Joined: 09/02/2015 23:20:20
Messages: 413
Location: In apropiere de Targoviste
IP:
Offline
citony2004 wrote:Salutare,
Nu v-am mai batut de mult la cap cu problemele mele, asa ca revin:
- ca si curiozitate un melc a disparut complet, zici ca s-a evaporat complet, nu ar fi drama ca si asa erau prea multi dar e ciudat ca e de negasit nici macar in afara sau undeva...dosarele X;
- nici acum nu am rezolvat cu lumina aia, acum sunt in tara si am fost pe la Dedeman, cum ati zis voi, insa nu nu e nici simplu nici ieftin de bricolat, in primul rand pt ca nu exista ballast (droser) de 15W, decat de la 18W in sus si ca atare, prea lungi neoanele pt a se pixa acolo;
- asa ca cea mai simple metoda raman LED-urile, am gasit ceva SMD 5050, rezistent la apa, baghetute mici de cate 3, 5 lei bagheta aici, ceva mai ieftin pe ebay, la 12V ce-i drept dar am eu prin casa un alimentator ceva....nu stiu cam cate sa iau, vreo 10 baghete (30 LED-uri) or fi suficiente pt plante, sau pot sa merg si pe 10 baghete (60 LED-uri) dar o sa imi trebuiasca un transformator de vreo 1.5A...gasesc eu pe undeva...
Astea mi se par simplu si rapid de facut, dublu adeviz pe ele, conectare + si - si gata....
Culoare ma gandesc sa iau alba, pt plante, nu? (mai sunt disponibile, blue, green, red)
Nu stiu daca allb-ul asta la LED e ca la neon, cald si rece...
Saptamana asta noi teste de apa urmeaza... ;-)
Astept si sugestii pt pestisori, daca nu va deranez prea mult.
Multumesc tuturor!
Poti folosi cu incredere droselul de 18w la tuburi fluorescente de 14w, 15w astea au lungime undeva la 40cm sau de 11w cu lungimea de 30cm.
nu-ti recomand led-uri, lumina lor nu patrunde adanc in masa apei.
Eu la acvariul de 75 litri folosesc doua tuburi osram lumilux 830 si 865 de 15 w care au 40cm si doua drosere electronice de18w
Folosesc niste drosere ieftine horoz hl 382 care costa 11lei si le am de 1 an
Fetele de acolo s-au obisnuit cu acvaristii, te mai indruma si ele ce tip de socluri sa iei, cum inseriezi neoanele, etc.
Omul spune ca tuburile de 18w care au 60cm sunt lungi si cauta tuburi de 15w care au 40cm si mai spune ca sunt si foarte scumpe, or t5 este de 2 ori mai scump ca t8
Eu stiu ca ce ai recomandat este super ok dar nu cred ca pica pe gustul lui
This message was edited 1 time. Last update was at 19/10/2015 22:05:51
Tuburile T8 sunt lungi si slabe, d-aia am recomandat T5. Daca omul prefera sa cumpere 10 baghete x 3.5 lei n-as crede ca un T5x 14 lei e prea scump.
In fine, eu asta as cumpara ca sa am siguranta ca fac o treaba buna. Carpiturile costa mai mult, pentru ca mai tarziu, cand se vor dovedi ineficace, va trebui sa scoata alti bani din buzunar.
Dar cum nu gasesc in magazine si nici nu am timp de comandat pe net pt ca plec in 2 zile, cautam variante rapide si cat de cat ieftine.
Iau in considerare toate propunerile voastre si mai vad ce gasesc azi prin magazinele din Pitesti...as avea si voi posibitatea sa trec putin prin Bucuresti, dar as vrea sa evit ca o sa fiu in graba spre aeroport.
Pana la urma asa o sa fac, dar zicea nenea de la vanzari ca arde neonul, dar pot sa incerc daca vreau...eu nu ma pricep la fizica/electrica dar droserul nu cred ca furnizeaza voltaj, insa poate suprasolicita neonul cred....oricum o sa mearga o perioada sper.
Joined: 09/02/2015 23:20:20
Messages: 413
Location: In apropiere de Targoviste
IP:
Offline
Când mai ajungi la acel magazin sa-i spui lu nenea sa se duca la plinbare Fara a intra in prea multe detalii o sa-ti explic cum sta treaba.
Prin acel tub rece un curent I si o tensiune U iar consumul sau in w este dat de relatia P=UxI unde P are unitate de masura watt-ul
Pin tub curentul este costant, la fel si tensiunea, deci el nu poate consuma mai mult de cei 15w chiar daca este alimentat la un droser de 18w spre exemplu.
Salut..va era dor de mine?
Iata noile probleme:
1. la testul de azi de apa am gasit testele din foto....din ce imi dau seama am o problema cu nitratii...dar am acea solutie....voi credeti ca e bine sa o folosesc?
2. pur si simplu a disparut unul dintre melci...mai am 4 din 5...tot prea multi, in opinia mea dar nu inteleg cum s-a teleportat si unde celalalt;
3. nivelul de apa a scazut si sunt la cateva zile de a lua pestii...am voie sa o completez cu cca 4-5 litri? trebuie ceva schimbat acum din apa? trebuie curatat filtrul sau altceva pregatitor?
4. plantele nu o duc grozav...primul motiv e lumina dar o sa am timp sa ma ocup de ea abia in week-end ea si sa pun autocolantul negru, recomandat de voi... ai al doilea motiv ar fi ca inca le mai streseaza melcii....din fericire, melcii sunt marisori acum, vreo 4 cm si plantele nu mai sunt destul de puternice sa ii sustina;
5. cum jumatate din plante sunt lesinate, ofilite ma gandesc la o operatiune delicata...sa le curat frumos pe astea si sa pastrez doar ce mai arata bine, sa mai adaug niste pietris (cum spuneam am doar 1-3 cm) si sa mai cumpar alte plante...cum va influenta asta melcii, platele existente, pestii ce vor veni, intregul mini-climat;
6. cel mai important punct ar fi va rog sa incercati sa sugerati cu ce pesti sa incep popularea... eu nu stiu de vreau, decat ca vreau sa fie activi, colorati, placuti ochiului, cat sa fie piticul multumit si sa nu apara alte probleme de "certuri intracomunitare"
Mii de multumiri anticipate pt timpul sacrificat de voi in ajutorul neinitiatilor.
This message was edited 1 time. Last update was at 26/10/2015 15:35:23
Buna!
1. Pentru a reduce din nitrari, poti face un schimb de apa.
3. Poti completa cu apa, ceea ce conteaza este ca aceasta sa fie aproximativ la aceeasi temperatura cu cea din acvariu si declorinata in prealabil.
Bafta cu noii pestisori!
Intrebare poate stupida: daca schimb apa, ramane ciclat acvariul? trebuie sa mai astept inca ceva timp pana sa adaug pestii daca schimb 50% din apa? (nu as schimba chiar 50%, dar as merge pe un 25%)
1. Acvariul evolueaza normal. Nitratii nu sunt o problema, e semn ca bacteriile nitrificatoare exista si dau din masele. Nitratii in exces se reduc cu schimburi saptamanale de 30% daca bazinul va fi populat corespunzator volumului si filtrarii, schimburi mai dese pentru unul suprapopulat. Testele tale arata ca e ok sa incepi sa bagi pestisorii, dar treptat, nu cu galeata, pentru a da timp filtrarii sa se adapteze la noua cantitate de masa biologica. Inainte de a incepe popularea, se recomanda un schimb de 50%, eventual si cu aspirarea substratului.
2. Star Trek, se mai intampla. Daca melcul nu mai e in bazin, e deja pe alte meleaguri, uscat prin vreun colt. Il gasesti la curatenia generala.
3. In loc de completare, mai bine faci schimb(cu apa statuta). Filtrul(buretele) il cureti daca a scazut vizibil debitul, cu apa scoasa din acvariu si nu frecat temeinic, ci doar clatit sa se duca mizeria de pe el.
4,5. Plantele in putrefactie strica apa, mai bine arunci ce e pe duca. Inainte sa mai adaugi pietris, aspira bine substratul. Nu afecteaza negativ ecosistemul, in cel mai rau caz se vor ridica particule in masa apei, dar se curata in cateva ore, maxim o zi.
6. Cu pestii e greu. Depinde de gusturi. Nu as recomanda vivipari, ca ti se umple bazinul de pui in cateva luni. Nici nu stim ce se gaseste pe meleagurile tale... la noi oferta e saraca.
citony2004 wrote:Intrebare poate stupida: daca schimb apa, ramane ciclat acvariul? trebuie sa mai astept inca ceva timp pana sa adaug pestii daca schimb 50% din apa? (nu as schimba chiar 50%, dar as merge pe un 25%)
Schimba 50 si pe urma poti sa bagi o parte din pesti. Bacteriile nu stau in masa apei ci in filtru, substrat, practic pe toate suprafetele din bazin. Deci nu deciclezi daca arunci apa si pui alta.
Revin cu o posibila selectie de pestisori, adica ce as pune eu in bazinul ala.
Cardinal tetra vreo 10. Sunt colorati, vioi, pasnici, rezistenti.
Cory panda vreo 6. Super pestisori, activi, haiosi, harnici, au grija sa tina substratul curat, adunand resturile de mancare de la pestii de deasupra lor. Super rezistenti, jucausi si nu se cearta niciodata cu nimeni.
Sewellia lineolata vreo 2. Alt pestisor superb si foarte haios, care desi nu face parte din acelasi habitat cu ceilalti, poate convietui impreuna cu ei fara probleme. Se hraneste cu alge si e foarte activa, curata geamurile cu sarguinta toata ziua.
Si cam atat. "Your aquarium stocking level is 99%"
Daca vrei sa iti faci o idee despre populare, compatibilitati, filtrare, etc, poti consulta http://www.aqadvisor.com/
schimba linistit cate 20-25% din apa zilnic pana aduci nitratii la nomal. Bacteriile nu inoata in apa Regulile de schimbat X max pe zi este pentru apa netratata cu clor.
„Singurele lucruri care se intampla rapid intr-un acvariu sunt cele rele. Lucrurile bine facute se observa in timp si necesita rabdare, rabdare, rabdare...”
Faye wrote:....e ok sa incepi sa bagi pestisorii, dar treptat, nu cu galeata ...Schimba 50% apa si pe urma poti sa bagi o parte din pesti.
Adica sa nu pun toate speciile deodata...cum ar fii pe unii azi si pe unii maine sau in alta zi sau in saptamana urmatoare?
Faye wrote: Inainte de a incepe popularea, se recomanda un schimb de 50%, eventual si cu aspirarea substratului.
Si imediat dupa schimb se poate incepe popularea? chiar aceeasi zi?
Faye wrote: mai bine faci schimb(cu apa statuta).
E suficient daca "sta" apa 24 ore? trebuie sa fie si incalzita inainte sa fie pusa sau doar la temperatura camerei?
Faye wrote: Filtrul(buretele) il cureti daca a scazut vizibil debitul
A scauzt nivelul cam cu 1-2 cm...imi dau seama dupa filtru, ca abia il acoperea apa si acum arunca apa ca la arteziana.
Faye wrote: Plantele in putrefactie strica apa, mai bine arunci ce e pe duca.
Mai citisem ca nu ai voie sa bagi mainile in apa ca poti contamina cu cine stie de bactierii, dar am nevoie sa curat plantele si sa pun altele noi...cum fac asta de la distanta? prin telepatie?
Faye wrote: Cu pestii e greu. Nici nu stim ce se gaseste pe meleagurile tale... la noi oferta e saraca.
Aici gasesti cam orice...si preturi pe masura...asa ca mai indrazniti sa veniti cu idei, cam ce v-ati dori voi..multumesc Faye de sugestii si sfaturi.
Mancarica recomandata de voi?
Pompa de aer devine necesara cand apar pestisoriii?
Ma mai lupt sa culeg inca alti melcisori care apar de nu stiu unde...ma cam enerveaza, dat asta e...ma tin ocupat ;-)
Ma gandeam la una sau cateva pietre de decor...orice acolo sa arate ca mai in natura...am prostia asta de plastic, dar nu am bagat-o inca din doua motive: primul ca e de plastic si al doilea ca mi se pare cam mare pt acvariul asta.
This message was edited 1 time. Last update was at 27/10/2015 21:07:07
Faye wrote:....e ok sa incepi sa bagi pestisorii, dar treptat, nu cu galeata ...Schimba 50% apa si pe urma poti sa bagi o parte din pesti.
Adica sa nu pun toate speciile deodata...cum ar fii pe unii azi si pe unii maine sau in alta zi sau in saptamana urmatoare?
Da, ideal ar fi sa pui cate o specie la distanta de 1-2 saptamani, dar daca tu nu ai posibilitatea sa-i iei dintr-un magazin fizic si tre' sa-i comanzi, asta e. Baga-i pe toti, dar monitorizeaza parametrii apei, indeosebi amoniul. Daca sare de 0 intervii cu un schimb de apa.
citony2004 wrote:
Faye wrote: Inainte de a incepe popularea, se recomanda un schimb de 50%, eventual si cu aspirarea substratului.
Si imediat dupa schimb se poate incepe popularea? chiar aceeasi zi?
Da, daca nitratii nu sunt mult peste 20. Ai grija sa aclimatizezi pestii inainte sa le dai drumul in noul mediu.
citony2004 wrote:
Faye wrote: mai bine faci schimb(cu apa statuta).
E suficient daca "sta" apa 24 ore? trebuie sa fie si incalzita inainte sa fie pusa sau doar la temperatura camerei?
24 de ore intr-un recipient cu gura larga e ok. Depinde ce temperatura a apei ai in bazin. Sa nu fie diferenta mai mare de 2-3 grade.
citony2004 wrote:
Faye wrote: Filtrul(buretele) il cureti daca a scazut vizibil debitul
A scauzt nivelul cam cu 1-2 cm...imi dau seama dupa filtru, ca abia il acoperea apa si acum arunca apa ca la arteziana.
Nu ma refeream la nivel, ci la debitul pompei de la filtru. Cand buretele se colmateaza apa trece prin el mai greu si implicit scade debitul, semn ca tre' sa-l cureti.
citony2004 wrote:
Faye wrote: Plantele in putrefactie strica apa, mai bine arunci ce e pe duca.
Mai citisem ca nu ai voie sa bagi mainile in apa ca poti contamina cu cine stie de bactierii, dar am nevoie sa curat plantele si sa pun altele noi...cum fac asta de la distanta? prin telepatie?
Ei, na. Te speli pe maini inainte si gata. Eu in primul an de acvaristica(nu ca as avea prea multi), aveam in permanenta mainile crete. Era ceva de mutat/adaugat/etc., de 10 ori pe zi. Si acum hranesc scalarii din mana.
Filmuletul e mai vechi, obiceiul e acelasi:
citony2004 wrote:Mancarica recomandata de voi?
Pompa de aer devine necesara cand apar pestisoriii?
Ma mai lupt sa culeg inca alti melcisori care apar de nu stiu unde...ma cam enerveaza, dat asta e...ma tin ocupat ;-)
Ma gandeam la una sau cateva pietre de decor...orice acolo sa arate ca mai in natura...am prostia asta de plastic, dar nu am bagat-o inca din doua motive: primul ca e de plastic si al doilea ca mi se pare cam mare pt acvariul asta.
Eu le dau Tetra Discus, artemia congelata(pe care se bat toti pestii, dar daca-i inveti numai cu asta, nu mai pun gura pe altceva), Tubifex liofilizat si pastile cu spirulina pentru sanitari.
Pompa de aer e necesara doar in cazul nefericit in care ai de facut vreun tratament. Valurirea de la filtru e suficienta.
Melcisorii aia mici au aparut odata cu plantele, nu scapi asa usor de ei, dar nici nu sunt daunatori. Mie-mi plac.
Poti sa folosesti pietre necalcaroase sau un lemn frumos. Nu-i musai sa le cumperi, poti sa le iei din natura.
Daca te hotarasti sa iei lemne pentru decor din natura, trebuie sa ai grija deoarece nu orice lemn poate fi introdus in acvariu. Multe dauneaza pestilor (ex: rasinoasele). Iar cele care pot fi folosite trebuiesc tratate inainte.