | Borcanu' lu' Grigore (proiect finalizat)
Incercare de aquascaping (proiect finalizat) | La munte - nano (finalizat) | Highway to hell (finalizat) | The great Danish | Dennerle tank

Romanian Aquascaping Contest 2016

Blog despre acvaristica

Despre Dennerle
[WWW]
viulian
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Multumesc pentru aprecieri

Cred ca o sa mai dau o gaura si din spate - si ma mananca rau sa scot si filtrul al doilea intern caci nu-l mai suport - vreau si acei 10cm sa intind niste cabombe rosii sa echilibreze buturuga.
O alta problema este ca acum trebuie sa opresc filtrul cand hranesc pestii, de vreo 2 zile betta masculul n-a mai mancat pana se codea el sa ajunga la mancare - era de mult dusa - si fugind dupa ea intra si in dreptul out-putului. Aseara dupa ce am oprit filtrul a mancat ca animalul se infoia la femela sa-i lase lui mancarea.

A, si am mai facut ceva, am pus niste pietricele albe in clor caci erau chiar in fata acvariului lipite de sticla (presupun curenti foarte mici) si se facusera verzi maro in partea superioara catre lumina. S-au curatat intr-o ora stand in paharelul cu clor, dar abia diseara o sa am timp sa le pun inapoi.

[WWW]
viulian
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Mi-am pierdut ceva mai repede rabdarea cu al doilea filtru interior, asa ca acum e deja intr-o galetusa la clorinat YEY am recuperat spatiu in acvariu.

Un update:

a) tuns Micranthemum umbrosum cat si Hemianthus micranthemoides
b) aruncat Cabomba verde din stanga (unde vreau sa las doar Bacopa Caroliniana si sa o indesesc)
c) tuns Cabomba rosie din dreapta si replantat varfurile
d) adaugat 2 noi plantute ( Nymphoides aquatica - Banana plant, cat si un Pogostemon de care mi-a fost mila, recuperat din acvariul de 8L).

Banana plant:

image image

Inainte de curatenie si dupa:

image

image

Cred ca am o problema in dreapta fata, unde lumina nu prea ajunge - si prin urmare, plantutele de acolo (HC + Eleocharis acicularis) cam stagneaza. Acum fara filtrul intern si tunse vecinele, sper sa se descurce ceva mai bine.

[WWW]
alber
Moderator
[Avatar]

IP:

Fa intr-un fel si mai redu din valurile alea de la suprafata apei. Mise pare mie, sau e cam furtuna pe acolo? Cu asemenea valuri la suprafata, nu sunt sigur ca mai ramane prea mult CO2 in apa.

This message was edited 1 time. Last update was at 14/01/2012 17:07:47

"e usor a scrie versuri, cand nimic nu ai a spune" - Mihai Eminescu
[Email] [Yahoo!]
viulian
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Ai dreptate cu furtuna - si eu stau cu frica CO2-ului care se pierde insa indicatorul (care e pe dreapta acvariului) e pe verde deschis. Cred ca introduc mult mai mult decat CO2 decat ar fi necesar, dar nu prea stiu cum sa fac (decat sa prin un furtun cu gauri pe stanga si dreapta si cu dop in capat (caci plasticul acela cu gaurele e prea lung ca sa incapa, la cat putin lat este acvariul).

Later edit: am confectionat un spray bar - si descris etapele si rezultatele aici: http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/18934.page

This message was edited 1 time. Last update was at 15/01/2012 14:17:54

[WWW]
viulian
Aquamaster
[Avatar]

IP:

In sfarsit scap un pic de sindromul acvariului unde totul creste inspre centru.

Seara asta inainte de tundere (din fata, de sus):

image image

Si dupa tundere:

image

Creste si banana plant (asa arata dupa 8 zile in acvariu):

image

Imi casuna pe acvariu caci am facut gresala sa pun substrat cu granulatie foarte mare (1cm). Prin urmare, toate microtabletele si resturile de mancare (care ar trebui sa fie gasite si mancate de cory) se strecoara de fapt printre pietricele si astfel, am o gramada de melcuti! De vreo saptamana dau de mancare doar cat se mananca (si la 2-3 zile cate o pastila pentru Corydoras).

[WWW]
viulian
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Cum poate deja stiti de la topicul acvariului de 8L, am o problema cu SiO2 crescut (>6.0mg/l)

In seara asta am masurat de asemenea si concentratia de Mg/Ca (am zis sa incerc sa vad cum e si la acvariile de apa dulce) si am cam 100mg/l Mg+Ca, din care 60mg/l sunt Ca. Ar veni un raport 1:1 Mg/Ca.

Am fost plecat cateva zile, iar la intoarcere, dupa fertilizarea de rigoare dinainte de plecare (adica trecut pe S7 de la Dennerle, in loc de A1) am gasit ceva mai multe alge decat ma asteptam. Am adaugat si PlantaGold si mi-a placut, Cabomba rosie are este un roz viu spre rosu, fata de acel rosu verde cu care eram invatat.

image

Despre alge: In zonele de circulatie mica am un soi de hair algae (lungi de vreo 3-4mm, iar pe sticla din spate unde este cel mai mic curent, au crescut in vartejuri - cam cum se misca si apa acolo si s-au cam suprapus).

Cateva poze macro pe geamul din fata, si apoi pe geamul din spate:

image image

De asemenea am sesizat si BBA pe marginile unor frunzulite de Glosso (care oricum nu creste orizontal ci vertical - stiu, probleme la lumina, dar mai bine decat am nu pot pe configuratia existenta). Se observa frunzulita cu margini negre (pe care le consider BBA) si apoi cea mai din dreapta pe orizontala, e un pic bolnava (e maro pe margini). Cred ca au fost asa din cauza lipsei de lumina (plantele erau de 2 ori mai inalte) si ce se vede este ceea ce a ramas dupa tunsoare. Frunzele noi care apar sunt normale, verzi, dar aparent cele deja bolnave nu-si mai revin.

image

Inainte de a introduce SilicatEx (consider SiO2 ca fiind cauza hair alge) am zis sa incerc cateva zile sa dozez Easy Carbo. Am intalnit multe observatii pe internet despre BBA si lipsa CO2-ului , si se pare ca apare intr-adevar in zonele de circulatie mica. Voi doza maximul producatorului, si anume echivalentul de 2ml/50L de apa.

[WWW]
viulian
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Am folosit de vreo 2 zile Easy Carbo, si algele s-au subtiat si redus ca lungime (de la 4mm la vreo 2mm). As fi tentat sa continui, dar dupa ce am citit pe net despre efectele negative ale glutaraldehyde (presupunand ca asta contine Easy Carbo), cred ca o sa ma opresc din fertilizat cu el.

O sa incerc si metoda cu SilicatEx.

[WWW]
viulian
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Am renuntat la Easy Carbo de vreo 2 zile, algele au ramas la fel (am marit doza de A1 cat si de E15).

In seara asta m-am jucat cu SilicatEx. Am pus intr-o galeata 10L de apa, si intr-un filtru intern am captusit cu niste perlon sus si jos (am decupat din ce mai aveam) si la mijloc am facut un pus (ca un sandwich cu bureti) SilicatEx. Mi-a fost mila de soseata aceea alba si curata cu care a venit setul. A incaput cam cat ... 3 cutii de chibrituri. Dupa 8 ore de mers, concentratia a scazut de la >6 cat raporta testerul de la JBL, la 3. O sa mai testez si de dimineata sa vad daca a avut efect.

Apa s-a inrosit puternic cand am dat drumul la filtru (n-am prespalat cum era recomandat) dar s-a limpezit dupa cateva ore (am depuneri pe jos in galeata, si cred ca si perlonul a prins mult).

Voi folosi apa pe post de apa de schimb peste 3 zile cand voi face curatenie iar.

This message was edited 1 time. Last update was at 05/02/2012 04:01:40

[WWW]
viulian
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Un mic update - ca sa tin eu cont ... Dupa 24 de ore, a scazut la 2, hai poate 2.5 ... Deci mai mult nu cred ca mai poate cantitatea aceea mica pe care am pus-o ... cred ca ma multumesc si cu 2 combinat cu ce mai am in acvariu.

Daca nu vad imbunatatiri o sa trec si la osmosa inversa

[WWW]

Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to: