[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Filtrul extern JBL e901  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
Silviu Man
Aqua Man
[Avatar]

IP:

La asta ma refeream si eu cind am pomenit de schimburi de apa. Este evident ca anaerobioza aproape ca nu se poate obtine in apa. Din cauza asta este foarte improbabil sa faci tetanie din apa, oricit de murdara.

Daca as putea cumpara timp ... as fi cel mai sarac om de pe fata Pamintului!

O Gradina Nano - The Worship of the Stones - What Dreams May Come - Un nano ... Literati

In lucru : Wabi Kusa - Dutch Style by Rodo si Silviu
Si una off-forum : Viata grea, de acvarist familist
[Email]
Silviu Man
Aqua Man
[Avatar]

IP:

kirucd wrote:Va trece prin gaura dupa care se loveste de celalalt inel care e pus invers.
Daca le poti pune orizontal (cu gaura orizontala) astfel incat sa acopere perfect
toata suprafata cosului, e valabil ce spui tu. Doar ca nu se poate sa acopere perfect
toata suprafata cosului. Si atunci ai canale orizontale in loc de verticale. E mai bine
decat sa le ai verticale, dar eu spun ca e mai bine sa nu ai deloc canale, indiferent ca sint
de sus in jos sau de la stanga la dreapta.

@Silviu debit redus de apa si anaerobioza se aduc in discutie doar cand vorbim de denitrificare.
Pentru ceea ce avem necoie noi si despre ce vorbim aici este nitrificare. Mediul anaerob nu poate
sa apara decat accidental in filtrele externe de care vorbim noi. Ca sa vorbim de mediu anaerob ai
nevoie de debit la picatura si mult material filtrant. Nu e cazul filtrelor externe. Dar poti sa ne postezi
si linkul, presupun ca ne descurcam si cu limbajul mai academic In caz ca nu ai citit topicul despre
filtre biologice, tin sa te anunt ca in liceu era sa raman repetent la chimia, dar in ultimii ani am invatat
chimie si biologie cat nu am invatat in toata viata mea

Sunt convins

O Gradina Nano - The Worship of the Stones - What Dreams May Come - Un nano ... Literati

[Email]
kirucd
DIY Master
[Avatar]
IP:

Liv wrote:As vrea eu sa nu am canale mari, dar nimeni nu face materialele filtrante sub forma de placi. Doar bureti.
@kirucd - l-am citit - si o sa il mai citesc.

Vezi ca trebuie sa te mai documentezi?!
Exista un producator, american din cate imi aduc aminte, care produce material filtrant biologic sub forma de placi.
Am acasa o cutie, o sa o folosesc pentru experiment, dar acum sint plecat si nu imi aduc aminte cum se numeste.
Ceva cu cer... parca.

LE CerMedia

http://www.cermedia.com/

This message was edited 2 times. Last update was at 09/03/2017 23:32:54

Filtre biologice
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24422.page
Reef 500+
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/17511.page
Scubaline 460 - Discusi
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/15524.page
Bean animal overflow
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20369.page
Liv
Ultrahigh member

IP:

Mai degraba gasesc Biorio decit Marinepure.

Brrr - am gasit un sump de 160 de litri. Cu 4-5 Astronotus Ocelatus in display.Si mie imi recomanda un vinzator sa pun 3 Oscari la mine in 180 de litri.

Sa aveti animale sanatoase, plante frumoase si apa limpede.
kirucd
DIY Master
[Avatar]
IP:

Tu ai zis ca nimeni nu face material sub forma de placi. Eu am zis ca sint unii in State care fac,
nu am zis ca si gasesti in Romania

Asa cum am spus, am o cutie, iar materialul chiar arata foarte bine. Sint curios la teste cum o sa iasa...
dar mai dureaza cu testele...

Filtre biologice
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24422.page
Reef 500+
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/17511.page
Scubaline 460 - Discusi
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/15524.page
Bean animal overflow
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20369.page
Silviu Man
Aqua Man
[Avatar]

IP:

Revin putin pe subiectul "prefiltru". Am cumparat si montat un prefiltru Eheim intern. Am folosit un singur etaj, celalalt il tin de rezerva.
Se pare ca functioneaza bine. Pentru cei care au filtru e900 CristalProfi, e bine sa stiti ca nu va trebuie adaptor pentru insertie.
Capul filtrului are in interior o garnitura (de silicon, cred, dupa cum l-am pipait) mai ingusta, care permite montarea perfecta pe teava sorbului.
Cu un singur etaj, ramine chiar mai sus putin decit sorbul original al filtrului. Atita doar ca ocupa cam de doua ori mai mult spatiu
insa poate fi usor mascat cu plante. In plus, se pare ca debitul filtrului este neschimbat.

PS Bineinteles ca, in graba mea, nu a inmuiat buretele din prefiltru si filtrul a tras aer. Tot acvariu s-aumplut cu perle de oxigen.
Dar tot raul spre bine, cu ocazia asta am vazut si eu cum perleaza acvariul

[Email]
Rundas
Membru de baza
[Avatar]

IP:

Silviu Man wrote:Revin putin pe subiectul "prefiltru". Am cumparat si montat un prefiltru Eheim intern. Am folosit un singur etaj, celalalt il tin de rezerva.
Se pare ca functioneaza bine. Pentru cei care au filtru e900 CristalProfi, e bine sa stiti ca nu va trebuie adaptor pentru insertie.
Capul filtrului are in interior o garnitura (de silicon, cred, dupa cum l-am pipait) mai ingusta, care permite montarea perfecta pe teava sorbului.
Cu un singur etaj, ramine chiar mai sus putin decit sorbul original al filtrului. Atita doar ca ocupa cam de doua ori mai mult spatiu
insa poate fi usor mascat cu plante. In plus, se pare ca debitul filtrului este neschimbat.

PS Bineinteles ca, in graba mea, nu a inmuiat buretele din prefiltru si filtrul a tras aer. Tot acvariu s-aumplut cu perle de oxigen.
Dar tot raul spre bine, cu ocazia asta am vazut si eu cum perleaza acvariul

Azi sau maine iau si eu un prefiltru extern sunsun.

Referitor la aranjatul mediilor de filtrare, eu am ales un compromis: primul sertar (de jos in sus) cu micromec, al doilea cu siporax aranjat pe verticala, trei straturi (oricum nu poate iesi gen macaroana ca doar nu le-am lipit intre ele sa stea, deci se mai obtureaza unele pe altele) iar al treilea sertar, jumatate cu siporax (atat mi-a mai ramas) pus cum a vrut el si un burete deasupra sa umplu sertarul.

Sunt in dubii daca nu ar fi fost mai bine sa pun micromecul la mijloc.

Edit: In momentul de fata am 3 litri de mediu biologic, la un volum al tankului de cca 160 l utili.

This message was edited 1 time. Last update was at 15/03/2017 07:23:18

Silviu Man
Aqua Man
[Avatar]

IP:

Producatorul recomanda MicroMec in sertarul de jos, indiferent de ce adaugi dupa. Am inteles ca au si un rol mecanic, de maruntire a particulelor
(ma rog, in cazul in care ai prefiltru, teoretic MicroMec-ul nu-si mai are rostul; probabil de aceea colegii spun ca poti umple filtru doar cu medii de
filtrare biologica).

[Email]
Rundas
Membru de baza
[Avatar]

IP:

Silviu Man wrote:Producatorul recomanda MicroMec in sertarul de jos, indiferent de ce adaugi dupa. Am inteles ca au si un rol mecanic, de maruntire a particulelor
(ma rog, in cazul in care ai prefiltru, teoretic MicroMec-ul nu-si mai are rostul; probabil de aceea colegii spun ca poti umple filtru doar cu medii de
filtrare biologica).

Maine imi soseste prefiltrul si am comandat si BioDigest.
Pentru schimbarea apei, pe weekend merg sa cumpar doua filtre pentru apa de la robinet (unul il voi umple cu perlon si unul cu carbune activ) sau, varianta doi, butoi 80 l plus pompa submersibila. Mai ma documentez in privinta variantei cu filtre, deoarece voi fi nevoit sa alimentez direct cu apa calda provenita din centrala (cea rece are o temperatura extrem de scazuta). Si, nu stiu daca nu cumva este influentata calitatea apei de procesul de incalzire ce-l sufera ( trecerea prin radiatorul de cupru, temperatura ridicata la care este supusa etc.)

Chiar mi-ar prinde bine niste pareri

This message was edited 2 times. Last update was at 15/03/2017 10:55:36

Silviu Man
Aqua Man
[Avatar]

IP:

De ce nu-ti pregatesti apa cu o zi-doua inainte, ca sa o aduci la temperatura camerei?

[Email]
Rundas
Membru de baza
[Avatar]

IP:

Silviu Man wrote:De ce nu-ti pregatesti apa cu o zi-doua inainte, ca sa o aduci la temperatura camerei?

Asta voi face cu varianta cu butoiul si pompa de recirculare.

As fi vrut totusi sa scap de stat cu butoiul prin casa, de aceea vreau sa stiu daca apa calda provenita direct din CT si trecuta prin cele doua filtre specificate anterior are vreo problema.

This message was edited 1 time. Last update was at 15/03/2017 12:01:04

Silviu Man
Aqua Man
[Avatar]

IP:

Eu am pus apa incalzita de la centrala si nu am avut probleme. Nu stiu daca centrala mea are pe undeva, pe circuit,
cupru dar cert este ca nu mi-a murit nici un crevete din asta. Cita apa folosesti la un schimb?

[Email]
Rundas
Membru de baza
[Avatar]

IP:

Silviu Man wrote:Eu am pus apa incalzita de la centrala si nu am avut probleme. Nu stiu daca centrala mea are pe undeva, pe circuit,
cupru dar cert este ca nu mi-a murit nici un crevete din asta. Cita apa folosesti la un schimb?

Habar nu am. Probabil voi folosi maxim 50 l (capacitatea bruta a tankului este 180 l). Cred ca mai mult nu vor fi necesari.
Silviu Man
Aqua Man
[Avatar]

IP:

Rundas wrote:
Silviu Man wrote:Eu am pus apa incalzita de la centrala si nu am avut probleme. Nu stiu daca centrala mea are pe undeva, pe circuit,

Habar nu am. Probabil voi folosi maxim 50 l (capacitatea bruta a tankului este 180 l). Cred ca mai mult nu vor fi necesari.

Daca schimbi 25% din apa, iti trebuie 45 de litri (cam 40 de litri, ca nu ai 180 util).

Eu folosesc bidoane de 6 litri (din alea cu apa plata, le gasesti la toate SM). La un schimb de cca. 30 litri inseamna 5 bidoane.
Adaug in ficare Biotopol (doza diferea de la un produs la altul) si le umplu cu o zi inainte. Inainte sa schimb apa, adaug fertilizanti
sau conditioneri (dupa caz, cind le vine timpul). Linga acvariu am polita semineului pe care pun bidonul, apoi cu un furtun sifonez
apa si o introduc usor in acvariu. Astfel pun apa din linia "rece" si pina adoua zi are fix temperatura din baie, cam 22 grade.

La tine 7 bidoane sunt suficiente. Le umpli de azi pentru miine, iar daca in casa ai sub 22 de grade, le parchezi linga un calorifer.
7 bidoane nu ocupa mult loc si, in plus, sunt mai usor de manipulat cind adaugi apa in acvariu.

This message was edited 1 time. Last update was at 15/03/2017 12:13:25

[Email]
Rundas
Membru de baza
[Avatar]

IP:

Tocmai acestea este ideea, sa nu stau cu bidoanele. De aceea vreau sa-mi usurez munca printr-un sistem cu filtre si furtun.
Silviu Man
Aqua Man
[Avatar]

IP:

Rundas wrote:Tocmai acestea este ideea, sa nu stau cu bidoanele. De aceea vreau sa-mi usurez munca printr-un sistem cu filtre si furtun.

OK, am inteles. La mine, daca intru cu butoiu' in casa ma pune "sefa" pe toaca!
Zice ca e de ajuns un "borcan" in cara ma balacsc toata ziua... si nu stie ce o asteapta
250 litri - stand profesional - etc.

This message was edited 1 time. Last update was at 15/03/2017 12:20:33

[Email]
Rundas
Membru de baza
[Avatar]

IP:

Silviu Man wrote:
Rundas wrote:Tocmai acestea este ideea, sa nu stau cu bidoanele. De aceea vreau sa-mi usurez munca printr-un sistem cu filtre si furtun.

OK, am inteles. La mine, daca intru cu butoiu' in casa ma pune "sefa" pe toaca!

Am unde sa-l tin.

Spune-i lui sefa ca este pentru muraturi la iarna. Si ca pana atunci il probezi golindu-l si umplandu-l saptamanal
Silviu Man
Aqua Man
[Avatar]

IP:

[Email]
Silviu Man
Aqua Man
[Avatar]

IP:

Acum imi amintesc ca am vazut pe undeva, pe la magazinele cu "plasticaraie" niste bidoane de 60 de litri mai inguste si mai inalte,
transparente, cu un model destul de bine finisat. Cel putin nu-ti bagi hirdaul in casa. Asta tot ca sa nu maninci rece dupa ...

[Email]
Rundas
Membru de baza
[Avatar]

IP:

Nu te inteleg de ce te chinui cu bidoanele si nu iei doua filtre externe ca cel de la CT (100 lei), niste perlon (cam 40 lei), carbune activ (cam 40 lei), doi robineti si furtun. Le poti depozita usor cand nu le folosesti.

This message was edited 2 times. Last update was at 15/03/2017 12:29:39

Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to: